SP wenst referendum over zomer- en wintertijd

Geen categorieokt 24 2018, 20:20
Volgens Ronald van Raak (SP) is een referendum over het aanpassen van de zomer-, en wintertijden goed mogelijk. Het Kamerlid van de SP vindt het aanpassen van de tijdsbelevenis iets waar we allemaal iets over moeten kunnen zeggen. Dat is enigszins grappig. Maar, wellicht gaat het eigenlijk om het uitbesteden van een opiniepeiling aan commerciële partijen en vindt Van Raak dat gewoon helemaal niks. Sterker nog het zou tot teleurstelling leiden volgens het Kamerlid: " het kabinet organiseert opnieuw teleurstelling” De SP vindt het jammer dat het referendum is verdwenen en grijpt deze kans aan om daar iets over te zeggen. Maar hoe levend is dit onderwerp eigenlijk bij de bevolking?
De zomer en wintertijd zijn zeer interessante fenomenen, en kennen we van het verschuiven van de wijzers van de klok. Die wijzers staan voor het verstrijken van 'tijd' en er zit ritme in. Het is niet zo dat de zon ineens anders staat doordat we de klok veranderen, maar de belevenis van het leven wordt wel beïnvloed. Met de ingang winterklok is het ineens donker als je van je werk komt en eerder licht. In feite zijn die mooie klokken dus onze draaiing rondom onze as aan het symboliseren.
De Europese Commissie stelt voor om daar eens mee te gaan spelen. Sommigen spreken over het 'afschaffen van de zomertijd'. Een opiniepeiling suggereert dat 80% van de Europeanen dat een goed idee vinden. Verder komen verschillende nieuwsmedia met de voor- en nadelen van de zomer of wintertijd. Zo wordt er gesproken over de effecten van het verschuiven van klokken: gezondheidsschade volgens Newsmonkey. Hoe dan?
Het debat zou ook kunnen gaan over het afschaffen van de wintertijd, want zoals het nu lijkt maakt het eigenlijk niet uit hoe de klok staat. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als het overal dezelfde tijd was? Zonder tijdszones dus, dat zou nog eens een mooi internationaal referendum kunnen worden. Ik heb echt geen idee hoe dat eruit zou zien, eigenlijk is ook tijd best een complex fenomeen. Voor D66 ongetwijfeld ook dus dat referendum gaat er niet komen, jammer Ronald!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten