De klimaatwet hangt als ‘zwaard van Damocles’ boven onze hoofden

Als een zwaard van Damocles hangt de klimaatwet boven onze hoofden zo blijkt, want de impact van de Nederlandse bijdrage op het wereldwijde gemiddelde klimaat, gemeten in gemiddelde temperatuur, is niet significant. Zo blijkt uit overpeinzingen van klimaatoptimist Marcel Crok, die tijdens de rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer over de klimaatwet worden behandeld. Wetenschappers zouden bij niet-significante uitkomsten hun onderzoeksontwerp moeten aanpassen of de hypothese moeten laten varen, maar wat doet de politiek in een dergelijke situatie? Gaan zij door met economische zelfkastijding, zelfverrijking en het in standhouden van illusies? 

De position paper van Crok getiteld ‘Overpeinzingen bij de klimaatwet: tijd voor bezinning‘, laat zien wat er allemaal schort aan het duurzaamheidsdenken in Nederland. Dit denken is namelijk hopeloos naïef en vooral een manier om de staat onevenredig veel macht te geven in ons dagelijks leven. Tevens een manier om de zakken van handige duurzaamheidssubsidie-ondernemers te spekken. Maar de effectiviteit in termen van klimaat worden volgens Crok ernstig overschat. Waar kennen we Marcel Crok eigenlijk van? Nou, van het juist inschatten van de impact van Nederlands klimaatbeleid. Het klimaatakkoord van Parijs legt de focus op het reduceren van de CO2 uitstoot met 49% in 2030.

De effectiviteit van zou een schamele 0,000-nogwat graden winst op de gemiddelde temperatuur zijn in 2100. Vanuit het perspectief van doelmatigheid kan worden gezegd dat het reduceren van de Nederlandse uitstoot niet alleen economisch heel veel geld kost, maar ook nog eens de facto onzinnig is. Zeker in het licht van het feit dat andere landen mogen doorgaan met het verhogen van hun CO2-emissies. Een land als India, zo laat Crok weten, met ruim een miljard mensen, heeft alle vrijheid om koolstofdioxide de lucht in te pompen. Maar Nederland? Nee. Nederland niet. Nederland moet maar zien hoe ze aan de energiebehoefte voorzien en hoe zij de welvaart in stand houden. En dat terwijl wij met slechts 17 miljoen inwoners zijn!

Dit betekent dus dat wanneer Nederland zich committeert aan het VN-plan, dit grote gevolgen gaat hebben. niet voor het klimaat maar voor ons persoonlijk. Erg vreemd allemaal. Producten en diensten gaan dan nog duurder worden en stijgende energieprijzen zal de inflatie gaan aanjagen. Terwijl Nederland naïef de Verenigde Naties volgen zijn anderen dus wel strategisch bezig. Als we Crok’s paper lezen zien we dat alle grote landen, die daadwerkelijk wél enige impact hebben op de mondiale uitstoot, niets van betekenis ondernemen.

En daar voegt de klimaatoptimist nog even aan toe dat op dit moment slechts zestien (!) landen hun toezeggingen nakomen. het VN-klimaatakkoord loopt dus uit op een fiasco zoals wij al eerder meldden. Maar toch hangt de klimaatwet nog steeds als een onheilspellend zwaard boven onze hoofden. Want als de regering daadwerkelijk een wet in elkaar zet dan zal dit ongetwijfeld een borduursel worden vol met maatregelen die onze economie en welvaart pijn zullen doen en natuurlijk met subsidiepotjes. Tja. Of gaat het kabinet dan eindelijk eens iets doen aan de overbevolking?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. fockingworst

  Als zelfs de klimaatgekkies bij zinnen zijn gekomen, dan hadden de zogenaamde klimaatontkenners toch al die tijd gelijk.
  Immers zet je zelf toch ook niet de verwarming aan met de deur open om voor de vogeltjes te stoken, nutteloos.

 2. Eugenie de la Fleur

  Laat die zwaard van damascus dan maar op ons neer komen.

  Wir schaffen das!

  1. Jozias Visser

   Het zwaard van Damascus is wereldberoemd en werd ooit gebruikt door de islambeul, de islamitische koppensneller van Syrië. Honderden en duizenden onschuldige hoofden werden ermee afgehakt. Islamverheerlijkers en islamvirusdragers zijn gek op zwaarden, nog dagelijks worden er koppen mee afgehakt, dat hoort bij de islam. Altijd weer die verrassende vraag; waarom zou je zulke verdomde achterlijkheid je land binnenhalen?

  2. Groeneveld

   Eu Genie, het woord ‘zwaard’ is onzijdig, het is HET zwaard. Dus moet het zijn ‘Laat DAT zwaard…’.

   Ik doe niet gauw aan taalneuqen, maar dit is zo godsgruwelijk stom dat ik de verleiding niet kon weerstaan. Ga je schoolgeld terughalen!

   1. Jozias Visser

    Damocles – Damascus

    1. Spaanse kok

     Altijd al gedacht.
     Het is dus een moslim zwaard dat boven ons hoofd hangt.

     1. Adriaan

      @kok, opvallend is wel dat de vlag van Saoedie Arabië een zwaard laat zien. Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Damocles is destijds waarschijnlijk moslim geworden.

     2. Jozias Visser

      Wellicht dat Mohammed zal verkondigen dat de islam het draadloos internet heeft uitgevonden, want bij opgravingen zullen er geen kabels worden gevonden.

 3. HW

  Bij zo’n onderwerp zit er een hele belangengroep achter, die zich in de toekomst wil en gaat verrijken aan dit onderwerp.
  Dit is weer zo’n links paradepaardje, dat net als de immigratie zoveel geld in het hele linkse laatje brengt, dat het eigenlijk zo rechts is als de pest.

  Alles onder het mom “links lullen en rechts mijn zakken vullen”

 4. lIN-T

  Het is compleet idioot en arrogant om te denken dat kikkerlandje Nederland het klimaat kan beinvloeden.

  1. Original NL

   Q…Het is compleet idioot en arrogant om te denken dat kikkerlandje Nederland het klimaat kan beinvloeden……
   Dat kun je de linkse klimaatpopulisten met hun mono brain cell niet kwalijk nemen, ze weten niet beter.

   1. Michael

    Het is een onzinnig argument, want niemand beweert dat dit het geval is.

    Je kunt ook denken “waarom zou ik mijn afval in de afvalbak doen? Als alleen ik alles op straat gooi, heeft het geen significant effect op de leefomgeving in Nederland”. Zie je de onzin in zo’n redenatie? Als elk land zo denkt gebeurd er niets. Andersom, als we internationale afspraken maken en iedereen zich eraan houdt, gebeurt er wél wat. Alleen maar wijzen naar de ander en zelf geen vinger uitsteken zorgt ervoor dat er nooit iets gebeurd.

    1. lIN-T

     Onzin, rommel op straat heeft wel invloed op de leefomgeving.

     Wil er echt iets gebeuren zal het aantal mensen moeten verminderen, zolang dat onbespreekbaar blijft is elke andere maatregel zinloos.

     1. Michael

      Je begrijpt mijn argument niet. Als je buurman elke dag zijn vuilniszak op straat leegt, heeft dat enkele verfrommelde bonnetje dat jij wel of niet op straat gooit geen significante invloed op de leefomgeving. Gooi je het dan ook maar gewoon op straat? Nee, een fatsoenlijk mens gooit het in de prullenbak, en spreekt de buurman eropaan dat hij dat ook moet doen.

    2. lIN-T

     Wel als ik daarvoor extra moet betalen en mijn buurman niet.

 5. poldi

  Plagiaat
  ———-
  Er is niets zo onvoorspelbaar als het klimaat.
  In feite weten wij er niets van. Net voor de middeleeuwen verbouwde men wijn in Noorwegen en was de gemiddelde temperatuur hoger dan nu. Een tijdje geleden was het erg nat. Oorzaak: De klimaatverandering. Recent was het extreem droog. Opnieuw was de klimaatverandering de schuldige.
  Deskundigen in ons journaal wisten het zeker. Maatregelen als nu door klimaatactivisten worden bepleit lossen in feite niets op en kosten miljarden. Als de rechters in hoger beroep een soortgelijke uitspraak doen en de regering verplichten meer te doen aan het terugdringen van CO2 is het hek van de dam.
  Het is niet voor niets dat wij de trias politica hebben omarmd.
  De afspraken in Parijs verlagen indien uitgevoerd de temperatuur met een fractie. Ongeveer 0,003 graad. Als het allemaal niet zo treurig was zou je opnieuw zeggen much ado about nothing. De beoogde klimaatwet zal er dan ook niet komen. Dromen is mooi maar de realiteit is hard. Onbegrijpelijk dat zoveel mensen de huidige klimaatwaanzin blijven steunen. Al Gore je wordt bedankt voor het op gang brengen van de huidige waanideeen.

 6. henkie

  Nederland bananen republiek.
  Laten we het gepeupel nog armer maken!
  De elite bezig het gepeupel “aus zu radieren”.
  Democratie, management en manipulatie van het gepeupel. De Nederlandse, EU en internationale Propaganda machines draaien op volle toeren, om leugens te verkopen, bangmakerij te verbreiden
  Het gepeupel …% te dom
  …% te bang
  …% fatalistisch
  …% te goedgelovig
  …% deel van het probleem (bewuste volgers)
  Bemiddelde mensen gaan naar prive klinieken om de zorg te krijgen waardoor ze kunnen genezen, en een betere kwaliteit van leven krijgen.
  Het gepeupel wordt uitgemolken als “draaideur patient”, elke keer terugkomen (afrekenen) voor telkens weer een halve maatregel dat niks oplost. Volks ziekenhuizen die desondanks failliet gaan.

  Mensen wordt wakker: Stem PVV, FvD, SP, PvdD, 50+

  Of ben je deel van het probleem?

 7. Heinz

  Turf steken, briketten, houthakken in bos, alles in de houtkachel. Heerlijk die brandlucht rond het huis. Eierkolen in het schuurtje, roet in de schoorsteen. Maak je niet druk.

  1. Jozias Visser

   Mensen veroorzaken geen natuurrampen, de natuur laat zich niet dwingen. Mensen veroorzaken wel oorlogen en tientallen miljoenen doden. Religie heeft daarin altijd een belangrijke rol gespeeld. De paar terroristische islamitische aanslagen per jaar die op de vingers van een hand te tellen zijn vallen daarbij in het niet. We kunnen het ook nog hebben over 7000 doden per jaar door fouten gemaakt in Nederlandse ziekenhuizen die te voorkomen waren. Ook mijn buren moesten dat aan den lijve ondervinden.

 8. Michael

  Goed stuk Teunis, fijn om gewoon zonder waardeoordeel argumenten te zien.

  Maar goed, de argumentatie is we weg problematisch.

  1. De gedachte dat het klimaatplan een catastrofe is voor de economie is nergens op gebaseerd, maar is de eeuwenoude tactiek van het angst inpraten op de burger. “Het gaat kan allemaal geld kosten en de economie gaat eraan”. Net zoveel onzin als die “500 miljard” van Baudet. Puur angstzaaierij, waar de remain-campagne van brexit nog wat van had kunnen leren. Waarschijnlijk is dat verduurzaming van de economie helemaal geen negatief effect heeft. Sterker nog, men wordt zelfvoorzienend. De olieprijzen zullen alleen maar blijven stijgen de komende jaren, zeker met de huidige spanningen. Investering in de verduurzaming zorgt voor inovatie, stimulans voor bedrijven door subsidies, en een afname van de invloed van buitenlandse grillen op onze economie.

  2. De argumentatie dat het investeren in verduurzamen in Nederland geen significant effect heeft is een (bewust?) onlogische redenatie. Je kunt ook denken “waarom zou ik mijn afval in de afvalbak doen? Als alleen ik alles op straat gooi, heeft het geen significant effect op de leefomgeving in Nederland”. Zie je de onzin in zo’n redenatie? Als elk land zo denkt gebeurd er niets. Andersom, als we internationale afspraken maken en iedereen zich eraan houdt, gebeurt er wél wat. Alleen maar wijzen naar de ander en zelf geen vinger uitsteken zorgt ervoor dat er nooit iets gebeurd.

 9. victus

  Vorig jaar een interview gelezen in een of andere krant met een voorzitter van de installatie branche. Moesten ONZE verantwoordelijkheid nemen en DIRECT overstappen, uiterlijk voor 2020,op warmtepomp onzin en de kosten moeten wij maar voor lief nemen. Want ons voortbestaan hangt aan een zijden draad en bla bla kleinkinderen betere wereld geneuzel enz. Dat de zakken goed worden gevuld van dit soort organisaties vergat hij maar voor het gemak.

 10. Rosasolis

  Interessante artikel. Natuurlijk zijn er landen zoals India en China die overbevolkt zijn, en nog steeds weinig kunnen presteren voor gezonde levensomstandigheden. Maar als westerse landen niet samen werken voor een schonere milieubeheer, dan worden de problemen steeds erger, door de hele planeet. Er moeten veel meer gedaan om 3 de wereld landen te overtuigen dat zij niet langer door kunnen gaan met vervuiling op land, lucht en zee. Er was een nogal schokkend artikel in Trouw afgelopen weekend over lucht vervuiling in Amerika. In de heuvels van Kentucky en andere gebieden langs de oostkust, zijn de kolenmijnen weer geopend, en draaien nu op vol toer. Behalve de
  toegenomen gevallen van longkanker en long-emphasime onder de mijn werkers, zijn er rapporten over steeds meer gevallen van gewone burgers die aan deze ziektes lijden.
  Een minderheid onder de bevolking zijn blij dat zij “werk” hebben gekregen, en het interesseert deze groep helemaal niet dat er dagelijks golven zwarte smog door de hele oostkust van zuidelijke Amerika gaat, en dat duizenden ernstig ziek zijn. Wie betaald de enorme ziekte kosten voor deze heel arme bevolking groep?
  Ik heb weinig gelezen over “de zwaard van damascus”, maar ik weet wel bepaalde delen van de laatste deel van de Bijbel: Openbaring. Vele wetenschappers denken dat wij de Apocalyps naderen, (het einde van onze wereld, zoals wij het kennen). Onze planeet moet eindelijk gered worden, anders gaan wij mensen het verliezen. Die conclusies baseren zij op ontdekkingen en feiten, en niet op overdreven fantasie.

 11. sonar

  Het enigste waar je het klimaat kan beheersen is in huis en nergens in de wereld dat doet het klimaat zelf wel . Het is ene geld klopperij ook wel legaal stelen genoemd.

 12. Pescador

  ja dat hele klimaat gedoe is niet nodig op deze schaal.
  ja in de grote stedenrijst het de pan uit vooral als er geen wind is daar moet wat aan gedaan worden, b.v. grote bewaakte parkeerplaatsen buiten de stedenwaar je je auto voor een paar centen kunt parkeren en dan met gratis vervoer de stad in. ja dan verdient de gemeente er geen cent aan maar de grote verdienste is een schone lucht in de stad.
  die linkse rakkers roepen toch steeds dat ze een schone stad willen, of bedoelen ze eigenlijk we moeten zien dat we meer geld uit de zak van de burgers kunnen kloppen.

  het transport kan ook naar grote loodsen buiten de stad gebracht worden en daar worden overgeladen in elektrische vrachtwagens. en dan verder in de sta alleen nog maar wandelaars fietsen stints en allerlei andere elektrische vervoer dingetjes.

  het kan best wel simpel het probleem is dat ze er aan willen verdienen of wij dood gaan aan co2 interesseert ze geen bal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.