Column Jan Roos: Lekker makkelijk van de deugbrigade om “homofobe” Johan Derksen tot kop van Jut te maken

Jan Roos laat in zijn column van deze week zijn licht schijnen op de rage #sorryJohan, waarin homoseksuele twitteraars Johan Derksen bestoken met persoonlijke anekdotes over hun seksuele geaardheid. Jan bekijkt het met Argusogen: er wordt weer iemand onterecht aan de schandpaal genageld vanwege vermeende homofobie, vindt hij. Hij weet uit eigen ervaring maar al te goed hoe dat voelt.

Homohaat is verschrikkelijk. Ik walg ervan dat homoseksuelen niet veilig over straat kunnen, hun geliefden niet kunnen kussen in het openbaar of zelfs in de kast blijven vanwege mogelijke ellende die zij in hun leven verwachten. Van een verlichte en open samenleving verwacht je dit niet. Als we ons het Vrij Westen wensen te noemen moeten we hier keihard aan werken, want homotolerantie (alleen het woord al) begint steeds meer af te nemen. Homogerelateerd geweld neemt ernstig toe.

Nu de andere kant van de medaille. Ik werd homofoob genoemd door de islamitische partij DENK. Al snel was dat een frame waar men graag mij mee confronteerde. Homofoob omdat ik die relnicht van een Tofik Dibi ‘wachtgeldpoot’ had genoemd in een twitterruzie. Daar is werkelijks niks fobisch aan. Toch bleef dat stigma aan mij kleven als stront onder een kaplaars. Ik was die man die homo’s eng en vies vindt. Wat heel vreemd is, omdat ik homo’s helemaal niet eng en vies vind. Wat zeg ik? Ik heb homoseksuele vrienden, ben voorstander van het homohuwelijk en heb nu een relatie met een vrouw die in het verleden samenwoonde met een seksegenote. Ik ben van mening dat iedereen lekker moet doen waar hij/zij/het zin in heeft met als enige grens de wet.

Toen ik werd geïnterviewd door de Gaykrant en het resultaat was dat ik alles behalve een homofoob was gebeurde er iets opmerkelijks. De journalist werd met de dood bedreigd omdat hij een homofoob aan het woord zou hebben gelaten. Conclusie: je bent hoe dan ook homofoob. Ook als je het niet bent. Gewoon omdat het een lekker makkelijk stickertje is.

Nu het gedoe rond Johan Derksen. Politici staan hijgend in de rij om de voetbalanalist van katoen te geven omdat Derksen een aantal opmerkingen heeft gemaakt over homo’s. Op Twitter was er een tranentrekkende actie met #SorryJohan waarom gays bang zijn uit de kast te komen. Het werd als snel even hysterisch als dat #MeToo-gebeuren. Natuurlijk is voetbal een bastion van kleingeestige mannen. Natuurlijk is het bezopen dat je beter niet kan zeggen dat je van de herenliefde bent. Maar dat vindt Derksen ook.

Alleen is het voor de voltallige deugbrigade natuurlijk heerlijk om van hem de kop van Jut te maken. Als de voortanden van een stel gays met een betonschaar door een stel kansparels eruit worden gebeukt zijn die types namelijk stil. Nu kunnen ze zonder risico tonen hoe tolerant ze zijn. Johan Derksen is nu eenmaal een makkelijk doelwit, net zoals ik dat eerder was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Aytas

  ‘Homofoob omdat ik die relnicht van een Tofik Dibi ‘wachtgeldpoot’ had genoemd in een twitterruzie.’

  Uit de mond van iemand die over verlichting en het vrije westen spreekt. Grappig. Raar dat mensen je dan homofobie verwijten?

  De niet deug brigade begint het steeds verder te zoeken en de frames beginnen een ondergrens te doorbreken. Derksen gaat geregeld door de ondergrens heen, daar ligt het probleem. De niet deug brigade wil zelf alles kunnen roepen maar kan niet met de kritiek omgaan die daar op volgt, dan moet je gewoon niet praten.

  1. Lugar

   Altijd makkelijk om kritiek weg te zetten in een fobieframe.

   #fobiefetisj

   1. Aytas

    Bedankt voor de bevestiging.

    1. Lugar

     Dat je een fobiefetisj hebt? Graag gedaan!

  2. Top

   Nunc aut nunquam,

  3. Koos sssss

   Jij slaat de spijker op de linkse kop. Derksen gaat in jullie ogen te ver. En een groeiend deel van de bevolking onderschrijft zijn uitspraken / vindt ze dan ook grappig. Deugend Nederland staat met lege handen, omdat zijn uitspraken te dicht bij de realiteit liggen.

   En met homofobie hopen ze Derksen dan aan te kunnen pakken. Terwijl diezelfde deugers er prima mee kunnen leven, dat hun islamitische protegees zwaar homofoob zijn en daarin daadwerkelijk woord bij daad voegen.

   Deugend Nederland meet met 2 maten.

  4. Arie B

   Ik denk dat Johan prima met kritiek om kan gaan. Die heeft echt geen minuut minder geslapen van de hashtags en de oproep van de minister om op het ‘matje’ te komen. Zelfs durft ze trouwens niet naar Derksen zelf toe te gaan. Hypocriet volk allemaal. Keihard lachen om de grappen en grollen in de luizenmoeder en als een bejaarde voetbaljournalist iets zegt gelijk helemaal uit het dak gaan. #treurighoor.

 2. Ernst Quispel

  “Ik werd homofoob genoemd omdat ik die relnicht van een Tofik Dibi ‘wachtgeldpoot’ had genoemd”

  Je verwacht het niet hè?

  🙂

  1. ildib

   Het is een poot die zijn liefdesleven laat plaats vinden in de darmflora van een andere poot en hij trekt wachtgeld, dus een rake constatering van Jan…..

   1. Top

    ‘Ze’ praten dan ook altijd ‘poep’.

   2. Ernst Quispel

    Q.e.d.

    Het is terecht dat de Minister zich hiermee bemoeit.

  2. Scarletti

   Je kunt nog altijd beter een wachtgeld poot zijn dan een poot met een gebroken tandloze poot omdat een stelletje mocro’s zomaar toevallig een betonschaar op zak hadden. Die hadden ze niet bij zich voor het geval ze een homo zouden spotten. Dat kwam ze toevallig goed uit zo

  3. Vliegenvanger

   EQ ik vraag me af waarom jij altijd in herhalingen valt? Heb je niks eters te vertellen, hou dan je waffel dicht.

 3. Troelstra

  Laf en hypocriet D’66 heeft weer eens een gezicht gekregen: Jur botter
  (Bron: DDS)

  Lokaal D66 buigt voor de islam: ‘Geen zoenposters, want campagne zal voor nodige commotie bij moslims zorgen!’

  D66 Haarlem siddert als een stel bange puppies voor de islamitische gemeenschap in de hoofdstad van Noord-Holland. De plaatselijke wethouder Jur Botter wil geen posters met zoenende vrouwen, want bij de plaatselijke moskee heb je daar erg veel tegenstanders.

  Als het aan D66-wethouder Jur Botter uit Haarlem ligt, zullen er in zijn stad geen posters van Femmes for Freedom komen te hangen. De reden is namelijk dat de plaatselijke moskee de posters – waarop onder anderen te zien is hoe twee vrouwen met elkaar zoenen, maar ook moslima’s en joden – niet waardeert. Dat zegt hij in het Haarlems Dagblad:, nadat de plaatselijke VVD had aangedrongen op een postercampagne die uitdraagt dat iedereen z’n eigen geliefde mag uitkiezen:

  “De VVD vroeg maanden geleden al om een campagne in Haarlem die aangeeft dat iedereen zijn eigen partner uitkiest. De wethouder stelde toen voor om een debat daarover in de commissie samenleving te houden. Vervolgens zei hij tijdens het debat dat de posters in Rotterdam en Amsterdam tot onrust hadden geluid. Er waren bijvoorbeeld hakenkruisen op geschilderd of ze waren deels afgeplakt.

  Boter ging daarop eens ‘sonderen’ bij de moskee: ,,Ik kreeg er de handen daar niet voor voor op elkaar. De campagne zal voor de nodige commotie zorgen. Ik ben dus geen steek verder.”

  Die reactie werd hem – begrijpelijkerwijs – niet in dank afgenomen door de VVD, het COC en Shirin Musa (de voorvrouw van Femmes for Freedom). En terecht, want als je gaat vragen aan iemand ‘heb je behoefte aan posters die je op een pijnlijke wijze confronteren met je eigen bekrompen wereldbeeld?’ dan is het antwoord natuurlijk altijd: nee. Ongeacht het onderwerp of wie je het vraagt, niemand ziet in het straatbeeld graag posters die hun eigen conservatieve opvattingen ondergraven.

  Wat die posters daarmee dus extra dringend maakt. Want niemand zal ooit van standpunt veranderen als je de boel gewoon de boel laat. Je moet mensen die het oké vinden om homo’s op te sluiten in de kast, of zelfs om familieleden te verstoten wegens hun seksuele voorkeur of partnerkeuze, telkens met nieuwe argumenten blijven bombarderen. Alleen dan kan je langzaam maar zeker een beetje beweging in de zaak krijgen.

  Hoe je dat dus niet doet is bij een moskee te vragen of ze zoenposters willen, vaststellen dat het antwoord – verrassing! – ontkennend luidt en vervolgens weer lekker op je deugende D66-handen gaan zitten. Met je rotsmoesjes over ‘commotie’. Want wat je daarmee eigenlijk bedoelt is: D66 buigt voor vandalisme. Sloop dus vooral alles waar je het niet mee eens bent, en Jur Botter uit Haarlem zorgt dat het lijdende voorwerp van je agressie wel even uit het straatbeeld verdwijnt.

  Woont u dus in Haarlem, of kent u mensen in Haarlem, drukt u ze dan vooral op het hart: stem niet op D66. Veeg die partij lekker compleet van de kaart bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Aan bang gedrag of kruipen voor conservatieve moslims heeft dit land namelijk helemaal niets. Niets.

  1. Lugar

   @Troelstra: De kousenvoetjes worden steeds zachter, de manier waarop de islam wordt benaderd is te vergelijken met de benadering en de behandeling van een pasgeboren baby. De islamisering is op stoom en D’66 buigt voor islam.

   1. sjun

    Dat was al zo sinds stemadvies uit Ankara hen op de politieke kaart hield en Alexander Pechtold nog voor jaren in de kamer. https://www.trouw.nl/home/turkije-gaf-stemadvies-d66~ab5d72c7/

    1. Lugar

     Ja daar zeg je wat!

     “Dat blijkt uit een e-mail, die is verstuurd naar talrijke Turkse zelforganisaties in Nederland, met een oproep om op Fatma Koser Kaya van D66 te stemmen.

     De e-mail is verzonden vanaf het Turkse ministerie van algemene zaken. De kans is groot dat de bewuste mail inderdaad ook vanaf dat adres is verstuurd, zo blijkt uit uitgebreid technisch onderzoek, in opdracht van het actualiteitenprogramma Nova. De opsteller van de mail is Ali Alaybeyoglu, adviseur van minister van godsdienstzaken Mehmet Aydin. Aydin is tevens verantwoordelijk voor kwesties rondom Turkse immigranten elders in de wereld.”

     Bron: Trouw (Eildert Mulder) dinsdag 7 december 2006

     1. Lugar

      D’66 coquetteert la jaren graag met islam, dat is duidelijk.

    2. Ernst Quispel

     Inmiddels hebben we de Turkse Nederlanders naar DENK gejaagd en zit D’66 solide in de regering.

     De causaliteit van Sjun volgt de logica van Monty Python.

 4. Heinz

  Je voorkomt een hoop onnodig gebazel door een programmamaker te vragen te stellen over zijn professie. Johan is op dreef met zijn muziek op Radio Rijnmond. Heb het daarover. Laat die beschouwelijke praat over aan de Story of Prive, die zijn er op ingericht. Dat Johan daar ingestapt is…

  1. Lugar

   Omzichtigheid in de gedachte dat je daarmee gevoelige tenen vermijd is sowieso wel jouw spelletje, toch?

   1. Heinz

    Het boeit mij ook niet wat een clown ervan vindt. En die hebben lange tenen. Dan heb ik het lever over een circus met alle hectiek.

    1. Lugar

     Jouw reacties zijn inmiddels voorspelbaar. 😉

 5. Arie B

  Johan heeft helemaal gelijk. Ik ben het niet altijd met hem eens maar kom op zeg.. Doe effe normaal en leg niet alles op het bord van een vereniging of stichting. Als je uit de kast komt en je krijgt weerstand dan zijn er legio stichtingen en clubjes die je erg graag willen helpen..
  Wil de minister van emancipatie (heb haar hoofd nog zelden gezien) soms ook in de hoek gekletst worden? Johan draait er zijn hand niet voor om..

  1. Lugar

   Johan zegt wat hij denkt en wat hij denkt dat zegt hij. Of het iedereen welgevallig is daar trekt hij zich geen poot van aan.

 6. slayer

  altijd mooi als de snor politiekcorrect nederland weer is uit de kast en op de kast weet te jagen

  1. Lugar

   @Slayer: En het boeit hem ook niet of er iemand mee op de kast komt, het boeit hem volgens mij ook niet of iemand ermee uit de kast komt.

 7. Roughwood

  Wat fijn dat het deugvolk immer zo consequent is hè. Dat men ook altijd van zich laat horen bij de continuerende terreur door die homofobe kansenparels uit de zandbak ten opzichte van personen uit de LGBT gemeenschap. Wederom een sterk staaltje selectieve verontwaardiging waar die linkse policor deugers patent op hebben!

  1. Arie B

   @Roughwood: dat is inderdaad zeeeer bijzonder! Een Joodse lector wordt geweigerd om een lezing te geven omdat hij bepaalde denkbeelden heeft die niet passen bij de elite maar bootladingen (letterlijk) worden binnengehaald met mensen die averechtse denkbeelden hebben als de elite die ze binnenhaald.

   1. Lugar

    Na de zaterdag (joden) komt de zondag (christenen)
    ~Hans Jansen~

 8. C.A.Barstow

  Jan Roos, gewoon doorgaan, schijt er een keer op en niet meer aan denken.

  1. Ernst Quispel

   “schijt er een keer op”

   Sommige mensen lossen zo hun problemen op.

   1. C.A.Barstow

    Tegen Jankers is een moeilijke oplossing ook niet nodig, laat je drol erop vallen en klaar!

 9. Lugar

  “Het massale gehuil onder de hashtag #sorryjohan is mij echt te veel. Klopt hoor, dat Johan Derksen doorgaans niet uitblinkt door subtiliteit. Maar bij hem zou je als homo kunnen onderduiken, neem dat van mij aan.

  Als er boegbeelden voor de verhuftering van de maatschappij moeten worden aangewezen, kun je die beter zoeken onder de grote groepen inwoners van dit land die het leven van homoseksuelen nog veel ondraaglijker maken.”

  Geleend van Rob Hoogland, Telegraaf 1 dec 2018

 10. Lugar

  Dominee Gremdaat zegt het vandaag (Telegraaf 3-12-2018) zo:

  “„Bewaar je tranen voor als het echt pijnlijk wordt, bewaar je strijdlust voor de echte vijanden. En Johan Derksen is geen vijand. Hij houdt van homo’s en heeft misschien zelf ook wel een homo-ervaring.” Kortom, neem Derksen niet te serieus, adviseert dominee Gremdaat. „Hij vindt het leuk om met zijn uitspraken de grenzen op te zoeken. Dat vind ik ook leuk, om te provoceren. En al ben je het niet met hem eens, dan is het altijd beter dan saai en kleurloos.”

  Hij noemt het dan ook ’volslagen idioot’ dat ’een minister zich hiermee gaat bemoeien’. „Heeft een mens niets beters te doen?”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.