Het idee van een Europees leger kan op zeer uiteenlopende reacties rekenen

Afgelopen week kwam de Franse president Macron met het bericht dat hij wel iets ziet in een Europees leger. Trump vond de uitspraken bijzonder beledigend gezien het feit dat de Verenigde Staten veel meer bijdragen aan de NAVO dan de Europese landen. Maar de woorden van de Franse president zijn goed bedoeld, want het is inderdaad nodig dat Europese staten meer uitgeven aan defensie. Voortdurend verwachten dat de Amerikanen het wel voor ons oplossen is niet alleen naïef, maar ook een oneerlijke verdeling van lasten. 

Bij Fox News begreep men blijkbaar wat Macron bedoelde met zijn uitspraken en dat deze niet beledigend bedoel waren: ‘Macron bedoelt met het idee van een Europese leger dat Europa op haar eigen benen zou moeten staan‘. Helemaal geen gek idee, want de Verenigde Staten doen momenteel inderdaad het overgrote deel in het in stand houden van de Europese veiligheid. Zo spenderen de VS op dit moment zo’n 681.1 miljard dollar per jaar aan defensie en is de US Navy verantwoordelijk voor het beveiligen van belangrijke logistieke zeeroutes. Europa staat erbij en kijkt ernaar. Dat moet dus anders volgens Macron.

Als we kijken naar de cijfers dan zien we inderdaad dat de Verenigde Staten onevenredig zwaar worden belast. Voormalige grootmacht Frankrijk besteedt een luttele 35,9 miljard euro per jaar aan defensie. De Fransen halen daarmee nog niet eens 1% van de uitgaven die de VS doen. Nederland geeft slechts 12 miljard euro per jaar uit en kent ook talrijke problemen bij het departement. Vladimir Putin van de Russische Federatie reageerde tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Parijs positief op het plan. Hij erkent de soevereiniteit van Europa en ziet het als vanzelfsprekend dat de Europese Unie op zoek is naar onafhankelijkheid.

Het 44e gemechaniseerde Infanterie regiment, tijdens een oefening, van de European Union Battle Group. Bron: Wikimedia Commons / Franklin Moore
Het 44e gemechaniseerde Infanterie regiment, tijdens een oefening, van de European Union Battle Group. Bron: Wikimedia Commons / Franklin Moore

Naast de emotionele reactie van Trump en de positieve woorden van Poetin staat Angela Merkel (CDU/CSU) achter het plan. Zo liet zij weten een écht Europees leger te willen zien. Het is vanzelfsprekend dat Berlijn op zoek is naar meer onafhankelijkheid in termen van defensie na twee wereldoorlogen en een verdrag dat de militaire capaciteiten van het land sterk begrenst, het zogenaamde Treaty on the Final Settlement with Respect to Germany. Een Europees leger maakt het voor de Duitsers mogelijk om dergelijke verdragen te omzeilen en weer een rol te gaan spelen. Dat gaat zelfs zover dat de pruissische Christian Hacke onlangs nog voor het ontwikkelen van kernwapens door Duitsland pleitte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

89 reacties

 1. Baaz

  Een federaal Europa, de Verenigde Staten van Europa (VSE). Natuurlijk willen de ongekozen machthebbers van de ‘democratische’ EU die kant op, dat is inmiddels geen geheim meer. Je begint dan met een leger zodat je dat kunt inzetten tegen opstandige burgers.

 2. Ernst Quispel

  Het eigen leger van de Federale staat Europa is slechts een kwestie van tijd. Trump heeft de EU slechts een steuntje in de rug gegeven om dit op kortere termijn te realiseren.

  1. Eugenie de la Fleur

   Dan is Trump toch nog ergens goed voor 🙂

  2. Baaz

   “(…) slechts een kwestie van tijd.”

   Dat vind jij, en dat mag.

  3. chrism

   @ EQ en EdlF Dus Nederland in de uitverkoop ??

   Landverraders !!!

   1. Henk-Jansen

    Naïeve jongen.

    1. chrism

     Omdat ik anti EU ben ben ik naïef ??

     Ik ben juist reëel , omdat ik ( ik onderbouw tenminste jongen ) zie hoeveel geld er verdampt richting dat ongekozen EU .
     Ik ben voor een EEG waarin je een euro bv kan gebruiken tijdens transito’s , hiervoor hoef je geen Europees leger te hebben die je nu eigenlijk ook al heb in de vorm van NATO/Navo .

     Waarom baal de EU over de Brexit ?
     Omdat ze het geld missen en het Engelse leger wat op de VS na een van de grootste en modernste ter wereld is .

     Henk-Jansen de nieuwe Ernst Quispel ???

  4. Heinz

   Toch denk ik, @Ernst, dat Trump nog veel legergoederen over heeft die nog geld kunnen opbrengen.
   In de jaren 50 was het NL leger uitgerust van sok tot baret en alles wat daar tussen zit, plus materieel, jeeps enz. Dus veel eigen belang. M1 Garand.

 3. Eugenie de la Fleur

  Ik ben een grote voorstander van een Europese leger, juist omdat we als Europa sterk moeten zijn tegen de bedreigingen van het oosten (Putin) zowel als het westen (Trump). Ook moeten we minder afhankelijk zijn van de VS

  1. Baaz

   Fijn dat jij groot voorstander bent, dat is jouw goed recht.

  2. fockingworst

   @eugenie verklaar u verder met “bedreigingen uit het westen (Trump).
   Het kan mij ontvallen zijn , tot op heden heb ik geen bedreigingen kunnen waarnemen van dhr Trump.
   @eugenie kunt u mij feitelijk laten zien waar Trump Europa heeft bedreigt.?

   1. Baaz

    @Worst: Vragen stellen aan leden van de linksaf-brigade werkt meestal niet, zoals je wel weet, zelfs de bekende weg wordt je meestal niet uitgelegd.

    1. fockingworst

     @baaz u heeft 100% gelijk.
     Maar af en toe een lastige vraag(voor hun de linksaf tr. llen} exposeert hun ook.

     1. Baaz

      Dat is waar.

      Ik heb ontdekt dat linksaffers (meestal) geen vragen beantwoorden omdat je ze daar inderdaad mee exposeert. Daarom beperk ik mij meestal tot de constatering dat er een mening wordt verkondigd, dat zorgt ervoor dat er geen vragen nodig zijn en dat de bedoeling van de meeste reacties verduidelijkt wordt.

     2. Ernst Quispel

      Baaz verwoordt hier slechts een mening.

     3. fockingworst

      Ernst Quispel 44 minuten ago
      Baaz verwoordt hier slechts een mening.
      @ernst bezit niet een goed en scherrp analytisch vermogen.
      @baaz constateerd hier een feitelijke herhaling van gebeurtenissen uitgevoerd door @ernst met zijn toetsenbordje waarop @baaz correct reageert.

     4. Ernst Quispel

      constateert

     5. Heinz

      Altijd de baas gelijk geven en liefst zo snel mogelijk, is goed voor de verstandhouding. Maar, eigenlijk had ik wel het logo van Baaz bij u verwacht! Ik zie dat u direckt al een goedkeurend klopje op de schouder terug krijgt…

     6. fockingworst

      @ernst en @heinz zijn als door een wesp gestoken als je ze exposeert.

     7. Adriaan

      Ernst Quispel 12 minuten ago
      constateert

      Als je bij grote regelmaat op een hooghartige manier iemand op zijn taalfouten wijst, ben je infantiel bezig. @Ernst, ben je soms door de paters misbruikt? Of wel door een oom? Wil je er over praten?

     8. Baaz

      “Als je bij grote regelmaat op een hooghartige manier iemand op zijn taalfouten wijst, ben je infantiel bezig.”

      Dat is juist leuk, daardoor maakt meneer Quispel zich steeds geliefder. Maak gewoon expres taalfouten dan gaat hij het ‘verbeteren’ en vindt iedereen hem steeds leuker.

     9. Ernst Quispel

      Adriaan geeft ons een inkijkje in een persoonlijke thematiek waar we liever niets van hadden willen weten, temeer ook omdat het leidt tot ad hominem drogredenen.

     10. Baaz

      “waar we”

      Nee hoor, spreek maar fijn voor jezelf, dat lukt jouw prima. <– Taalneuqer.

     11. Baaz

      @Adriaan: “@Ernst, ben je soms door de paters misbruikt? Of door een oom? Wil je er over praten?”

      Ik denk dat je gelijk hebt, ik denk alleen niet dat meneer Quispel erover wil praten, dat zal hij waarschijnlijk aan zijn woordvoerder overlaten.

     12. fockingworst

      @baaz welke woordvoerder?
      @spaanse cock rosalis robert leiden julian of hahande beste natuurlijk onze svetlana

     13. Baaz

      @Worst: Ze wisselen elkaar een beetje af. De hoofwoordvoeder is meneer Brandebak. Natuurlijk mist er een letter. 🙂

     14. Adriaan

      Ernst Quispel 4 uur ago
      Adriaan geeft ons een inkijkje in een persoonlijke thematiek waar we liever niets van hadden willen weten, temeer ook omdat het leidt tot ad hominem drogredenen.

      Hahaha, de sukkel gaat er nog serieus op in ook. Ernst, je wordt inderdaad grappiger en grappiger. Je bent de clown van DDS.

     15. Baaz

      En de joker.

   2. AS210854

    Edlf, je bent Afrika onze ergste vijand vergeten.

  3. Stanly2000

   Heeft Eugenie er een benul van hoeveel Eurootjes het haar gaat kosten? De bijdrage van GB en de VS vallen dan weg. De meeste EU-landen hebben een flinke staatsschuld (ook Frankrijk) en kunnen nu de NAVO-bijdrage van 2% niet eens opbrengen. Prachtig EU-leger gaat dat worden!

   1. Henk-Jansen

    Als alle landen 1,5% van hun bbp bijdragen is dat meer dan voldoende.

    1. Stanly2000

     Henk,
     De VS en Gb dragen het meeste bij aan de Nato. De VS dekken 70% van de kosten. Ik zie dit nog niet direct opgevangen worden door de hulpbehoevende Eu-landen. Blijven over de netto-betalers aan de EU. Wij dus!

   2. sjun

    Er kan natuurlijk flink bespaard worden door de grenzen te versterken en gelukszoekers, criminelen en klaplopers buiten te houden. Ik vermoed dat de kosten van versterking van de legers va elke natiestaat van Europa daaruit betaald kunnen worden.

  4. Siemien

   @EdlF Rusland is geen gevaar voor ons Nederland en Amerika ook niet.. dus wat lul je nou…

 4. fockingworst

  De volgende hypothetische vraag rijst.
  Zodra de eu militair onafhankelijk is word het een handlanger van de vs en blijven we dan wel vrienden?
  Gaat er oorlog tegen Russia /china gevoerd worden of worden we vrienden en kopen ons oorlogsmaterieel bij de Russen?
  Word china imperialistischer dan het nu al is? Of blijft het beperkt tot de chinese zee?
  In mijn optiek is vooral de chineze overheid een gevaar voor op de eerste plaats hun eigen bevolking en de algemene wereldvrede.
  Rusland onder Putin heeft nog geen enkele concrete bedreiging laten zien enkel verdediging en behoud van strategische belangen met democratische inbreng.
  Doordat Trump nu aan de macht is, is amerika minder tot niet meer oorlogzuchtig.. op dit moment.
  Laten we vooral aan dat laatste vasthouden.

 5. FLP

  Hmmm een Europees leger betekend dat het eigen leger opgeheven word? Lijkt mij een slecht plan. Te veel haken en ogen.

  1. fockingworst

   @flp ben er ook geen voorstander van in nood samenwerking prima.

   1. Heinz

    Zeker niet het tijgeren met een Fal in het zand!

  2. Henk-Jansen

   In een wereld waarin de Europese landen steeds meer macht verliezen in de wereld dankzij opkomende landen in Azië is het echt van belang dat Europa meer samenwerkt. Één Europees leger is daarbij van groot belang. Het Nederlandse leger is onafhankelijk niets waard en wordt gemakkelijk onder de voet gelopen.

   1. chrism

    @ H-J , waar bent u bang voor dan , omdat die idioten in de EU graag oorlog willen met de Russen ?

    U weet wel een of andere Guy Verhofstad die samen met de andere bolkop Timmermans en van Baalen op de barricades in Kiev Oorlog zuchtige taal uitspraken tegen de Russen en jawel toe kwamen ze de Krim bezetten en is het nu een zooitje daar mooi hoor al die zogenaamde kenners .

    Eendracht maakt macht en, dat was toen en is nu nog steeds in het leger met andere landen, waar sinds mensen heugenis gewerkt mee wordt .

    Mensen als u de zogenaamde geleerden , roepen het hardst erom , maar als de echte pleuris uitbreekt weet u en met u die linkse gillers niet, hoe hard je moet wegrennen !

    1. tomygun

     chrim , ++++++

     1. tomygun

      +s

    2. henkC

     De linkse “gillers” zijn maar al te bereid om de zonen en dochters van een ander de oorlog in te sturen.

     Ik heb links nog nooit anders horen roepen dan “Maak het leger leger..”
     De keren dat ik door deze figuren ben uitgemaakt voor huurmoordenaar en meer van dat soort moois. Zijn niet te tellen.
     In tijd van crisis dat jij bereidt bent “het hoogste goed” te geven laten ze je vallen als een baksteen.

     Voorbeelden te over…

 6. tomygun

  Waarom zou je een groot leger willen? om de grenzen tebewaken?
  of om dat je geen zin hebt om de achterstallige schulden tebetalen .
  Frankrijk is altijd een master klaploper geweest dat veranderd niet .
  Een grote mond hebben tegen anderen maar niet instaat om je eigen
  straatje schoon tehouden.
  Enig idee waarom juncker constant bezopen is ? wel dat is simpel
  je moet toch wel geheel bezopen zijn om tedenken dat je die eerste
  bom wel op kan vangen,ik denk het niet, hoe groot je leger ook is
  20 van die bommen bij de eerste aanval en er is geen Europa Meer .

  1. Henk-Jansen

   Bij een Europees leger horen ook eigen kernwapens.

   1. chrism

    @H-J ,Merk wel dat u nooit in dienst gezeten heeft .

    Weet u waar de Kernwapens liggen in Nederland ?

    1. Henk-Jansen

     Ja er liggen wat Amerikaanse kernwapens onder een of ander militaire basis, ben even de naam vergeten. Maar dat neemt niet weg dat één Europees nucleair systeem er gewoon moet komen.

     1. Ernst Quispel

      Dat is er al.

     2. tomygun

      Hoelang zou het duren om iets wat plat licht aan het
      werk te hebben ,hierbij is hoelang een chinese die stotterde
      tetetetetetetetelaat .

     3. Henk-Jansen

      Voor kernenergie wel ja maar niet voor kernwapens. Ik pleit ervoor om kernwapens rechtstreeks onder de controle van de Europese Commissie te plaatsen.

     4. Stanly2000

      Henk, wil Druncker en zijn discipelen de controle over kernwapens te geven. Hoe dom kun je zijn?

 7. Aytas

  ‘Maar de woorden van de Franse president zijn goed bedoeld, want het is inderdaad nodig dat Europese staten meer uitgeven aan defensie.’

  Waarvoor is dat nodig? Wat lossen de VS voor ons op?

  Onzinnig gewauwel.

  1. tomygun

   Onzinnig gewauwel , yep , wie is er in europa wie licht er voor israel
   zij doen niets maar zijn aanwezig .
   Ik zie Trump en flad wel een borrel samen nemen
   het probleem zijn de stokers er om heen .

   1. Baaz

    “Ik zie Trump en Flad wel een borrel samen nemen”

    Ik ook, bij N & Z-Korea is het ook gelukt.

  2. Onno

   Enige tijd terug op dit forum een discussie over de uitrusting van ons leger. De erbarmelijke qualiteit van de psu kwam tersprake. Ik herinner mij de uitspraak: waarom moeten wij die rotzooi van de Amerikanen kopen ? Nu hier het antwoord: Een Europees leger moet uitgerust worden.
   En wie gaat dat doen? Amerika ! Vandaar de aansporing om meer aan de NAVO bij te dragen.
   Snappez vous ?

   1. Stanly2000

    Onno,
    Helaas ik snap het niet. We hebben een NAVO-leger en dat kun je perfect uitrusten en daarbij heb je geen EU-leger voor nodig. Kost wel wat maar niet zoveel als het volledig uitbouwen van een slagvaardig EU-leger.

   2. fockingworst

    @onno de markt voor militair spul is groter dan alleen Amerika.
    Duitsland frankrijk rusland china.
    Waarom niet zelf produceren eerst door de overheid opzetten dan verkopen en onder toezicht houden.
    We zijn een van de landen met de meeste kennis en technologie ter wereld.
    Kunnen we xtra centjes verdienen.

    1. Onno

     Héé dat is het @ fockingworst,..extra centjes verdienen. Ineens herinner ik mij de posters over de wapenwedloop. “Koop nu, betaal later”.

 8. FLP

  De navo/nato moet voldoende zijn. Ik denk dat je moet oppassen wat je uit handen geeft. Wat is de volgende stap. De Europese politie. Daarna de politieke macht naar Brussel en de staat der Nederlanden opheffen? Dus ook het koningshuis. De bevolking heeft al gesproken toen de Europese grondwet werd afgewezen. De Nederlander wil samenwerken in een unie..maar niet opgaan in een unie.

