VVD: 'Tijdelijke woningen statushouders moet druk op sociale woningmarkt verlichten'

Geen categorienov 12 2018, 11:00
Vanwege de bevolkingsgroei, voornamelijk te wijten aan migratie, is er behoorlijk krapte ontstaan aan de onderkant van de huurmarkt. Soms moeten mensen maanden of zelfs jaren wachten op een huis. Omdat in veel gemeenten statushouders voorrang krijgen is er ook nog eens extra onvrede ontstaan over de situatie. Daarom pleit de VVD voor het bouwen van speciale flexibele woningen. In een aantal gemeenten kan dit een oplossing bieden voor de krapte.
Doordat de meeste gemeenten statushouders voorrang geven bij het toewijzen van woonvesting, moeten anderen soms lang wachten op een sociale huurwoning. Dat moet dus anders. Het plan van de VVD is het onderbrengen van statushouders in goedkope flexibele woonruimte waar zij kunnen verblijven na hun vertrek uit een AZC. Dat het bouwen van nieuwe woningen de eerste keus is voor het oplossen van het probleem van overbevolking is typisch iets voor de VVD. De partij heeft natuurlijk belang bij het volbouwen van Nederland, gezien de relaties van voormalige VVD'ers met de bouwsector.
Het is zeker geen vreemd plan van de VVD overigens, want maandenlang wachten op huurwoningen is onacceptabel. Of statushouders, studenten of gezinnen het slachtoffer zijn van de tekorten doet er in deze niet toe. Het is nadelig voor alle mensen en ook de arbeidsmobiliteit staat onder druk. Verhuizen wordt steeds lastiger. Naast het huisvesten van statushouders worden de prefab wooncomplexen eventueel ingezet om ook studenten te huisvesten.
Het plan maakt zeker kansen omdat het de druk op de huizenmarkt kan verlichten. Hopen dat de Tweede Kamer en de regering het voorstel verder kunnen uitwerken. Van belang is hierbij wel dat de wooncomplexen niet in 'het luchtledige' terechtkomen, want anders dreigt het ontstaan van getto's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten