Peilingen: PvdA in 'pole position' terwijl FvD haar momentum verloren heeft

Peilingen: PvdA in 'pole position' terwijl FvD haar momentum verloren heeft

De PvdA staat in pole position voor de aankomende verkiezingen. De dramatische uitslag van de verkiezingen van 2017 ligt ver achter ons. De Tweede Kamer fractie van de partij bestaat op dit moment uit slechts 9 personen, maar zouden er nu verkiezingen zijn dan halen de sociaaldemocraten alsnog vijftien zetels, voldoende om de vierde partij van Nederland te zijn met slechts één zetel achterstand op concurrent GroenLinks. De laatste lijkt op dit moment sterk in de peilingen, maar het kan zomaar eens zijn dat binnenkort blijkt dat Klaver zijn hand heeft overspeeld in het klimaatdebat.

In ieder geval staan de sociaaldemocraten er dus sterk voor. Wie had dat gedacht? Op zich niet zo verwonderlijk. De partij is nog steeds hofleverancier voor bestuurlijke posities en hoe meer bestuurders een partij heeft hoe eenvoudiger het is om te herstellen van een dramatische nederlaag. De partij heeft met haar bestuurlijke positie een belangrijk fundament om op terug te vallen in tijden van electorale schaarste. Ook qua informatievoorziening en netwerk is de partij verre superieur aan bijvoorbeeld GroenLinks.

Verder zijn er in de wekelijkse peilingen van De Hond interessante korte termijn verschuivingen te zien, maar wanneer we kijken naar de lange termijn trends van het afgelopen halfjaar dan zien we daarin wel interessante fenomenen. Zo zien we dat de PVV van Geert Wilders is gestegen van 11 zetels naar 19 zetels en dus is Wilders de tweede partij van Nederland, direct achter de VVD. Grote kans dus dat de partij meer zetels gaat scoren tijdens de komende verkiezingen. De stijging van de PVV ging waarschijnlijk ten koste van een andere partij: Forum voor Democratie.

Heel anders verloopt het jaar voor de partij van Thierry Baudet. De jonge partij heeft te maken met groeipijntjes. De pijntjes begonnen vorig jaar met het gesprek tussen Baudet en Jared Taylor. Toen gunden velen Baudet nog het voordeel van de twijfel en had dit gesprek geen directe impact op het momentum van de partij. De partij bleef eind 2017 doorgaan met groeien en was hard op weg de tweede partij van het land te worden. Maar, na het partijcongres in de Utrechtse jaarbeurs was het feest voorbij. Zo moest organisator Saskia Koning het veld ruimen en raakte de partij beschadigd door meningsverschillen in de organisatie.

Die meningsverschillen waren overigens niet zo groot dat er niet kon worden samengewerkt, maar toen het partijbestuur besloot hardwerkende vrijwilligers te royeren en hen het label ‘VVD-mollen’ te verstrekken, was de maat vol en vertrokken tientallen vrijwilligers omdat ze de wijze waarop het partijbestuur omging met mensen niet konden waarderen. Ondertussen heeft FvD het voormalig VVD-lid Derk Jan Eppink als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen gepresenteerd. Een persoon van wie we eigenlijk niets hebben gehoord tijdens zijn vorige periode in Brussel. De vraag is dan ook of dit voldoende is om het tij te keren?

In ieder geval komen er nog een aantal onderwerpen aan waar Baudet sterk op kan scoren. Denk aan het VN-migratiepact van Marrakesh dat op 10 december wordt bekrachtigd en het klimaatakkoord.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties