De warmtepomp is een waardeloze, peperdure oplossing voor het CO2-probleem

De warmtepomp wordt de laatste maanden gepropageerd als dé oplossing van het CO2-probleem. Wat iedereen inmiddels vergeten is, is dat de warmtepomp werd voorgedragen als middel om de gaswinning in Groningen te beperken, niet om CO2 te besparen. Zowel het terugdringen van de gaswinning als ook het terugbrengen van de CO2-uitstoot kloppen in deze redenatie niet. Ik zal uitleggen waarom.

Gaat de gaswinning omlaag na de introductie van de warmtepomp?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen in een tussenwoning van 150 m2 heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.120 kWh [CBS]. Een warmtepomp voegt daar een elektriciteitsverbruik van ca. 4.850 kWh aan toe, met andere woorden, de elektrische energiebehoefte voor zo’n huishouden stijgt met meer dan 100%!! Om deze extra energie te produceren is extra elektrische energie nodig. Mocht u denken dat zulks met zonnepanelen op uw dak lukt… 17 panelen (het dak ligt nu vol!) zijn goed voor ca. 3.800 kWh, dus linksom of rechtsom, de energiebehoefte van 8.970 kWh komt grotendeels NIET van uw dak!

‘Grijze’ stroom komt in Nederland uit drie soorten energiebronnen: gas- en kolengestookte elektriciteitscentrales en kernenergie. Deze zogenaamde energiemix is afhankelijk van de brandstofprijzen en de elektriciteitsprijzen en bestaat op dit moment voor 38% uit gas, 30% uit steenkool en 9% kernenergie, het restant is ‘overig’ (12%) en hernieuwbaar (9,5%). Aangezien de kolencentrales gesloten gaan worden, ontstaat een tekort aan capaciteit, waarvan velen denken dat deze missende 30% ingevuld gaat worden door ‘schone’ energie (op dit moment is dat 9,5% officieel, werkelijk ‘groen’ is slechts 1.5%). Kolencentrales overwegen nu over te stappen op het verbranden van hout uit landen als Canada. Een volstrekt onrendabele (want gesubsidieerd) energieopwekking die bovendien gebaseerd is op een boekhoudkundige truc. De CO2 die vrijkomt bij de houtverbranding wordt namelijk ‘alvast’ verdisconteerd met de CO2-opname van een boom die nog geplant moet worden. Zolang hout niet net zo snel groeit als brandt blijft dit een boekhoudkundige truc. Bovendien ligt de CO2-uitstoot van hout 10% hoger dan die van steenkool.

Door de warmtepomp wordt nog eens een extra tekort gegeneerd dat onmogelijk ook nog ingevuld kan worden door ‘schone’ energie. Het meest waarschijnlijk is dat deze energie aanvankelijk geïmporteerd zal worden vanuit Frankrijk (kernenergie) of Duitsland (bruinkolenenergie en in de zomer een beetje groen) en uiteindelijk door de bouw van extra gascentrales. De eerste tekenen zijn daarvan al zichtbaar nu de gascentrale in Maasbracht weer wordt heropend. Kortom, door de Nederlandse huishoudens ‘van het gas af’ te halen, zullen de Nederlandse energiecentrales ‘aan het gas’ gaan! Helaas voor GroenLinks heeft u de warmtepomp hoofdzakelijk nodig in de winter, het moment waarop zonnepanelen nog maar 5% capaciteit hebben…

Gaat de CO2-uitstoot omlaag na de introductie van de warmtepomp?

Uit bovenstaande kunt u al afleiden dat er een forse toename in elektrische energiebehoefte ontstaat. De bespaarde CO2 van uw verwarmingsketel komt nu uit de elektriciteitscentrale. Bovendien: een moderne HR-ketel heeft een rendement van 95% of meer, wat zoveel wil zeggen dat van iedere m3 aardgas 95% of meer wordt omgezet in energie (warmte). De gasgestookte energiecentrale heeft een rendement van 60% (elektriciteit), met andere woorden, van iedere m3 gas gaat 40% verloren. Kortom, uw eigen keteltje is vele malen efficiënter!

Is de introductie van warmtepompen uitvoerbaar?

Stelt u zich eens voor: 7 miljoen huishoudens dienen te voorzien worden van een warmtepomp. Als men rekent met 180 werkbare dagen in de bouw en een uitvoeringstijd van 20 jaar (3600 werkbare dagen), dan zullen dus 1.944 warmtepompen PER DAG aangelegd moeten worden om over 20 jaar de klus geklaard te hebben! Uitgangspunt zou dan zijn dat de aanleg van één warmtepomp één dag duurt… en dat is zeker niet het geval. Een stad als Utrecht heeft 174.000 huishoudens en zou dus naar analogie in 89,5 dagen helemaal op de warmtepompen moeten zitten!

Een bijkomend probleem is de verzwaring van het elektriciteitsnet. Door de veel grotere belasting per huishouden van het net, zal dit op alle plekken waar warmtepompen worden geïntroduceerd ook dubbel zo zwaar uitgevoerd moeten worden!

Is de introductie van warmtepompen betaalbaar?

Wat kost de aanleg van een warmtepomp? Als u tussen de regels door leest op de website, lijken de kosten nog mee te vallen met ‘maar’ €10.000,- tot €25.000,-. Het addertje zit onder ‘hoe goed is je woning geïsoleerd’… want wellicht maar 5% van het huidige woningbestand voldoet aan die norm. HR++ glas overal, gevels volledig geïsoleerd, een ventilatiesysteem, kortom, het huis dient zo ongeveer luchtdicht verpakt te worden en voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem om nog wat frisse lucht naar binnen te krijgen. Daarnaast werkt het systeem met temperaturen van zo rond de 35 graden waardoor radiatoren dienen aangepast te worden, vloerverwarming aangelegd etc etc. De totale kosten lopen dan al snel op naar €60.000,-.

En woont u dan comfortabel? Vergeet het maar! Bij temperaturen onder de 0 graden werkt ook de warmtepomp beduidend slechter, gaat het echt hard vriezen dan zal het een wonder heten wilt u het huis nog tot 18 graden kunnen verwarmen. Legio voorbeelden van inmiddels mislukte projecten zijn er terug te vinden op internet.

Is de warmtepomp terug te verdienen?

De site rekent u netjes voor dat u binnen 10 tot 15 jaar uw ‘investering’ heeft terugverdiend. Dat is gebaseerd op een bedrag van 15.000,- helaas. Dan is het nog maar de vraag wat de technische levensduur is van de installatie. Maar het moment van terugverdienen bij een ‘investering’ van 60.000,- zal pas aanbreken als het apparaat waarschijnlijk alweer aan vernieuwing toe is….

Natuurlijk heeft de overheid al goede ideeën bedacht – kuch: Wiebes suggereerde ‘regelingen met banken’. Banken staan bekend als zeer betrouwbaar, dus daar kunt u met een gerust hart uw leninkje wel halen. Een andere suggestie komt van de gemeentes: verkoop gewoon de grond terug aan de gemeente en u heeft weer cash! Ik laat me hier niet verder uit over deze slinkse roof van uw bezittingen.

En hoe nu verder?

De linker helft van het politieke spectrum ziet inmiddels de bui hangen. Hun achterban kan die warmtepomp helemaal niet betalen! Ze hebben afgelopen weekend dan ook een nieuw woord bedacht: klimaatrechtvaardigheid! Met andere woorden: de zelf bedachte klimaathysterie mag betaald worden door een ander, niet door henzelf (lees achterban)! Het is nu wachten op een voorstel om de sociale woningbouw in Nederland te voorzien van warmtepompen op kosten van ‘de rijken’.

Resumerend: in essentie is de warmtepomp een enorm kostbare operatie om de CO2-uitstoot en het gasverbruik in Nederland sterk te verhogen, snapt u het no

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

135 reacties

 1. Duijndam

  RPML spreekt over het CO2-probleem.

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak! En? …………………..juist ja!

   1. Duijndam

    Top staat bekend om zijn gedegen inhoudelijke reacties. Hij tilt dit blog inhoudelijk op een ferm hoger niveau.

    1. Top

     In ieder geval uit de Hades, waar u in glibbert Blaaskaak.

  2. Duijndam

   Een fraai staaltje van voortschrijdend inzicht.

   🙂

  3. tomygun

   Daar heb jij het iedere keer over dat het omlaag moet maar
   het omgekeerde gaat gebeuren .
   Ik denk dat RPML helemaal geen probleem ziet in CO2
   maar dat is het toverwoord voor klimaat mafklappers .

   1. Duijndam

    RPML heeft veel kritiek op ontoereikende oplossingen voor een niet bestaand probleem.

    🙂

   2. RPML

    Als de meute al zegt CO2 te willen besparen, en al doende, gebaseerd op pure controleerbare feiten, juist het tegenovergestelde uitvoert, dan ontbreekt ieder logica.

    Dat ene Duijndam, die inmiddels na iedere IP-ban weer onder een nieuwe naam opduikt, een compleet gebrek heeft aan inhoudelijke kennis is typerend voor de hele goegemeente die hij denkt te vertegenwoordigen. Om dit totale gebrek te verhullen gaat hij bij voortduring hele gekke dingen roepen die nergens staan, nooit beweerd zijn en getuigen slechts van een grote psychische nood. Iedere keer weer valt hij in herhaling. En als hij dan al eens Googlet, dan is hij zo snugger om gasverbruik met elektriciteitsverbruik te verwisselen, waardoor hij wederom bewijst, al zou hij het willen, niet in staat te zijn tot een inhoudelijke bijdrage.

    Mij rest slechts medelijden met zo’n leeg bestaan

    1. Spaanse kok

     Quote:Dat ene Duijndam, die inmiddels na iedere IP-ban weer onder een nieuwe naam opduikt,
     .
     Appels en peren.
     Bij een ip-ban kom je met dezelfde naam en een ander ip adres weer binnen.
     Bij een naam-ban kom je met hetzelfde ip-adres en een andere naam weer binnen.

    2. Duijndam

     Waarom noemt RPML iets een probleem als het volgens hem geen probleem is?

     1. RPML

      Mij rest slechts medelijden met zo’n leeg bestaan

     2. Duijndam

      De vraag wordt weer ontweken?

      I rest my case.

     3. RPML

      Je kon mij geen groter plezier doen, dank!

     4. Groeneveld

      Duijndam kan het door zijn Dunning-Kruger handicap niet hebben dan een ander deskundig is op een gebied waar hij zelf geen snars van af weet. Hij probeert het dan uit pure onmacht met verzinsels, onzin en aanvallen op de persoon.

      Duijndam moet zijn meerdere erkennen in RPML en dat valt hem zwaar.

     5. Sibvach

      Ik heb ooit een keer gelezen op een ander forum dat het Ernst niet uitmaakt of iemand gelijk heeft of niet. Het gaat er hem om of hij de discussie kan winnen. Zo zei hij dat zelf. Dus dan weet je genoeg.

      Boudewijn of zo heette hij toen.

     6. RPML

      Zullen we hem dan vandaag gelijk geven met zijn opmerking over het fotootje? Heeft hij zich voor zijn gevoel vandaag toch nog nuttig gemaakt…

     7. tomygun

      RPML NEE geen gelijk geven de foto is prima .

     8. RPML

      Ha ha ha 😉

     9. Floris

      @ Sibvach: Dat zal dan onder zijn nick Boudewijn Abma zijn geweest op FFI. Daar probeerde hij over de islam te debatteren met mensen die er veel meer van weten dan hij. Het resultaat laat zich raden: een inhoudelijke afgang gevolgd door pedanterie en smerige aanvallen op de persoon.

      Ik kan het overigens bevestigen. Het gaat hem niet om de waarheid maar puur om de discussie te winnen no matter what.

     10. RPML

      @Floris Net even op FFI de draad ‘Met Boudewijn Abma in discussie’ gelezen… zelfde schrijfstijl, zelfde manier van reageren. Ofwel een kamergenoot uit zijn gesticht met dezelfde aandoening ofwel Mr Quispel himself. Tsjonge, jonge, wat ziet hij alle hoeken van de kamer door ene ‘All Yas’ die vlijmscherp de vinger op de tere plekken legt en wat zakt hij door zijn hoeven. Met zijn nieuwe liefde DDS vergaat het hem al niet anders, wat een treurig bestaan op die manier… maar met het beeld uit mijn verleden van de generaal die rondliep met 10 buttons op zijn jeansjasje met ‘stop de kernbom’, ‘stop de neutronenbom’ (en Doe Maar niet te vergeten) een puistenkop en net de verkeerde bril is mijn beeld nu compleet. Dat is er dus van terecht gekomen…

     11. Floris

      @ RPML: zeker weten dat hij het is. In de afgelopen 10-15 jaar heeft hij zowat alle fora (waarvan de meeste niet meer bestaan) op exact dezelfde wijze en onder vele honderden pseudoniemen verstierd. Daar heeft hij al die tijd een dagtaak van gemaakt.

      Wat Ali Yas betreft. Daar kon hij inderdaad ook niet tegenop. Needless to say dat hij Ali Yas op alle mogelijke manieren heeft proberen te kleineren en hem het bloed onder de nagels vandaan heeft gehaald.

      Ali Yas heeft hier ook gepost maar is helaas vertrokken vanwege het wangedrag van deze psychopatische trol.

     12. RPML

      @Floris Net weer daar verder gelezen… langzaam wordt door de forum-leden aldaar ontrafelt hoe hij zich tegenspreekt, van strategie weer veranderd, er weer een andere trol tussendoor gooit maar weer vervalt in zijn oude schrijfstijl. Het continu wisselen van redeneertrant, waar ik hem hier ook al menig keer op heb betrapt, is inderdaad psychopatisch te noemen als je klaarblijkelijke doel alleen is de boel te ontregelen. Ben benieuwd in welk DSM-V-patroon een psychiater hem zou classificeren… ik zou zeggen een narcistische persoonlijkheidsstoornis in ieder geval, maar dat is niet mijn vakgebied

     13. Floris

      Zijn doel is niet alleen ontregelen maar ook het voeden van z’n eigen ego, vandaar zijn obsessie met “winnen”.

      Ik heb als bijvak een paar jaar psychologie gedaan dus het is niet specifiek mijn vakgebied maar deze man heeft ontegenzeggelijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dunning-Kruger is daar een afgeleide van.

     14. Duijndam

      Floris en RPML zijn zozeer met mij als verondersteld persoon bezig dat ze helemaal het onderwerp van deze draad zijn vergeten en de eenvoudige vraag die ik stelde: waarom heb je kritiek op de effectiviteit van oplossingen voor een probleem dat je wel een probleem noemt terwijl je tegelijkertijd beweert dat het niet bestaat?

     15. Duijndam

      De deskundigheid van Floris is gebaseerd op een bijvak op een Economische Hogeschool en dat verklaart mogelijk dat hij waanwijs meent dat het Dunning-Kruger effect een psychiatrische stoornis betreft. Dat is het niet. Het is ook geen handicap, zoals Groeneveld meent.

      Voor nader inzicht adviseer ik Google. DSM-V geeft ter zake geen nadere informatie.

 2. Spaanse kok

  Het is wachten op de website van RPML.
  Daar staan voor een redelijke prijs de oplossingen.

 3. Expertus_Dico

  Een aantal jaar geleden had ik een onderneming in het installeren van zonnepanelen… Ik dacht; het gaat hard in de duurzame energie industrie dus hier valt best een goede boterham in te verdienen… WRONG!!! Net als vele vakgenoten ben ik de onderneming na krap twee jaar gestaakt omdat ik wekelijks geld in het bedrijf moest stoppen in plaats van dat ik het er juist uit kon halen… Redenen? 1) Achterlijk hoge veiliheidseisen: Ik had meerdere ploegen aan het werk maar er werd van mij verwacht dat ik bij aanvang van een klus bij iedere klus aanwezig was om de veiligheids risico’s te bespreken op straffe van een gevangenisstraf als het fout zou gaan en iemand dondert van het dak af zonder zijn krabbel op papier onder de besproken risico’s. 2) Importheffingen: Omdat de panelen “te goedkoop” uit China kwamen (wat volgens sommige mensen oneerlijke concurrentie was… Moet je nagaan…) zijn daar destijds restricties aan verbonden. Uitkomst: Panelen bleven per duizenden maandenlang bij de douane staan voor controle of mem zich hield aan de minimale importprijs (Het kunstmatig hooghouden van de prijzen) dit resulteerde in wel het werk hebben, maar niet het materiaal om het werk mee te maken. 3) Afzeggingen: Wij werkte met name in de sociale woningbouw. Veel werk maar wanneer een huurder af zegde wegens ziekte, etc. werd er van ons verwacht dat wij zelf deze afzeggingen opaten (die midden op de dag binnen kwamen dus zonder mogelijkheid om een nieuw dagelijks rooster te maken). Verder waren er nog een aantal andere redenen die ons allen samen brachten tot dezelfde conclusie… De transitie naar duurzame energie is simpelweg gewoon te duur. Er zit een groot gat tussen wat mensen of organisaties willen betalen om te verduurzamen, en wat ondernemingen zoals de mijne MOESTEN rekenen om de projecten uit te voeren. Dit was destijds (en immer) een groot geheim maar eentje die mijn onderneming en nog vele anderen aan den lijve hebben moeten ondervinden….

  1. Gekko

   Kijk aan zo’n reactie van Expertus Dico heb je wat. 1000x beter dan het holle gepraat van een Duijndam, Spaanse cock, Meester Kong, Meriabok en nog zo wat van die trollen die hier dagelijks hun drek rond sproeien.

   1. Spaanse kok

    Sorry, ik lees een ander verhaal.
    Ondernemer wil snel geld verdienen.
    Zet te groot in met meerdere ploegen.
    Lapt het liefst de risico’s van zijn medewerkers aan zijn laars.
    Doekt na 2 jaar zijn bedrijf op, een echte doorzetter.

    1. tomygun

     SP kok ik lees twee verhalen de ondernemer tuurlijk
     doet hij dat om geld teverdiennen .
     Meerdere ploegen inzetten doe je aan de hand van je opdrachten .
     Risico is een uit de hand gelopen hoby van links als bouwvakker
     liepen wij soms met werk schoennen vaak niet om dat je een
     brok lood aan je voeten hebt kleding korte broek en hemd
     en nu lopen ze er in de zomer bij als wij in de winter en met
     een helm op om dat in veel gevallen enkeld de hemel op je kop
     kan vallen .
     En belasting samen met doane kan een groot probleem zijn .
     met regeltjes zijn ze een kei voor het werk hebben ze nu
     buitenlanders voor nodig .

     1. Spaanse kok

      @Tomy, liefst zonder gun
      Of veiligheidsmaatregelen wel of niet terecht zijn maakt geen flaus aus, ze gelden voor iedereen.
      Geld verdienen geen probleem, heb ik mijn leven lang gedaan.
      Maar groot inzetten, veiligheid medewerkers omzeilen, ik hoor beun de haas.

     2. tomygun

      Nee SP kok dat is de fout die gemaakt wordt
      zo,n dak haas moet z,n eigen goed en makkelijk kunnen
      bewegen ook veel bouwplakkers je moet vaak lenig zijn
      en snel kunnen reageren hier heb je vaak een bellemering
      met schoenen, helm, gordel, kleding .
      Ze gelden niet voor iedereen een voetballer een hardloper
      een hoog springer, bokser allemaal een beroep maar
      het geen zij dragen is het minimale om goed tekunnen
      bewegen een hardloper met knie en elleboog beschermers ?

    2. Aytas

     Precies. Waarschijnlijk ook de succesvolle ondernemer uitstraling want je hebt meerdere ploegen, veel gemaakte fout. Ondernemen moet je passie zijn, het product bijzaak.

    3. Top

     Ja dat is heel wat anders hè, dan je leven lang een handophouder zijn met de wetenschap, dat anderen wel hun jasje uit trekken om jouw van je kuchie te voorzien. Ik zou mezelf niet in de spiegel aan durven kijken. Maar jij hebt helemaal geen gêne, maar goed, dat heeft een paling in een emmer snot ook niet. En het altijd eens zijn met je ‘billenmaatje’ Quispel? Om echt van te gruwelen, is dat jouw leven? Wat een trieste verspilling van de lucht die jij ademt. Tabee spaanse lul!

   2. Meriadoc Brandebok

    Gekko is aan het trollen geslagen.

    1. Gekko

     Zwakke reactie hoor, Guus. Je kunt veel beter.

    2. Top

     Ga je weg Guus, anders bel ik de ouderling voor je en dan weet je het wel.

   3. Top

    Ik heb deze troep aangeschaft en wat hier boven staat klopt als een bus. Wij gaan in het voorjaar gewoon weer over op oliestook. En mijn warmtepompen gebruik ik alleen nog als airco. Allen de prijzen zijn hier lager. Wij kochten twee van die Mitsubishi apparaten. In eerste instantie als airco type SRK50ZS-S deze geven ook warmte. Maar het is niet eens genoeg, om de kamer en keuken te verwarmen. En zo koud wordt het hier niet eens. Nooit onder de 0 graden. Veel succes daar met jullie energie!

  2. RPML

   Nederland is door de sterke drang naar regeltjes grootmeester in marktbescherming. Aldus geschiedde zo te lezen. Enkele grote partijen zijn in staat geweest een blokkade op te werpen om hun eigen producten te beschermen (de Chinese panelen) en op het vlak van veiligheid de lat dermate hoog te leggen dat deze in de praktijk slechts moeizaam uitvoerbaar is, behalve door henzelf uiteraard. Zo druk je concurrentie de markt uit.

   1. Spaanse kok

    Quote:op het vlak van veiligheid de lat dermate hoog te leggen dat deze in de praktijk slechts moeizaam uitvoerbaar is, behalve door henzelf uiteraard.
    .
    Dat mag u even uitleggen.
    Waarom zijn veiligheidsvoorschriften voor u niet en een ander wel haalbaar?
    Zijn andere bedrijven zuiniger op hun medewerkers?

    1. RPML

     Staat in zijn tekst: ‘Ik had meerdere ploegen aan het werk maar er werd van mij verwacht dat ik bij aanvang van een klus bij iedere klus aanwezig was om de veiligheids risico’s te bespreken op straffe van een gevangenisstraf als het fout zou gaan en iemand dondert van het dak af zonder zijn krabbel op papier onder de besproken risico’s.’

     Met ‘ik’ heb je het antwoord, hij kon klaarblijkelijk niet bij alle klussen tegelijk aanwezig zijn

     1. Spaanse kok

      Vreemd dat u namens een ander antwoord of?????
      Maarrrr, is de directeur van bv Feenstra persoonlijk bij het begin van elke klus aanwezig of zou hij dit anders opgelost hebben?
      En als Feenstra het probleem verantwoord oplost, waarom een ander dan niet?

     2. RPML

      U stelt mij de vraag toch, dan geef ik toch ook antwoord… ?

      In een dergelijke branche is veiligheid prioriteit nummer 1. Kennelijk was hij als enige bevoegd, geen idee waarom. Bij ‘mijn’ panelen heb ik ook maar 1 man gezien die zijn eigen veiligheid ook serieus nam.

     3. Spaanse kok

      Verwarrend. Van u de uitspraak:
      Op het vlak van veiligheid de lat dermate hoog te leggen dat deze in de praktijk slechts moeizaam uitvoerbaar is, behalve door henzelf uiteraard.
      .
      Bij navraag destilleert u dit uit andermans verhaal.
      .
      Ben wel blij dat bij u de medewerker van het bedrijf wel zijn veiligheid serieus nam.
      Dat hoort elke werkgever voor zijn medewerkers te doen. zijn eigen veiligheid is zijn eigen verantwoording.

     4. RPML

      Volgens mij bedoelen we hetzelfde maar schrijven we langs elkaar door 😉

      Ik beweer en schrijf niets anders: veiligheid is in een dergelijke branche prioriteit nummer 1

     5. Spaanse kok

      Verwarrend.
      U bevestigt andermans verhaal dat de veiligheidsvoorschriften nauwelijks haalbaar zijn en stelt vervolgens dat veiligheid het belangrijkste is.
      Prettige dag verder.

     6. RPML

      Ze zijn voor HEM niet haalbaar, schrijf ik wel ,leest u niet, prettige dag verder

     7. Siemien

      Houdt er ernstig rekening mee dat RPML jou ten alle tijden ter “verantwoording” roept, beetje zuigt/trolt je probeert vast te nieten op je woordjes zonder inhoudelijk te zijn.
      Spaanse kok schaar ik ook onder landverraders hier, en uiteraard gaat het script weer aan…. 😛

  3. Siemien

   Het is natuurlijk te triest voor woorden dat je gestraft wordt voor hard werken.
   Maar onze regering zit er niet voor 2 x modaal en lager nee deze regering zit er voornamelijk voor de rijken en de buitenlanders die voor nog willen werken…

   1. RPML

    Totdat er iemand van het dak af dondert…

    1. tomygun

     Hmmm RPML dat neem ik FF met een korrel zout .
     Kijk in iedere stad, dorp wat zie je met panne gedekte
     daken en schoorstenen en dakgoten en dakkapellen
     de beroepen dak dekker , metselaar , lootgieter , timmerman
     En dat stond vroeger niet allemaal in de stijgers tijdens
     de bouw laat staan het dragen van werk schoennen
     werk kleding helm , handschoennen .
     Waar voeger de leerling pas na een paar jaar met de
     vakman mee mocht naar boven staat daar nu een zichzelf
     noemende vakman zonder werk ervaring en waar je vakman
     beter uitkan spreken als beun .
     De echte vakmensen daar zijn er niet zoveel meer van
     en dat zij de mensen die weten wat zij doen , en het eerste
     wat je van ze leerd is een hand voor je zelf en een voor de baas.

     1. Siemien

      Ehen men leert ook niet met gevaar omgaan als het allemaal zo dichtgetimmerd wordt, alles moet risicoloos, lekker feministisch niets uitdagend geen scheten meer in de fik..

    2. RPML

     Klopt, de schoorsteenveger loopt bij mij ook zo het dak op door een paar pannen weg te schuiven, terwijl de zonnepaneel-legger eerst zichzelf verankerde door een touw over het dak heen te gooien en aan de andere kant een contragewicht.

     Zodra de overheid zich ermee gaat bemoeien krijg je te maken met ambtenaren die ieder risico willen uitsluiten en dan krijg je een stortvloed aan regeltjes waar je allemaal aan moet voldoen, enerzijds om de werknemer te beschermen, anderzijds om de overheid in te dekken.

     1. Siemien

      Precies zoals Expertus ook zegt, je wordt horendol gedraaid door een stel bureauwurmen…

 4. tomygun

  Het probleem met solar panels is op het moment dat je ze nodig
  hebt werken ze niet en op het moment dat je ze bijna niet nodig
  hebt werken ze wel zomer lang licht stukje vlees op de BB .
  Maar stel het energie bedrijf wil de stroom van u niet meer
  omdat zij het hele stroom net in de war schoppen wat dan
  dan moet u aan een dure opslag .
  En als u weet een accu pack van 40 KWh kost al zo,n 8000 euro
  als de levens duur 8 jaar is kost de opslag 1000 euro pj
  hoeveel KWh krijgt u voor dit bedrag als een KWh 25cent is
  juist 4000 KWh het geen u per jaar verbruikt zo wat is het nut?
  Dan de 5 maanden dat u het meeste stroom verbruikt geeft
  solar niet thuis ,solar en opslag zijn dan alleen maar extra kosten
  die totaal geen nut meer hebben .
  En helemaal niet met een warmte pomp .

  1. RPML

   Dit wordt ook de volgende ‘zet’; energiebedrijven moeten de hele infrastructuur (centrales en hoogspanningsnet) aanpassen om in de zomer de stroom die aan het net wordt geleverd op te kunnen nemen en distribueren (belasting van het net), en in de winter de ontbrekende capaciteit aanvullen (centrales bijbouwen/aan het net hangen). De regeling waarbij je de stroom in- en verkoopt als zonnepaneel-bezitter (salderingsregel) zal dus op de schop gaan. De overheid heeft daar alle belang bij omdat de zonnepaneelbezitter nog nauwelijks milieubelasting betaald; die gaat in de zomer zo het net op, netto betaald hij dat nog maar nauwelijks. Verschuiving van de BTW van elektriciteit naar gas is de eerste zet, salderingsregeling zal gaan betekenen dat je in de zomer minder voor je stroom zult krijgen. Zonne-energie wordt op dit moment al tegen negatieve prijzen verhandeld in de zomer in Duitsland, het net kan het niet opnemen maar het moet wel ‘weg’, elektriciteit opslaan gaat nu eenmaal niet in een hoogspanningsnet.

 5. J.Rademaker

  Technisch kan het niet werken zonder vloerverwarming afgezien van het lawaai in de legbatterijen.

 6. Duijndam

  Het is wel onthullend dat plaatje bij dit artikel geen warmtepomp betreft.

  1. tomygun

   OKE nog een keer dat plaatje is ook een warmte pomp
   een airco is ook een warmte pomp vaak heater en cooler
   in 1 unit , split airco de unit bestaat uit twee delen de een
   koeld het gas af waar het warmte verschil aan de ander kant
   word afgevoerd van de unit het gekoelde gas gaat naar de binnen
   unit door een radiateur met een fan die de gekoelde lucht naar
   binnen blaast , dit kan ook omgedraait werken dan blaast hij
   warme lucht naar binnen.
   Een warmte pomp op water doet het zelfde enkeld met water
   alles staat en valt met de verdamper en het freon gas .

   1. RPML

    Tjee, je sloopt weer de ‘onthulling’ van Duijndam, zo kan die jongen nooit een inhoudelijke discussie winnen. Straks is hij rijp voor een inrichting en dan krijgen wij de schuld…

    1. Top

     Welnee joh! Dit is zo’n bejaarde vetklep, die in zijn ”werkzame” leven overal uitgescheten is en al jaren teert op een sociale uitkering. Heeft iets gedaan op het gebied van maatschappelijk werk, maar is een drammer en absoluut niet geliefd in het wereldje waar hij denk om thuis te horen. Maar mak je niet druk, hij stinkt al naar aarde.

     1. RPML

      Ik had het beeld van een mislukte ambtenaar (gezien zijn taalgebruik) in zijn midlife-crisis, werkloos en gescheiden van zijn betweterige vrouw ergens eenzaam in een flatje tussen de satellietschotels, vol overtuigd van zijn verhevenheid boven de rest van de buurt… zat ik er toch niet ver naast

     2. Top

      @ RPML U kent hem persoonlijk? Hahahahahaha. Inderdaad, een eenzame vervelia, met kip nog kraai om zich heen, om zich daarover druk te maken. Mijn oma zou gezegd hebben, “wat een nare man is dat”. En neem het van mij maar aan, als oma dat zei, was het echt heel erg gesteld.

     3. RPML

      @Top Hahaha Zo’n jongen die vroeger als een generaal rondliep met 10 buttons op zijn jeansjasje met ‘stop de kernbom’, ‘stop de neutronenbom’, puistenkop, net de verkeerde bril en die de leraar maatschappijleer aanvulde met ‘relevante’ informatie. Die jongens gingen dan geschiedenis of een of ander socio-vak studeren omdat ze met hun pretpakket niks anders konden… een compleet deja-vu en ik heb er nu helemaal beeld bij ha ha ha

    2. tomygun

     Na ja als dat lukt om hem in een inrichting met een
     dwangbuis te krijgen dan ruimt het ook op.

   2. Top

    Je hebt volkomen gelijk. Deze machine werkt op het principe van een warmtepomp. Net zoals onze droger.

   3. Top

    En dit is het type SRK20ZS-S of de SRK25ZS-S. Goed voor ruimtes van 40 tot 60 vierkante meter.

    1. tomygun

     Top ik ken ze ik gebruik ze niet hut dingen , 0 graden
     dat is koud hier met 21 graden lopen ze al met een jas aan .

     1. Top

      Ik heb mij dan ook om laten lullen, door een buurman. Ik heb er geen spijt van, dat ik die twee aircos gekocht met de gedachjte voor in de winter, maar ze verwarmen toch niet genoeg, zoals mijn CV dat wel doet (gestookt op olie) omdat die warmte ook je kamermuren in trekt en met de blower is het wel warme lucht die lekker is, maar als je het uitzet, is die ook gelijk weer weg. Een seizoen geprobeert en nu de olietank weer laten vullen. Ik verdom het om met koude poten op de bank te zitten. Als airco doen ze het wel fantastisch, dat mag ook wel gezegd worden.

     2. Floris

      Ik heb in elke kamer zo’n pomp en het werkt goed. En inderdaad is het een groot voordeel dat je ze ’s zomers als airco kan gebruiken en dat is hier hard nodig (ik heb een plat dak).

      Voor die tijd had ik electrische vloerverwarming en dat was erg duur. Mijn huis dateert uit de tijd dat energie nog goedkoop was en er is geen gas. De meesten in deze wijk (België) stoken met mazout.

     3. tomygun

      Top ik weet niet of je er wat aan hebt maar wat
      heel goed en snel werkt is een warme lucht gordijn
      dat is niets anders dan dat de aan een afvoer van de CV
      lamellen op een kopere buis hebben met een fan die daar
      lucht door blaast op verschillende snelheden
      Deze hang je hoog aan een muur vlak onder het plafond
      de werking is de warmte stijgt omhoog de lucht die hij
      binnen krijgd is eerder warm blaast dit langst de muur
      naar beneden de muur neemt ook warmte op en de
      gehele opwarmtijd is korter.
      Bij een normalen radiator verwarm je eerst de boven kant
      daar is het al 30 graden en jij zit nog met koude voeten .

    2. tomygun

     Aantal vierkante meter zecht niet zoveel de M3 wel
     40M2 10 x 4 M 3 m hoog = 120M3
     40 M3 = 4 x 4m x 2.5 m hoog .

 7. TD

  Enkele mensen in het forum ga ik negeren,heb geen script nodig!
  Indien je zegt:het gras is groen.
  Zegt de ander:in een donkere nacht is het zwart.
  Of ander voorbeeld: tjonge er komen erg veel vluchtelingen.
  Zegt de ander:dat komt door uitbuiting,kolonisatie,stelen,wapens verkopen.
  Sommigen lijken wel een ernstige vorm van schizofrenie of PTS te hebben!

  1. RPML

   Eens, werkelijk inhoudelijke discussies zijn hier nauwelijks mogelijk, en dat is jammer. Je kunt altijd nog ‘agree to disagree’; het gaat niet om gelijk hebben maar om elkaars standpunten toe te lichten of uit te wisselen. Ik had hier moderatie verwacht, maar die is er niet.

   1. Top

    Die was wel aangekondigd enkele weken geleden. Heel ferm en stoer, maar is blijkbaar uit gegaan als een nachtkaars. En het zijn altijd weer, die onrendabelen, met steeds weer een nieuwe nick die het hier vervuilen hebben blijkbaar niets beters te doen hebben. Maar helaas, er wordt niets aan gedaan. Jammer.

   2. Meriadoc Brandebok

    De toestand op het forum is miserabeler en explosiever geweest. Toen besloot de kersverse opperbaas Engelbart een huisregelement in te voeren om het forum enigszins onder controle te houden. Echter, door een gebrek aan moderatie wordt dit regelement maar zelden gehandhaafd. Sommige mensen hebben inmiddels tal van persoonlijke aanvallen gelanceerd, maar zijn daar nooit voor geband.

    1. flessenpost

     Waarom ben jij eigenlijk diverse keren ervan afgetrapt, ik begrijp werkelijk waar niet waar jij het lef vandaan haalt anderen te bekritiseren.

     1. Meriadoc Brandebok

      Waarom ben jij er eigenlijk weer afgestuurd, flessenpost?

   3. Lugar

    @RPML: “Ik had hier moderatie verwacht, maar die is er niet.”

    Dat is niet meer nodig. Ik gebruik een script waarmee ik de vervuilers niet meer lees. Opgelost!

    Complimenten voor jouw spitwerk, zo gezien is de catastrofe nog erger. Miljarden aan premies, heffingen en belastingen betalen terwijl het per saldo niets oplevert en dus alleen maar kost. Ik geloof namelijk niet in de klimaatgod.

