Stoere praatjes! Premier Rutte over moord Saudische journalist: ‘Onderste steen moet boven’

‘De onderste steen moet boven,’ zei premier Rutte vandaag over de situatie van Jamal Khashoggi, de Saudische journalist die vermoord blijkt te zijn. Waar hebben we die zin toch eerder gehoord? Oh ja, MH17!

Khashoggi, die voor The Washington Post schreef en naar Turkije moest voor papieren in het Saudische consulaat zodat hij met zijn verloofde kon trouwen, bleek vermoord. De diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten (en daarmee de westerse wereld), Saudi-Arabië en Turkije staan daardoor op scherp.

Het lijkt er op het moment sterk op dat Saudi-Arabië het op een vergissing houdt en geen verantwoordelijkheid neemt voor deze actie, maar wel maatregelen zegt te nemen om dit in het vervolg te voorkomen. Hiermee bekoelen ze de relatie met Turkije en de Verenigde Staten, kan iedereen weer lekker door één deur. Het is dan ook opmerkelijk dat premier Rutte vanuit Kopenhagen loopt te roeptoeteren dat ‘de onderste steen boven moet’. Moreel gezien heeft hij gelijk. Geopolitiek gezien praat hij echter z’n mond voorbij. Daar komt ook nog eens bij dat bij MH17 ook ‘de onderste steen boven moest’ en we zien nog bij ieder bericht daarover hoe dat in z’n werk gaat.

Rutte zet zichzelf daarmee in een moeilijke positie want hij wordt nu mogelijk verantwoordelijk gehouden vanwege het voor het blok zetten van de Verenigde Staten als leider van het vrije westen waar men het ‘niet zo chill vindt’ als journalisten worden vermoord. Hoe pijnlijk en schrijnend de realiteit ook kan zijn, het lijkt er sterk op dat Turkije, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië een overeenstemming hebben bereikt over hoe ze het verhaal naar buiten zullen brengen en wat ze achter zullen houden of niet zullen bevragen. Daarmee keur ik het gedrag niet goed maar schat ik de kans ontzettend laag in dat één van die landen ineens een andere koers zal gaan varen omdat Rutte vanuit Kopenhagen op z’n morele witte paard de tent binnen komt banjeren. Ik gok dan ook dat hij zal zwichten en op z’n vingers wordt getikt door de Verenigde Staten als hij deze situatie een prioriteit maakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. sjun

  Die steen komt net zo min boven als waarom de MH17 boven het oorlogsgebied in de Oekraïne vloog terwijl verschillende vliegmaatschappijen er weg bleven. Beter doen meneer Rutte en consorten er aan om te gaan investeren in CO2 vrije kernenergie om hier hoogwaardige werkgelegenheid te creëren en tegelijk de financiering van arabiserende terreur via import van olie te beperken.

  1. Guus Geluk

   De onderste steen van MH17 is vrijwel boven. Premier Rutte heeft woord gehouden.

   1. Adriaan

    Hahahaha, Rutte krijgt de lachers inmiddels op zijn hand. Die MH17 steen ligt nog steeds op de bodem, beste Guus. Er zijn nog steeds geen aanhoudingen gedaan. Dan pas kan Rutte beginnen een huisje te bouwen. Hij heeft al twee stenen.

    1. Guus Geluk

     Welke lachers krijgt Rutte op zijn hand, Adriaan? Het net begint zich te sluiten en dat is mede te danken aan Rutte – die het land toentertijd sowieso al door een zware crisis trok.

     1. Adriaan

      Welke lachers? 1/3 van alle Nederlanders, beste @Guus. Het net begint zich te sluiten, zeg je? Ik ben bang dat je je laat misleiden door valse berichtgeving.

     2. Guus Geluk

      Ik denk dat de boevenbende in het Kremlin de lachers op haar hand heeft, Adriaan, nu het proberen te verspreiden van het tigste rookgordijn middels internettrollen, zoals laatst bleek, weer is doorgeprikt.

      De “archeologen” van het JIT hebben uit de brokstukken van het MH17-dossier een coherent beeld kunnen schetsen van hetgeen er op deze noodlottige dag is geschiedt. Rutte heeft plichtsgetrouw zijn belofte ten uitvoer gebracht door zich in te spannen de onderste steen boven te krijgen. En die is ook vrijwel boven nu de Russen mede-verantwoordelijk zijn gesteld, waarvoor overigens steun uit Amerikaanse hoek.

      Nu de daders nog.

   2. Seneca

    @de heer Geluk
    is dat zo? ik heb tot op heden die ‘onderste steen’ inzake de MH17 nog steeds niet gezien. of bent u tevreden met al die ingestelde commissies die op gewichtige toon, op diverse persconferenties, iets beweren? indien dat zo is, fijn als u tevreden bent. een kinderhand is snel gevuld, nietwaar? ik ben nog lang niet tevreden; afgezien van het feit dat men aanneemt dat Rusland de bewuste raket afgevuurd zou hebben, wil ik de voltallige directies van KLM en Malaysian samen met de verantwoordelijke ministers en ambtenaren van de diverse ministeries die zich hiermee bezighouden en gefaald hebben, voor het hekje zien staan. maar dan wel voor een onafhankelijke internationale rechtbank en niet voor enkele Nederlandse rechters die afhankelijk van hun voorkeur, zeer gevoelig zijn voor een bepaalde druk uit de politiek.

    1. Floris

     “een kinderhand is snel gevuld”
     ——————————————————
     Inderdaad. Het is verbazingwekkend hoe serviel sommigen aan de leiband van de overheid en de MSM lopen.

     1. Ernst Quispel

      Het valt vooral op hoeveel geloof hier wordt gehecht aan de verklaringen van de schurkenstaat Rusland.

     2. Guus Geluk

      Ja, Ernst, over serviel gesproken. Zolang het maar tegen de EU is.

     3. Adriaan

      @Ernst, een schurkenstaat is een juiste omschrijving als je het over Rusland hebt en zolang Poetin blijft ontkennen, komt die steen niet boven water.

     4. Floris

      Als er hard bewijs zou zijn doen ontkenningen van Rusland er niet toe.

      Alleen is dat bewijs er niet.

     5. Adriaan

      Helemaal juist @Floris, het ‘harde’ bewijs schijnt al dood te zijn. Direct na het neerhalen van MH17 is de schutter geruimd.

   3. janszm

    Oh ja? Men weet nog niet wie het vliegtuig heeft neergehaald.
    Zolang Oekraïne bij het onderzoek zit, zal die steen nooit boven komen. Kiëv my son, no one else.

   4. Siemien

    @Guus man hou toch eens op, als jij gelooft dat de mh17 steen bovenkomt ben je natuurlijk wel heel erg naïef..
    Rutte krijgt hoogstwaarschijnlijk precies te horen wat hij wil horen..

  2. hans-e-pans

   Daar is hij al enige tijd mee bezig, de ene steen na de andere onderste steen moet naar boven komen. Je kan dus zeggen dat een ervaringsdeskundige is.

   Ja in het zeggen dat de onderste steen boven moet komen, of hijzelf dat gaat doen is een ander verhaal.

 2. Guus Geluk

  Rutte heeft gewoon gelijk. De resterende inhoud van het artikel is Rutte-bashen.

  1. robroy

   Das mooi jong leg ie nou het koppie maar weer op het kussen en slaap verder …wat een mafkees ben jij zeg

   1. Guus Geluk

    Persoonlijke aanval.

    1. robroy

     hou toch op man als het je niet aanstaat .
     Echt zo’n 100%dwarsligger jij moet bij het spoor gaan werken

     1. Guus Geluk

      Persoonlijke aanval.

    2. O.P.

     @Guus

     Ooit gehoord van mening…
     Roboy laat duidelijk blijken wat zijn mening is over het schrijven van jou!

     1. robroy

      @O.P daar zijn lieden als Guus, Ernst, Blue Monday ,kong .kock en vooral ayayayay tas niet van gediend hoor .
      Er is maar 1 mening mogelijk namelijk die van hun .
      En hoe meer de andere kant wint hoe grover zij worden .
      Angst heet dat .

    3. FLP

     Guus…kom naar hyus ..want die koeien stan te loeien. Kom jonge die oog en oorkleppen af . Mark de lachende leugenaar draait een rad van leugens voor je bakkes . Mark met zijn lange neus heeft langzamerhand zoveel stenen bij mekaar belooft , dat hij een huis kan bouwen.

    4. Top

     Ne hoor, want je kan nog steeds je flauwekul tikken.

     1. Guus Geluk

      Persoonlijke aanval.

  2. Janna47

   GG

   Rutte bashen??? Hallo, wie doet dat hier? Wout Willemsen niet hoor, die schrijft gewoon de waarheid zoals ieder normaal mens zal denken. Als er hier aan Rutte bashen gedaan wordt dan doet hij dat zelf met die kilo’s boter op zijn hoofd beweren dat hier de onderste steen boven moet komen….
   en dan dat ‘premier’ haha….man, man, man, wat een premier….ongelofelijk!

 3. Lars030

  Bilderberger en vrijmetselaar Rutte door de bocht, man, man, man (m/v/x)!

 4. struisvogelpolitiek

  Het zal hem nog wel een keertje goed opbreken. Weet Rutte meteen dat hij een minder grote waffel moet optrekken. Man man, wat baal ik van die knurft.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Dood afgeranselde meisjes, haatmadrassa’s, uitgeroeide minderheden, opgehangen homo’s, zweepslagen, doodskuilen, financiering terror overal ter wereld.
  De Apartheidsstaat S-A komt al decennia met alles weg.

  Maar nu wordt een van hen (een WP-journalist) in stukken gehakt en nu is er plotsklaps herrie !
  Onder Obama zwegen ze.
  Onze regering in onderdrukkende moslim uniform gaat bij de Kalief op bezoek om zich te verontschuldigen voor onze Vrijheid van Meningsuiting (en die ze daarna ook braaf strak inperkte)
  Zoals ze in moslim uniform kruipen voor de Ayatolla’s.

  En nu gaat slagroomvlek Rutte gratuit pieten !?
  Hypocriete jihadisten-omarmende Vorktong.

  1. sjun

   Grootaandeelhouder van de Shell Bea regelt het wel… 🙂

  2. Aytas

   Allemaal blijft het doorgaan onder jouw grote held Trump.

   1. Top

    Hee theedoekje, ik hier?

    1. Guus Geluk

     Persoonlijke aanval.

     1. robroy

      Kan iemand de naald even een duwtje geven Ons guuske blijft hangen .

  3. Top

   Ik vind deze reactie sterk! En ik moet er van lachen, dus istie ‘perfect’. En voor de trolletjes hier? Ongezien de ”zwarte piet’.

 6. Rosasolis

  Rutte heeft gelijk in deze zaak. Eerder vandaag heb ik gehoord op een nieuwsbericht op radio 4, dat er nu steeds meer details over deze gruwelijke marteling en moord los komen. Khashoggi werd aangevallen en gemarteld door 18 mannen uit S.Arabie.
  Delen van zijn lijk werden gisteren gevonden! Rutte wil meer van de corruptie van
  S. Arabie weten, en bekend maken. Gelukkig gaat Min. Hoekstra niet naar dit land volgende maand voor economische onderhandelingen. Maar Trump geeft geen echte
  kritiek, en gaat door met wapens leveren aan S. Arabie, “wegens het gevaar van Iran”,
  aldus Trump. Terwijl S. Arabie gebruikt deze Amerikaanse wapens tegen Jemen.
  Gisteren was er een artikel over een massale hongersnood in Jemen. Terwijl dit land
  wordt door S. Arabie plaat gebombardeerd, komt er geen voeding binnen. Een gigantische bevolkingsramp is al begonnen…Terwijl Saudi-Arabie steeds rijker wordt.
  Met steun van Trump.

  1. Seneca

   @rosasolis
   vertel! waar leest u dat dat delen van diens lijk gevonden zouden zijn?

   1. Rosasolis

    @Seneca. Ik heb dit bericht op het ochtend nieuws op radio 4 gehoord!
    Geen onzin, alleen de waarheid.

   2. Rosasolis

    @Seneca. Zoals ik gisteren schreef, werd het bericht over lichaamsdelen op het
    radio 4 nieuws gelezen.

  2. Pecunia

   @Rosasolis

   Taalfouten maken is niet erg, maar de zinnen afbreken en op de volgende regel verder gaan is bijzonder irritant en nodigt niet echt uit tot verder lezen, sorry dat ik er wat van zeg maar misschien kun je daar wat aan doen.

   1. Pecunia

    Ps, verder alle lof over uw schrijfsels.

    1. Ernst Quispel

     Ik veronderstel dat Rosasolis haar bijdragen eerst afzonderlijk in Word typte en dan in dit blog plakt. Dan krijg je het genoemde effect.

