Moraliteitskloof in de Europese Unie: Denemarken stopt wapenleveranties Saoedi-Arabië, maar Frankrijk gaat gewoon door

Vanwege betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen, waar Saoedi-Arabië haar geopolitieke zekerheidjes wil afdwingen, stopt Denemarken de leveranties van wapens en materieel aan het regime van het Huis van Saoed. Vorige maand riep het Europees Parlement al op tot een Europees wapenembargo tegen het land. Niet alleen vanwege Khashoggi, maar vanwege tal van redenen. Daarmee positioneert Europa zich tegenover de Verenigde Staten. Donald Trump liet namelijk weten niets te zien in een embargo: “De president stelde dat de VS wapendeals met Saoedi-Arabië moet veiligstellen, omdat anders China en Rusland het Amerikaanse marktsegment zullen overnemen.” 

Als Trump zou beredeneren dat zijn overweging te maken had met de risico’s van het gebruik van Russische wapens door bondgenoten: tot daar aan toe. Zo kunnen wapenproducten in moderne high-tech wapens zogenaamde ‘backdoors‘ in bouwen waardoor de Russische staat haar raketsystemen op afstand kan inzetten. Maar hij geeft dus toe dat het draait om inkomsten. Lekker dan. Naast de Verenigde Staten gaan Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dan ook door met het leveren van wapens. België voegt zich ook aan dit rijtje met twijfelachtige landen. Denemarken stopt er dus wel mee en het zou goed zijn als de Nederlanders de oproep van het Europees Parlement volgen. Ook al was het alleen om een statement te zetten en moreel leiderschap te tonen.

Hypocrisie kan de anderen verweten worden, maar de Denen zijn relatief zuiver in de recente geschiedenis. Toch waren het ook de Denen die in 2011 onder leiderschap van de Amerikaanse President Barrack Obama deelnamen aan de blokkade van het Libische luchtruim. De burgeroorlog die daarmee verergerde en de instabiliteit die volgende zijn dus ook hen te verwijten. Maar, gelukkig zien de Denen in dit geval dat het niet langer kan en implementeren ze het wapenembargo. Pas nadat de moord op Khashoggi wereldnieuws werd herzagen landen hun relaties met het Arabische schiereiland. Dat is wel veelzeggend. Geld is belangrijker dan mensenlevens. Dat blijkt telkens weer.

Frankrijk gaat dus gewoon door met het verkopen van wapens. Dat is precies hoe we de Fransen kennen. Die bombarderen half Afrika kapot. Waarom weten we ook niet precies, maar dat is wat de Franse staat graag doet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Koos sssss

  Het is, dat Frankrijk daarvoor veel te laat is ontstaan, maar anders was de prostitutie in Frankrijk uitgevonden.

 2. Eugenie de la Fleur

  Alle landen en politieke leiders die doorgaan met de handel aan dit schijtland bekend als Saudi Arabië zouden zich ter plekke moeten schamen!

  1. Adriaan

   Ook België (Luik) gaat door met het leveren van wapens. De fabriek verschaft heel veel gezinnen in Luik een baan. Als Luik ermee stopt dan zal dat veel banen gaan kosten en die schijnen belangrijker te zijn dan de vele doden die dagelijks vallen in Jemen.

   1. ildib

    Jemen is nu eenmaal een volkomen achterlijk in de middeleeuwen levend islamitisch shithole waar geen enkel Westers land belang in heeft, of het moet het feit zijn dat men er geld aan kan verdienen door middel van wapenleveranties.

    1. Adriaan

     Met andere woorden: gooi er maar een bom op.

     1. Ernst Quispel

      Ik hoop dat je dit niet meent, Adriaan.

     2. Adriaan

      Ernst Quispel 8 minuten ago
      Ik hoop dat je dit niet meent, Adriaan.
      Absoluut niet @Ernst, het is een humanitaire ramp in Jemen, maar ik wilde weten hoe ildib daarover dacht, omdat hij het wel goed vindt dat er aan de wapenhandel met SA geld wordt verdiend.

     3. ildib

      Dat hoor je mij niet zeggen, maar dit is een strijd tussen Soennieten en Sjiieten, beide moslims, dus zij zoeken het maar lekker uit, de wereld is beter af zonder dat geteisem wat elkaar toch altijd de tent uit zal vechten.

     4. Adriaan

      @ildib, ik vind het laakbaar dat je er dan geld aan wilt verdienen.

     5. ildib

      Dan moet je Frankrijk en al die andere landen die wapens leveren aanspreken Adriaan, geld wat stom is maakt recht wat krom is, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, ik schets slechts de werkelijkheid.

     6. Troelstra

      Hoeven wij niet te doen hoor. Dat doen die Arabieren daar zelf al.

     7. Adriaan

      Quote: ‘Dan moet je Frankrijk en al die andere landen die wapens leveren aanspreken Adriaan,’
      Heb ik toch gedaan? Ik veroordeel alle wapenhandel.

  2. Baaz

   “met de handel aan dit schijtland bekend als Saudi Arabië”

   Alleen jammer van al die olie, zelfs Willem A schijnt belangen te hebben.

   1. tomygun

    Shit en ik maar denken dat SA South Africa is ?

 3. Troelstra

  Kijkend naar Jemen zie ik de Islam eerder als the religion of pieces dan als the religion of peace. Jemen is al eeuwenlang een verscheurd land, maar één ding delen ze eeuwenlang al allen: De Islam. Allah zal het wel zo gewild hebben, denk ik dan maar.

  En daarom moet de Islam op een zo groot mogelijke afstand buiten Europa gehouden worden.

 4. tomygun

  Ach wat het blijft gluiperig volk schieten uit een hinderlaag
  hard weglopen , nee geef mij maar de oude Cowboy stijl
  ruggen tegen elkaar ieder tien passen omdraaien en schiet
  iemand in de rug schieten is een bonus 15 minuten met een
  touw om je nek en voetjes van de vloer .
  Zij maken een jaren lange drama van en het kan zo,n mooie
  show zijn,dit kunnen ze filmen ook zodat iedereen kan meegenieten .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.