Hoe dan? Volgens UNCHR duizenden mensen zonder staatsburgerschap in Nederland

Geen categorienov 18 2018, 13:31
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, onlangs nog in het nieuws vanwege credit cards voor vluchtelingen, wist de afgelopen week op haar website te melden dat er naar schatting zo’n 10.000 mensen stateloos in Nederland verblijven. Vreemd, hoe kan het dat ik Zuid-Korea niet binnenkom zonder paspoort, maar dat in Nederland duizenden mensen verblijven zonder nationaliteit?
Daar heeft de UNHCR natuurlijk wel een antwoord op. De redenen waarom iemand stateloos is (of wordt) zijn verschillend. Denk bijvoorbeeld aan het uiteenvallen van een land in meerdere staten, maar ook aan gebrekkige bureaucratie en wetgeving. Wie moet dit probleem oplossen? Maar er zijn ook uitzonderlijke gevallen. Zo zijn er ook voorbeelden te noemen van Roma families die na de Tweede Wereldoorlog geen staatsburgerschap verworven en hier lang op hebben moeten wachten.
Maar in andere gevallen gaat het gewoon om migranten die in Nederland willen blijven. De problemen zijn elders gecreëerd, maar u mag het oplossen. Zo vindt de organisatie dat de Nederlandse bevolking verantwoordelijk is voor de situatie en dat zij een staatloosheidsprocedure moeten ontwikkelen voor deze mensen. Lekker makkelijk, dump iedereen zonder staatsburgerschap in Nederland en geef hen een paspoort hier.
Echt weer iets voor de Verenigde Naties. die zijn sowieso van plan om Europa vol te gooien met migranten, getuige de opzet van de United Nations Replacement Migration Programme en het VN-migratiepact van Marrakech, dat van Nederland verlangt dat meertalige websites worden ontwikkeld voor migranten, zodat men zich in land van herkomst alvast kan inlezen. De VVD en het CDA verdienen goed in de Tweede Kamer, maar pakken op het punt migratie eigenlijk niet door.
Vreemd dus dat er zomaar duizenden problemen, elders gecreëerd, onze schoenen in wordt geschoven. Als ik naar Zuid-Korea zou reizen dan wordt mij toegang ontzegt zonder paspoort. Maar in Nederland kan het blijkbaar allemaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten