De culturele revolutie van Kick Out Zwarte Piet bereikt niveau 'oogcontact met blokkeerfriezen'

Geen categorienov 16 2018, 18:00
De blokkeerfriezen en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) keken elkaar weer in de ogen! Groot nieuws dus. De ideologische tegenstanders ontmoetten elkaar en dat is mooi. Dit keer in een flatje in de Friese hoofdstad. Een goed gesprek? In ieder geval een ontspannen gesprek volgens de NOS en Leeuwarder Courant. De Zwarte Pieten-discussie wordt daarmee een discours dat uiteindelijk eindigt waar het zou moeten beginnen: bij oogcontact.
Oogcontact is van groot belang voor maatschappelijke verandering, want met alleen mediarapportages gaat een organisatie als KOZP het natuurlijk niet redden. Toch worden de gemoederen flink hitsig getuige de relletjes overal te lande. De media rapporteren gretig. We triggeren massaal. Daarom erger ik mij weleens aan het publieke discours met niche onderwerpen als Zwarte Piet. Het lijkt wel alsof deze gewoon zijn voorbestemd om te escaleren vanwege de gevoelige inhoud en provocatieve methoden. Bestuurders namen verkeerde besluiten. Het zijn ook net mensen.
In deze kwestie is de organisatie van Afriyie ook nog eens vanuit een internationale entiteit gesponsord en betreedt hij met het grootste gemak het publieke discours. 'Buitenlandse beïnvloeding' zou Minister Kasja Ollongron kunnen zeggen. Of een soort van mini-culturele revolutie. Jerry's revolutie zit er nog niet op. Zo zegt hij: "Door beter geschiedenisonderwijs over het slavernijverleden en een verandering in de figuur van Zwarte Piet de door hem gewenste verandering kan ontstaan. Ook hij ziet het nut in van dit soort directe gesprekken".
De gesprekken zijn het meest nuttig en Jerry is een slimme vent. Nu dit duidelijk is lijkt mij dat de massale demonstraties niet langer nodig zijn? In ieder geval ben je altijd vrij om een kop koffie te drinken en te spreken over het slavernijverleden. Je kunt er ook een boek over schrijven, maar doe even rustig met je Zwarte Piet mediaoptredens. En maak Piet gewoon antraciet. (bizar goede oplossing en bizar woord dat lijkt op antiracist en dat lijkt weer op antichrist) Goede stap dus die gesprekken met oogcontact tussen ideologische tegenstanders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten