Engelse parlementariërs maken beklagelijke janboel van Brexit: nu leiderschap Theresa May uitgedaagd

snapshot
Foto: Theresa May in haar persconferentie. Bron: Screenshot SkyNews.

In het Verenigd Koninkrijk maakt de regerende Conservative Party er een complete chaos van: terwijl premier May haar Brexit-deal probeert aangenomen te krijgen, komt haar eigen partij in opstand. Ze hebben een vertrouwensstemming afgedwongen.

Ik zal maar eens even een kleine truth bomb opgooien: ik zou mezelf als anglofiel omschrijven, maar ik kijk al maanden met afschuw naar wat het hele politieke dossier Brexit heeft gedaan met het Verenigd Koninkrijk. De Britse uittreding is nu al bijna twee jaar het belangrijkste nieuws aan de overzijde van de Noordzee. Bijna al het andere nieuws wordt verdronken in de tsunami van Brexit-nieuws: leiderschapverkiezingen, onderhandelingen met Brussel, boze backbenchers in allerlei gevechten met de regering, mensen die een nieuw referendum eisen en natuurlijk de boeventronie van Nigel Farage die om de zoveel tijd weer wat te eisen heeft.

Maar zelfs voor de Brexit-standaarden hebben de Britten er nu pas écht een chaos van gemaakt.

“UK Prime Minister Theresa May will face a vote of no confidence in her leadership later on Wednesday.

Conservative MPs will vote between 18:00 GMT and 20:00 GMT.

The challenge to Mrs May’s position comes after the required 48 letters calling for a contest were delivered.

Mrs May, who has been prime minister since shortly after the UK voted to leave the European Union in 2016, has faced criticism in her party for the Brexit plan she has negotiated.”

Wat een chaos. Wat een ellende. Wordt het niet gewoon eens tijd dat die hele Brexit voorlopig in de ijskast gaat, misschien zelfs helemaal geschrapt. Wanneer is de rommel eindelijk genoeg voor de Britse parlementariërs in de Conservative Party?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

46 reacties

 1.   

  A great man recently said… “Politicians are all talk… and no action”.

 2.   

  Dat ben ik met je eens, Tim, schrap de Brexit.

  1.   

   @Meriadoc Brandebok en Snederkalijk. Ik ben ook met jullie eens. Twee maanden geleden demonstreerden meer dat 500,000 mensen vanuit heel Gr. Brittanie in Londen tegen de Brexit.

   1.   

    500.000 u heeft wel een idee v an hoe groor de Uk is?

    1.   

     @marco1. Ja zeker, weet ik hoe groot de UK is. Ik ben er vaak geweest.
     Behalve de 500,000 + demonstranten, waren er meer dan 1 miljoen brieven van burgers die willen dat Gr. Brittanie in de EU blijft.

 3.   

  Wordt het niet gewoon eens tijd dat die hele Brexit voorlopig in de ijskast gaat, misschien zelfs helemaal geschrapt.
  —————————————————————————————————-

  Dit is de enige rationele oplossing voor de ontstane impasse. Nochtans lijkt die politiek onmogelijk. Een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen zal de ernstige politieke verdeeldheid in Groot-Britannië niet wegnemen.
  Het ziet er naar uit dat de Britten de zeer bittere pil van de Brexit zullen moeten slikken in de hoop dat er na een decennium weer de politieke ruimte ontstaat om aansluiting te zoeken bij de EU.

 4.   

  Eindelijk Tim, goed artikel.
  Als ik May was, zou ik het stokje overgeven aan Farage of Johnson.
  Laten ze hun beloftes en luchtkastelen maar eens waarmaken.

  1.   

   Zowel Farage als Johnson wisten niet hoe snel ze moesten wegkomen, nadat de uitslag van het referendum bekend was geworden. De enige man die verantwoordelijkheid durfde te nemen: Theresa May.

   1.   

    Een man met een rokje aan. Nooit geweten dat Engeland zo vooruitstrevend was een queer tot premier te kiezen.

    1.   

     Overdrachtelijk taalgebruik is aan jou niet besteed, Arie.

 5.   

  Laatste update: 27 november 2018 11:20 (nu.nl)
  >>Het akkoord dat de Britse premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie kost de Britten op de lange termijn waarschijnlijk 2.000 pond (2.254 euro) per persoon per jaar. Dit concludeert een consortium van onderzoekers en denktanks, hoewel ze benadrukken dat de precieze gevolgen moeilijk te berekenen zijn.<<
  Het onzalige plan wat bekrachtigd werd door een rammelend referendum heeft zo haar nadelen. Wat dit betreft ben ik het met Tim eens, schrappen die onzin!

  1.   

   Fortiori: € 2.254,- is een schijntje voor vrijheid en onafhankelijkheid. Door onze roverheid wordt per persoon heel wat meer weggeroofd om in de EU te blijven.

   Het is te hopen dat May geofferd wordt op haar zelf aangesleepte hakblok en de Brexit doorgaat zoals de meerderheid van het Britse volk wilde. De financiele gevolgen blijken nogal mee te vallen, hoewel alle lefties hier op DDS natuurlijk het ‘onontkoombare armageddon’ in hun doemdenken al omhelzen.

   1.   

    Quote :de meerderheid van het Britse volk wilde.
    .
    Zie hier de bedrieglijkheid van het referendum.
    In de ochtend na het referendum bleek het brexitkamp te hebben gewonnen met 51,9% van de stemmen bij een opkomst van 72,2% (33,5 miljoen stemmers); 48,1% stemde voor blijven.

   2.   

    Wat mij het meest ergert is dat de voordelen niet gelden voor de Britten die buiten het VK verblijven. De gepensioneerden die elders in Europa resideren, die maandelijks hun ponden pensioencheque ontvangen. Misschien nog wat spaargeld in ponden. Die ponden zijn bij aanvang van het referendum al 15% minder waard geworden. Voor de Britten zelf 15% duurdere import uit het vaste land. Hoezo voordelen ? Koers voor Brexit 1,30 koers nu 1,1050 tegenover de Euro.

   3.   

    Voor die Britse burgers die in de marge hun bestaan hebben en dat zijn er velen is die € 2250 geen schijntje. Ook gaat dat nog enkele jaren door. Zij betalen het gelag. Probeer eens het FD voor een landenrapport Engeland en zie wat tot nu toe die Brexit al heeft gekost. Het aantal failissementen in 2018 als gevolg van vele onzekerheden neemt nog steeds toe.

 6.   

  Een Nexit en wel nu !!!

  1.   

   Wilders for President.

 7.   

  De Brexit is een ramp die de Britten enorm opbreekt. Het enige voordeel is dat het een duidelijke les is voor landen die het nog in hun hoofd durven te halen om uit de EU te willen stappen.

  Het is een goede zaak dat DDS nu ook helder het terugdraaien van de Brexit bepleit.
  Ik twijfel er overigens niet aan dat er hier nog verwarde reaguurders de Brexit zullen toejuichen en een Nexit zullen bepleiten.

  1.   

   De alwetende verwarde duimzuiger met een eigen aanname .

  2.   

   De Rabobank becijfert dat bij het uiteenvallen van de Unie de werkloosheid zal verdubbelen en een forse krimp in de Nederlandse economie. Voorts meent zij dat een Nexit desastreus zal uitpakken voor de economie. Misschien is het wel een reageerder, ja u, die meeleest, die zijn baan bij een Nexit zal kwijtraken.

   1.   

    Hollandse Brexit-aanhangers zijn derhalve ziekelijke weg-met-onsers

    1.   

     Ja, weg-met-onsers die de natie sterk willen verarmen.

     1.   

      De natie wordt sterk verarmd door de ongebreidelde instroom van economische immigranten. Niet door een Nexit.

     2.   

      Vergeet de klimaathysterie niet.

      Wat willen de dames en heren “politici” nu eigenlijk? En dat allemaal tegelijkertijd!

      – Toename immigratie van nutteloze steuntrekkers. Kost miljarden.

      – Energiewende. Kost nog meer en is ineffectief.

