Peilingen De Hond: publieke opinie over Zwarte Piet kantelt

Het hele Zwarte Piet-geneuzel kan het beste worden gezien als een groot attitudeprogramma, waarbij verspreid over verschillende jaren de attitudes van de bevolking tot appelmoes worden geslagen totdat Nederland de voorgestelde wijzigingen accepteert. Gisteren konden we aanschouwen wat de effecten zijn van het inzetten van democratische pressiemiddelen tegen feestvierende mensen: gezeur, agressie en geweld bij verschillende intochten van sinterklaas. Waarom staan onze burgemeesters toe dat het sinterklaafeest wordt verpest? 

Waarschijnlijk dus zodat de gewenste verandering van de organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP), het aanpassen van het uiterlijk van Zwarte Piet, uiteindelijk kan worden verkocht aan de bevolking. Voornamelijk in Eindhoven, Leeuwarden en Rotterdam was het onrustig. Toen in 2011 de eerste demonstratie in Dordrecht met de slogan ‘Zwarte Piet is racisme’ werd georganiseerd, was de ellende nog niet over de Nederlandse bevolking uitgestort en was slechts 7% van de bevolking bereid het uiterlijk van de zwarte knecht aan te passen. Is dat nog steeds zo?

Zeven jaar later is de bereidheid tot aanpassing van Zwarte Piet van 7% gestegen naar ruim 38%, aldus de Hond. Dat verbaast natuurlijk niet! Als je de treitermethodes van actievoerders, de besluiten van burgemeesters en het voortdurende gedram in de media in ogenschouw neemt dan sla je iedere bevolking uiteindelijk murw. Een interpretatie wordt immers opgedrongen. Dan is iedereen uiteindelijk ‘vol begrip’ met mensen die gebruikmaken van pestmethoden. Wat wel positief lijkt is het feit dat er meer begrip gekomen voor de gevoelens van zwarte mensen over Zwarte Piet. Zo suggereert het Groot Zwarte Pietonderzoek van Maurice de Hond vorig jaar dat 37% van de bevolking er wel kan in komen dat sommige elementen ‘kwetsend kunnen zijn’.

Hoe reageren mensen op de bovenstaande stellingen van Maurice de Hond? Bron: Maurice de Hond

Onder de kiezers van links-globalistische partijen is de steun voor het veranderen van Zwarte Piet het hoogst. Zo vindt 46% van de GroenLinks kiezers dat er geen volledig zwartgemaakte Pieten meer mogen verschijnen in heel Nederland. Ze hoeven zich geen zorgen te maken: Nederland wordt dankzij deze campagne voor ‘het grote ideaal’ voor ‘racistisch’ in de internationale pers weggezet. Dankjewel he! Wat mij betreft wordt deze discussie zo snel mogelijk beëindigt en krijgt KOZP gewoon haar zin, al was het alleen al om te vermijden dat Nederland in de internationale pers voor aap staat.

Opvallend aan de peiling van de Hond is dat kiezers van vrijwel alle partijen wel iets voelen om geleidelijk een overgang te maken van de traditionele Piet naar een andere Zwarte Piet. Denk bijvoorbeeld aan donkergroene, rode en blauwe pieten. Verder suggereert de peiling van De Hond dat de bereidheid tot verandering het grootst is onder jongeren. Enkel in de leeftijdscategorie van 18 – 24 jaar is er echter een grote meerderheid voor het loslaten van het traditionele karakter van de afgelopen 100 jaar. Onder die groep is ook de bereidheid tot het veranderen naar een andere Piet het hoogst.

Veranderingsbereidheid naar leeftijd. Bron: Maurice de Hond
Veranderingsbereidheid naar leeftijd. Bron: Maurice de Hond

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

95 reacties

 1. Ritter

  Een andere kop van het artikel zou kunnen zijn: “Meerderheid Nederland nog steeds voor behoud Zwarte Piet”

 2. lIN-T

  Boeiend. Nederland bestaat al lang niet meer. De zwarte piet rellen zijn slecht het begin van de strijd tussen paralelle samenlevingen. Jaren 70 hippies die het land hebben laten overspoelen met vreemdelingen hebben het land naar de klote geholpen en nu wordt het vechten.

 3. J.C.

  Straks is het gejank niet van de lucht, als de mensen Sinterklaas voor gezien houden. En Rutte ziet die bui natuurlijk al hangen, immers zo is zijn oproep bij de wekelijkse persconferentie op vrijdag, om vooral allemaal naar de intocht van Sinterklaas te gaan, naar mijn mening te verklaren.

  Deze bisschop past niet meer in het plaatje, vinden de linksliberale inclusieven. Zwarte Piet is slechts het gezochte lontje (met slavernij heeft Zwarte Piet immers niks te maken).

  De linksliberale politici (m.u.v. de PVV) kijken er naar en doen niks (want de angst voor het plucheverlies regeert)!!!!! Dat plucheverlies is overigens, vooral door de laffe houding van de linksliberale politici en burgemeesters, echter slechts een kwestie van tijd. Hoe dat komt: de linksliberale politici en burgemeesters hebben het zelf zover laten komen. Het meest sprekende voorbeeld is dit: minister Eberhard van der Laan vorspelde dat dat partijtje (hij bedoelde de PVV) vanzelf zou imploderen. Zijn voorspellende gaven waren dus fenomenaal, alleen was het niet de PVV, maar zijn eigen PvdA, die implodeerde. En het lukt ze maar niet om weer op te krabbelen. Ja, je kan het vertrouwen (i.c. van de kiezers) maar een keer verliezen, dat weet een kind.

 4. Duke

  Je moet die KOZP zeker hun zin niet geven. Zullen we IS ook hun zin geven, want die ‘pesten’ ook? Nee, aan tuig moet je geen millimeter toegeven.

 5. nienke

  Ze zullen en moeten hun zin krijgen en wat komt er na de Sinterklaas? de kerst? straks voelen ze zich niet goed bij het zien van de kerstbomen en lichtjes en de kribbe van het kindeke Jezus wat nu al verboden is in Belgie.
  En zo gaan al onze feestdagen naar de kloten en moeten wij maar alles slikken.
  Wij ergeren ons bont en blauw aan het halal slachten komt daar verandering dan?
  Nee, zij veranderen niets hun methode van leven moet zo doorgaan en ze zullen er geen spatje aan veranderen.
  Geven wij nu toe aan deze waanzin wat betreft Sinterklaas dan hebben zij weer gewonnen en dan gaan ze weer een stapje verder.
  net zolang totdat er geen feest meer gevierd kan worden behalve HUN feesten.
  We moeten door vechten om ons Sinterklaas feest te behouden anders is het hek van de dam, we zijn het verplicht aan onze kinderen en kleinkinderen.
  Het is bekend dat er Nederlanders zijn die hun eigen land en volk verraden dat hebben we in de tweede wereld oorlog wel gezien met de Joden
  Het zijn landverraders.

  1. Aytas

   Jij wilt net zo hard je zin. Ik vraag me af wie werkelijk de landverrader is? Ik denk jij met je gedram.

   1. Siemien

    Onzin wat jij uitkraamt, geen van de Nederlanders die voor zwartepiet zijn willen hard hun zin, er is geen probleem, de antipieten racisten, die, ja die maken er een probleem van met hun gedram, en dan krijgen ze terug wat ze zaaien…

  2. Heinz

   Kerst wordt overgeslagen. Overdreven sentimenten. Mensen zitten tegen wil en dank aan het familiediner. Haten elkaar eigenlijk. Carnaval gaat los ! Alaaf !

  3. Ernst Quispel

   Ik heb goed nieuws voor Nienke: het kerstfeest is in Nederland niet verboden.

   1. Rosasolis

    @Ernst en Nienke. Kerst is het belangrijkste winter feest voor iedereen. Laat de Sinterklaas traditie voor kinderen doorgaan, omdat ieder kind wordt opgegroeid met “pakjes avond”. Maar ook de volwassen hebben een feesttijd eind december nodig.
    Een paar cadeautjes voor collega’s en vrienden zijn altijd geliefd, en ook een fijne diner. Waarom ook niet. Als het Kindje werd geboren voor alle mensen, dan moeten wij dit feit niet vergeten. Kerst is belangrijk omdat het is om voor de mensheid samen te vieren…voor iedereen. Er zijn zoveel mooie voorbeelden, oud en modern,
    in kunst en in het leven, waarom dit internationale feest wordt gevierd. Kerst is meer dan ooit actueel. Laten wij van de traditionele Sinterklaas feest niet als belangrijker dan Kerst beschouwen; beide zijn belangrijk: Sinterklaas voor de kinderen, maar de Kerst boodschap gaat Voor, en is voor iedereen belangrijk.
    Voor mij persoonlijk, ben ik altijd onder de indruk geweest van een iets latere datum in het christelijk geloof: Drie Koningen, op 6 januari. Maar dit is nu nog niet actueel.

    1. toetssteen

     @Rosasolis
     Ah vandaar dat het inmiddels al feeststol heet in plaats van kerststol.

 6. Ernst Quispel

  “ Wat mij betreft wordt deze discussie zo snel mogelijk beëindigt en krijgt KOZP gewoon haar zin, al was het alleen al om te vermijden dat Nederland in de internationale pers voor aap staat.”

  Dat ziet Teunis goed. Jammer van de taalfout.

  1. Siemien

   Nee Ernst dat ziet Teunis helemaal niet goed, integendeel zelfs..

 7. Two Ravens Black Kettle

  Het kantelt geen *uk.

  Er is een groep Nederlanders die hun cultuur, geschiedenis, traditie en identiteit wil handhaven.
  En je hebt de Grachtengordel en HUN Staatsmedia/MSM. De gierput van de fascistoide Identity politics iconoclasten die de Nieuwe Mensch wil maken.
  Het Maken van de Nieuwe Mensch en het wegpoetsen van de identiteit en geschiedenis.
  Het leidde tot Dachau, de Killing Fields en the Gulag.
  De MSM is daarvoor
  De Grachtengordel is daarvoor
  De rest van Nederland gelukkig niet.

  1. Heinz

   Rohypnol is geen snoepgoed !

 8. Aytas

  ‘Waarom staan onze burgemeesters toe dat het sinterklaafeest wordt verpest?’

  Waarom verpest jij het sinterklaasfeest met je constant gedram? Denk dat zowel jij als kozp zichzelf flink achter de oren moeten krabben.

  ‘Zo suggereert het Groot Zwarte Pietonderzoek van Maurice de Hond vorig jaar dat 37% van de bevolking er wel kan in komen dat sommige elementen ‘kwetsend kunnen zijn’.’

  In de geschiedenis is vaak gebleken dat het een poosje duurt voordat mensen zich gaan beseffen dat mensen gekwetst kunnen raken en het helemaal niet zo raar is rekening met elkaar te houden.

