Geniaal idee Grapperhaus: ‘Bedreigde columnisten moeten aangifte doen’

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept columnisten, die bedreigd worden, op tot het doen van aangifte. Want dat zal ze wel leren! Via Het Parool.

De aanleiding is de aangifte door columniste Clarice Gagard en Seada Nourhussen die vanwege negatieve reacties aangaf te stoppen met schrijven. Grapperhaus meent dat het vrije woord hierdoor in gevaar kan komen. Oplossing is aangifte doen en een aantal daders zien te berechten, om ze zo als voorbeeld te stellen.

Leuk en aardig allemaal maar menig columnist zal een afweging gaan maken: ‘Is de ernst van de bedreiging/reactie het mij waard om toch te blijven schrijven?’ Als voorvechter van het vrije woord zeg je natuurlijk direct ‘ja’, want bedreigen is fout. Het probleem is echter dat wanneer men aangifte doet en door blijft schrijven terwijl de dreiging serieus is, men er niet zeker van is dat zo’n haatzaaier ook daadwerkelijk wordt aangepakt, laat staan in de gaten wordt gehouden.

Er zijn zat manieren om anoniem een dreigement te uiten. De politie kampt al met capaciteitsgebrek en gaat heus niet iedere columnist 24/7 bewaken vanwege een paar reacties op Twitter door ene ‘Jan_112’ met een IP-adres van een McDonalds in Amsterdam.

Het klinkt dus allemaal heel leuk en stoer van onze Ferd maar het gaat niets uithalen. Daar komt ook nog bij dat Grapperhaus hiermee de drempel om aangifte te doen verlaagt en iedere tere ziel met een toetsenbord en een blog uitnodigt om aangifte te doen voor iedere ‘gemene’ reactie die niet bevalt. Nog los van het feit dat iemand die geneigd is een columnist aan te vallen dat eerst gaat melden op Twitter.

Het vrije woord is dus feitelijk al langere tijd in gevaar en dit is vooral bij cabaretiers te zien die, hoewel grappig, toch de afweging maken of de kosten (in de vorm van intimidatie en potentieel gevaar) opwegen tegen het scoren met een goeie grap. Grapperhaus draagt met zijn oproep dus totaal niet bij aan de verdediging van het vrije woord.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ernst Quispel

  Wat had de Minister dan moeten doen, Wout, het leger er op afsturen?

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak! En niet te vergeten een ‘dead man walking’.

   “De waarheid is een sterke drank. Doch die hem brouwt oogst zelden dank.
   De meeste magen, Kunnen hem slechts verdund verdragen.”

   1. Ernst Quispel

    Dank voor je reactie, Top. Ik ga je in het script opnemen.

    1. Jormungandr

     Oeh, nou heb je het gedaan Top. Hij gaat je scripten. Wat een cuck.

   2. tomygun

    Top , yep mooie tegel

 2. marco1

  Ja dan kan elke colomnist of wie dan ook die in het openbaar zijn mening uit wel aangifte doen.welkom in het multimedua tijdperk , er is altijd w een debiel die met een druk op enter een bedreiging doet. Ik vind het eigenlijk maar een hoop fehank om niks hoe serueus ga je bedreigingen via social media nemen.

  1. marco1

   Fehank is uiteraard gejank.

 3. Gerlos

  Hoelang heeft deze grappenmaker daar voor moeten studeren, wat een geweldige uitspraak minister ik had daar niet opgekomen.

 4. Lugar

  Als je zo naar Grapperhaus kijkt/luistert dan krijg je toch niet het idee dat de beste man erg snugger is, maar dat kan natuurlijk pure vertekening zijn.

 5. Gekko

  Seada Nourhussen is gewoon ontslagen bij Trouw omdat ze in haar columns reclame maakte voor haar bedrijf. Tegen de afspraken. Dat haar vertrek nu geframed wordt als racisme en discriminatie, toont het geniepige karakter van dit blaadje.

 6. NoDoubt

  Doordat de islam uiting niet werd aangepakt, is de persvrijheid niet bescherm door de politiek. Met dank aan de moord op Pim Fortuyn. Toezicht vaalt aan alle kanten en mensen nemen het niet zo nauw meer want het politie-apparaat is volledig uitgehold net als alle andere overheidsinstanties. Nederland is veel te vol en de politiek is verantwoordelijk voor de chaos die steeds groter wordt. 1 miljoen mensen onder de armoegrens. Een groeiende economie maar de belastingdruk is gegroeid van 32% naar bijna 40. Mensen worden niet rijker. En als er meer mensen bijkomen schroeven we de belasting op via btw oid. De politiek heeft geen behoefte aan vrijheid van meningsuiting,zie de afschaffing van het referendum of de inlegvelletjes of de bonnetjes. Ons land wordt uitgeperst. Lang leve Merkel en de multinationals.

  1. Lugar

   Een terechte analyse, nu nog FVD stemmen. 😉

 7. Gekko

  En zoals te verwachten viel: vandaag in Trouw een jankbrief van hoofdredacteur Cees van der Laan. Oh, oh wat erg dat zijn geliefde columniste Seada Nourhussen moest stoppen met haar schrijfsels vanwege racisme, discriminatie en andere bedreigingen. Terwijl hijzelf nota bene Nourhussen op straat heeft gezet. Hypocriete (ex) gereformeerde kwezel!

  1. Lugar

   Huilen en wenen… De gekwetsten en de gekrenkten. Ik ben er zat van, meer dan zat van.

  2. Gekko

   Ha, ha de hoofdredacteur kronkelt zich in 1000 bochten. En wordt vervolgens vol in zijn bek gezeken door zijn ex-columniste. Wordt het geen tijd om op te stappen, Cees van der Laan?
   https://mobile.twitter.com/oneworldnl/status/1068828091953410049

 8. Krankzinnig

  Dan liggen er geen 16.000 maar 16.001 aangiftes in de doos ‘naar de kelder’ en versnipperen in 2048.

 9. Ries

  Ach mijnheer Grappenhaus. Het vrije woord is toch al bijna om zeep geholpen. Het vrije woord is volkomen geaccepteerd als het maar links is. En de columnisten die niet linksaf gaan, moeten trots zijn op hun verzet en zonder schroom voortgaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.