Peilingen: PvdA in ‘pole position’ terwijl FvD haar momentum verloren heeft

De PvdA staat in pole position voor de aankomende verkiezingen. De dramatische uitslag van de verkiezingen van 2017 ligt ver achter ons. De Tweede Kamer fractie van de partij bestaat op dit moment uit slechts 9 personen, maar zouden er nu verkiezingen zijn dan halen de sociaaldemocraten alsnog vijftien zetels, voldoende om de vierde partij van Nederland te zijn met slechts één zetel achterstand op concurrent GroenLinks. De laatste lijkt op dit moment sterk in de peilingen, maar het kan zomaar eens zijn dat binnenkort blijkt dat Klaver zijn hand heeft overspeeld in het klimaatdebat.

In ieder geval staan de sociaaldemocraten er dus sterk voor. Wie had dat gedacht? Op zich niet zo verwonderlijk. De partij is nog steeds hofleverancier voor bestuurlijke posities en hoe meer bestuurders een partij heeft hoe eenvoudiger het is om te herstellen van een dramatische nederlaag. De partij heeft met haar bestuurlijke positie een belangrijk fundament om op terug te vallen in tijden van electorale schaarste. Ook qua informatievoorziening en netwerk is de partij verre superieur aan bijvoorbeeld GroenLinks.

Verder zijn er in de wekelijkse peilingen van De Hond interessante korte termijn verschuivingen te zien, maar wanneer we kijken naar de lange termijn trends van het afgelopen halfjaar dan zien we daarin wel interessante fenomenen. Zo zien we dat de PVV van Geert Wilders is gestegen van 11 zetels naar 19 zetels en dus is Wilders de tweede partij van Nederland, direct achter de VVD. Grote kans dus dat de partij meer zetels gaat scoren tijdens de komende verkiezingen. De stijging van de PVV ging waarschijnlijk ten koste van een andere partij: Forum voor Democratie.

Heel anders verloopt het jaar voor de partij van Thierry Baudet. De jonge partij heeft te maken met groeipijntjes. De pijntjes begonnen vorig jaar met het gesprek tussen Baudet en Jared Taylor. Toen gunden velen Baudet nog het voordeel van de twijfel en had dit gesprek geen directe impact op het momentum van de partij. De partij bleef eind 2017 doorgaan met groeien en was hard op weg de tweede partij van het land te worden. Maar, na het partijcongres in de Utrechtse jaarbeurs was het feest voorbij. Zo moest organisator Saskia Koning het veld ruimen en raakte de partij beschadigd door meningsverschillen in de organisatie.

Die meningsverschillen waren overigens niet zo groot dat er niet kon worden samengewerkt, maar toen het partijbestuur besloot hardwerkende vrijwilligers te royeren en hen het label ‘VVD-mollen’ te verstrekken, was de maat vol en vertrokken tientallen vrijwilligers omdat ze de wijze waarop het partijbestuur omging met mensen niet konden waarderen. Ondertussen heeft FvD het voormalig VVD-lid Derk Jan Eppink als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen gepresenteerd. Een persoon van wie we eigenlijk niets hebben gehoord tijdens zijn vorige periode in Brussel. De vraag is dan ook of dit voldoende is om het tij te keren?

In ieder geval komen er nog een aantal onderwerpen aan waar Baudet sterk op kan scoren. Denk aan het VN-migratiepact van Marrakesh dat op 10 december wordt bekrachtigd en het klimaatakkoord.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Ernst Quispel

  Altijd prettig als populisten wegzakken in de peilingen en serieuze regeringspartijen door de kiezer worden beloond.

  1. Siemien

   Onzin, je maakt jezelf belachelijk..

   1. sonar

    Semien ,maakt moet zijn,hij is belachelijk en oerstom.
    Wat zou het fijn zijn als dat figuur op een of andere reden van de DDS verdwijnt en zijn mede companen er achteraan vliegen.

  2. poldi

   Pvda……serieus….hahahahahaha !!
   En dat voor een partij die ons uitleverd aan de islam en liefst de grenzen wijd open zet voor alle gelukzoekers en hoogstwaarschijnlijk snakt naar het ondertekenen van het Marrakesh compactact.

  3. Troelstra

   Dus het wegzakkende D’66 is geen serieuze regeringspartij? Nou, dat wisten wij vóór de verkiezingen al hoor. Even als dat de PvdA geen serieuze regeringspartij was onder Rutte II. De kiezers hebben daar ook genadeloos gehakt van gemaakt.

   1. Ernst Quispel

    D’66 doet het inderdaad niet best in de peilingen. Mogelijk profiteert de PvdA daar van.

    1. Vliegenvanger

     Die partij van de allochtone is afgestraft, en die zal voorlopig wel niet meer on top komen.
     Die hebben de Nederlanders te veel belazerd. Hoop dat ze nog verder zakken in de peilingen, de mensen zijn hun streken nog niet vergeten.

  4. Vliegenvanger

   @EQ ik weet het niet wat jij bedoeld met serieuze regeringspartijen?
   Maar helaas zijn die er niet in Nederland. Het zijn leugenaars, bedriegers, zakkenvullers en hebben een grote hand in het afbreken van Nederland.
   Dus vertel jij mij maar eens waar jij onder valt
   Of ben jij ook zo’n wegkijker?

  5. Arie B

   Je bent zeker een PVDA-er dan je ze een serieuze regeringspartij noemt? Oude politiek heeft echt geen toekomst meer. L

 2. Ernst Quispel

  De PVV doet het in peilingen altijd wel aardig maar in het stemhokje beseffen verstandige burgers dat dit land ook nog bestuurd moet worden. Iedereen met enig politiek inzich beseft dat de PVV op dat punt niets heeft te bieden.

  1. poldi

   Wat zal jij schrikken na de komende verkiezingen in maart.

  2. Siemien

   Nee hoor Ernst het is echt complete onzin wat jij zegt, je kwalificeert jezelf als belachelijk (makend)

  3. toetssteen

   @EQ
   Ah, vandaar dat de PVV nu de tweede partij is…..

   Peilingen? Mweh, 20 maart verkiezingen voor de RvS. Lekker stemming maken van dhr de Hond wiens peilingen in real life nog nooit zijn uitgekomen.

   1. Ernst Quispel

    De PVV is alleen in peilingen de tweede partij. Bij verkiezingen scoren ze nooit op dat niveau.

  4. TD

   Als de PVV bijvoorbeeld aan de macht zou komen, hoef je niet bezorgd te zijn, dat de economie,de zorg,de belastingen of het nationaal bruto inkomen in gevaar komt!
   De regering wisselt,maar de ambtenaren op de achtergrond zijn dezelfden die de ministers van het huidige kabinet Rutte,ter dienst stonden.
   Je leest toch geregeld dat een minister zich moet verantwoorden omdat hij helemaal niet precies weet wat die ambtenaren onder ZIJN verantwoording doen en/of gedaan hebben.

  5. Arie B

   De geschiedenis toont aan dat de partijen die jij serieus bestempeld er hoegenaamd ook weinig tot niks van bakken. Als Pim nog geleefd had… (en niet door extreem links afgeknald was).

 3. Two Ravens Black Kettle

  Ik lees vrijwel alles qua politiek.
  Maar had nog nooit van Saskia Koning gehoord.
  Nu wel
  (maar of ik er iets mee ben opgeschoten ?)

  Derk-Jan Epping is trouwens een uitstekende keuze.
  Zeer heldere analyses in Elsevier.
  Vaak op radio
  Zo’n beetje de enige die Trump niet meteen wegzet als een krankzinnige Adolf.

  Kennelijk is Teun dat allemaal ontgaan.
  Maar Teun kent wel een zekere Saskia Koning.

  (overigens blijf ik logischerwijs op de heer Bosma stemmen)

  1. Troelstra

   Even een mooi stukje goede info. Bedankt.

   1. Two Ravens Black Kettle

    at your service

    1. fockingworst

     @2rbk Martin bosma de allerbeste in de 2e kamer 2x op hem gestemd tot nu toe.

 4. ruudjeenjose

  Ja lekker op de verraders van de partij van de allochtonen stemmen. Wat een stom volk zijn de Nederlanders

  1. Ernst Quispel

   Ruudjeenjose is geen Nederlander? Of vindt hij zichzelf ook stom?

   1. Vliegenvanger

    EQ ben je nou zo dom, of hou je je eigen zo.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Zou iemand aan mij het verschil kunnen uitleggen tussen de PvdA en de VVD ?
  1 essentieel verschil
  1
  Meer heb ik niet nodig
  Gewoon 1 verschil tussen de VVD en PvdA (of wat dat betreft CDA, D’66, CU, en Gl)

 6. TD

  PVDA in pole position,dat is nu “fake news”,dit gelooft toch niemand!
  Op welke wapenfeiten van die partij zou dit bericht moeten steunen!
  O ja,Lodewijk Asscher heef vastgesteld dat de huidige coalitie over de houdbaarheidsdatum is,wauw!

  1. shidaian

   Asscher op een zeepkist toch 🙂

 7. Klijp Fonsse

  Klaver heeft zijn hand overspeelt? Getoetst aan de spelling van 1712 zou wellicht dat correct zijn. Kneus!

  “Verre superieur aan…” is geen Nederlands maar Ivriet of zo.

  “…hardwerkende vrijwilligers te royeren en hen het label ‘VVD-mollen’ te verstrekken”
  ‘Verstrekken aan’ gaat met de derde naamval, datief. Het is dus ‘hun’. Hun het label ‘VVD-mollen’ te verstrekken. Dat zie je heel vaak: fopintellectuelen die per se geen hen-hunfoutjes willen maken, verdwalen in een lachwekkende soep van fouten.

  Is dit wellicht door een beveiliger met zo’n v’tje op de borst geschreven?

  En nu niet boos worden, maar gewoon Nederlands leren. Ikzelf ben ook extreemrechts en ik houd van jullie, dus ik ben geen linkse trol!

 8. Gerlos

  Helaas geen fan van de Partij van de Asielzoekers.

 9. shidaian

  In de peilingen prima….als het er op aan komt zijn de uitslagen dikwijls heel anders. Blijft spannend

 10. Job Jansen

  Werkelijk onbergrijpelijk dat überhaupt de linkse partijen het goed doen. Stemmers van links zijn land en volksverraders. Dit land is kapot en Total loss. Vaderlandsliefde wordt bestraft en nationalisme staat blijkbaar gelijk aan nazisme. De Islamisering en volksvervanging zijn aan de orde van de dag. De gevangenissen zijn gevuld met buitenlanders (en nee dat zijn geen Duitsers). Tradities worden om zeep geholpen door democratie volledig in de wind te gooien, kerst wordt winterfeest en zwarte Piet afgezworen. Het Nederlands elftal is geen afspiegeling van de maatschappij en in het westen ben je als autochtone Nederlander in de minderheid. Asielzoekers krijgen gratis geld en voorrang op de sociale huurwoningen.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus stelletje blinden, lekker op de PvdA of consorten stemmen. Help je land nog verder naar de k.l.o.t.e.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.