Beelden: Libertariër Ron Paul waarschuwt voor economische depressie ernstiger dan 1929!

Iedereen die de Amerikaanse politiek volgt kent natuurlijk legende Ron Paul. De 83-jarige Amerikaan geniet bij veel mensen respect vanwege zijn standpunten, maar kan ook op stevige kritieken rekenen. Het is niet iemand die je zou zien als de ‘gemiddelde Amerikaan’ en zeker niet een standaard politicus. Nu komt Texaan met de waarschuwing dat de komende economische crisis nog heviger zal zijn als de depressie van 1929. Waarom? Omdat het monetaire stelsel inherent instabiel is, misbruikt wordt door politici en ook de binding met de reële economie verloren heeft. Volgens Paul is ook de handelsoorlog met China negatief voor de wereldeconomie. Hij uit dan ook kritiek op het beleid van Trump, die China openlijk uitdaagt met economische sancties

Paul legt de vinger op de zere plek tijdens zijn interview met Larry King. Zo ziet de voormalige presidentskandidaat een verband tussen de voortdurende roep om overheidsinterventie om problemen op te lossen. Volgens hem is het op lange termijn nadelig om voortdurend op de overheid te vertrouwen. Mensen verliezen verantwoordelijkheidsgevoel en vrijheid want bureaucraten maken duizenden wetten en regels waar individuen naar moeten luisteren. Een van de voorbeelden van onvrijheid is de beperkingen inzake medische zorg, zo stelt Paul: ‘Je hebt geen enkele vrijheid in het maken van keuzes inzake medische zorg. Er zijn zoveel verplichten en het is enorm duur’. Tja complete zekerheid kost gewoon veel geld.

De wens voor overheidsinterventie heeft ook geleid tot een uitbreiding van de bevoegdheden van de staat in de economie en dat is volgens Paul ook geen succes. Daarom waarschuwt hij voor een recessie erger dan 1929. De reden? De gemaakt fouten in het verleden, die nooit zijn opgelost, maar in stand gehouden. Daarnaast is de staatsschuld van de VS kolossaal en lijkt de Federal Reserve niet eens meer in staat (!) om renteramingen op de lange termijn te doen vanwege de directe impact op de aandelenmarkt. Kritiek op de centrale bank heeft Paul, net als Trump overigens, dan ook. Volgens hem is het geldsysteem sinds het ontstaan van de Federal Reserve ‘out of control’.

Paul stelt dat de Fed door haar besluiten de natuurlijke marktrente verstoort. Banken kunnen voor een discount rate goedkoop geld lenen, maar of dit de vastgestelde rente ook de  daadwerkelijke prijs is voor kapitaal weten we niet. De Fed weet het ook niet. Het is eigenlijk gokken en hopen dat het goed gaat. Daardoor kunnen onverwachte neveneffecten ontstaan en Paul verwacht dat de negatieve effecten binnenkort zichtbaar worden. Hij voorspelt dan ook een flinke economische recessie zodra het systeem is uitgespeeld. En uitgespeeld lijken de ECB en de Fed dan ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. TD

  “economische crisis”
  Vlug je huis verkopen aan een linkse “huisje,tuintje,boompje,beestje”sukkel,en in Hongarije gaan wonen!

  1. fockingworst

   Precies midden europa is een veilige vluchthaven voor je zuurbetaalde overwinst.

  2. Aytas

   Niet als je voor woongenot gaat. Ze gaan echt niet iedereen eruit zette. Waar denk je dat de crisis het hardst zal toeslaan? Vraag me af hoeveel subsidie dan nog naar Hongarije zal gaan. Wat wel scheelt is dat daar de uitbuitingswet is, voor ondernemers natuurlijk ideaal.

  3. Ad Infinitum

   Suriname is beter. Zeker vwb het klimaat en de taal. Ook financieel, wat hier mager is, is daar veel.

 2. Eugenie de la Fleur

  Als er een economische recessie komt dan is dit vollelig de schuld van Trump. Ron Paul lijkt zich dit ook wel te beseffen

  1. wheelboy

   Eugenie
   Je kan Trump niet overal de schuld van geven .Net zo min als hij opschept kijk eens hoe goed ik het doe met de economie (daar heeft Obama de fundamenten voor gelegd).Een zoals de Amerikaanse economie is afhankelijk van meerdere factoren .Niet alleen Trump speelt daar een rol in . Dat handelsoorlogen en protectionisme niet goed zijn weet iedereen .Das ook de enige vergelijking die op gaat met de crisis van 1929 . En de New deal .

   Dat is hetzelfde hier in NL wij spelen een heel kleine rol als het om de wereldeconomie gaat .Wij zijn een exporterend land en als de wereldeconomie (en vooral de Duitse) in mekaar donderd .Dan kan je hier de beste 1e minister hebben .Dan nog zal ook onze economie krimpen .Alleen dan is het wat doet het kabinet . Gaat het volop bezuinigen . Of gaat het de economie stimuleren .

   1. Aytas

    Trump laat de staatsschuld oplopen, totaal onnodig en dat helpt niet, dat doe je als de economie slecht draait.

    1. wheelboy

     Aytas
     Helemaal mee eens . Je laat je staatsschuld niet oplopen als et economisch goed gaat juist dan ga je die afbouwen .Mooie is Trump beloofde een lagere staatsschuld .IPV is deze al met honderden miljarden opgelopen . En voor diegene die nooit in de US geweest is .Wegen zijn er op div plaatsen zeer slecht hun infra structuur op gebied van bekabeling stamt uit het jaar 0 . Overal zie je portalen met bedrading erin een storm en alles ligt plat .Onderhoud is er echt een ramp . Wat dat aangaande doen wij het stukken beter .

    2. Koos sssss

     Ah ja… die Trump toch. Nu liep de staatsschuld onder Obama met 8.4 biljoen dollars op, dus je zou zegg………. owwnee…. wacht. Hij is net als Aytas medelinks en medezwart. En dan mag het!!

     Overigens is het niet alleen de USA.Wie Cees de Kort op BNR wel eens volgt weet dat de financiële situatie in China uiterst schimmig is. De EU heeft alle regels van het Verdrag van Maastricht met voeten getreden en klungelt op financieel gebied amateuristischer dan een derderangs-duivenmelkersclub met een langdurig zieke penningmeester.
     Waarbij landen als Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal de facto failliet zijn.

     De waarschuwing voor deze crisis hoor je van meerdere bronnen en deze crisis gaat inderdaad een zware worden.

     Punt is wel, dat een manager als Trump de zaken waarschijnlijk sneller onder controle heeft dan de wanbeleidsmakers van de ECB. Je kunt er gevoeglijk vanuit gaan, dat deze crisis de EU de genadeklap gaat geven.
     Of we krijgen vanuit Straatsburg een dictatuur die nog ondeskundiger is en nog wreder dan de tirannie van Stalin.

     Een tussenweg zal er niet zijn.

  2. Aytas

   Niet helemaal, het fiat geld systeem zal hoe dan ook barsten. Trump heeft dit proces in een stroomversnelling gegooit.

  3. Rosasolis

   @Eugenie. De economische recessie in Amerika is er al, en het hele land gaat steeds achteruit. Vele Amerikanen willen naar Canada of Europa immigreren.

 3. Aytas

  Libertariers in Nederland stemmen momenteel op een fascist die de natiestaat als iet positiefs ziet. Hoe gek kun je het krijgen.

  Ik heb hier al geschreven over de crisis die Trump aan het creëren is, dit wat hier wordt geschreven is niets nieuws. In sociaal libertarische kringen wordt hier al een poosje voor gewaarschuwd. Trump is het proces aan het versnellen in hoog tempo.

  Dat het er aan zat te komen is in de maatschappij al een poosje af te lezen. Bruinhemden doen het altijd goed in zorgelijke tijden, het verergert de situatie ipv dat het helpt maar lerend vermogen heeft een deel van de bevolking niet.

  Het fvd is fascisme niets meer of minder. Op dit forum geeft de grootste pleitbezorger van het fvd daar met z’n script blijk van. Dieptriest dat dds hierin meegaat, laat die clown er anders voor kiezen hier niet meer actief te zijn. Sie sind wieder da.

  1. edoc431

   IK BLIJF HET ZEGGEN …. ZOEK HULP

   1. Aytas

    Wat klopt er inhoudelijk niet aan mijn verhaal?

    1. edoc431

     JE HELE OBSESSIE je draait een plaat af niet meer en niet minder .
     jij ziet alleen maar vijanden, je arrogantie kent geen grenzen.

     1. Aytas

      Je leest dus niet goed. Niet mijn probleem.

    2. Koos sssss

     Naar beneden afgerond? Alles! Deze crisis hing al lang en breed in de lucht voordat Trump zelfs overwoog om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.

     Het is ronduit infantiel, om te denken dat een president in 3 a 4 jaar een financiële crisis kan uitlokken. Dat lukt zelfs het ANC in Zuid Afrika niet.
     Een stevige crisis bouw je in minimaal 15 jaar op, waarvan Obama 8 jaar voor zijn rekening nam. Wij zaten in mei 2011 in New York, toen onder Obama een shutdown dreigde.
     Wat minder oorlogje spelen in het buitenland zou een goed begin zijn om de begroting op orde te komen en op dat gebied is Trump beter bezig dan zijn voorgangers.

     Vwb bruinhemden.
     De beste voedingsbodem voor bruinhemden bestaat uit wantoestanden die elk realiteitsbesef te boven gaan.
     In de jaren ’30 in Duitsland was dat een niet functionerende Weimar-republiek, i.c.m. linkse (antifa-achtige) terreur. Aangevuld met EU achtige betalingsverplichtingen van Duitsland aan Frankrijk en België. Waarbij die landen Duitsland binnenvielen toen Duitsland die betalingen domweg niet — kon– betalen. Met alle misdragingen vandien.
     Het Duitse leger mocht niet op de westelijke Rijnoever komen en moest in het oosten 50 km van de Rijn af blijven.
     Schofferingen van EU achtige omvang.
     Duitsers stemden dan ook niet op Hitler omdat ze dan zo een mooi bruin hemd van P&C kregen, met extra stretch in de rechter mouw.
     Maar uit pure wanhoop.

     Vergeet Wilders, als het aan het OM ligt, wordt die overhoop geknald. Vergeet Baudet. Die wordt wel op een andere manier kaltgestellt.
     Daarna komt een vent, die de looks heeft van Rutte en die de Nederlanders geloofwaardig belooft, dat het volk haar rechten terugkrijgt en dat hij Nederland op de kaart zal zetten.
     Dan gaan die jaren ’30 zich herhalen en voor jouw hoop ik, dat je in je nachtkastje een ticket Bokkee Wokkee hebt. Dat is jouw levensverzekering.

     Al was voorkomen van die ellende misschien toch beter geweest. En dan mag je je met een Wilders en een Baudet nog gelukkig prijzen.

 4. Rosasolis

  Nu is de tijd dat de EU tevoren komt in de economische wereld. Amerika gaat steeds meer achteruit. Wegens het beleid van de narcist pres. Trump. Duizenden Amerikanen lijden aan werkloosheid en aan extreem armoede, terwijl Trump verliest steeds meer vriendschap, handel en deals met leiders en regeringen van vele landen: Met T. May en Gr. Brittanie gaat het niet meer zo goed, ook niet met de EU, en helemaal niet meer met China, die voor jarenlang veel goedkope producten naar populaire discount winkels exporteerde. Kortom: terwijl het leven steeds duurder wordt in Amerika, neemt het armoede steeds meer vormen toe. Wellicht is nu het grootste probleem in dit grote land het feit dat hun Pres. de nationale zorg wil weer vernielen. Vele Amerikanen lijden aan behalve armoede, ook aan gezondheids problemen en ziektes. Zij kunnen niet zomaar voor medicijnen en medische zorg betalen.
  Gelukkig komt er binnenkort een eind aan Trump’s eisen voor “goedkeuring van ZIJN plannen”. Omdat vanaf 1 januari neemt de Democrate regering het grotendeels over in zowel het Congres als de Senaat (de tweede en eerste kamers in Amerika), met ook steun van vele Republicanen. Trump moet vanaf 1 januari zichzelf in toom houden
  of zou hij een impeachment (motie van wantrouw) en afzetting kunnen verwachten.

  1. Aytas

   Maar ook in Europa gaat het niet goed, eigenlijk is de crisis nooit werkelijk opgelost, Europe heeft wereldwijd de minste groei, America gaat ons meeslepen.

   1. Rosasolis

    @Aytas. Ik kom oorspronkelijk uit Canada. En ik ken vanuit mijn studietijd en nog steeds dat oude vermoeide oudere buurland: USA. Het gaat volgens een aantal
    recente artikelen die ik in Trouw heb gelezen, snel achteruit in dit land die nu een narcist “leider” heeft. Die met niemand kan of wil samenwerken…in zijn eigen land,
    Amerika, en ook niet met leiders en regeringen van vele andere landen. Hopelijk gaat het nieuwe beleid van Europese Unie door : wij hebben Amerika nu niet meer nodig. De EU is sterker dan ooit! Onze winkels zijn helemaal vol. Trump’s America gaat niet meer door, omdat er nu veel te veel Amerikanen lijden aan armoede. En omdat dit mens hun zorg verzekering wil afnemen! Gelukkig komt er een nieuwe parlement vanaf 1 januari. Dan kan Trump kiezen: hun waarden erkennen en accepteren, of aftreden.

 5. TD

  Bij een eventueel komende recessie kan je beter maken dat je uit Nederland vertrekt!
  De multiculturele,zachthartige idioten hebben Europa volgepompt met ongeschoolde, arbeidsschuwe en kinderen fokkende immigranten,dat word erg duur voor het geldpotje sociaal-economische zaken,Marrakesh verplichtingen,milieuakkoord afspraken etc.
  Dan kan je beter naar een land gaan met gezonde nationalistische politiek zoals Hongarije.

  1. Eugenie de la Fleur

   Hongarije? Tuurlijk! En de nationalistische hongaren gaan jullie migrerende hollanders allemaal met open armen ontvangen zeker 🙂

   1. TD

    Eugenie:
    Wij hebben geld,immigranten niet!

    1. Eugenie de la Fleur

     Als er een crisis komt erger dan in 1929 dan kun je dit argument ook in je zak steken

   2. Rosasolis

    @ Eugenie. Hongerije is niets meer dan een spook staat. Die na zoveel jaren helaas niet hersteld is van het oude regime, waarvan Een leider heeft alles te vertellen, en alle regeringsleden moeten aan alle wensen van HEM volgen, omdat niemand weet het beter dan de heilige leider Orban.
    Gelukkig gaat het nu beter in buurland Romenia.

 6. J.Rademaker

  Mooie afleiding waar of niet waar is niet relevant voor EU.
  Griekenland,Italië,Spanje en de grootste bom is Frankrijk.
  Het opkoop programma van de ECB 2600 miljard is een langzaam werkend gif.
  Deja vue, voor de vorige crisis hebben we gelachen om de enorme staatsschuld van de USA ( 68% ).
  Maar goed altijd leuk die domme amerikanen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.