EU-landen willen meer macht opsporingsdiensten, Nederlandse kritiek opzij geschoven

Diverse EU-landen pleiten voor een uitbreiding van de macht van opsporingsdiensten. Zij zouden ‘digitaal bewijs’ rechtstreeks op moeten kunnen vragen zonder tussenkomst van justitie. Dat meldt De Telegraaf.

Dit soort onderwerpen bevatten altijd een soort nevel van geheimzinnigheid. In eerste instantie klinkt het logisch dat opsporingsdiensten elkaar bewijsmateriaal moeten kunnen doorspelen bij gevallen als terrorisme-verdenkingen en verdachten die nogal eens de grens over gaan tussen EU-landen. Toch lonkt er hier een gevaar.

Minister Grapperhaus, waar je natuurlijk zat op kunt aanmerken, deed toch een aardige poging om de machtsuitbreiding enigszins te beteugelen. Hij kreeg bijval van een meerderheid in het parlement, zijn Duitse collega en nog vijf ministers wat betreft zijn kritiek op dit voorstel. Hij meent namelijk dat de rechten van verdachten onvoldoende zouden worden gewaarborgd. Voorstanders van de machtsuitbreiding vinden echter dat EU-landen elkaar maar gewoon moeten vertrouwen.

Dat is allemaal leuk en aardig als het over een of andere terrorist in Frankrijk gaat die morgen in Nederland vertoeft, maar de machtsuitbreiding gaat om veel meer dan dat. Er zijn behoorlijk wat situaties te bedenken waar het onwenselijk is dat het ene land zomaar gegevens van een verdachte op kan vragen zonder tussenkomst van justitie.

Wat had Spanje bijvoorbeeld gedaan als het zomaar gegevens van de op de vlucht geslagen Catalaanse premier Puigdemont op had kunnen vragen? Wat als een land ‘hate speech’ wil aanpakken en de verdachte zich in Nederland bevindt? De gegevens kunnen dan zo in handen komen van een overheid die weliswaar kan zeggen dat het puur ter informatie is, maar of ze dat ook daadwerkelijk alleen voor dat doel gebruiken is nog maar de vraag.

Wanneer zo’n aanvraag (zoals nu nog het geval is) eerst langs justitie moet, kan er in ieder geval nog worden gekeken of zo’n aanvraag terecht is. Om over de veiligheid van die gegevens nog maar te zwijgen. Nederland is al zo lek als een mandje en ik kan mij niet voorstellen dat andere landen (Estland uitgezonderd) die zaken wél goed op orde hebben.

Het Europees Parlement zal nog een standpunt in moeten nemen en daarna gaan onderhandelen met de lidstaten. Het belooft in ieder geval niet veel goeds.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Troelstra

  Weer een stap dichter bij de totale dictatuur. Kom in verzet!

  1. Ad Infinitum

   Doet u zelf ook mee @Troelstra ? Of mogen anderen dat doen?

   1. Lugar

    En jij Ad, wat ga jij doen?

 2. Heras

  Ze moeten wel meer bevoegdheid krijgen om criminelen beter op te sporen en te kunnen berechten. Nu nog komt het te vaak voor dat criminelen vrijuit gaan omdat er te weinig bewijslast is. Overigens zie ik ook wel weer een gevaar in dat overheidsorganen meer privacy gegevens krijgen en die kunnen misbruiken. Daarom weet ik niet of dit nu een goede of een slechte ontwikkeling is.

 3. Heinz

  Wij hebben ons uitgesproken over de WIV…en krijgen de criminaliteit niet voldoende onder contrôle. Wat kan daar aan veranderd worden, geloof of laat maar waaien?

 4. Aytas

  De misdaad laat zich niet door grenzen tegen houden. Wat heb je te verbergen?

  Het moet beter uitgewerkt worden maar in potentie is dit een goed idee.

 5. Two Ravens Black Kettle

  De volledige machinerie zal los gaan op dissidenten, onschuldige burgers en Thought Crimes.

  Ondertussen zullen de islamisten en de corrupte technocraten vrij spel krijgen.

  1. Gekko

   TRBK, die kant zou het best wel eens op kunnen gaan. Vandaag deed de politie in Maastricht een inval bij iemand die twitterde over gele hesjes. Nu vraag ik je! De politie heeft afgelopen jaar 16.000 aangiftes laten liggen. Maar heeft dus wel tijd om continu de social media af te speuren. Kafka is dichterbij dan wij denken.

   1. Two Ravens Black Kettle

    Inderdaad Gekko en van Urk

    Het is een combinatie van prioriteiten, onwil, ideologisch activisme, verbijsterende selectiviteit en (daardoor) de totale onmogelijkheid om de (veelal door de overheid en media beschermde) echte zwijnen in de gaten te houden.

    Zie casus Rotherham en alle ander verkrachtingssteden of de myriade aan aanslagen die in Europa zijn uitgevoerd.

    Rotherham (of wat dat betreft Irak, referenda, Betuwelijn, open grenzen beleid, politieke rechtbanken ad infinitum) heeft laten zien dat de 1984-Overheid/Justitie/PropagandaMSM niet langer te vertrouwen is. Het is de Vijand van de Vrije Europese Burger.

    Ze zullen onschuldigen aan poorten en kruizen blijven nagelen terwijl voor de werkelijke ratten en hun wegkijkers nesten worden gevouwen met de aller liefdevolste en allerdikste liefdesmantels (en na elke aanslag zal de Doofpot-Brigade meuteren; ‘hij was bekend bij de inlichtingendienst (maar niet zo gevaarlijk als die 13 jarige blanke/witte puber die riep dat Mo een pedo was’)

    Daarom zat de Staat ook alles in het werk stellen om social media aan banden te leggen en ze zijn aan de winnende hand.
    (zo is vandaag weer Sargon of Akkad weggecensureerd/weggepoetst door de fascisten)

    Alleen daarom al hoop ik dat die gele hesjes die Europese kartel-zonnekoning uit zijn D’66 pand te Parijs zullen sleuren.
    Macron, Rutte, May, Merkel; allemaal exact dezelfde robot.

    De democratie is dood verklaard door de elite.
    Verkracht, terwijl hun MSM-woordvoerders op de Staatsradio en Staatstv stonden te schamperen
    Dus al wat rest is woede en/of defaitisme.

  2. van Urk

   De vele aanslagen in Europa kon voorkomen worden door goede communicatie tussen buitenlandse veiligheidsdiensten. Zij zijn meer druk bezig met elkaar te bespioneren dan met gegevens uitwisselen. Verder is er sprake van ondercapaciteit. Er worden tienduizenden criminelen in de gaten gehouden en om 1 persoon een hele dag in de gaten te houden is een team van 24 man nodig. Dat betekent dus dat men 240 a 480 duizend medewerkers nodig moet hebben om alle gevaren in de gaten te kunnen gaan houden. De AIVD telt namelijk zelf ongeveer 1400 medewerkers.

 6. J.Rademaker

  Nederland heeft echt recht van spreken Poch kan dat beamen.

 7. Nuts

  Of als je tegen de EU bent, dan kan de EU alles van je opgraven en je kpot maken of uiteindelijk zelfs vast zetten zonder dat zij gecontroleerd worden..

  EU fascisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.