SP wenst referendum over zomer- en wintertijd

Volgens Ronald van Raak (SP) is een referendum over het aanpassen van de zomer-, en wintertijden goed mogelijk. Het Kamerlid van de SP vindt het aanpassen van de tijdsbelevenis iets waar we allemaal iets over moeten kunnen zeggen. Dat is enigszins grappig. Maar, wellicht gaat het eigenlijk om het uitbesteden van een opiniepeiling aan commerciële partijen en vindt Van Raak dat gewoon helemaal niks. Sterker nog het zou tot teleurstelling leiden volgens het Kamerlid: ” het kabinet organiseert opnieuw teleurstelling” De SP vindt het jammer dat het referendum is verdwenen en grijpt deze kans aan om daar iets over te zeggen. Maar hoe levend is dit onderwerp eigenlijk bij de bevolking?

De zomer en wintertijd zijn zeer interessante fenomenen, en kennen we van het verschuiven van de wijzers van de klok. Die wijzers staan voor het verstrijken van ‘tijd’ en er zit ritme in. Het is niet zo dat de zon ineens anders staat doordat we de klok veranderen, maar de belevenis van het leven wordt wel beïnvloed. Met de ingang winterklok is het ineens donker als je van je werk komt en eerder licht. In feite zijn die mooie klokken dus onze draaiing rondom onze as aan het symboliseren.

De Europese Commissie stelt voor om daar eens mee te gaan spelen. Sommigen spreken over het ‘afschaffen van de zomertijd’.  Een opiniepeiling suggereert dat 80% van de Europeanen dat een goed idee vinden. Verder komen verschillende nieuwsmedia met de voor- en nadelen van de zomer of wintertijd. Zo wordt er gesproken over de effecten van het verschuiven van klokken: gezondheidsschade volgens Newsmonkey. Hoe dan?

Het debat zou ook kunnen gaan over het afschaffen van de wintertijd, want zoals het nu lijkt maakt het eigenlijk niet uit hoe de klok staat. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als het overal dezelfde tijd was? Zonder tijdszones dus, dat zou nog eens een mooi internationaal referendum kunnen worden. Ik heb echt geen idee hoe dat eruit zou zien, eigenlijk is ook tijd best een complex fenomeen. Voor D66 ongetwijfeld ook dus dat referendum gaat er niet komen, jammer Ronald!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Aytas

  Sp is onder marijnissen terug bij haar roots populisme. Kleurloze socialisten.

 2. Ernst Quispel

  Tegen een referendum dat nergens over gaat heb ik minder bezwaar.

  1. Heinz

   De ene keer kost het nachtrust, de volgende keer levert het nachtrust op.

  2. Siemien

   De zuigende manier is stuitend te noemen natuurlijk, ongetwijfeld zal Ernst zeggen dat het niet zo bedoeld is maar Ernst zegt het natuurlijk wel..

  3. Baaz

   “(…) heb ik minder bezwaar.

   Nutteloze informatie, maar jij mag dat natuurlijk wel uiten.

 3. FLP

  Dit vind ik geen referendum waard.

 4. Eugenie de la Fleur

  Complete onzin!

  Sws vind ik het afschaffen van de zomer of wintertijd pure bagger. Deze tijdinstelling heeft een nut. 1. Het spaart energie
  2. Dankzij de wintertijd hoeven wij niet op te staan wanneer het pikke donker is
  3. dankzij de zomertijd kunnen we genieten van de lange zomer nachten. Gewoon houden zoals het is dus.

  Mijn tweede bezwaar is dat een referendum een kwaadaardig instrument is die de populisten in de kaart speelt.

  Dubbele onzin dus. Erg jammer dat de SP (een partij dat toch in veel opzichten goede uitgangspunten heeft) zich voor dit goedkope retoriek laat spannen

  1. Ernst Quispel

   Eens, de SP lijkt over de houdbaarheidsdatum.

   1. Hetzalwelweer

    @Ernstoğan, het is ook niet moeilijk om het met jezelf niet eens te zijn

   2. Eugenie de la Fleur

    De SP is idd erg verouderd en heeft politiek weinig relevantie en dat geldt ook voor de PvdA

    Partijen als Groenlinks en D66 bepalen de toekomst

    1. Hetzalwelweer

     Ernstoğan, praat je weer tegen jezelf?

    2. Ad Infinitum

     Het zal moeilijk kiezen zijn tussen deze 2 partijen. Het zijn hoge troefkaarten.

     1. Hetzalwelweer

      @AI…..Ernst en Eugenie? Dat is 1 partij

  2. Aytas

   Eugenie de la Fleur

   Welke goede punten heeft de sp dan? Ik kan er weinig ontdekken, het is gewoon een stel nep socialisten.

   1. Eugenie de la Fleur

    @Aytas

    Ik ben lid en actief bij GroenLinks. Ik zie de SP (net als de PvdA) als een oudbollige partij, met een vergrijzende electoraat, met weinig aandacht voor de huidige uitdagingen zoals het klimaat. Ook profileren ze zich wat mij betreft niet genoeg tegen het nationalisme en populisme van rechts. Verder zijn ze een prima partij met de hart op de juiste plek. Als het om inkomensverdeling gaat of aandacht voor de zorg staan we bij GroenLinks op een lijn.

    1. Baaz

     Dan zie jij de fusie van D’66 en GL toch ook wel zitten? Kapitein Rob en Yasser Feras passen wel bij elkaar, vind je ook niet?

     1. Eugenie de la Fleur

      Ik zie D66 als natuurlijke bondgenoot op veel onderwerpen maar op andere totaal niet. Ik zie weinig heil in in dergelijke fusie

     2. Baaz

      Alex zag het destijds wel voor zich, zo las ik ergens. Hij en Femke waren nogal close. Je hoeft het natuurlijk niet over alles eens te zijn om een fusie tot een succes te maken.

     3. Eugenie de la Fleur

      Nogmaals, op onderwerpen waar deze twee partijen nauw kunnen samenwerken zoals verduurzaming, Europa en onderwijs kunnen we de handen in eenslaan. Als het om werk en inkomen staan deze partijen tegenover elkaar

     4. Baaz

      En het referendum?

     5. Eugenie de la Fleur

      Het referendum was een stokpaartje van D66. Tegenwoordig zien beide partijen wel in dat het een grote fout was om die in te voeren. Volwassene partijen komen wel eens terug op hun eerdere (slechte) ideeën

     6. Baaz

      Jij vindt het referendum een slecht idee? Zo ja, waarom?

  3. henkC

   Een referendum speelt populisten in de hand.
   Mensen die stemmen bij een referendum tonen wellicht hun betrokkenheid?
   Of zijn wellicht minder lui dan mensen die niet gaan stemmen?

 5. Adriaan

  Het is zinloos om een duur referendum hierover te houden. De overheid is toch tegen referenda? Waarom stelt de SP dit dan ter discussie? Is er niets beters te doen op het politieke vlak? En als je het zou willen weten, is een eenvoudige enquête onder een representatieve groep meer dan voldoende.

 6. Vliegenvanger

  De regering heeft gezegd een referendum is voor domme mensen. Dus waarom dan een referendum ondanks dat die afgeschaft is?
  Denken ze nu dat al die domme mensen een referendum willen. Vraag me af wie er dommer is?

 7. Gerlos

  Gewoon een halfuur van de zomer en wintertijd afhalen en dat is het probleem opgelost, toch.

 8. henkC

  Referendum…
  Langzamerhand een scheldwoord geworden.

  Stel je eens voor… dat de burger een mening heeft die anders is als ikke en mijn vrindjes…
  Waar moet dat heen…

 9. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Zomer en Wintertijd handhaven om energie te besparen ??? COMPLETE ONZIN!!!!
  Ik heb die zomer en wintertijd nooit begrepen maar energie bespaar je er absoluut niet mee. In 1977 niet en in 2018 ook niet. In de wintertijd kunnen alleen de werkelozen en uitkeringsgerechtigden uit slapen. Het grootste gedeelte van Nederland moet naar het werk. In de winter moeten ze over het algemeen vroeg op en dan gaan massaal de lichten aan. Aankleden wassen en ontbijten in het donker gaat nou eenmaal lastig. Velen willen de zomertijd handhaven want dan kunnen ze langer buiten zitten, ja ook dat geldt alleen maar voor werkelozen en uitkeringsgerechtigden. De mensen die werken kunnen amper de slaap vatten omdat het langer licht is. Bovendien hebben we geen vaste zomers als Spanje & Portugal dus hebben we ook wel eens regen en onweersbuien. Dan zitten we thuis met de lichten aan en als het buiten wat kouder begint te worden doen ook veel mensen een terras heather aan. UH!!! ja bespaart wel energie. Voor werkend Nederland is de zomertijd bloed irritant, de wintertijd is de echte tijd. In de maanden september t/m maart ben je fitter dan april t/m augustus. Wat dat betreft is de zomer vakantie wel een uitkomst dan kan je bij komen van die slopende zomertijd.Om daarna weer fit te beginnen als de dagen korter worden. Wat mij betreft mag de zomertijd per direct worden afgeschaft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.