     1. Top

      Ik dacht toch echt, dat niemand jou maar iets gevraagd heeft, over dit ‘probleem’. Je wil zeker graag gelezen worden, al is het nog zo stupide?

     2. Rosasolis

      @ Pecunia. Mijn laptop is verouderd, en moet gerepareerd worden.
      Binnenkort zal ik een nieuwe moeten kopen. Jammer dat u weinig
      geduld heeft. Ik hoop dat uw laptop altijd perfect werkt.

   2. Rosasolis

    @Pecunia. Ik weet niet waarover u spreekt? Ik ben jarenlang abonnee op DDS.
    En heb ik veel vrienden op dit site, die elkaar steunen met onze meningen van hoe
    het verder zou moeten gaan. Wij waarderen elkaars commentaren, ook als wij niet helemaal eens zijn. Wij kunnen van elkaar iets leren.

    1. Pecunia

     @Rosasolis

     Als u niet weet waarover ik spreek laat dan maar zitten, zo moeilijk is het niet, zelfs Ernst begrijpt het.

     Prettige avond verder.

 7. Godspill

  Test…

  1. Adriaan

   Welkom razende reporter.

 8. Vliegenvanger

  Och Rutte kan zeggen wat hij wil, niemand neemt hem nog serieus. Aard leugenaar nummer een.

 9. Floris

  Rutte weet dat de wereld geen enkele grip op dit soort landen heeft en daarom zijn dit praatjes voor de vaak.

  Gratuit geklets.

 10. ayreonaut

  Rutte pakt nu door, Ballast Nedam – Shell en noem ze allemaal maar op, worden allemaal teruggetrokken uit SA. Vervolgens wordt er ook GEEN olie meer geïmporteerd.

  Hij zal eveneens Turkije aansporen om alle politiek gevangenen vrij te laten, te beginnen met journalisten die gevangen zitten.

  Daarna worden we weer wakker en komen tot de conclusie dat dit economisch niet wenselijk is.

  1. Top

   Jazeker, anders komt hij persoonlijk met zijn ‘moessie’ verhaal halen. Nou, dan weet je het wel!

 11. shidaian

  Veel geschreeuw en weinig wol van onze MP

  1. sjun

   Bea says no…

 12. Duckday

  Zijn er nog wel genoeg stenen Rutte

 13. Duke

  De onderste steen boven, haha. In zandbakkistan kennen ze zijn leugens minder goed en geloven hem misschien wel. Heeft hij al 1000 euro toegezegd, want met een geitenpaadje daar kan hij niet aankomen?

 14. Pescador

  Rutte heeft geen herinering aan wat de onderste steen ook al weer was, en al helemaal niet waar hij ligt.

 15. P.Sisterons

  Rutte kan beter terug gaan zitten onder de onderste steen. Wat een zerk.

 16. henkC

  De onderste steen….
  Leuk gezegd, ligt deze steen dan toch omder de MH17 “onderste steen”.

  Die steen heeft hij blijkbaar ook nog niet gevonden dus deze “onderste” zal “zijn tijd wel duren.”

 17. henkC

  Natuurlijk krijgen we weer het bekende “Rusland schurkenland”.
  Allemaal uit de koker van ter zake kundige nitwits.
  Die elk bericht dat negatief is over Rusland als feit aanvaarden zonder er ook maar een vraagteken bij te zetten.

  Nou al de Rusland kenners (die er waarschijnlijk zelfs nooit geweest zijn.)
  Die expersts daag ik hierbij uit.
  Pak de landkaart van 1952 en die van 2015 kleur alles wat Nato is blauw, alles wat Rusland is kleur rood.
  Vraag je dan nog maar eens heel goed af wie nu de eigenlijke agressor is.
  Vraag je dan nog eens af of al het (negatieve) nieuws waarin men met de vinger naar Rusland wijst niet een “groter” doel dient namelijk het vergoeilijken van het gedurende ruim 60 jaar landje pik spelen met Rusland.

  Rusland schurkenstaat? Ja zeker maar absoluut niet minder dan hetgeen er vandaag de dag onder EU/Nato vlag gedaan wordt.

 18. Karel de Grote

  Rutte heeft op het wereldtoneel niets anders in te brengen dan lege briefjes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.