Meer Nederlanders vergelijken zorgverzekering (2019)

Meer Nederlanders oriënteren zich dit jaar op een nieuwe zorgverzekering voor 2019. Dat stelt Zorgwijzer aan de hand van eigen statistieken. Volgens de vergelijkingssite is het aantal vergelijkingen hoger dan voorgaande jaren.

Eerder concludeerde Zorgwijzer al uit eigen onderzoek dat het aantal overstappers volgend jaar stijgt naar 1,25 miljoen Nederlanders. Normaal gesproken zijn dit er iets meer dan één miljoen.

Prijsverschillen groter

Als reden voor de stijging van het oriënterende verkeer, noemt Zorgwijzer de prijsverschillen tussen verzekeringen. Die zijn dit jaar groter dan ooit. De goedkoopste basisverzekering is jaarlijks ruim 400 euro goedkoper dan de duurste basispolis. Ook speelt mee dat de meeste zorgverzekeringen volgend jaar duurder worden, soms tot wel 10 euro per maand voor alleen de basisverzekering. Meer mensen zijn daardoor geneigd om te kijken en vergelijken of het elders voordeliger kan.

Collectieve zorgverzekeringen onder vuur

Tot slot speelt de collectieve zorgverzekering een belangrijke rol bij het oriënterend publiek. Dit type verzekering ligt dit jaar onder een vergrootglas. In het consumentenprogramma Radar kwam naar voren dat de collectieve verzekering vaak een sigaar uit eigen doos blijkt. Consumenten werd aangeraden hun eigen polis kritisch onder de loep te nemen en zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Vanuit politieke hoek wordt zelfs gepleit voor algehele afschaffing van de collectieve zorgverzekering. De huidige regering vindt dat nog te vroeg. Wel is de kans zeer groot dat de collectieve korting op basisverzekering wordt teruggeschroefd naar 5 procent. Nu is dat nog 10 procent. Op die manier wil de minister verzekeraars stimuleren om zich meer op zorginhoudelijk niveau te onderscheiden.

Bespaartips

Voor wie van plan is om zijn of haar zorgverzekering te vergelijken, heeft Zorgwijzer nog een paar handige tips:

  1. Verzeker je alleen voor zorg die je echt nodig hebt of zelf niet kunt betalen
  2. Overweeg je eigen risico  te verhogen als je weinig zorgkosten maakt
  3. Betaal je premie in één keer, je krijgt dan vaak een korting
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Aytas

    Wie was er ook alweer verantwoordelijk voor de marktwerking in de zorg?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.