  Misschien als de radicalen aan beide zijden eens buiten het debat worden gehouden er in het midden een oplossing gevonden kan worden, misschien dat het luisteren naar elkaar er toe leidt dat zwarte Piet blijft of aangepast wordt.

  1. Siemien

   @Aytas
   In de geschiedenis is vaak gebleken dat het een poosje duurt voordat mensen zich gaan realiseren dat zij hun tradities kwijt kunnen raken en het helemaal niet zo raar is dat deze mensen dat ook duidelijk maken aan diegene die vinden dat onze tradities niet passen omdat zij zich niet verdiepen in onze cultuur en tradities….

   1. shidaian

    Tradities van lieverlee kwijt raken is heel iets anders dan het afpakken van traditie met geweld en dreigementen door een racisme schreeuwende kleine groep niksnutten

    1. Ernst Quispel

     Het geweld en de dreigementen kwamen dit weekend alleen van de pro-Pieters.

     1. Siemien

      Onzin Ernst, je naait alleen de boel een beetje op hier om je zieke racistische gedachtegangen te kunnen plempen en te etaleren

  2. Janna47

   Aytas

   Vind je niet dat je selectief zit te zwetsen?
   Denk je dat alleen zwarten gekwetst kunnen raken? Blanken niet?
   In de ogen van die zwarten niet natuurlijk….zij zijn alleen maar de pineut…de etterbakken….als het hier niet naar je zin gaat…rot dan aub op…hoe eerder hoe beter en trap rotzooi in je eigen onderontwikkelde rimboe

  3. Seneca

   @aytas
   dat gebeurde ook in Duitsland toen men de Joden als ratten beschouwde. dat heeft ook enkele jaren geduurd, voordat het grootste deel van de bevolking, dit als feit aanvaardde. ik mag aannemen dat u weet wat het gevolg was van dit ‘kantelpunt’? uw redenatie, evenals de vraagstelling van de Hond, slaat als een tang op een varken. al krijgt de mens een leugen, zo groot als een huis, telkenmale wordt voorgeschoteld, dan gaat deze mens, de leugen als waarheid
   beschouwen. Goebbels zei het reeds: ‘als men een leugen maar vaak genoeg vertelt, dan gaat men dat als waarheid beschouwen. helaas geloven velen op dit forum alle leugens van de politieke Maffia. overigens eveneens velen op dit forum geloven ook nog steeds de leugens, over Joden, van de Duitse socialisten. dat leest men in de vele reacties opmdit forum

 9. Ritter

  “Wat mij betreft wordt deze discussie zo snel mogelijk beëindigt en krijgt KOZP gewoon haar zin, al was het alleen al om te vermijden dat Nederland in de internationale pers voor aap staat.”
  ——————-

  Dat zou dus betekenen dat de gevestigde media ( die over het algemeen links en globalistisch georiënteerd is ) je mening bepaald en het beleid bepaald.

  Kortom , als de media dus b.v. tegenstanders van massale illegale migratie negatief neerzet moet je dus gewoon de illegale migratie toestaan om te voorkomen dat de gevestigde media lelijke dingen over je schrijft.

  1. Ernst Quispel

   bepaalt

   1. nogmaals

    @ Redactie
    Kan deze irritante, taalneuqende site-verpester niet geband worden.

    Als Quispel niet verdwijnt, ga ik hier weg !

    En hopelijk zullen er velen met mij vertrekken waardoor jullie kortzichtige Quispel-cs-verdienmodel (waarvoor je als verantwoordelijke journalist zou moet doodschamen!) niet zal overleven !

    1. Rosasolis

     @nogmaals. Waarom zou Quispel moeten volgen u verdwijnen? U hoeft zijn
     commentaren niet te lezen! Er zijn andere betweters en trollen aan deze site die ook spelling fouten maken…u ook, en ik ook. Gelukkig is er bij DDS meestal een rode draad onder een foutje, zodat je kunt het corrigeren. Het is inderdaad voor de redactie van DDS te beslissen wie er moet “verdwijnen”, en niet voor abonnees.
     Ik ben verbaasd dat u Ernst Quispel onder vuur neemt, terwijl hij al lang trouw is aan deze site…niemand beledigt, en geen vuile taal gebruikt tegen wie dan ook! En dat is minder dan wat ik kan zeggen van een aantal ordinaire trollen aan deze site, die het heerlijk vinden om leden die anders denken, uit te schelden met grof taal. Ik ben een van de oudste leden van DDS, toen het werd opgericht, tot nu toe. En ik beschouw de meeste oude leden als mijn vrienden. Wij steunen elkaar, en leren van elkaar.
     Als je Ernst weg wil, dan moet je zorgen dat je mij ook wil dumpen, en ook met een aantal anderen. Voor wat het waard is, lees een keer het huisreglement van DDS een keer.

     1. Ernst Quispel

      Dank u, Rosasolis.

 10. Eugenie de la Fleur

  Grappig om te zien hoe de links-rechts verdeling een uitzondering maakt bij de SP die een afwijkende standpunt inneemt op dit gebied. Zo zie je dat ze een bijhoorlijk conservatieve achterban hebben

  Wat mij betreft hoeft zwarte piet zeker niet in een klap weg maar met de multiculturele toename zal het onvermijdelijk zijn om zijn uiterlijke kenmerken in de toekomst aan te passen. (Dat gebeurt nu al op steeds meer plaatsen)

  1. Ernst Quispel

   Helemaal met je eens, Eugenie. Het enige dat de anti-Pieters kan worden verweten dat ze te ongeduldig zijn. Dat was ook de strekking van het vonnis van de rechtbank, deze week: zolang het uiterlijk van Zwarte Piet duidelijk aan het veranderen is gaat het te ver om Zwarte Piet totaal te verbieden. We moeten dit proces een paar jaar geven.

  2. Heinz

   @Fleur…Wat denk u van eens in de 5 jaar ? Dan krijgen de kinderen die op 6 december jarig zijn ook eens een normale verjaardag. Nu vallen ze tussen wal en schip van de vertrekkende Zint.

 11. Benny

  Juf q koorts. In de overgang?

  1. Heinz

   U bent de persoon extra op de lange wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg, akkoord?

 12. Benny

  Zwarte Piet blijft. Het geweld word aangewakkerd door het gedram , het gewone volk is het zat…. Dat zag je gisteren en zul je nog vaker gaan zien…..maak je borst maar nat juffie

  1. Ernst Quispel

   wordt

  2. Siemien

   Houdt er rekening mee Benny dat als Ernst gaat taalneugen jij gelijk hebt..

  3. Ernst Quispel

   Ik zal mijn borsten nat maken.

   🙂

  4. Siemien

   @Benny en dan doet Ernst er even een smiley bij natuurlijk..

 13. JanKlaasen

  Het grappige is natuurlijk dat als je het aan kinderen vraagt dat het ze geen zier uitmaakt. Zelfs een blanke piet vinden ze prima!

  1. Ernst Quispel

   Precies. Dit is een oorlogje van volwassenen waar kinderen alleen maar last van hebben.

   1. Siemien

    Onzin Ernst dit oorlogje is begonnen door jou allochtonen racistische vrienden Ernst

    1. Ernst Quispel

     jouw

     1. Siemien

      Ik weet het, je laat merken dat ik wederom gelijk hebt en jij kraamt onzin uit maar dat doe je structureel dus niets nieuws onder de zon…

     2. Ernst Quispel

      Als je de taalregels die op de basisschool worden onderwezen niet onder de knie kunt krijgen kost het me inderdaad moeite je serieus te nemen, Siemien.