      – Een Europees leger. Kost miljarden.

      Dit is vragen om een faillissement van heel West-Europa.

      We worden geregeerd door een stelletje debielen.

     3.   

      Hier moet natuurlijk wel enige nuance worden aangebracht: men streeft ernaar vluchtelingen te laten integreren en economische migranten terug te sturen dan wel in de regio op te vangen (ontschepingsplatforms, afspraken met Afrika, vluchtelingenkampen in Libië etc).

      En binnen de Europese oppertop hebben uitsluitend Merkel en Macron zich voor een Europees leger uitgesproken. Er is geen enkel concreet plan, geen begroting, los van de EU-militairen die er al bestaan.

     4.   

      Groeneveld schreef: “Niet door een Nexit.”

      Dit is evident onjuist.

     5.   

      Boute uitspraak Meriadoc? Dan ook bronnen, cijfers en feiten graag.

      Mijn mening en standpunt is dat het ongebreideld binnenhalen van honderdduizenden -en wellicht na Marrakesh miljoenen- economische profiteurs, in het komende decennium een veelvoud kost van wat de Nexit ooit kan kosten. Nederland ligt in het hart van Europa met ‘s werelds grootste haven: de omringende landen en Europa hebben ons nodig. De handel zal dus gewoon door blijven gaan. Nederland is onvergelijkbaar met eiland Engeland.

     6.   

      @Groentebelt
      Ook ik heb moeite met sommige Europese ideetjes. Tegelijk denk ik dat we de migratieproblematiek alleen gezamenlijk kunnen aanpakken.
      Waarom? Omdat migratie samenhangt met globalisering en technologische ontwikkelingen in die mate, dat je haar op zijn best beheersbaar kan maken maar niet kan voorkomen.

      Het zou dan wel zo netjes zijn als de EU Griekenland en Italië niet liet stikken zoals dit nu het geval is.

     7.   

      De Rotterdamse haven krijgt bij een Nexit een groot probleem. Nederland is niet langer het gewenste doorvoerland. De concurrenten zullen er daarentegen wel bij varen. Het is zelfs niet uit te sluiten dat er in de haven banen verloren gaan.

      Daarbij sluiten we ons aan met de volgende argumenten.
      Doorvoer en transport zijn de levensader van Nederland. En daaraan is het Britse rapport vrijwel helemaal voorbij gegaan. Analist Maarten Schinkel: ,,Rotterdam? Zodra er een Nederlandse exit aan de horizon verschijnt, beginnen ze in Hamburg en Antwerpen met de bouw van extra terminals.’’
      – (Bron: Rotterdam Vandaag en Morgen)

      De handel kan pas doorgaan als we een handelsverdrag hebben gesloten. Duitsland als grootste handelspartner staat daarbij hoog op het verlanglijstje: maar was het dan niet juist Nederland die de Duitse kaiserin met een Nexit op de tenen heeft getrapt?

      Nederland is inderdaad niet vergelijkbaar met Groot-Brittannië. Dat maakt een Nexit sowieso riskanter dan een Brexit.

    2.   

     Waar slaat dat nu weer op.Ik sta niet negatief tegenover de Braxit waarom moet u mij dan uitschelden voor ziekelijk. In een ander topic h ad u het over meer vesch avinv in een pink dan de reageerders hier dan had u het vasg over u zelf m et minder beschaving. Im zou u nimmer uitscgelden ondanks dat ik van mijn 13de tot 16 ol str aat heb gewoont ik denk dag er in mij meer fatsoen zit dan u.

     1.   

      Het woordje beschaving ging wel heek erg fout.

  3.   

   De EU heeft met haar arrogante houding de Brexit in de hand gewerkt. Door stelselmatig niet te luisteren naar de bezwaren van Engeland werd steeds meer olie op het vuur gegooid. Geen parlementariër dacht dat dit kon gebeuren! Juncker cs. overspeelde zijn hand en de Brexit kwam. De bijtende arrogante speeches van EU-kopstukken kan ik me nog goed herinneren.

 8.   

  Hadden ze daar maar een Trump in het verenigd Koningkrijk , Hij zou de EU en merkel de oren wassen.

  1.   

   Men heeft de gewoonte de macht, invloed en intelligentie van Merkel te onderschatten.

  2.   

   @fusiliser. Wij in Europa hebben helemaal niets te maken het corrupte Trump beleid
   van Amerika. Laten wij onze EU steunen, om sterker te worden. Europa heeft Trump helemaal niet nodig. Onze Europese Unie moet opklimmen.

 9.   

  De problemen in Groot-Brittanie zullen enorm worden, als de Brexit doorgaat.
  De grootste problemen momenteel zijn 1. de grens met Noord-Ierland en Ierland. Normaal is dit grens te vergelijken met onze grens met Belgie. Behalve veel verkeer van auto’s en vrachtwagens, zijn er vele boeren met vee die heen en weer reizen en taxi’s. Het wordt een ramp als grenscontrole wordt gedwongen wegens een harde Brexit. Premier May wil dit ellende voorkomen.
  2. Er zijn nu grote problemen met Schotland. De National Independant Party of Scotland is nu de grootste in dit land. Toen er in de UK voor of tegen de Brexit werd gestemd in het referendum van 2 jaar geleden, hadden 60 % van de bevolking van Schotland NEE gestemd. Nu is het 75% dat in de EU willen blijven.
  De meesten steunen de National Independant Party of Scotland. Die dreigen uit
  de Britse Koningsrijk te stappen als het een harde Brexit gaat worden met weinig
  voordelen voor Schotland. Velen willen uit de UK stappen als de Brexit hoe dan ook doorgaat. Nog steeds lijdt dit land onder grote armoede. Ook zijn de
  Britse inwoners van Gibralter tegen de Brexit.

  1.   

   tis wat, ernstje!

 10.   

  BREXIT is heel goed, de EU valt momenteel heel snel uit elkaar en de Engelsen zijn dan tenminste al klaar, hebben eigen munt gehouden enz.

  Wij hebben ons weer door de moffen laten pakken, domme kaaskoppen!

  De Fransen stappen eerder uit dan gedacht mede dankzij de door de EU binnengehaalde islam.

  NEXIT & FVD!

  1.   

   Zeg ik toch, er zullen altijd verwarde zielen blijven die een Nexit ook een reuzegoed idee vinden.
   Moet kunnen, er is voor waanzin ook vrijheid van meningsuiting. Gelukkig is het een kleine meerderheid en als die malle Baudet politiek klein wil blijven moet hij een Nexit bepleiten.

   1.   

    Ik ben geen voorstander van Nexit mede omdat wij geen eigen munt meer hebben en het t egenwerken van de Brexit door de EU. Of de brexit echt slecht is voor de engelsen betwijfel ik toch wel.

    1.   

     @marco1, die eigen munt was nu juist van een enorm belang voor de EU om daarvan afscheid te nemen en een algehele gezamenlijke munt te introduceren. De voortdurende onrust op de valuta markt was funest voor de onderlinge handel tussen de landen. De centrale banken probeerden wel met ingrepen enigzins de rust te handhaven. Eerst in een samenwerkingsverband EMS maar dat bleek ook niet de oplossing. Soros lukte het met een enorme transactie het Engelse pond uit dat systeem te knikkeren. Een zwakke valuta is de speelbal van speculanten. Daarom zie je het Pond ook wegzakken vanwege de Brexit onrust. De speculant weet er wel van te profiteren. Die Brexit is een slechte grap. De aanstichters kijken toe om een hoekje.

 11.   

  Winston Churchill draait zich om in zijn graf.

  “Man will be proud to say: “I am a European.”
  – Winston Churchill, 1948

  1.   

   Hear, Hear!

 12.   

  Het ziet er naar uit dat May deze stemming zal overleven en daarna versterkt de deal met de EU zal kunnen uitvoeren.
  De Brexit is een ramp maar deze zachte Brexit is de minst slechte oplossing.

 13.   

  Van de 44 reactie zijn er zeven te lezen, dat verklaard het niveau van de reacties.

  1.   

   Uitslover.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!