Hoe populistisch ben jij? De populismequiz van The Guardian tegen het licht gehouden

De Britse krant The Guardian heeft een leuke quiz opgezet met het doel om de interessante vraag ‘hoe populistisch jij bent’ te beantwoorden. Angela Merkel is volgens het model het minst populistisch van een selectie wereldleiders. Donald Trump, Bernie Sanders en Nigel Farage krijgen allemaal de ‘vieze populisten’-kaart getrokken. Om erachter te komen hoe populistisch ik volgens de Guardian zou zijn heb ik de quiz ingevuld. Je kunt zelf ook de quiz spelen om erachter komen hoe populistisch jij bent. Maar wordt het nu ook duidelijk wat dat populisme nu precies is? 

Het model dat The Guardian gebruikt voor de quiz lijkt enigszins op de zogenaamde Nolan chart, een kwadrantenmodel ontwikkeld door de libertarische activist David Nolan. Waar het Nolanmodel door haar tegenstelling tussen libertarisme en autocratie een tegenstelling creëert tussen concepten dwang en vrijheid, zo doet deze quiz dit met het concept populisme. Maar wat het nu precies is blijft onduidelijk. De foute namen vinden we in het bovenste rijtje. Daar staan ze: de populisten. We vinden er Bernie Sanders, Nigel Farage, Donald Trump en Matteo Salvini terug. Namen als Barack Obama, Emmanual Macron en Angela Merkel zijn volgens de indeling dan weer niet populistisch. Wat is het verschil tussen neem een Viktor Orbán en Angela Merkel dat het redelijk maakt om deze twee tegenover elkaar te zetten in een ‘populisme meter’? Om die vraag te beantwoorden moeten we de methodologie van het model verkennen. Deze is ontworpen door Cas Mudde.

Het vier kwadrantenmodel van The Guardian. Bron: Screenshot The Guardian, https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2018/nov/21/how-populist-are-you-quiz
Het vier kwadrantenmodel van The Guardian. Bron: Screenshot The Guardian

De leiders zijn geplaatst op een positie waarbij gebruik is gemaakt van het inbeeldingsvermogen. Het hoeft dus niet zo te zijn dat Angela Merkel geen populist is en vice versa. Wereldleiders hebben de quiz immers niet zelf gemaakt, maar dat deden de onderzoekers voor hen. Die hebben zich ingebeeld hoe het is om Donald Trump te zijn en geprobeerd de vragen zo te beantwoorden als Trump zelf. Dat lieten ze niet één persoon doen, maar een groepje, waarna er een gemiddelde ontstond in het kwadrantenmodel. Natuurlijk is deze methode te bekritiseren, immers de basis is de gevoelswereld, maar toch is het niet vreemd om tot deze indeling te komen. Zo heb ik de quiz zelf ook gespeeld en kwam ik terecht bij Viktor Orbán. Inderdaad iemand in het rijtje die ik leuker vind dan  Trump en Merkel. De gevoelswereld draagt diepere zaken met zich mee, zoals ook het onderstaande experiment suggereert:

Zo zijn sommigen in staat vanuit hun gevoelswereld woorden uit vreemde talen te spreken. Probeer het maar eens uit. Bedenk twee Japanse namen zonder daarbij de taal te kennen of een woordenboek te pakken. Ga puur af op je gevoel en schrijf twee woorden op die ‘Japans aanvoelen’. Ik probeerde het en spreek geen Japans, ondanks dat bedacht ik twee Japanse woorden op gevoel. In mij naar boven kwam ‘Hayano Kamicha‘. Een ogenschijnlijk willekeurige creatie. Om te controleren hoe ‘Japans’ de creatie was besloot ik de woorden in Google in te voeren. En ja hoor, het bleken daadwerkelijk twee Japanse woorden te zijn mét betekenis. Blijkbaar was de gevoelswereld in staat om ‘in de buurt te komen van anderen’. Toen ik het experiment herhaalde met Afrikaanse namen kwam willekeurig de Ghanese naam ‘Mbembe’ uit mijn mond. Een derde herhaling leidde tot niets. Probeer het zelf ook eens, wellicht lukt het.