  2. Siemien

   Het script is een verademing, af en toe kun je kijken of er nog wat inhoudelijks gezegd wordt door de linksaffers (héél vaak niet hoor) en kun je verder met de echte inhoud.
   Het is soms lastig om te négeren want de zuigende werking kan een behoorlijke aantrekkingskracht hebben.
   Ik heb een hekel aan Nederlandse anti-Nederlanders, zoals, Quispel, Guus, Tengo, Elu, EU-kok, Kong, Beukman, Frits Jansen, Rosasolis, Henk-Jansen, Professor Zonnebloem, Adolf Heinz, Adolf Meinoud Marinus, Svetlana, Becker, Johnny Roest, Suzanne, Fortiori, Aytas en dat soort landverraders!!!!!
   Dit zijn echt linkse viezeriken, die structureel het tegenovergestelde zeggen, tegendraads reageren en voor warme pleitbezorgers van de islam en open grenzen..

   Nou dit soort kun je met het script weg bonjouren, het is echt rustgevend…

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik heb geen enkele sympathie meer voor de persoon achter de nickname “Siemien”. In dit bericht worden zijn pogingen anderen zwart te maken weer eens treffend geïllustreerd. Het is een van zijn vele trolpraktijken.

    1. tomygun

     Bok in de fik geen spiegel? als je wild klagen eerst netjes
     je vinger opsteken wachten tot je aan de beurt bent
     en met twee worden spreken meneer mag ik AUB .

   2. tomygun

    Jezus dat je al die namen nog weet+1

    1. Siemien

     Jezus weet ze ook allemaal! maar ik ook, gewoon even verzamelen 😉

 8. worstcase

  En nog afgezien van de onvoorstelbaar grote kosten, wat te denken van de geluidsoverlast? Bijvoorbeeld in zo’n knusse krappe tachtiger jaren woonwijk met amper plaats voor de kliko en het autootje. Met een mini tuintje, waar je het gezonnetje gewoon in een uurtje op je knietjes met de tondeuse kunt bijhouden. De beruchte bloemkoolwijken dus waar NL mee volgepropt is. Daar is zeker geen ruimte genoeg voor bodemwarmtepompen. Dus overal verschijnen er luchtwarmtepompen. Met van die non stop gierende ventilatoren die een samen een hoeveelheid geluid produceren dat misschien wel aan Schiphol doet denken. Onbegrijpelijk dat het slaafse stemvee in NL links blijft. Partijen als GroenLinks, D66, PvdA zijn de boosdoeners. Ze misleiden de burgers met hun gestoorde klimaathysterie. Onbegrijpelijk dat er zo weinig weerstand is tegen deze politieke dictatatuur. Tijd voor gele hesjes.

  1. Floris

   Inderdaad, ze maken een hoop lawaai. Misschien weten die idioten in Den Haag dat niet eens.

   1. tomygun

    Nieuw valt het nog mee van 1 unit maar na 2 a 3 jaar sh*t .
    als in een straat iedereen zo,n ding heeft ga je voor je rust
    naar schiphol .

 9. Nuts

  4850 kwh per maand ja, wat dat kolere ding op mn dak verbruikt in de winter…

 10. Nuts

  En idd Worstcase…..ik word wakker steeds van die pokke herrie…..

  1. tomygun

   Nuts , maar ben je dan niet trots dat je zo lekker groen bezig bent ?

 11. PMG

  Wat is het verschil in rendement tussen verwarming middels electriciteit betrokken van gas gestookte centrale en gas gestookte HR CV ketel thuis?

  1. RPML

   Plagiaat:
   Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas): 8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).

   1. tomygun

    Ha ha ik ga je niet weer vertellen dat die berekening
    niet opgaat als de stroom 3 cent a KWh kost .

    1. RPML

     Aj 🙂 (komt van Kassa/VARA)

     1. tomygun

      Huuuu

  2. RPML

   Dat beantwoordt nog niet de vraag omdat dit een vergelijk is tussen verwarmen op gas en verwarmen met elektriciteit. Rendement van een gascentrale is 60%, dus 40% gaat al verloren…

   1. tomygun

    RPML , yep klopt maar er staat mij bij dat de totale energie
    waarden omgezet in Joule en omgezet met de centrale verlies
    de uitkomst factor 10 was .

    1. tomygun

     Ik zeg dit omdat op het moment de eerste thorium
     centrale zou draaien je niet meer in verbruik gas kan
     rekenen .

     1. Fortiori

      Een klein gedeelte gekopieerd uit VN, een interview met Diederik Samsom.

      We moeten de komende decennia de CO2-uitstoot terugdringen, anders wordt de planeet onleefbaar. En als we dan op termijn ook nog veilige thoriumreactoren of kernfusie krijgen, is dat mooi meegenomen.

      ‘Thoriumreactoren zijn inherent veilig. Het zou een fantastische toevoeging zijn aan de welvaart van onze kleinkinderen kunnen zijn, een kers op de taart. Maar het komt als optie te laat om onze problemen van dit moment op te lossen.’

     2. Lugar

      “We moeten de komende decennia de CO2-uitstoot terugdringen, anders wordt de planeet onleefbaar.”

      Samsom papegaait, hij spreekt exact in de straat van wat we ‘moeten’ horen. Of het terugdringen van CO₂ verstandig is blijft zelfs nog maar de vraag. Alles wat groen is wordt namelijk groener… door CO₂!

      Als kernfysicus snapt hij in elk geval wel dat energie uit thorium wel degelijk een optie is. Een paar gram thorium in combinatie met een kilogram zand, kan al voor 40 jaar aan energie opleveren. Bovendien is een thoriumreactor veel veiliger dan een uraniumreactor, omdat er geen kernsmelting op kan treden. Bovendien is er geen sprake van CO₂-uitstoot.

      #winwin

 12. A3aan

  Hoezo een klimaat/CO2 probleem, lees en huiver!

  ht etc tps://doorbraak.be/politieke-zwendel-van-vn-klimaatpanel/

  1. Siemien

   De aristocratische bovenlaag wil graag naar de illuminatie toewerken..

  2. RPML

   Die had ik van de week inderdaad al gelezen, stukje komt alhier, met een twist 😉

  3. RPML

   Ik las overigens ook van de week ergens dat het kwade opzet zou zijn, en de achtergrond is dat men Afrika niet de kans wil geven zich verder te ontplooien waardoor de bevolkingsgroei aldaar verder explodeert door de welvaart; de Westerse wereld zou in groot schuldbewustzijn al haar financiële middelen inzetten om die klimaatschuld ‘af te kopen’ waardoor er geen middelen meer zijn om hetzelfde in Afrika te stimuleren. Geen idee of je daar een alu-hoedje voor moet opzetten… ik heb het maar ter kennisgeving genomen…

 13. Pescador

  Dat dit dit bedachte idee van de overheid niet gaat werken wist ik al een poosje , want het gaat helemaal niet om de CO2 uitstoot het gaat erom om het gewone volk meer uit te melken, en dat de superbestuurders straks een baantje hebben waarbij ze nog meer van onze zuur verdiende centen in de zak kunnen steken. In Frankrijk hebben ze dat al goed in de gaten maar nederlanders laten zich naar de slachtbank leiden

  1. Lugar

   “Nederlanders laten zich naar de slachtbank leiden.”

   Zolang het maar langzaam gaat en met een Rutte-smile. Toch denk ik dat de gemiddelde Nederlander niet achterlijk is, die gaat dat rechttrekken met de verkiezingen. In 2017 verloor de VVD al 9(!) zetels, dat is een trend!

