LOL: NOS doet laatste poging pro-islamitische attitudes te creëren met de ‘Halalhypotheek’

Als er dan geen enkel argument meer aan te halen is, behalve dan goed voedsel, dan maar het sprookje van halalbankieren presenteren dachten ze bij de NOS. Lekker zonder rente geld lenen. En niet investeren in wapens en seks want dat is ook haram. Daarmee schetst de NOS mooie idealistische plaatjes van het fenomeen  islamitisch bankieren.

Volgens de NOS zit het fenomeen van islamitisch bankieren wereldwijd in de lift. Nogal wiedes want het aantal moslims neemt natuurlijk ook steeds meer toe. Met het islamiseren van Afrika en Europa zijn er steeds meer kansen voor halal-beleggers. Vooral het punt van lenen zonder rente is voor veel moslims van belang. Maar laten we eerlijk zijn, rente heeft een belangrijke functie in de economie. Het uitlenen van geld brengt risico’s met zich mee en daarom vragen investeerders rente. Dat is niet alleen eerlijk omdat zij de risico’s nemen, maar ook een middel om mensen ervan te weerhouden teveel schulden op zich te laden. De NOS vindt het in ieder geval geweldig en heeft er zelfs een filmpje van gemaakt. Als je de video bekijkt, dan denk je: ‘oh dat klinkt best wel goed’. Maar als je dieper graaft dan begrijp je al snel dat het islamitische bankieren zeer conservatief is en economische groei kan beperken.

Op zich is het niet vreemd om morele principes bij het bankieren toe te passen, maar om nu te doen alsof alleen ‘islamitisch bankieren’ moreel is, is pure waanzin. Zo zijn islamitische banken helemaal niet zo koosjer als de NOS het doet voor komen. Het is zeker niet op één voetstuk te plaatsen met ‘ethisch bankieren’. En zodra je dat hoort ben je het punt voorbij waarbij je wel genoeg hebt gezien van de NOS-commercial. Want islamitische banken hebben er blijkbaar geen moeite mee om financiële steun te bieden aan terroristen, zo stelt een rapport van de IMF dat islamitisch bankieren het risico met zich meedraagt dat terrorisme wordt gefinancierd. Maar, daar voegt het rapport dan politiek correct aan toe: “There is no evidence that the ‘terror financing’ risks in Islamic finance are any different from those posed by conventional finance.” Die kennen we, zo was er ook geen bewijs voor de stelling dat er IS-strijders tussen de vluchtelingen stroom zouden zitten. Ja, daag!

De video van de NOS dan ook het beste worden gezien als een reclamefilmpje voor de islam en voor ‘ethisch bankieren’ in het algemeen. Maar, om deze twee nu onlosmakelijk van elkaar te verbinden en het ‘westerse banksysteem’ daarmee te contrasteren gaat wel ver. Het volledig overnemen van islamitisch bankieren is dan ook niet nodig, maar het herzien van de waarden in de westerse financiële sector is zeker geen gek punt. Overigens zijn er ook al westerse banken die trachten op ethische wijze hun geld te verdienen en de risico’s beperken, maar dat mocht de pret bij de NOS natuurlijk niet drukken. Die zullen de komende tijd wel verder gaan met hun campagne ‘halal bankieren’ om daarmee de negatieve attitudes van Nederlanders tegenover de islam enigszins om te buigen.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Lugar

  “Wat scheutjes islam en een toefje halal”

  De islamisering is op stoom. Islam is een systeem, een ideologie. Ook het bankieren is daar nadrukkelijk onderdeel van. Niet per ongeluk en ook niet toevallig dat dit onderwerp zich aandient.

  Islam=
  Bank
  Religie
  Militair
  Recht

  1. bifbof

   verrek , dus DAAROM is de Euro rente spoedig nul , duidelijk verhaal.

   1. Lugar

    @Bifbof: Die link had ik nog niet gezien maar je kon nog best gelijk hebben!

 2. Gerlos

  Volgens mij wonen wij in Nederland en als je als vluchteling of anders in ONS land liefdevol opgenomen bent dan verlangen wij dat je zich aanpast aan onze normen en waarden en aanpast zoals wij leven eten bankieren en wat niet meer. Als je eigen niet kunt vinden in onze leefwijze dan is de oplossing retour naar je thuisland of omgeving waar je je moslim geloof goed kunt uitleven.

  1. Mart

   Ik woon alweer 35 jr in Brasil,en al 34 jr aangepast.Ik had daar helemaal geen moeite mee als zwervende zeeman,zonder vaste verblijfplaats.Leven en laten leven is mijn devies,dus respect hebben voor anderen.Vertel dit laatste aan jullie binnensluipers.

 3. marco1

  Slechts een kleine voorbereiding op het toekomstige gratis hypotheek verstrekking voor moslims in Nederland.

 4. Spaanse kok

  Teunis denkt:Het uitlenen van geld brengt risico’s met zich mee en daarom vragen investeerders rente.
  .
  Kan iemand Teunis het verschil uitleggen tussen borgstelling en rendement.

  1. Aytas

   En wie er voor opdraait bij wanbetaling. De meeste kredietverstrekkers niet maar de burger.

   1. Crassus

    Oninbare leningen worden door de bank afgeschreven. Terug te zien in een verslag over het boekjaar. Het grote voorbeeld, Lehman Bros, die talloze slechte hypotheken als oninbaar moest afschrijven en daardoor failliet ging. De oorzaak van de kredietcrisis. 10 jaren geleden. De spaarders zagen hun spaargeld verdampfen.

   2. Koos sssss

    Lijkt me op zich ook logisch. Als jij als burger een lening aangaat bij de bank, ben jij als burger ook verantwoordelijk voor de betalingsverplichtingen, die uit die overeenkomst voortvloeien. Voor zover er van die burger te plukken valt, anders houdt het alsnog op.

  1. Lugar

   En getekend!

  2. Sibvach

   Ook getekend natuurlijk.

   Ik zou graag iedereen er op willen wijzen dat het wel zo snugger is om ff te tekenen.

   1. Lugar

    Heb je geen Facebook? Je adressenbestand in je mailaccount?

    1. Sibvach

     Ik heb mijn naaste familie kunnen overtuigen.

     1. Lugar

      Prima, alles telt!

 5. C.A.Barstow

  Het hele linkse rattennest doet mee aan de islamisering/vernietiging van ons land.

  1. Lugar

   @Barstow: Toen Femke Halsema de Regering op woensdag 27 oktober 2010 opriep om de islamisering van ons land niet tegen te gaan, ging de hele Tweede Kamer daarmee akkoord, m.u.v. PVV & SGP.

   Nu weet je dus op welke partijen je nóóit meer moet stemmen.

   P.s. FVD bestond toen nog niet.

 6. Aytas

  ‘Het uitlenen van geld brengt risico’s met zich mee en daarom vragen investeerders rente. Dat is niet alleen eerlijk omdat zij de risico’s nemen, maar ook een middel om mensen ervan te weerhouden teveel schulden op zich te laden.’

  Hahaha hahaha haha Hahahaha.

  Dat hebben we wel gezien hoe goed dat werkt het mensen weerhouden schulden te maken. De rente gaat om een verdienmodel. Hoe wordt de bank betaald bij wanbetaling en wie draait erop voor de rest schulden? De burger beste teunis. Natiestaten wat een cashmachine voor de rijken, legaal mafia praktijken bedrijven zonder risico, nu de staat voor de private sector de rijken uit de wind houdt is het helemaal feest. Dat er nog mensen zijn die het niet zien.

  1. Lugar

   Jij pleit voor halalbankieren?

   1. Lugar

    Geen antwoord, alweer geen verrassing!

  2. toetssteen

   @Satya
   Ga aub terug naar school!. Door banken alhier aangegane verplichtigen ligt bij de bank.
   Uw dom gezwatel past op de jeaup; alwaar u ook blebbert.

   1. Ernst Quispel

    “Uw dom gezwatel past op de jeaup; alwaar u ook blebbert.”

    Over dom gezwatel gesproken.

    1. Sibvach

     Ga je moeder pesten, Ernst!

 7. Crassus

  Wie geld spaart op een bankrekening, leent dat geld tijdelijk aan de bank. De bank leent de toevertrouwde spaartegoeden weer uit aan ondernemers of particulieren. Die kredietnemers betalen voor dat geleende geld een vergoeding: rente. En de bank deelt die rente met de spaarder, na aftrek van bedrijfskosten en een vergoeding voor het risico dat de bank loopt met het verstrekken van leningen.

  Wat er dus op neer komt hoe lager de vergoeding die de geldnemer aan de bank betaalt, hoe lager de vergoeding aan de verstrekker van het geld, de spaarder.

 8. J.Rademaker

  Laatste poging, beetje optimistisch lijkt mij.

 9. toetssteen

  Weinigen snappen er wat van.
  Het gaat om een systeem waarbij de geleende som wordt vermeerderd met de te verwachten rente. Mja. U betaalt alzo hetzelfde per maand.

  1. Spaanse kok

   Dank voor de uitleg.
   Ik snapte er voor uw uitleg inderdaad weinig van.

 10. Lugar

  Islamitisch bankieren… Vleugje islam en een toefje halal. Alsof de islam alleen is te verkrijgen via een banksysteem. Ook het islamitisch bankieren is niet los te verkrijgen binnen islam, het idee dat je binnen islam naar hartenlust kunt shoppen is gevoeglijke bullshit. De NOS als promotor voor de islamzaak.

  1. Lugar

   Een serieuze bevolkingsgroep van 1 miljoen moslims.

   1. Heinz

    Een serieus aantal consumenten, wat groeiende is en een gegarandeerde economische voorspoed. Zie het Consumentenvertrouwen. Indicator die informatie geeft over het vertrouwen en de verwachtingen van consumenten ten aanzien van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie.

    1. Lugar

     @Heinz: Islam Heinz, het zegt jou waarschijnlijk niets.

  2. toetssteen

   @lugar
   Indeed.

  3. Lugar

   Eigenlijk is islamitisch bankieren hetzelfde als ethisch bankieren, aldus de NOS. Dat zal de linksaffers toch moeten aanspreken. Al gaat het bij dat ethische bankieren niet om de natuur of de duurzaamheid, zoals bij Triodos of ASN, maar om islamitische principes. Zo is het islamitische cirkeltje toch weer rond.

   Islamitisch bankieren is niet los verkrijgbaar, het is immers… islamitisch.

 11. Peter Loosduinen

  Voor de Zwarte Pietliefhebbers !!
  Zwarte Piet is boos en geeft een blauwe Piet ervan langs.
  Zo hoort het !
  https://youtu.be/YPuxQG55hbE

 12. A3aan

  “Pas op, geld lenen kost geld”. Natuurlijk, banken strooien niet met gratis geld, ook de zo genaamde islam banken doen dat niet, zij zijn niet gek. Lenen, mooi, dat kost, de niet islam banken rekenen rente, de islam banken noemen de hypotheek halal omdat zij het rekenen van rente anders noemen maar nogmaals, lenen kost geld.

  Je kunt een “lening” halal noemen, het woordje “rente” in een contract weg laten, je zult net zo veel betalen als ieder ander met een lening, door het woord “rente” niet te benoemen, het anders formuleren om net zo te incasseren als elke andere bank, een leugen om bestwil mag ook van de islam, maakt de lening halal.

  Ja hoor, doei met je islam halalhypotheek, belazer mo maar ik trap er niet in.

 13. denktenk

  Ik heb toch het idee, dat de meeste islammeren het niet zo nauw nemen met hun geloof.
  Een beetje shoppen, wat hun het voordeligst uitkomt, gewoon islamitisch zakken vullen.
  Ze steken wel de AOW in de zak, die voor een heel groot deel uit rente bestaat……

  1. Lugar

   Dat is wensdenken beste denktenk. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het allemaal wel mee gaat vallen. De islamisering (dat is een proces) is op volle toeren en overal zijn de tekenen zichtbaar. De oemma (wereldwijde islamitische gemeenschap) is wel degelijk een feit en Mohammed is hun profeet, dat wordt er bij iedere moslim met de halallepel ingeslagen.

  2. Arie B

   Jammer dat er niet in hun sprookjesboek staat dat ze geen geld mogen aanpakken als ze er niet voor werken.. dan kan de belasting structureel omlaag..

 14. sjun

  Wouter Bos waagde zich ook eens aan zulke islamiserende promotie maar kon al gauw bakzeil halen. Islamitisch bankieren is een van de grote oorzaken van de dramatische economische situatie in geislamiseerde landen daar elke vorm van islamitisch bankieren uiteindelijk uitmondt in een pyramidespel Aldus Timur Kuran die het uitzocht en uitgebreid uit de doeken deed in zijn al in 2005 verschenen boek Islam & Mammon: The Economic Predicaments of Islamism, ISBN 9780691115108.

  Timur verheldert onder andere dat hetgeen gepresenteerd is al islamitische economie helemaal niet terugloopt tot aan Mohammed maar dat het gaat om een bedachte ‘traditie’ die in de jaren veertig in India bestond. Het idee kwam voort uit gedachten van de islamistische intellectueel (contaminatie) Abul-Ala Mawdudi die leefde van 1903-1979. Hij gebruikte het concept van islamitische economie als mechanisme om verschillende doelen te bereiken:
  – Het minimaliseren van relaties met niet-moslims.
  – Het versterken van een collectief bewustzijn van een moslim-identiteit.
  – Het verspreiden van islam (zoals dat vandaag de dag ook via het claimen van de publieke ruimte voor islam met de burka op straat, juridische jihad, en via de Linkse Kerk verworven concessies en tekstboeken in het onderwijs gebeurt).
  – Het moderniseren (om niet helemaal achterop te raken) zonder verwestering.

  Wie de grote trek naar het Westen vanuit ook Pakistan heeft waargenomen en beziet hoe dat land steeds verder uitgewoond raakt terwijl de veiligheid op straat er bepaald niet toeneemt weet intussen dat het vooral met dat achterop raken als gevolg van verdergaande islamisering goed uitpakte. Gelukkig kon een deel van de cumulerende financiële, juridische, sociale, economische, psychische en curatieve kosten daarvan intussen worden doorgeschoven naar het Verenigd Koninkrijk en afgewenteld op de Britse belastingbetalers.

  Van wat er intussen ondanks forse tegenwerking door de Linkse Kerk en daarbij Angehauchte politiediensten en media bekend geraakt is van wat zich onder andere in Luton afspeelde leidt zo’n ideologie bepaald niet tot een kindvriendelijke leefomgeving. De vraag is dan ook waarom er langs alle mogelijke wegen geprobeerd wordt de ideologie wit te wassen en haar volgelingen te bevoordelen of op zijn minst uit de kritische wind te houden.

  Vanaf midden jaren zestig werd het concept van islamitisch bankieren academisch verspreid. Het kende haar hoogtepunt tijdens de grote winsten in de olie-industrie in de jaren zeventig toen de Saudi’s veel geld te besteden kregen. Natuurlijk werd het verhaal met de gebruikelijke brol gepresenteerd. Men claimde dat de bestaande kapitalistische orde gefaald had (zonde deze claim nader te bewijzen) en dat islam de oplossing bracht.

  Gezien echter islam en rente zich niet bepaald uitstekend verhielden moest er een verhaal verzonnen worden om niet nog verder achter te raken bij de westerse economie. Ook hiervoor werden slechts niet nader onderbouwde claims gebruikt. Men zou gebruik van rente weigeren, men zou economische gelijkheid hebben bereikt en men zou een superieure zakelijke ethiek hebben bewerkt. Zoals tot op heden gangbaar als het op islamiserende claims aankomt bleek geen van de claims te kloppen.

  Er bleek rente gebruikt te worden bij economische transacties en er bleek geen massale support van islamitische economische concepten te bestaan.Exotische en complexe renteloze technieken als ijara, mudaraba, murabaha, en musharaka bleken alle toch rentebetalingen te bevatten om het systeem te kunnen bekostigen. Banken die claimden islamitisch te handelen leken meer op andere moderne financiële instituten dan op iets met islamitische traditie. Er bleek niets islamitisch te zijn aan islamitisch bankieren. Sterker nog, zelfs westerese banken als Citibank bleken meer islamitisch te werken dan de islamitische banken zelf.

  Naast overheidswillekeur, is het renteverbod, zoals dat door een meerderheid van islamtheologen begrepen werd, een van de grootste belemmeringen voor de islamitische wereld geweest om tot economische groei te komen. Maar kennelijk zijn er nog steeds politici en opiniemakers te vinden die voor wat centen of goedmenspunten, oplopende rekeningen gewoon zullen doorschuiven naar belastingbetalers en generaties in de toekomst. Na hen de zondvloed.

  1. Lugar

   Heel goed Sjun, de informatie die jij hier plaatst komt er bij de NOS natuurlijk niet door. Is het jou ook opgevallen dat de NOS opvallend pro-islamitisch is?

 15. Koos sssss

  citaat: “maar het herzien van de waarden in de westerse financiële sector is zeker geen gek punt.”
  Dat heeft uiteraard weinig zin, zolang ons landsbestuur tot op het bot verrot is.

  Overigens is die halal-hypotheek beter te benamen als hypocriteek.
  Optisch wordt er geen rente berekend, maar schijn bedriegt. De rente op die lening wordt zogezegd contant gemaakt en als winstopslag gepresenteerd.

  Hoe werkt dat?
  Achmed wil een huis kopen en die wil bij de Yoessoefbank geld lenen.
  Yoessoefbank koopt die woning en verkoopt die met een winstopslag (contant gemaakte rente) door aan Achmed, die de aankoopprijs in termijnen aan de bank betaalt. Zeg, in 30 jaar.

  Geld uitlenen zonder rente is mooi voor filantropen, maar zelfs een filantroop zal toch tenminste een vergoeding willen hebben voor de verwachte inflatie.

 16. Bes Tolen

  De lage rente als nu in het Westen is ook om ”ideologische” reden ingevoerd. Amerikaanse grootbankiers (maar drie of vier banken in casu) hadden in de gaten, dat ze hun macht enorm konden vergroten. Een dubieuze Napolitaanse bank in de VS bracht hen op het idee. Te samen met grote dwang met nieuw opgelegde standaarden, verplichtingen voor de banken, worden zo met name particuliere beleggers (de kleinere uiteraard) massaal onteigend (”die kunnen hun geld het beste missen”) en is de hoogte van de rente geen kwestie van marktverhoudingen (wat een selectie op onder meer investeringen moet inhouden)(de rente dient een beloning te zijn voor uitlenen van geld maar nu wordt massaal ”nieuw geld” aangemaakt dat wel de positie en waarde van verdiend geld door de burgers en bedrijven aantast) maar van opgelegd door de machtige minderheid, die dat uit maakt. Zo kunnen bijvoorbeeld pensioenfondsen ook niet meer functioneren (machteloze burgers). Naar mij voorkomt mee door de politiek, die star op de situatie reageert en geen enkele oprechte belangstelling voor het verlies aan particulier vermogen heeft. In de westerse landen is alles verraad met enorm hoge uitgaven voor zogenaamde nieuwkomers. Dat moet worden gefinancierd maar de afhankelijkheid van de bevolking van de grootbanken als onderdeel van de ”deep state” wordt er alleen maar groter door. De EU doet volledig mee (hoe Luxemburg belangrijk centrum in de bankenwereld is geworden en gebleven, verdient studie) (EU is vooral Rooms. Het huidige gemanipuleerde ondertussen heel extreme links is lakei maar de ”deep state” lijkt het meest voor het zeggen te hebben).

 17. J.Rademaker

  Dan begrijpt de NOS het systeem niet helemaal, geen rente maar wel winst voor de bank.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.