     3. Siemien

      Serieus nemen? een deetje of een teetje verkeerd is wat anders dan hele woorden

      Even wat taalneugende foutjes van Ernst…

      – lkasterlijk (hulpverleners-hebben-ook-het-seksbeest-uitgehangen-in-syrie-de-vn-was-van-alles-op-de-hoogte)
      – meer aandacht voor leidt tot (lekker-puh-staatsomroep-pvv-leider-wilders-zegt-radio-onzin-debat-bij-de-nos-af)
      – onerzoek (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – Laten we hopen dat de keizer (i.p.v. kiezer) (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – dona=teur (er-is-wel-degelijk-nederlands-belastinggeld-gegaan-naar-seksfeesten-oxfam)
      – blijhken (geert-wilders-maakt-links-nederland-gek-draagt-russisch-nederlandse-vriendschapsspeld)
      – heenkijkt (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
      – ondermeer (baudet-krijgt-nul-op-rekest-om-gaat-ollongren-niet-vervolgen-voor-smaad-en-laster)
      – Mar (wilders-vecht-terug-tegen-nepnieuws-dat-nabestaanden-mh17-boos-op-hem-zijn-vanwege-zijn-reis-naar-rusland)
      – voellering (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
      – achterstandgroepen (baudet-het-links-rechts-denken-is-achterhaald-gaat-nu-om-identiteit-soevereiniteit-en-directe-democratie-vs-bestuurlijke-elites)
      – Waarachijnlijk (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
      – noet (salon-socialist-twan-huys-verlaat-de-npo-om-bijna-een-miljoen-te-verdienen-bij-rtl)
      – likt (i.p.v. lijkt) (yernaz-ramautarsing-fvd-wordt-neergehaald-door-de-volkskrant-en-de-telegraaf-om-een-puberale-groepsapp)
      – een een (dubbel) (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – Hetgenuanceerde (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – beweerdt (pechtold-ambieert-een-baan-als-cabaretier-nee-joh-d66-is-juist-hartstikke-voor-referenda)
      – beel (d66-wethouder-pakt-hooivork-erbij-ik-ben-enorm-teleurgesteld-in-de-partij-over-de-wijze-waarop-het-referendum-om-zeep-is-geholpen)
      – coor (walgelijke-pechtold-is-een-trieste-leugenaar-d66-keerde-zich-vorig-jaar-al-tegen-het-bindend-referendum)
      – maleise (/stem-denk-bij-gemeenteraadsverkiezingen-aldus-stemadvies-van-salafistische-haatprediker-uit-utrecht)
      – meerdere kern : (video-wierd-duk-grijpt-pechtold-bij-de-lurven-d66-zegt-dingen-over-fvd-die-grenzen-aan-opruiing)
      – polieke : (baudet-weigert-in-debat-te-gaan-met-pechtold-probeert-sluipmoord-te-plegen-op-fvd-we-zijn-klaar-met-beschuldigingen-racisme)
      – tamnelijk onnozele anier : (euthanasiestijging-van-8-procent-in-2017-elk-jaar-meer-aanvragen-door-gewenning-een-zorgelijke-trend)
      – doe (had doet moeten zijn) : (laffe-sylvana-simons-wil-niet-in-debat-met-annabel-nanninga-beschuldigt-de-fvd-vrouw-van-hebben-fascistoide-ideologie)
      – elkje(vvd-wil-bijstandstrekkers-aanpakken-aan-het-werk-of-leren-anders-geen-uitkering)
      – worst i.p.v. wordt (europese-unie-vraagt-trump-om-vrijwaring-van-tariefsverhogingen-op-staal-en-aluminium)
      – De discussie die hier gevoerd worden (video-ook-binnen-allochtone-groepen-in-de-samenleving-woedt-een-discussie-over-het-multiculturalisme)
      – terk (jesse-klaver-vindt-samenwerking-met-islamistische-koekwausen-van-nida-helemaal-top-een-goed-idee)
      – beseffen zich (marxistisch-groenlinks-komt-met-wet-om-ing-graaiers-aan-te-pakken)
      – onzer i.p.v. onze (sid-lukkassen-door-de-emotionele-migratiediscussie-worden-er-geen-rationele-besluiten-genomen)
      – te triest voor worden (het-echte-nieuws-uit-amsterdam-is-de-totale-teloorgang-van-d66)
      – op ter strijken. (gefaalde-sp-leider-emile-roemer-krijgt-van-partijkartel-burgermeesterschap-heerlen-cadeau)
      – als welke (filmpje-pechtold-vindt-pechtold-een-onverantwoordelijke-kloothommel)
      – trancedente (gewoon-in-nederland-echtpaar-dat-ex-moslims-over-het-christendom-leert-dagelijks-met-de-dood-bedreigd)
      – terzake (gewoon-in-nederland-echtpaar-dat-ex-moslims-over-het-christendom-leert-dagelijks-met-de-dood-bedreigd)
      – alledrie (gewoon-in-nederland-echtpaar-dat-ex-moslims-over-het-christendom-leert-dagelijks-met-de-dood-bedreigd)
      – christen-democratie (gewoon-in-nederland-echtpaar-dat-ex-moslims-over-het-christendom-leert-dagelijks-met-de-dood-bedreigd)
      – grafisch i.p.v. gratis (filmpje-sympathieke-actie-wilders-richt-stichting-op-om-arme-mensen-te-helpen-met-ziektekosten-van-huisdieren)
      – Vrijheidheid (de-pvv-is-weer-helemaal-zichzelf-zendt-video-met-keiharde-islamkritiek-van-drie-minuten-uit-op-publieke-omroep)
      – popging (slotpeiling-sleepwetreferendum-53-gaat-morgen-voor-de-wet-stemmen/)
      – Lagten (belachelijk-leefbaar-rotterdam-is-tegen-ondernemerschap-allochtonen-er-moet-een-stop-komen-op-niet-westerse-winkels)
      – dillettant (europese-unie-china-rusland-en-vs-breek-alsjeblieft-de-wereldorde-niet-op)
      – Dat blijkt mee gevallen (trump-reageert-op-helsinki-ontmoeting-met-poetin)
      – Colege (signalement-van-man-die-rotterdamse-jonge-vrouw-verkrachtte-bekend-donker-getint)
      – strijd met weten Grondwet. (wilders-grijpt-man-bij-de-lurven-die-wil-dat-alle-moslims-ter-wereld-de-pvv-leider-ophangen-zeker-niet-idioot)
      – Ik denk dat Minister zich een hoedje schrikt (dappere-advocaat-dagvaardt-de-minister-wegens-fietsterreur-in-amsterdam-ik-sla-ze-met-een-end-hout)
      – schrijft je (ghanese-vader-stopt-gember-in-anus-en-vagina-van-zn-dochter-100-uur-taakstraf-want-zielig)
      – De exhtgenoot (geen-onderzoek-naar-verkrachting-ontvoering-en-bedreigingen-richting-willie-dille)
      – onkerkelijk (progressieve-hervormingsdrift-van-tunesische-president-stuit-op-verzet-van-vrouwen)
      – weinig zin keer heeft. (wilders-steunt-volmondig-oproep-van-marokkaanse-koning-aan-marokkaanse-nederlanders-om-terug-te-keren-doen)
      – dividentaffaire (fvd-en-pvv-op-winst-in-peiling-de-hond-rutte-maakt-coalitiepartners-d66-en-cda-kapot)
      – demonstratievriheid. (peter-r-de-vries-cartoonwedstrijd-wilders-valt-buiten-vrijheid-van-meningsuiting-is-haatzaaien-en-provoceren)
      – Daarna gaan wel eens een keer kijken (steven-bannon-komt-met-europese-populistenvereniging-the-movement-lega-nord-heeft-zich-al-aangesloten)
      – gelobale (erik-van-muiswinkel-ik-emigreer-naar-uruguay-als-thierry-populairdere-voornaam-wordt-dan-mohammed)
      – ideen (israelische-gemeenschappen-he-le-maal-klaar-met-geweld-blokkeren-kerem-shalom)

     4. Ernst Quispel

      Ik heb het over taalfouten, niet over typefouten.

     5. Baaz

      Opzichtelijke grappenmaker! De onderstaande ‘schrijffouten’ zijn natuurlijk geen typefouten.

      – beweerdt
      – voellering
      – trancedente
      – Etc…

      Je kunt beter je toon matigen met je taalneuqerij, hoewel ik persoonlijk liever heb dat je helemaal je kanis houdt.

     6. TD

      Veel mensen die NIET kunnen schrijven of lezen,zijn vaak gezegend met een grote wijsheid!
      Het is heel kleinerend om iemand steeds erop te attenderen,dat deze taalfouten maakt!
      Het lijkt erop dat u denkt, alle wijsheid in pacht te hebben!
      Dat is dus niet zo,deze Siemien heeft helemaal gelijk,dus doe niet zo arrogant Mijnheer Quispel

  2. Groeneveld

   JanLul, het gaat niet om de kinderen. Het is een cultuurstrijd tussen de autochtone bevolking en een dramgroepje intolerant gespuis. Je blijft met je fikken af van onze tradities. Punt.

   1. Ernst Quispel

    Klopt, IJsco, het is een racistische cultuurstrijd over de hoofden van kinderen.

    1. Groeneveld

     Goed dat je inziet dat de kinderen totaal geen partij zijn in deze, Quispel. En ook dat JanKlaasen als domgeboren marionet er volledig naast zat. Dat jij in deze cultuurstrijd de partij van het nietszeggende racistengroepje kiest, verbaast niet.

     1. Ernst Quispel

      Dat zogenaamde nietszeggende groepje blijkt de cultuurstrijd te winnen. Hoger opgeleide Nederlanders en mensen in de Randstad lopen daarin, zoals bij elke cultuurverandering voorop.

      Je behoort tot de culturele achterblijvers, Groeneveld, maar je woont natuurlijk ook niet in ons mooie land.

    2. Rosasolis

     @Ernst. Lees a.u.b. wat ik zo zojuist geschreven, n.a.l. van een protest brief
     tegen jou gericht van een troll die “nogmaals” heet.

     1. Ernst Quispel

      Ik las het, Rosasolis, dank u wel.

    3. Siemien

     Onzin Ernst, dit is een leugen, er is geen racisme, het wordt door racisten, zoals jij, racistisch gemaakt.
     En JULLIE misbruiken een kinderfeest om JULLIE ziek racistische gedachtegangen te plempen en te etaleren…

  3. Duke

   Zwarte Piet is niet voor niets zwart. Als de piet blank is herkennen ze de buurman of wie dan ook. Dat snappen de kinderen nu nog niet.
   Als een kind ermee instemt, betekent niet dat het daarmee prima is. Dat zou anders een mooi argument zijn voor pedo’s.

  4. toetssteen

   @Klaasen
   Ehm, het probleem is net als op het toneel. Men schminkt mensen om hen een andere persoonlijkheid te geven. Lees de te moeten vertolken persoon.

   Zwarte Piet wordt dus lastig als kinderen in de ongeschminkte persoon tante Mien en neefje Henk herkennen. Dan is de lol eraf.

 14. Rud56

  Door pressie en manipulatie een prachtig feest dat door miljoenen op handen wordt gedragen om zeep helpen omdat een enkeling hiervoor gevoelig is? Dacht het niet! Zwarte Piet zal blijven, voor altijd!
  Ergo, een volk dat zich laat regeren door pressie vanuit een minderheid graaft zijn eigen graf!
  Oh, daar zijn we al hard mee bezig, kijk alleen naar de beperking die een Joep van het Hek zichzelf oplegt, vanwege lijfsbehoud!

  1. Duke

   Precies. Zwarte Piet is er, blijft er, en zal er blijven.
   De Hond kan peilen wat hij wil, hij zit er altijd naast. Nog niet zo lang geleden was er een hele andere peiling, waar de tuig sympathisanten een stuk minder aanhang hadden.

   1. Ernst Quispel

    Het spijt me Duke, maar je klampt je vast aan een illusie.

    1. Siemien

     Nee hoor Ernst je praat echt klinkklare onzin…

    2. Duke

     Dat je dat hoopt, snap ik.

    3. Groeneveld

     Ernst klampt zich vast aan en vertegenwoordigt een onbeduidende minderheid. Gezien de sterke oppositie tegen deze drammers dit jaar, is de kans uitgesloten dat dit groepje het komende decennium een meerderheid verwerft.

     Zwarte Piet blijft zwart, dat is zo klaar als een klontje.

 15. Rud56

  En het gelul dat het kinderen niets uitmaakt hoe een Piet eruit ziet is volkomen, maar dan ook volkomen misplaatst. Het maakt die kinderen wel degelijk uit of ze een échte Zwarte Piet voor zich hebben of niet!

  1. Aytas

   Dat is onmogelijk.

   1. Duke

    Waarom?

 16. Benny

  E. Q. ( Is dat het) zwak schakeltje. Ben(ny) onder de indruk van je tegenargument….#weekdier

 17. Ome Wim

  Vreemd dat er tussen die uiteraard “hardwerkende” demonstranten zich maar heel weinig donkere mensen bevinden, kennelijk hebben die minder moeite met het sinterklaasfeest wat al sinds 1850 in onze cultuur verweven is en waar zwarte Piet ook bij hoort.

 18. kapitein

  Q Kwispel, als je nu al zo loopt te miepen over elk taalfoutje dan voorspel ik jou dat je het straks slecht krijgt met je KOZP vrienden. Het taalgebruik van veel van onze import jeugd is fantastisch ABN ……… tegenwoordig.

 19. Heras

  Alles in Nederland moet weg. Het christendom wordt vervangen door de islam. De christelijke feesten door islamitische feesten. Kerkbezoek door moskeebezoek. Sinterklaas en zwarte piet door ,,kleurpiet,,.
  Liefst zonder sinterklaas. Nederlandse grenzen vervagen en de mening van mensen worden in de kiem gesmoord. Geen dodenherdenking meer, geen grenzen, iedereen is welkom, (ongeacht je motieven) kop houden en buigen.

  1. Ernst Quispel

   Ik vind het een raar idee het christendom te vervangen door de islam. Feit is wel dat het christendom in aanhang terugloopt en de aanhang van de islam hier min of meer gelijk blijft. De laatste groep blijft evenwel een kleine minderheid.

   1. Baaz

    “Ik vind het een raar…”

    Prima dat jij dat vindt.

