Verrassend: Eritreeërs voelen zich eenzaam door moeizame integratie in Nederland

Eritreeërs voelen zich eenzaam in Nederland. Dat is niet verrassend, want als je van ver komt dan is het ook gewoon knap lastig om te integreren en een Nederlander te worden. Stel je zelf eens voor als migrant die verhuist naar Polen, dat is al knap lastig en voor mensen van streken nog verder van hier wordt het nog lastiger. Doordat Nederland het integratievraagstuk lijkt te onderschatten is het de verwachting dat we vaker berichten over depressiviteit, eenzaamheid en zelfmoordpogingen bij migranten gaan zien. Hoe kan dit gebeuren in het welkome Nederland?

In Nederland doet men veel te makkelijk over de integratie, wellicht omdat Nederlanders (denken) erg goed (te) zijn in aanpassen. Dat is vanuit historisch oogpunt ook te verklaren. Als je handel wilt drijven dan is een portie inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen erg handig. Hierdoor ontstond wellicht het idee dat iedereen eenvoudig kan integreren. Maar laten we wel zijn, het is knap lastig om te emigreren en een ander volk, cultuur, geschiedenis en taal te begrijpen. Ik zou onmogelijk succesvol kunnen zijn als een Chinees bijvoorbeeld. Dat idee, dat integratie makkelijk is, daar moeten we vanaf.

Combineer bovenstaande ideeën met het feit dat de Nederlandse arbeidsmarkt weinig kansen biedt voor mensen met relatief weinig kennis en vaardigheden en je krijgt kansarme werkloosheid. Geen toeval dus dat de new arrivals in armoede leven. Links probeert altijd handig de aandacht af te leiden van waar het om draait en trekt aan het racismeballetje, maar er zijn toch zoveel meer relevante factoren. Hadden we vroeger nog de textielindustrie in Twente en grote fabrieken, nu zijn ze verdwenen naar China. Ook het minimumloon is voor statushouders een beperking, want hierdoor moeten werkgevers meer betalen dan hun vaardigheden in een marktsituatie zouden rechtvaardigen.

In het geval van de Eritreeërs loopt de integratie stroef vanwege de taalbarrière, maar ook omdat zij niet gewend zijn aan een complexe samenleving als Nederland. Uit eigen ervaring kan ik het beeld dat RTL Nieuws in haar bericht schetst bevestigen. Tijdens de kerstdagen van 2017 ontmoette ik een Eritreeër in de trein. Deacon Hagos was zijn naam. Hij was onderweg naar Groningen voor een christelijke bijeenkomst. Ik sprak met hem en hij wist mij in gebrekkig Nederlands en Engels te vertellen dat ik de eerste Nederlander was die met hem sprak. Naar aanleiding van het nieuwsbericht over Eritreeërs nam ik wederom contact op met Hagos en hij wist te melden: “Ik voel mij eenzaam en ik mis mijn familie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. van Urk

  De eenzaamheid zal straks wel overgaan als Rutte op 11 december zijn krabbel zet.

  1. hans-e-pans

   Er is toch enige tijd geleden een vredesverdrag gesloten tuseen Eritrea en andere landen in die regio? Het schijnt er sindsdien veilig te zijn, dus wat houd ze dus tegen om terug te gaan? Het antwoord weet ik wel, het antwoord begint met een E en eindigt met uro.

 2. Troelstra

  Wat niet integreerbaar is zal niet integreren. En laten we eerlijk zijn: Deze groep is niet geschikt voor verblijf en participeren in Nederland. Ze zijn niet geschikt voor ons level playing field. Ze zijn niet inpasbaar. Ik zeg: Weg ermee!

 3. C.A.Barstow

  Nou daar hebben we een prima remedie tegen, terug naar de woestijn!

  1. Troelstra

   Mijn idee!

 4. Aytas

  ‘ Ik sprak met hem en hij wist mij in gebrekkig Nederlands en Engels te vertellen dat ik de eerste Nederlander was die met hem sprak.’