   1. Fortiori

    Uit VN: ‘Bij de VVD zijn ze er heel goed in om in stilte van standpunt te veranderen.’ 21 nov. 2018. Als die stemmen richting D66 en GL gaan is er toch niets verloren?

    1. Lugar

     De kiezer is overduidelijk zoekende. D’66 en GroenLinks (GL) hebben, tot mijn diepe afgrijzen, inderdaad veel stemmen gekregen. D’66 verschilt wat kleur en opvatting betreft nauwelijks van GL en Pechtold heeft al eens een fusie geopperd tussen D’66 & GL.

     Neemt niet weg dat ik de indruk krijg dat er een algeheel gevoel van onbehagen is ontstaan en dat zal D’66 de das omdoen. GL is een link(s) clubje die voor het land en de burgers niet veel goeds in petto heeft, achter de immer glimlachende Yasser Feras gaat een hoop idealistische boosheid schuil.

     Kortom, VVD en D’66 zullen flinke verliezen lijden terwijl PVV en (vooral) FVD daar van zullen profiteren. Het wordt dan ook hoog tijd voor vernieuwing. 1848 is inmiddels 170 jaar geleden en we zijn genoeg bedonderd door Rutte en z’n vrienden in de EU.

 14. jorisor

  U mist iets in uw berekening. Al hoewel alles lijkt te kloppen, is de C02 uitstoot per huishouden lager wanneer een warmtepomp gebruikt wordt.

  4850 kWh elektra * COP 3.5 = 17.000 kWh warmte per jaar
  17.000 / 9 kWh warmte per m3 aardgas = 1886 m3 aardgas.

  1886 m3 aardgas thuis verbrand is 3400 kg C02 uitstoot.
  4850 kWh elektra uit een elektriciteitscentrale is 2910 kg C02 uitstoot.

  De C02 uitstoot is wel degelijk lager, gezien een warmtepomp 1 deel elektra gebruikt en 2 a 3 delen warmte uit de buitenlucht haalt. Dit ontbreekt in uw aanname.

  De constateringen mbt kernenergie, geen toereikende infrastructuur ed kloppen wel.

  1. RPML

   En hoe is hierin het rendement verwerkt?

   1. RPML

    edit: dat is de COP

  2. RPML

   Ik vond deze link: (www)platformwarmtepompen.nl/Home/Nieuws/Nieuws/5463.wlid

   Het verhaal wordt troebel door gemiddelden te gebruiken voor rendementen en gemiddelde uitstoot. Ik kan (ook bij het CBS) geen uitstoot zien uitgesplitst naar centrale en ik kan ook niet zien wat er met de CO2 gebeurd die hoegenaamd ‘groen’ is; telt deze mee of wordt deze in mindering gebracht? Houtstook heeft tot 20% meer CO2-uitstoot in vergelijking met steenkool. De CO2 van een AVI bestaat zogenaamd niet, de bijstook van tot 30% op de kolenstroom ook niet, maar is deze wel of juist niet meegenomen als CO2-uitstoot?

   Ook de COP van de warmtepomp is discutabel

   In de basis wel een faire vergelijking overigens, alleen de uitkomst ben ik nog niet van overtuigd

  3. tomygun

   jorisor ,de berekening ziet er goed uit en ik neem dit gewoon
   als waar aan daar ik niet veel belang hecht aan de CO2 waarde .
   Wel moet ik opmerken wat RPML ook doet dat de COP a 3.5
   mij redelijk lijkt tegenover andere die een COP a 4.5 gebruiken.
   De geen die een COP 4.5 gebruiken zijn wel vaak handelaren
   simpel een verkoop trucje .
   Buiten de CO2 om ging het dus om het gebruik in verwarmen
   met electra of gas hier ging het om 25 cent a KWh en 60 cent
   a M3 gas hier is gas dus duidelijk de winnaar altans bij 25 centKWh
   Hoe groot is de kans dat stroom goedkoper wordt en de kans van gas.
   Ik zie dus dat stroom veel goedkoper kan worden en gas niet
   om een product gas te maken zijn een hoop bewerkingen nodig
   bij stroom niet zo de zelfde rekensom 3cent a KWH en 60centM3 gas
   heeft dan de KWh als winnar

   1. tomygun

    a, FF omhoog duwen.

 15. Ome Wim

  Er is helemaal geen Co2 probleem, 150 jaar geleden was dat 0,025% en nu 0,038% met 5x meer mensen op onze planeet dan indertijd, het werkelijke probleem is het chronisch geldgebrek veroorzaakt door Rutte en zijn kliek die onder het mom van een niet bestaand Co2 probleem ons geld uit de zakken wil trekken en daarmee met gulle hand sinterklaas spelen en ons zuur verdiende geld met karrenvrachten vol uitstrooien over heel de wereld en de bodemloze put Brussel, uiteraard met de bedoeling daar een zwaar overbetaald luizenbaantje te scoren met een pensioenregeling waar de gewone man alleen maar van kan dromen

  1. tomygun

   Ik mag Ome Wim wel ,links zegd steeds dat de mens de schuld is
   zo 0.013 % gestegen in 150 jaar 0.013/ 5 = 0.0026% zal de CO2
   in de volgende 150 jaar als er 20 % mensen bij komen .
   Dus links de oplossing is goedkoop en simpel .
   Een F*CK bewijs in de gehele wereld invoeren de geen die de pil
   gebruikt krijgt naar Chinese model ieder jaar extra punten op zijn
   F*CK bewijs waar leuke dingen mee gedaan kunnen worden.
   Moeten natuurlijk wel echte leuke dingen zijn anders is het
   F*CK off .

   1. Lugar

    @Tom: Met de daling van het CO₂-gehalte stijgen de inkomsten door belasting- en milieuheffing. Voor de VVD is dit nog altijd win-win.

 16. Gerben

  De terugverdientijd van een warmtepomp is sterk afhankelijk van je gasverbruik. In mijn situatie. (2 personen, appartement) kom ik op een terugverdientijd van meer dan 20 jaar. Het belangrijkste onderdeel is een pomp (compressor). Pompen slijten en gaan dus maar beperkt mee. Er worden wel lange levensduren beloofd, maar in de praktijk geven fabrikanten maar 2 jaar garantie. Dit is dus een heel onzekere investering.

 17. Koos sssss

  Voor deze drastische maatregelen zijn 2 dingen vereist.

  1.
  Controle over de juistheid van de opgave van het IPCC.
  Daar gaan veel teveel verhalen rond over kritische wetenschappers die dan meteen kalt gestellt worden door IPCC.
  Vergelijkbaar met de klimaattafels hier; je mag wel meepraten, maar alleen als je onze mening onderschrijft.
  Verder zijn de computermodellen van het IPCC nogal discutabel.

  Punt is, dat je nu een financiële ravage kunt ontketenen van oud testamentische omvang. Maar wat, als je dan na 15 jaar voortschrijdend inzicht tot de conclusie komt, dat deze energiewende op drijfzand gebaseerd is?
  Daarvoor is de impact van deze voorstellen veel te groot.

  Het huidige kabinetsbeleid is in deze maatschappelijk ronduit onverantwoord.
  Omdat deze maatregelen presenteert die gebaseerd zijn op een dubieus fundament en op paniekvoetbal en zonder deugdelijke onderbouwing.
  En dit keer staat op het prijskaartje: onbetaalbaar.

  2.
  Overschakelen op duurzamer energieverbruik is sowieso een goede zaak.
  Alleen moet je accepteren dat zoiets tientallen jaren kost. Een redelijk zichtbaar resultaat –vanaf– 30 jaar na nu is realistisch.

  Daarbij moet je je realiseren, dat zonnepanelen en windmolens op dit moment het elektriciteitsnet als accu gebruiken. Elke elektrotechneut kan je zo vertellen, dat dit
  het elektriciteitsnet zwaar belast.
  Daarvoor komen ook wel gedeeltelijke oplossingen.Maar die zijn niet morgen betaalbaar aan Jan Modaal te leveren omdat vandaag de gekte in de regering heeft toegeslagen.

  Dito voor elektrische auto’s.
  Elke politicus die denkt, dat je in 11 jaar van scratch af naar 100% elektrische auto’s kunt is rijp voor het gesticht.

  En met al die plannen zal je toch meer dan heel serieus naar kernenergie moeten kijken. Links Nederland heeft de -wat heet- Brede Maatschappelijke Discussie in de jaren ’70 gebruikt om ons haar aversie tegen kernenergie op te dringen.
  Maar als je zonder CO2 via elektriciteit zo ongeveer de totale energiebehoefte van ons land wilt opwekken gaat dat zonder kernenergie domweg niet lukken.

 18. Lugar

  China bouwt 100 nieuwe vliegvelden per decennium. In Afrika verdubbelt de bevolking tussen nu en 2050. Maar wij gaan de wereld redden door 1000 miljard euro extra te investeren in windmolens, warmtepompen en dure elektrische auto’s met lithiumbatterijen. Jippie.

  Bron: Twitter (Jan Gajentaan)

 19. Rud56

  Miljarden worden er gestoken in windmolenparken die op den duur een molensteen om onze nek zullen zijn! Idem in het elektrisch rijden!

  Terwijl waterstof de ultieme oplossing is als alternatief voor ons energieverbruik, zowel in huis als mobiel (auto etc,).
  Maar ja, de huidige politiek heeft besloten en o o k hierin weer de plank compleet misgeslagen!

  1. Lugar

   +1

 20. a.wolb

  Het klimaat akkoord een wassen neus!
  Als de grootste landen op deze aarde de CO2 uitstoot aan hun laars lappen, dan heeft het geen enkele zin hier aan te beginnen!
  Bijvoorbeeld, de U.S.A,Rusland, China,India,Afrikaanse landen,zuid Amerikaanse landen
  Bij elkaar 2/3 van de wereld bevolking, doet niet mee aan deze onzin.
  En wij Nederland moeten weer haantje de voorste zijn, dank zij de politiek in Den Haag!
  De bevolking die zij vertegenwoordigen worden niets gevraagd, maar moet fors de beurs trekken om het sprookje van klimaat verandering te realiseren.
  Onze uitstoot van CO2 bedraagt zo,n 2% op , maar mag wel dokken voor die landen die niet mee doen aan deze nonsens.

 21. Florissa

  Kijk liever wie ,en wat voor bedrijven er belang bij hebben ,het verplicht erdoor duwen is vaak van levensbelang voor een paar grote heren,die er in een klap schatrijk van worden .

  1. Duijndam

   Dat zal die bedrijven alleen maar lukken als een rendabel product kunnen aan ideen.

 22. Lay down your souls to the gods rock and roll

  RPML!!! het bovenstaande laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er is een spreekwoord : je kan het paard wel naar de haver brengen, maar dwingen om te eten gaat niet. Denk dat dit spreekwoord in 2019 om zeep wordt geholpen en dat alle burgers de klimaat cq milieu hysterie wordt mee gezogen om : een warmtepomp te MOETEN!!!! aanschaffen, zonnepanelen MOETEN!!!! aanschaffen en als je een grote tuin hebt ook nog een windmolen zou MOETEN!!!! aanschaffen. Het spreekwoord zal dan wel veranderen in : je kan het paard wel naar de haver brengen, maar dwingen om te eten zal wel moeten. Mensen van dit forum die blindelings meegaan met die hysterie en sferen bij warmtepompen die hebben blijkbaar veel geld of misschien wel vermogend om dat allemaal te kunnen bekostigen. Het is voor hun te hopen dat er in de toekomst alleen maar zachte winters komen. Stel je voor een strenge winter en de warmtepomp maar draaien en draaien en het stroom verbruik loopt maar op kassa!!!, tel uit je ellende. Het overgrote deel van de burgers kunnen dit natuurlijk niet betalen en ook het overgrote deel van de huizen moet eerst extra geïsoleerd (luchtdicht) worden gemaakt. Burgers worden gedwongen om -in sommige gevallen- zich nog meer in de schulden te steken. Nou deze jongen doet daar NIET!!!! aan mee. Heb sowieso niets met cv c.q warmtepomp ‘warmte’ heb veel meer met stralingswarmte. Thuis heb ik naast centrale verwarming – wat ik overigens nooit gebruik- ook een open haard die ik vaak gebruik. Wat er bij mij alleen veranderd is dat alle verwarmingsradiatoren en buizen troep er allemaal uit gaat en dat eventueel de open haard vervangen wordt voor een hout kachel. Een houtkachel heeft meer rendement dan een open haard maar is wat minder gezellig. Maar door briketten in de korf van de open haard te doen kom ik ook een heel eind qua warmte opbrengst. Ik ga me niet in de schulden steken voor een KW vretende warmtepomp.

  1. Duijndam

   Nee hoor, niemand moet een warmtepomp aanschaffen. Voor oudere huizen is het voorlopig ook geen goed idee, in elk geval niet als je volledig van het gas af wil.

   Je lijkt erg in de war, Lay down. Ik hoop dat je het voldoende warm houdt met je houtkachel.

   Sterkte.

 23. Tante Sidonia

  De “berekende” kosten van de klimaat politiek worden bekend gemaakt na de verkiezingen!
  A kosten zijn allang bekend!!!!
  B bang voor de grote klap milieu-ridders als de cijfers eerder bekend worden gemaakt!
  C bang voor de grote klap Moslim-aanbidders als cijfers eerder bekend zijn!
  D Lafaards, angsthazen, bang ( 2e kamer/regering/politici) voor de facistisch Groen-Links; die in Den-Haag te grote invloed heeft!!!
  E Het is eerder 20 maart 2019 dan u denkt!
  Stem tegen de verdwazing en verrijking van de “Groene-Elite”.

 24. GezonderVerstand

  Er is één soort installatie die zowel CO2 uitstoot als aardgasverbruik vermindert voor het gros van de gebouwde omgeving: de hybride warmtepomp.

  Maar de overheid zit weer te sjoemelen. De overheid heeft nog een truc uitgehaald om ons rijk te rekenen: rekenen met een toekomstige energiemix. De primaire energiefactor voor elektriciteit is namelijk rekenkundig bijgesteld naar 1.45 voor 2020! Tov het huidige 2.56… Dat suggereert een hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit die er niet is en zeker niet in 2020 gaat komen. Massale elektrificatie en CO2 uitstoot tot gevolg.

 25. Lugar

  Vijf misverstanden over de warmtepomp!

  https://www.youtube.com/watch?v=SbZ0Eor8FoM

 26. Pescador

  we hebben helemaal geen klimaat probleem we hebben een dictatuur probleem

 27. oknarf

  Goede samenvatting hier.
  Wij “onwetende burgers” voelde hem al een jaar of 1,5 aankomen natuurlijk.

  Ik zeg: verzet u tegen warmtepomp, zonnepanelen, milieuheffingen en alle andere klimaatonzin!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.