Mijn uitslag na het afnemen van de populismequiz. Ik ben een populist en ik sta dicht in de buurt van Viktor Orban. Oké dan. Bron: The Guardian.
Mijn uitslag na het afnemen van de populismequiz. Ik ben een populist en ik sta in de buurt van Viktor Orbán. Oké dan. Bron: The Guardian.

Dus zo ging ik op gevoel de quiz invullen, want serieuze afwegingen kun je bij zo’n simplistisch model niet maken. Ingevuld, en ja hoor, ik lijk op Viktor Orbán. Niet geheel toevallig schreef ik eerder al lovend over de Hongaarse premier op DDS. Hij doet zijn best het land bij elkaar te houden in tijden van geopolitieke instabiliteit. Vergeet niet dat Hongarije dicht bij Turkije en Rusland ligt en ook de migratiestromen op haar ziet afkomen. Ook de Hongaarse vrijheidsstrijd tegen het communisme is nog aanwezig in de volksgeist. En ook nog iets anders waar mensen zich zorgen over maken, zoals Jobbik houdt de gemoederen bezig. Alle spanningen samen hebben van Orbán tot volksheld gemaakt, maar internationaal staat hij slecht bekend. Denk maar eens aan het Sargentini-rapport en de wijze waarop Hongarije is weggezet in de pers.

Maar wat nu precies populisme is blijft onduidelijk na het invullen van de vragen. Ook na het afnemen van de quiz kan ik niet precies de vinger op de zere plek leggen. Wat denkt u, wat maakt iemand nu tot een populist en wat niet? Deel uw testresultaten hieronder, we zijn erg benieuwd!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Uitslag Meriadoc:

  You’re most similar to: Angela Merkel
  You’re least similar to: Bernie Sanders

  Populisme kent overigens een heldere definitie. Het is een nadrukkelijke scheiding maken tussen de elite en het volk.

  1. Teunis Dokter

   Een populist is dus iemand die een waargenomen verschil in talig handelen omzet en gebruik maakt van het woord ‘elite’ en ‘het volk’?

   1. Meriadoc Brandebok

    Binnen het populisme is er altijd sprake van twee groepen: de min of meer verschrikkelijke “elite”, “partijkartel”, en “het volk”. Een niet-populist zal deze tegenstelling niet voortdurend maken.

    1. robroy

     Maar daarmee toegeven dat ze mee lopen met wat de regering en de rest van de wereld wil, geen fijn denkbeeld Guus .

   2. marco1

    Nou bedankt Teunis Dokter , ik was dus zo dom om dat testje ook te doen. Mooi mijn zaterdag vergalt door te zien ik het meest opheb met Angela Merkel en het minst met Pablo Iglesias(wie dat dan ook verder wezen mag). Maar wat heb ik hier eigenlijk aan? En wat kan ik doen om in de toekomst wat minder verbonden te voelen met mevrouw Merkel?Ondanks de teleurstellende uitslag wens ik u toch nog een prettige dag.

 2. ildib

  Ik kom uit bij Victor Oban en het minst bij die Iglesias en daar ben ik verdomde trots op.

 3. Ritter

  Een paar jaar terug is het politieke establishment met hulp van hun vriendjes in de media begonnen partijen die kritisch zijn op de b.v. de illegale massa migratie en islam te benoemen als “populisten”.

  Dus deze partijen werden in benoemd als “populisten” door de media en het politieke establishment.

  Daarna zijn de media een campagne begonnen om de z.g “populisten” negatief te benoemen. Dus nu worden deze z.g. populisten voor alles wat lelijk is uitgemaakt.

  Dit word gedaan om deze z.g. “populisten” in een hoek te drijven en ervoor te zorgen dat mensen zich niet willen identificeren met deze partijen.

  Kortom, de media willen de partijen die kritisch zijn op de islam; op de massale illegale migratie en op de EU isoleren van de bevolking zodat mensen niet op deze partijen gaan stemmen.

  1. sjun

   Intussen is populist al een geuzennaam geworden warmee men de mannen van de jongens scheidt.

   1. sonar

    Sjun+++++++++++++++++++++

   2. robroy

    hahahahahaha een waarheid als een koe sjun hahahahaha

   3. Arie B

    Ik twijfel nog of ik nu populist ben of rechts extremistisch. Volgens de definitie van de AIVD voldoe ik namelijk aan alle criteria (voor zwarte piet, tegen islam, tegen massa immigratie).

  2. Aytas

   Het is en blijft populisme hoe je ook draait. Mannen prikken daar door heen, jochies springen in de houding.

   1. Siemien

    Onzin Aytas, maar dit zijn wij gewend van jou, jij plakt namelijk overal stempeltjes op, liefst die van, populisme, racisme, dom rechts, fascisme, en ga zo maar door…

   2. marco1

    Heey ik als behoorlijk betrokken bij Angela Merkel ben dan geen jochie meer. Yiehaaaa eindelijk een man.

 4. Eugenie de la Fleur

  Ik sta het dichts bij Pablo Iglesias en het verste bij Trump vandaan.

 5. Aytas

  Helemaal niet joh!

  Ik heb al drie niet-rokers gesproken die uit verzet tegen deze idioterie willen gaan roken!

  Hou op met deze zelfbewieroking!

  Fleur Agema op Twitter.

  Dit is populisme, compleet achterlijke stellingen droppen in de hoop te scoren. Mannen prikken door zoiets heen, jochies springen in de houding en gaan mee in de waan die de populist creëert.

 6. Baaz

  Polulistenfobie!

 7. robroy

  Te weinig tussen vragen dus te rationeel als je het mij vraagt .

 8. Rosasolis

  Populisme is er altijd geweest, omdat de mens een kudde dier is. Alleen heeft het in onze tijd een etiket gekregen. Er zijn zowel linkse als rechts populisten. Eigenlijk zijn het
  politieke zombies. Je moet precies denken als je familie, collega’s, en vrienden. Als je
  durft je eigen mening te geven, dat wat anders is…dan kijk uit! Want dan ben je
  “De Outsider”. Je hoort niet meer bij. Je krijgt problemen op je werk, en je wordt door je vrienden helemaal vergeten; ze kennen je niet meer. Als je een introvert bent, dan ben je je hele leven gewend als een buitenstander door het leven te gaan. Maar als je meer extrovert ben, dan is het voor je een kwelling als je genegerd bent door iedereen.
  De introvert gaat sterker door, omdat hij/zij is altijd meer een serieuze denker geweest, en houdt helemaal niet van grote demonstraties. Maar de extroverten kunnen oproerkraaiers worden— zij demonstreren omdat hun vrienden het ook doen…Je Moet
  ook meedoen, anders hoor je niet bij. Hoe meer extrovert oproerkraaiers bij elkaar, hoe erger het wordt…links of rechts. Zij lijken net als de voetbal Hooligans! Misschien nog erger. De politie kan de voetbal hooligans in toom houden, maar kunnen zij het altijd doen met politieke oproerkraaiers? Daarom kan politieke “populisme” gevaarlijk worden…Links of Rechts.

  1. PMG

   Het bewijs dat Ernst eigenlijk Rosasolis is, geef nou maar toe zombie, ineens foutloos schrijven? Erg slecht gespeeld!

   1. Rosasolis

    @PMG. Hoogst verbaas wekkend! Ik heb gewoon, al jarenlang op DDS een vriendelijke correspondentie met Ernst Quispel. Wij z

   2. Ernst Quispel

    Rosasolis en ik zijn verschillende personen, PMG. Volgens mij is dat aan inhoud en stijl van de bijdragen ook bijzonder duidelijk zichtbaar.

   3. Rosasolis

    @PMG. Wow, wat prachtig! Wie denkt u dat u bent? Maakt u nooit een fout; of heeft u nooit een probleem met u laptop? U bent waarschijnlijk laag opgeleid, want u
    bent niets meer dan een simpele trol, die zo dom is dat u kan niet merken het verschillen in het schrijven van verschillende mensen. De waarheid is dat Ernst
    Quispel en ik verschillende personen zijn. Lees a.u.b. het huisreglement van de redactie.

 9. Groen Rechts

  Kom uit bij Salvini en minst gelijk aan Iglesias.
  Mooi!

 10. TD

  zo’n test doe ik niet,ik hoef geen bevestiging van iets dat ik al weet!
  Ik denk en praat als een realist,en indien iemand dat een populistische gedachtengang vindt,zegt dat iets over het kuddedier de “label plakker” .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.