Onderzoek bewijst dat politici liegen, belasting hoger na iedere verkiezing

U had vast al een vermoeden maar nam nooit de moeite om er nou écht eens voor te gaan zitten en het uit te pluizen. Econoom en bestuurskundige Bolhuis nam de cijfers onder de loep en concludeert: u betaalt elke verkiezing meer belasting! Aldus The Post Online.

Kabinet Lubbers-II van 1986 tot kabinet Rutte-III werd door Bolhuis tegen het licht gehouden. Hij komt daarbij tot de conclusie dat de onderhandelaars doorgaans in lijn met hun verkiezingsprogramma handelen tijdens de formaties, maar komen stelselmatig duurder uit dan gepland!

Plannen voor lastenverlichting sneuvelen meestal vrij snel. Reden hiervoor is dat overheidsuitgaven meestal hoger uitvallen en de coalitiepartijen, iets moeten krijgen. Dit zorgt er volgens Bolhuis voor dat er gemiddeld 3 miljard euro meer wordt uitgegeven dan eigenlijk de bedoeling was.

Huishoudens met een hoog- of middeninkomen krijgen doorgaans een lastenverzwaring van zo’n 4 miljard euro, gemiddeld genomen. Het onderwijs is ook steevast de dupe met 600 miljoen euro slechter dan de doelen in verkiezingsprogramma’s aangeven. Lage inkomens en uitkeringsgerechtigden komen er meestal echter beter vanaf. Bedrijven gaan er ook gemiddeld 300 miljoen op vooruit.

Bolhuis concludeert dan ook dat tijdens de verkiezingen de burger centraal staat maar bij de kabinetsformatie zij het nakijken heeft en politieke onderhandelaars samen met lobbyisten uit het bedrijfsleven de boventoon voeren.

Dit toont dus aan dat de onderklasse en bedrijven steevast beter worden van iedere onderhandeling, ten koste van het onderwijs en de midden- en bovenklasse. Klinkt een beetje alsof het Nederlandse volk passief wordt gehouden terwijl politici en bedrijven over de rug van de goede verdieners zichzelf verrijken. Wat een smerige situatie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Duke

  Stem voor belastingverhoging, stem op het partijkartel.

 2. sonar

  Dit is natuurlijk al veel langer bekend ,als jezelf de jaaropgave moet doen dan zie je getallen en vergelijk ze met het jaar ervoor dan zie je de leugens te voorschijn komen.
  Liegen en bedriegen is hun motto na de verkiezingen ,dan staan de burgers toch buitenspel.

 3. Ni28

  Er is een politicus die altijd liegt en dat is Rutte. De meeste zijn net de NPO, die liegen niet echt maar vertellen niet de volle waarheid.

 4. JanKlaasen

  Dus als ik het goed begrijp dan heeft de gemiddelde DDS reaguurder geen reden tot klagen?

  1. swetsnek

   dat klopt nou en ?????

  2. Seneca

   @jan klaasen
   wat een ongelooflijk gelul. is dit van uzelf of wordt u door Katrien gesouffleerd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.