  1. henkC

   Frankrijk is geen lid van de Navo.

   1. henkC

    Sorry 2009 achterhaald…
    Toen was ik al bij Afcent weg.

 9. fusilier

  Een leger dat niet door de democratie gecontroleerd kan worden, zal vroeg of laat tegen de democratie gebruikt worden

 10. Meriadoc Brandebok

  Een Europees leger klinkt mooi, maar is niet te verwezenlijken. Dit idee moeten Macron en Merkel van zich afschuiven. Er is niet mis als Duitsland een eigen troepenmacht opbouwt, aangezien het land al in de NAVO is geïntegreerd. Europese Defensie-samenwerking, oké. Geen Europees leger.

  Het EDG liep stuk op de weigering van het Franse parlement.

  1. Baaz

   “Er is niet mis als Duitsland een eigen troepenmacht opbouwt…”

   Daar verschillen de meningen over.

   1. Meriadoc Brandebok

    Exact, daarom willen Merkel en Co een Europees leger in plaats van een Duits leger.

    1. Baaz

     Dat wil Rutte dat natuurlijk ook. Samen met Duitse, Franse en Italiaanse soldaten naar de Pools-Russische grens om daar te vechten voor de euro’s van de aandeelhouders. Wie wil dat nou niet? Ein Reich, ein Volk, ein Europa!

  2. Stanly2000

   Guus,
   Duitsland hoeft geen eigen troepenmacht meer op te bouwen, sinds 1955 heeft Duitsland de Bundeswehr, als onderdeel van de Nato. Sinds 1991 is de Bundeswehr soeverein.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat klopt. Maar in een buitengewoon belabberde staat. Duitsland is echter niet voor niets zo hypereurofiel als het haar strijdkrachten betreft.

    1. Stanly2000

     Guus,
     Lijkt inderdaad een beetje op ons leger? maar om dit uit te bouwen naar een leger buiten de Navo lijkt mij niet wenselijk. De Navo en niet de Nobelprijswinnaar EUSSR heeft per slot van rekening gezorgd dat we sinds 1949 in een relatief veilig Europa leven.

     1. Meriadoc Brandebok

      Mij ook niet, Stanly. De Amerikanen erin, de Duitsers eronder, de Sovjets eruit houden. Of iets in die strekking.

  3. henkC

   Het is al moeilijk om op dit moment de NATO van de EU los te koppelen.
   Nagenoeg elk land dat toetreedt krijgt direct bescherming van de NATO.

   Mi is dat al verkeerd omdat EU en NATO in principe niets met elkaar te maken hebben.
   Nato.. “Een aanval op 1 van ons zullen allen beantwoorden met ALLE middelen die ons ter beschikking staan.”
   Wat zouden we doen met een nieuw “Yugo”? Of een Hongarije die zich niet wenst te houden aan de EU standaard? Wat met de onafhankelijkheid van (gr kan ff niet op de Spaanse naam komen) Catelonie(?).

   Wat gaat er gebeuren met een nieuwe Brexit ( uit het EU Leger trappen?)

   Mi heb je gelijk EU mag rustig door een militair verbond verdedigd worden maar voorlopig nog geen EU leger.

 11. fusilier

  Staatsgevaarlijk om Duitsland de militaire hoofdrol te laten spelen in een zogenaamd E.u onderdrukkingsleger. Ben zelf van na de oorlog, en dat wil ik ook graag zo houden

  1. Rosasolis

   @fusilier. Duitsland zal niet de militaire hoofdrol krijgen van een de nieuwe EU verenigde militaire. Vandaag was er een grote artikel in Trouw over dat het met de economie in Duitsland niet zo goed gaat…Het gaat veel beter in Nederland. Een van de doelen van de CDA is bereikt: onze defensie begroting is verhoogt, en er wordt veel uitgegeven aan de Kon. Marine om de fregaten te voorzien van de allernieuwste apparaten en wapens.
   Dit heb ik een aantal maanden eerder gelezen in het CDA nieuwsblad. De CDA is helemaal voor een EU militaire macht, waarvan Nederland meewerkt om dit nieuwe macht op te bouwen.

 12. AS210854

  Ze kunnen het zo nog niet eens worden, laat staan als er een Europees leger moet komen. Wat een rommeltje het daar wezen. Een levensgevaarlijke situatie dus.

 13. Rosasolis

  Het is hoogst tijd dat alle EU landen samen werken om een sterke EU verenigd militaire op te bouwen. Er moet veel meer aan defensie uitgegeven worden. Eerder vandaag was er een nieuws rapport over het feit dat er meer geld vrij komt voor onze militaire, vooral voor de marine. De fregaten kregen de allernieuwste apparatuur en wapens. Zodat de Kon. Nederlandse Marine een van de beste in de wereld zal blijven. Dit is hard nodig.

  1. Baaz

   Je hebt wel een stevig aangezette mening, en dat mag.

  2. tomygun

   ros, links niet tevolgen ik kan nu niet de draaideur van V&D
   de schuld geven, de grootste mond tegen het Nederlands leger
   zij zijn er altijd tegen geweest , nu de grootste mond voor een
   EU leger , ik denk dat die halfe zool het idee heeft dat dit EU leger
   geheel electries gaat werken , of is voor links HFO nu bijzaak
   tja want dat stoken die krengen allemaal.
   Links zou zich eens moeten afvraagen wat het algemeen nut is
   hebben we een nieuw leger nodig zo ja voor wie het lands belang
   het belang van navo/nato of voor een niet gekozen groep
   wie dictator wil spelen.
   Ik zie dit als een wensbriefje wat de eu in brussel in zijn schoen
   voor sinterklaas heeft gestopt , maar ze zijn tegierig om er een
   wortel voor het paard bij tedoen en dat paard bent u .

 14. Robert Leiden

  De eurolanden zitten al sinds 1949 in de Navo.
  “ons” leger is daardoor al veel Europeser dan het lijkt.
  Voorbeelden te over van gezamenlijke materieel inkoop en – ontwikkeling, van samenwerkende defensie onderdelen, van gecombineerde hoofdkwartieren.
  Als dat geïntensiveerd kan worden kan je veel meer bereiken tegen lagere kosten.

  De uitgaven van de VS zijn betrekkelijk. Zij wensen een hele grote defensie om wereldwijd te kunnen domineren en betalen ruim 4% van hun budget aan defensie.
  Maar een goede gezondheidszorg hebben ze niet en bij de eerste de beste storm staan de steden onder water.
  Maar wel 6 miljard euro uitgeven aan 3 Zumwald destroyers?

 15. C.A.Barstow

  Ik zou wel eens willen zien of Nederlandse militairen in het eventuele federale leger op eigen burgers schieten als het ooit zover uit de hand zou lopen.

  1. Ernst Quispel

   Waarom zouden ze dat moeten doen?

   1. ildib

    Je begrijpt toch wel dat de hele bedoeling achter dat EU leger is om de Europese bevolking te bestrijden wanneer men massaal in opstand komt tegen die EU nazi’s, of ben je zo achterlijk om te denken dat er andere motieven zijn, de Russen bestrijden, de Chinezen of de Amerikanen kan je wel vergeten, dat wint men namelijk nooit met een EU leger.

    1. Ernst Quispel

     Ik stel vast dat de meerderheid van de bevolking in alle lidstaten de EU wil.
     Veel meer is er niet over te zeggen.

     1. henkC

      Ik stel vast…
      Dat jij een Narcist bent.

      Ik stel vast dat ….
      Jij een vreselijk arrogant figuur bent.

      Zie je zelf nu niet hoe dom jij bezig bent?

   2. henkC

    Ik zweer trouw aan de Koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.
    Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.

    Voor hen die niet geloven mag dit ook “Ik beloof ik …” zijn.

    De militaire eed voor de Nederlander. Wil je dat ze deze eed breken?

    1. Baaz

     Koning 😉

     1. henkC

      Lol ….72-3.

      De eed ken ik nog midden in de nacht opdreunen.

     2. Baaz

      😛

 16. henkC

  Zo vreselijk fout.
  Dit is een samensmelting van EU en Nato.
  Het is al een feit dat de NATO zich steeds verder uitbreidt richting Russisch grondgebied. Land voor land wordt onder het mom van EU lidmaatschap en passant ingelijfd bij de NATO.

  Ga dan vooral de EU ook nog eens uitbreiden met een leger.
  Onder opperbevel van wie? Alle militairen die de gelofte of eed hebben afgelegd moeten nu trouw zweren aan Brussel? Trouw zweren aan landen zoals Roemenie, Oekraine, croatie Servie?

  Levensgevaarlijk

 17. P.Sisterons

  Oedipus Macron moet maar zorgen dat de Fransozen eerst eens hun eigen rekening betalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.