  Wat eigenlijk diep triest is en beschamend. Je hebt je hier wat mij betreft op een mooie manier laten zien Teunis! Het zal integratie zeker bevorderen en bespoedigen als meer mensen dat zouden doen. Het deel dat niet wil integreren mag van mij zijn koffers pakken.

  ‘Ook het minimumloon is voor statushouders een beperking, want hierdoor moeten werkgevers meer betalen dan hun vaardigheden in een marktsituatie zouden rechtvaardigen.’

  Dat geldt ook voor Nederlanders, het moet een keer een agendapunt worden wat we met de niet rendabele Nederlander moeten. De gasbaten lopen terug, daar hebben de egoïstische babyboomers een verzorgingsstaat op gebouwd zonder te denken aan de generaties na hun. Hoe gaat dat verder met de pensioenen en voorzieningen, vluchtelingen hebben in de vorm van crony kapitalisme nog een bijdrage en met de dreiging in hun leven een excuus. De profiterende Nederlander heeft geen excuus. Toeslagen en uitkeringen wat een onderdrukking. Voor de zwakkeren wil ik betalen maar de normale die hier genoegen mee neemt niet.

  Iritrea heeft een zeer onderdrukkend regime, vergelijkbaar met noord Korea. Wees welkom.

  1. Ritter

   Aytas

   De meeste Eritreeërs zijn geen echte “vluchtelingen” maar economische migranten en willen niet integreren maar komen naar Europa voor het “gratis geld”. (ons sociaal stelsel)
   —————————————–

   Tot 80.000 Eritreërs komen vakantie vieren thuis: ‘Eritrea Asiel Holiday Tours’

   Het kabinet beloofde eerder op te treden tegen dit gedrag, maar de Telegraaf onthulde eerder deze week dat tot nu toe geen enkele Eritreër zijn verblijfsvergunning ingetrokken zag omdat hij of zij thuis vakantie vierde. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is dit omdat weinig Eritreërs op vakantie gaan in hun thuisland.

   Karskens veegde de vloer aan met dit argument. De verslaggever bezocht zelf het land en hoorde van bronnen ter plaatse dat tussen de 40.000 en 80.000 Eritreërs elk jaar daar vakantie vierden. “Dat zijn niet allemaal vluchtelingen, maar overwegend wel”, aldus Karskens, die sprak van “Eritrea Asiel Holiday Tours”.

   “Het moment dat ze een Nederlands paspoort hebben gaan 9 op de 10 terug”, aldus de oorlogsverslaggever. De uitzonderingen worden gevormd door mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van het regime in het land. “Die zijn te bang.”

   1. Aytas

    Ik heb geen vertrouwen in karskens wat hij over meerdere onderwerpen heeft geschreven, bv de situatie in vluchtelingen kampen in Turkije is gewoon niet waar. Feit is dat de regering van iritrea in het westen agenten heeft rondlopen om in kaart te brengen wie gevlucht is.

    Met het verhaal over gratis geld als vluchtreden maakt Teunis wat mij betreft korte metten in zijn beschrijving van zijn contact met een eritreese vluchteling. Dat doe je niet voor gratis geld. Iritrea staat ook in oost Afrika als een kut land te boek.

    1. Troelstra

     Het barst in Afrika van de shit hole en dat is goed te merken. Want die Afrikanen die hier neerstrijke ontvluchten niet hun shit hole, maar brengen hun shit hole hierheen. En waarom zouden we deze ellende die ons alleen maar geld kost moeten willen importeren? We zijn hen tot niets verplicht.

  2. Groeneveld

   “…..het moet een keer een agendapunt worden wat we met de niet rendabele Nederlander moeten…..”
   ———————————————————————————————
   Wat zie je het liefst Aytas? Meteen de gaskamers in, of vermalen tot hondenkoekjes? Geef je ze liever een spuitje of een nekschot?

   Ben je wel helemaal lekker om zo’n vraag te stellen?

   1. Aytas

    Heb ik het ergens over gaskamers? Mijn vraag is verdorie serieus en iets wat een agendapunt moet worden. Hoe gaan we zorgen dat mensen die niet rendabel zijn straks in een situatie zitten die ik ze niet gun, de trailerparken in Amerika weleens gezien? Ik heb het al een keer over productielijnen gehad, dat in combinatie met een stelsel wat betreft sociale zekerheid niet gebaseerd is op omslag, ook niet verkapt maar sparen zou volgens mij een toekomst kunnen hebben, ook omdat het in tegenstelling tot het huidige stimuleert.

    Ben je geobsedeerd door gaskamers? Ik geloof niet dat er een kenniseconomie komt, als die er komt is dat maar een beperkte werkgever, talent is zeldzaam en het overgrote deel is gewoon simpel middelmatig, ook hbo. Dat betekent dat er veel mensen buiten de boot gaan vallen . Nederland verkeerd nog in ontkenning maar er is een zeer drastische verandering nodig. Het aandeel migratie is te klein om van invloed te zijn.

    Jij met je rare gedachten! Hoe ga je zorgen dat er een verandering komt, de ontevredenen, vaak onrendabel beginnen steeds harder te roepen. Geen symptoom bestrijding of korte termijn maar een langdurige en dit keer toekomst bestendig. De jeugd moet niet hetzelfde egoïsme laten zien als de babyboomers.

   2. Groeneveld

    “Ik heb het al een keer over productielijnen gehad, dat in combinatie met een stelsel wat betreft sociale zekerheid niet gebaseerd is op omslag, ook niet verkapt maar sparen zou volgens mij een toekomst kunnen hebben, ook omdat het in tegenstelling tot het huidige stimuleert.”
    ——————————————————————————————-
    Je argumentatielijn is onnavolgbaar. Letterlijk. De gaskamers figureerden alleen omdat je zo’n macabere vraag stelde. Maar ook na je uitleg begrijp ik er geen moer van, alleen dat je het niet zo kwaad bedoelde als je stelde.

    Nergens in je omslagverhaal kom ik AI (artificiele intelligentie) en robotisering tegen. Binnen 10 jaar is meer dan 70% van alle arbeid geautomatiseerd en is de regie daarvan in handen van AI. Niet alleen het lagere en middenkader wordt daardoor getroffen, maar ook de intelligente hoogopgeleide toplaag. Heb je daar al eens over nagedacht? En hoe ga je daar mee om?

    1. Aytas

     Al en robitisering zijn het probleem niet, dat is crony kapitalisme. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat alles om de winst van de minderheid draait. Wat ook weer niet betekent dat winst maken slecht is maar dat hoeft niet op de manier waarop het nu gaat.

     Ik zal proberen om in het vervolg mijn argumenten nog uitvoeriger te beschrijven. Ik ga er altijd van uit dat mensen zelf denken en analyseren op het moment dat ze lezen.

     Dat is nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Hoe ga je zorgen dat mensen rendabel blijven en zich nuttig voelen?

     1. Groeneveld

      Aytas, het gevolg van vergaande automatisering en AI is dat 70% van de werkende bevolking over 10 jaar werkloos is. Productie en consumptie moeten in stand blijven, dus is een basisloon voor al die werklozen onontkoombaar.

      We stevenen dan ook op een volkomen andere maatschappij af, waarbij het grootste probleem gaat worden hoe die miljoenen werklozen hun dag invullen en een leven leiden dat nuttig en waardevol is. Kapitalisme krijgt door de AI bestuurde werkprocessen een compleet andere invulling, dat is duidelijk. Jij fixeert teveel op de huidige situatie en hebt geen visie op de nabije toekomst.

  3. C.A.Barstow

   ”de eerste Nederlander was die met hem sprak”
   Dat is er één teveel!

 5. Seneca

  @Aytas
  er is een goede boterham aan de neus voorbijgegaan. ga werken in de integratie. gezien je uitlatingen op dit forum moet dit resulteren in verregaande segregatie en geen integratie. je bent net zo hypocriet als Rutte. overigens, zielig dat deze mensen zich zo ‘eenzaam’ voelen. ook Wilhelmina voelde dat zo, maar zij schreef daarbij, eenzaam maar niet alleen. ik voel mij zo langzamerhand ontheemd in dit land. ik denk erover te emigreren naar Rwanda, daar val ik op en ben iets bijzonders. zo bijzonder dat men niet te lang hoeft te denken om mij een kopje kleiner te maken. zo bijzonder dat Rwanda en ook erg mooi…

  1. Aytas

   Echt een indrukwekkende reactie, inhoudelijk onbegrijpelijk.

   Kom naar Rwanda. Er wonen inmiddels veel Europeanen, zeer uiteenlopende beroepen. Als je een goede opleiding hebt is het super voor blanken, heb je die niet zullen ze je wel leren wat hard werken is.

   1. Troelstra

    Heeft Ruanda niet wat open grenzen voor die Eritreeërs?

 6. Gerlos

  Verbaast mij niets, als je de taal niet spreekt en je kleed je met oude gewaden en voelt niets voor onze normen en waarden dan heb je in ONS LAND weinig te zoeken.

  1. Onno

   Houd toch op met normen en waarden. Een berg zand erover en asfalt. Een en ander, de werkelijke identiteit wordt hierboven en onder wel benadrukt.

 7. AS210854

  Ha Ha, maar ze weten allemaal de instanties te vinden voor geld, advocaten, woningen, zorg, asielaanvragen, kinderbijslag,enz enz.

 8. Ritter

  Veel Eritreeërs die een verblijfsvergunning krijgen gaan op vakantie naar het land dat ze z.g. “ontvlucht” zijn.

  Kortom , de meeste Eritreeërs zijn geen echte “vluchtelingen” maar economische migranten en willen niet integreren maar komen naar Europa voor het “gratis geld”. (ons sociaal stelsel)

  ——————————-

  Tot 80.000 Eritreërs komen vakantie vieren thuis: ‘Eritrea Asiel Holiday Tours’

  Het kabinet beloofde eerder op te treden tegen dit gedrag, maar de Telegraaf onthulde eerder deze week dat tot nu toe geen enkele Eritreër zijn verblijfsvergunning ingetrokken zag omdat hij of zij thuis vakantie vierde. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is dit omdat weinig Eritreërs op vakantie gaan in hun thuisland.

  Karskens veegde de vloer aan met dit argument. De verslaggever bezocht zelf het land en hoorde van bronnen ter plaatse dat tussen de 40.000 en 80.000 Eritreërs elk jaar daar vakantie vierden. “Dat zijn niet allemaal vluchtelingen, maar overwegend wel”, aldus Karskens, die sprak van “Eritrea Asiel Holiday Tours”.

  “Het moment dat ze een Nederlands paspoort hebben gaan 9 op de 10 terug”, aldus de oorlogsverslaggever. De uitzonderingen worden gevormd door mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van het regime in het land. “Die zijn te bang.”

 9. P.Sisterons

  @ritter. Groot gelijk. Nederlanders laten zich onder meer oplichten door qatkauwende Eritreërs en Somaliërs, buiten de rest die niets te zoeken hebben in Nederland. We betalen al genoeg aflaten om al die lui in de eigen regio te laten opvangen. We kunnen echter niet het leed van de hele wereld op ons nemen.

 10. Troelstra

  Als wij blanken in Nederland zo slecht en racistisch zijn, wat we steeds horen van de extreemlinkse gutmensch, sneeuwvlokjes, de linkse pers, de linkse TV-programma’s en van vele ‘migranten’, vraag ik me 1 ding af: WAAROM BLIJVEN ZE DAN VANUIT (NOORD-)AFRIKA TOCH MASSAAL HIERHEEN KOMEN?

  1. Heinz

   ✔ Misschien dat de extreemlinkse Gutmenschen in de meerderheid zijn. Het goede overwint het kwade.

   1. Groeneveld

    Heinz, extreemlinkse Gutmenschen zijn gehersenspoelde cultuurmarxistische idioten die niet anders kunnen dan politiek correct denken en iedere eigen verantwoordelijkheid hebben overgedragen aan de heersende elite, de collectieve grote staat die alles bedisselt en regelt.

    Kortom, de door jou zo bewonderde Gutmenschen -jij bent er zelf een- zijn willoze slaven die alles geloven en uitvoeren wat hen via de Staatspropaganda wordt opgelegd. De ‘nuttige idioten’ die Lenin al beschreef.

    1. Ernst Quispel

     Wat zit je weer pijnlijk over de top te brallen, IJsco.

     Toch een blowtje tussendoor genomen?

     1. Groeneveld

      De pedofiele alcoholist Quispel is alweer zwaar bezopen, en dat zo vroeg op de avond. Voortschrijdende Korsakov is zijn voorland, ofwel totale krankzinnigheid. Maar niemand die het verschil met nu zal merken.

      Zuip nog lekker een litertje jenever weg Ernst, de avond is nog jong. Om je lever hoef je niet meer te denken, die is toch al naar gort.

     2. Ernst Quispel

      Ik zit met kop koffie naar het weergaloze Nederlands elftal te kijken, IJsco, is dat ook goed?

      Wellicht kun je de wedstrijd in het buitenland niet bekijken.

     3. Groeneveld

      Voetballen is voor tokkies met een IQ van -20. Alcoholische tokkies wel te verstaan: helemaal op jouw lijf geschreven dus.

     4. Job Jansen

      Weergaloos? Jouw kijk op de wereld. Het staat 2-0 voor Duitsland.

    2. Heinz

     Mag ik u vragen, Groeneveld, geeft het u een gelukzalig gevoel dat u het beter heeft dan deze mensen? Vindt u echt dat zij een bedreiging vormen voor uw comfort of is het een kwestie van afreageren van andere problemen. Bij hun vertrek gaat mijn leven er niet beter uitzien in ieder geval.

     1. Groeneveld

      Heinz, deze mensen vormen op geen enkele wijze een bedreiging voor mijn persoonlijke comfort. Maar daar gaat het ook niet om. Ze vormen een bedreiging voor de verzorgingsstaat die het bijna niet meer kan betalen, ze vormen een bedreiging voor de oververhitte woningmarkt waardoor Nederlandse starters nog minder kans maken en ze vormen een bedreiging voor de Nederlandse culturele identiteit door hun middeleeuwse woestijnideologie hier te importeren.

      Dat jou dat allemaal geen mallemoer kan schelen, komt vooral door je eenzijdige informatie en je mentale weigering om de dots te verbinden. Samen met de stromen nutteloze en kansloze immigranten, vorm jij de grootste bedreiging voor Nederland.

     2. Job Jansen

      Haha de gutmenschen zijn de lafbekken van deze eeuw. Wel een meerderheid, maar niets bij te zetten. Bij chaos zijn zij de eeste die met de staart tussen de benen asiel zoeken.

     3. Ernst Quispel

      Heeft je vrouw je weer de mantel uitgeveegd, Groeneveld?

      🙂

     4. Groeneveld

      Quispel had ook inhoudelijk kunnen reageren. Door zijn dronkenschap is hij daar echter niet toe in staat.

     5. Job Jansen

      @ Groeneveld

      Quispel reageert wel, nuchter of niet is irrelevant. Het blijft toch wel vermakelijk.

 11. Duckday

  Dit land is toch een paradijs Je komt binnen van alle kanten stormen mensen op je af met mooie aanbiedingen.
  Gratis ZORG een huis met inrichting Je mag een cursus volgen Nederland zorg wel dat je moeilijk doet En je krijgt nog geld ook zonder dat je wat doet En als ze het niet in de gaten hebben ga je ook nog lekker met vakantie naar dat land wat zogenaamd niet veilig is En natuurlijk een stel malloten helpen je de fijne kneepjes hoe verruim ik mijn blik En de blanke man of vrouw roept steeds o wat zielig Ja nu geven ze de Nederlanders de schuld dat de inburgering niet goed gaat Ja natuurlijk we hebben weer een paar onderzoekers flink aan het geld geholpen en die zagen er wel brood in om de boel wat om te draaien Extern advies De duurdere Ipads telefoons Laptop het kan niet op En de dienst kijkt maar de andere kant op

 12. Heras

  Ik weet niet wat ik er van dit artikel denken moet. Alle afrikanen hebben wel geld om mensensmokkelaars te betalen om hier te komen, en dan denken ze dat ze met open armen ontvangen te worden. En wanneer ze merken dat niet alles in Nederland vanzelf gaat voelen ze zich eenzaam? Sindskort woon ik in Duitsland; om mijn eenzame gevoel ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Kunnen zij misschien ook iets voor de samenleving gaan doen, ipv te klagen.

 13. Heras

  …om mijn eenzame gevoel te verdrijven,, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen (bedoel ik)

 14. henk vintage

  In juli hebben Eritrea en Ethiopie een vredesverdrag gesloten.
  Deze oorlogsreden waarom ze hier zouden moeten zijn bestaat niet meer.
  Ze kunnen allemaal terug naar Eritrea en Ethiopie.
  Ruimt lekker op want werken willen en kunnen ze niet.

  1. sjun

   Ik denk ook dat die mensen het beste gedijen in Noord-Afrika. Eigenlijk zouden ze tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen door al voor hun betreding van Europa zeer duidelijk te zijn over geringe kansen en groeiend besef bij burgers uit Europese natiestaten van cumulerende maatschappelijke kosten en waar deze geadresseerd kunnen worden.

 15. Diederik van Walsum

  Niet de taal kunnen leren……niet kunnen integreren, klachten over het eten nee, het is een kwestie van niet willen….. en wat kun je nou bereiken met een IQ van 60!

 16. nienke

  Toen wij moesten vluchten uit Indie en wij hier aan kwamen hoorde je niemand zich afvragen hoe wij ons moesten voelen wij moesten het maar zelf uitzoeken en dat hebben we ook gedaan.
  Had nog nooit sneeuw gezien en wij moesten ons ook maar gaan thuis voelen in dit land maar wij hebben het zonder heel veel problemen gered.
  En NU nu moeten we maar begrijpen wat het betekent als je naar een ander land gaat nu hebben ze alle begrip voor die vluchtelingen hoe zij zich moeten voelen.
  Wij uit indie moesten onze eigen boontjes doppen en niemand heeft zich ooit afgevraagd hoe wij ons moesten voelen in een vreemd land.

 17. Baaz

  Op vakantie gaan naar hun moederland lukt volgens mij wel.

 18. Job Jansen

  Werkelijk ongelooflijk dat deze profiteurs niet worden uitgezet. Het enige confict is beëindigd. De regeringsleiders daar moeten worden aangepakt door de VN. Dit is een meerwaarde voor Europa. De Iritreeers zullen nooit een goede bijdrage kunnen leveren aan met name Nederland. Dit volk is zo enorm makkelijk dat ze echt niet gaan werken. Kennis uit eigen ervaring.

 19. victus

  Hardvochtig Nederland verbood ook nog het qat kauwen. Te erg voor woorden. Als hun nog geloven in medicijnmannen en boze geesten en het land van herkomst hangt nog in het begin 19e eeuw, is direct de bijstand in de enige mogelijkheid hier. Dat moet je als overheid toch niet willen! Vraag maar aan betreffende Nederlanders naar hun ervaringen met zulke buren.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.