    Mijn verwachting is dat jij binnenkort een nieuwe inlognaam gaat gebruiken omdat je huidige gaat verlopen.

   2. Siemien

    Onzin Ernst, het tegendeel is waar, het christendom zit in de lift vooral onder de jongeren, de toekomstige leiders van dit land…

 20. Heras

  Overigens, zijn het voornamelijk jongeren zonder kinderen die open staan voor de roetveegpiet..

 21. Rosasolis

  @redactie van DDS. Waarom moet er tenminste een keer per week een hele waslijst van spelling of taal fouten verschijnen, geschreven door een gewone abonnee die Siemien heet?! Mijn hemel, ik ben Engels van afkomst, en hoewel ik in Nederland nu 50 jaar woon, en heb jaren lang gewerkt, kan ik nog steeds een spelling of taal foutje maken…
  Vooral omdat ik laptop heb, die de “oude” leeftijd van 5 jaar heeft bereikt. Hopelijk wil de redactie erover denken om de taal/spellingen rotzooi collectie van “Siemien” te verbannen, anders zal het steeds langer worden, en steeds meer ruimte opnemen. Ieder week gaat dit lijst van de klachten van Siemien tegenover een bekende, trouwe DDS abonnee commentator steeds groter. Wie leest al dit troep?!
  Het is al opgevallen dat je kan geen commentaar geven op dit onzinnige wekelijkse
  lijst van Siemien. Dus mijn vraag is, waarom het nog steeds publiceren? Zolang dat zijn wekelijkse lijst verschijnt. wordt het steeds langer…en misschien wordt ik de volgende die gepakt wordt door Siemien…Kortom: moeten wij trouwe Nederlanders bang worden dat wij geen enkele spelling fout of taal fout mogen hebben op DDS? Omdat iemand dat, dat iemand die Siemien heet, weet het aan ons te vertellen, en dat
  omdat hij denkt het beter te weten! Ons vriend Ernst moet niet hiervoor de dupe zijn!
  Ik waardeer de commentaren van Ernst, en ook die van vele anderen. Als ik een andere mening heb, dan geef ik dat door…al jaren lang. Mag dat niet meer? Ernst Quispel is een van onze trouwe dagelijkse correspondenten, net als ik.
  Wij bestaan als trouwe dagelijkse correspondenten van DDS, veel langer dan de meeste
  agressieve, slechte “alleswetende” trollen aan deze zeer belangrijke site.
  Kunnen wij gewoon rustig doorgaan met het bekende beleid van niet-kwaadaardige correspondentie tussen onze abonnees ? Iedereen heeft een eigen mening , en ik denk dat de redactie dit van ons abonnees wil horen…Daarom schrijven wij. Aan jullie gemene trollen: een bericht van een van de oudste abonnees van DDS: laat dit geweldige Nederlandse site groeien, en ga er geen misbruik van maken!

  1. Groeneveld

   “….kan ik nog steeds een spelling of taal foutje maken…”
   ——————————————————————
   Malle Rosa houdt van understatements, dat is duidelijk.

   Heb je de nieuwe Libelle al uit?

  2. Duke

   Als Ernst niet de taalnazi gaat uithangen, komt Siemien niet met het lijstje.

   1. Siemien

    En zo is het Duke, jij snapt het.

  3. Siemien

   @Rosasolis

   Dat komt Rosasilas doordat taalnazi Er(kuch)nst rondharkt hier die structureel iedereen de maat neemt, als Ernst uit geluld is gaat hij taalneugen en ik sla ZIJN taalneugende foutjes even op zodat ik Ernst even om zijn antisemitisch, racistisch en vooral islamitische oren kan slaan.

   Het is mij duidelijk dat deze taal nazi echt helemaal uitgekotst wordt door iedereen

   Het enige dat deze taalnazi Er(kuch)nst doet is werkelijk overal zijn onzin plempen, tegen alles ingaat en anderen wegzet, terwijl Ernst zelf volledig en compleet voor lul staat hier.
   Ernst is hier het zuurdesem als het gaat over inhoudelijke discussie..

   1. toetssteen

    @Siemien
    Jan van de Heuvel cs van Krapuul weten na het sluiten van de comments op Frontaal Naakt niet meer waarheen.
    DDS schijnt een sitting duck te zijn.

    Ik waarschuw de redactie, zij hebben een langere adem. Seen it, been there.

 22. vanhetgoor

  Wat mij in deze hele Zwarte Pieten-discussie tegenstaat is dat men uitgaat van niet correcte argumenten. Het “Zwarte Piet is Racisme”-project had een commercieel belang, er is nooit haat geweest en niemand heeft uit kunnen leggen wat er fout is aan het bestaan van een negroïde vriend van Sinterklaas.

 23. karel007

  Op de vraag van een kind “hoe zit het nu precies met zwarte piet” heb ik het volgende antwoord gevonden.
  Het zit zo, zoon: Op de wereld komen steeds meer mensen, maar er zijn niet genoeg echte zwarte pieten meer om alle cadeautjes daarvoor in te pakken, daarom moeten er ook andere pieten bijkomen. De echte piet, de naam zegt het al, is zwart, heeft rooie lippen en houdt van oorbellen. Die pakt ook de mooiste cadeautjes in. Ik zal de sint vragen of hij zo’n piet jouw cadeaus laat inpakken, maar of die piet hem ook komt brengen, dat weet ik niet zeker.
  Heb je meteen een goeie smoes, als de buurman wordt ontdekt bij het in het portiek zetten van de zak met cadeaus, bij het aanbellen. Die werkt dan als piet als bijbaantje (hij heeft wel vaker bijbaantjes, zwart natuurlijk).
  Kan je meteen uitleggen waarom ze op TV zoveel andere pieten zien, ja, pieten moeten voor hun optreden ook betaald worden hé en die anderen zijn goedkoper en er zijn mensen die alles gratis willen hebben en een echte zwarte piet is duur.
  Volgens mij is dan het probleem voor, voor en tegen opgelost en kunnen we weer rustig door gaan met zinnige dingen doen.

 24. TD

  Vrijwel alle partijen (behalve PVV en FvD) zijn voor het geleidelijk wijzigen van zwartepiet?
  Ja, maar als het merendeel van de bevolking volgende keer gaat stemmen op PVV of FvD,
  waar ikzelf uiteraard toe behoor,dan helpt dat de “vrijwel alle partijen” die graag PIET willen veranderen,gelukkig niets,helemaal niets!
  Maar het gaat natuurlijk niet alleen over zwartepiet,het hele zootje moet worden omgespit!

 25. Gerlos

  Pas op want als ZWARTE PIET verdwijnt komen er weer eisen van activisten dat bepaalde tradities of andere verworvenheden moeten verdwijnen.
  IK PAS DAARVOOR.

 26. Bes Tolen

  Nienke. De Tweede Wereldoorlog bestond ook uit veel anders dan Joodse slachtoffers. Dat levert onder meer op dat beslissingen van geallieerde kant ook onnoemelijk veel slachtoffers in Nederland met zich mee brachten. Dat dat zo is gegaan zoals het is gegaan, komt waarschijnlijk mee doordat de Nederlandse regering in 1940 dadelijk is uitgeweken naar Londen. Ze had hier moeten blijven [ook om de afhandeling volgens het oorlogsrecht aan te gaan) in plaats van gegijseld te worden door de geallieerden. Het aantal Nederlandse slachtoffers ligt honderdduizenden hoger dan algemeen wordt aangenomen. Denk alleen maar aan drie hongerwinters waarvan het aantal slachtoffers veel te laag wordt ingecalculeerd. Om politieke redenen? Tot jaren na de Tweede Wereldoorlog was de gezondheid van de bevolking ver onder de maat. Als laatste levert dat nu nog slachtoffers op. Mensen die in die tijd zijn geboren.

 27. Bes Tolen

  Met half werk schieten we niks op. Het zwarte piet gedoe staat voor meer, namelijk de ondergang van het Nederlandse volk. Zwarte piet kan me niet veel schelen maar nu het model staat voor toegeven aan een minderheid, die hier niet eens thuis hoort, wordt dat een andere zaak. Er is gewoonweg sprake van de grootste breuk in de geschiedenis, de vervanging van de oude bevolking door een nieuwe. Een nieuwe met alle nationaliteiten als achtergrond waarvan er maar één noodzakelijker wijs wordt onderdrukt. Uitroeiing maakt politiek gezien de toekomst voor nieuwe leiders een stuk eenvoudiger. Over het lot van de oude bevolking zal echt niet worden getreurd. We zijn niet het uitverkoren volk, dat onmisbaar is voor het christendom en ook niet voor de rest van de wereld.
  De oude bevolking is van het land beroofd. Hierop zou tot voor kort de doodstraf staan voor de politieke leiders maar de gezichtspunten zijn helemaal veranderd. Het staat er slecht voor. De oude bevolking wordt niet eens meer door de eigen regering erkend.

  1. Ernst Quispel

   “Met half werk schieten we niks op. Het zwarte piet gedoe staat voor meer, namelijk de ondergang van het Nederlandse volk.”

   Dit is toch hilarisch?

   1. sjun

    Het lijkt vooral een rake deductie te zijn.

 28. TD

  We hebben een sharia moslim of een fan hiervan onder ons,hij of zij heeft zich versproken (verschreven).
  Het gebruikte woord “ondergang” is net iets te fanatiek voor het actuele onderwerp!

 29. Moh de pedo

  Uitstekend verwoord Nienke. 0.0001% van de bevolking drijft haar zin door, de rest moet het accepteren. Desondanks wel elk jaar het feest voor de Kids verstieren. Ik vind dit respectloos. Op naar het volgende discriminatiepuntje maar. De straatnamen hebben we al gehad. Wat volgt?

  1. Baaz

   Marrakesh.

 30. victus

  Anti activisten zijn niet tegen piet. Ze zijn doodsbenauwd voor hun uitkeringen en subsidies.

 31. sjun

  De Hond lijkt steeds meer een linkspolitieke agenda te propaganderen om aldus zijn eigen werkelijkheid te fabriceren. Ik vraag me dan ook af wie de betrouwbaarheid van ’s mans peilingen langs welke criteria beoordeelt. Weldra zullen zijn verhalen nog slechts ter kennisgeving worden aangenomen terwijl mensen er persoonlijk werk van maken om naasten en familie wijzer te maken dan de massamedia.

  1. Baaz

   Nog kwalijker is het dat men de uitkomst niet leest. Het idee dat de dramdwang hierna vanzelf zal stoppen?

   “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

 32. Two Ravens Black Kettle

  There are lies, damned lies and polls.
  Hier in deze stad is iig 100% pro Zwarte Piet.
  Vandaar dat de optocht ook prachtig is.
  De fascistische kinderhaters uit de Grachtengordel en hun MSM-orgels kunnen het schompes krijgen

  1. Baaz

   “De fascistische kinderhaters…”

   Procentueel is dat percentage volkomen te verwaarlozen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.