Palestijnen verzoeken Verenigde Naties om een juridische upgrade naar ‘full state’

Voor het eerst sinds 2011 proberen de Palestijnen opnieuw via de Verenigde Naties (VN) hun juridische status te upgraden van ‘observer state’ naar ‘full state’. Momenteel erkent zo’n 70% van de landen wereldwijd de Palestijnse staat, maar in de juridische molen van de VN hebben zij die status niet. Daar willen ze natuurlijk maar al te graag verandering in zien, maar de kans dat dit gebeurt lijkt vooralsnog erg klein. De Verenigde Staten blokkeerden eerdere verzoeken zo stelt de Times of Israël

De ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, Danny Danon, stelt: “We are preparing to stop the initiative, even as it (Palestijnse Autoriteit red.) continues to pay salaries to terrorists every month, encourage ‎violence and lead an unrelenting campaign of incitement against Israel, ‎the Palestinian Authority has the audacity to ask the Security Council to ‎recognize it as a full member state of the United Nations.” Dat belooft natuurlijk weer een portie vingerwijzen naar elkaar waarbij de een  de ander de zwarte piet toeschuift. Veel landen erkennen de legitimiteit van de Palestijnen over hun eigen gebieden wel, maar een officiële juridische status in het VN-framework hebben ze dus niet.

In 2011 mislukte een eerdere poging in de VN veiligheidsraad en werd een stem doorgeschoven naar de Algemene Vergadering. Toen stemden 138 staten voor, 9 tegen en onthielden 41 staten zich van stemming. De staten die toen voor stemden komen grotendeels overeen met de zogenaamde Group 77, een groep ontwikkelingslanden die samenwerken om elkaars belangen te versterken. Deze groep vertegenwoordigen een meerderheid van de wereldbevolking en bestaan uit grofweg Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, en Euraziatische landen.

Volgens de VN-ambassadeur Danny Danon (Likud) wordt deze groep misbruikt: “It is unfortunate that it will now become a platform for spreading lies and incitement. This will not promote the G-77’s goals, and encourages the Palestinians to not engage in negotiations for peace.” Maar het is heel goed mogelijk dat Danon bij de volgende verkiezingen in Israël wordt vervangen en zijn eenzijdige blik op het toetreden aan de G77 verandert. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de Palestijnen tegen die tijd al voldoende reden hebben gegeven om Danon gelijk te geven.

Vooralsnog afwachten dus en hopen dat er vrede komt. De upgraden van de Palestijnen naar ‘full state’ zou daarbij natuurlijk wel kunnen helpen want het is tijd dat de goeden (aan beide zijden) niet langer lijden onder de kwaden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Palestina verdient een eigen staat. Deze twee staats oplossing zal nooit werken zolang Israel zich als aggressor in de regio opstelt

  1. Roughwood

   Eugenie heeft niet zoveel met democratie en voelt zich schijnbaar lekkerder bij de overige regeringsvormen met hun despoten in het Midden-Oosten!

 2. Ritter

  Er zal geen vrede komen tussen Israël en de Palestijnen zolang de Palestijnen uit zijn op vernietiging van de staat Israël.

  En Iran zal ook geen vrede toelaten want die zweert ieder jaar vernietiging van Israël en steunt organisaties als Hamas en Hezbollah.

  De Palestijnen hebben geen enkele wil getoond om tot een duurzame oplossing van het probleem te komen.

  Ze kregen Gaza. Maar in plaats van Gaza op te bouwen werd er een racketplatform van gemaakt van waaruit Israël word aangevallen.

  Kortom,

  1. Rosasolis

   @Ritter. De Palestijnen “kregen” Gaza niet. Ze werden in dit woestijn gebied gedumpt, door Israel. Nadat zij werden hun gebieden op de West-bank gedwongen te verlaten. Het land in Gaza is zeer onvruchtbaar.

   1. Paaldanseres

    Er zijn heden ten dagen genoeg technieken om van die zgn woestijn een vruchtbaar land van te maken. Maar daar zijn deze parasieterende haatbaarden te lui en te laks voor. Liever de handen ophouden, gratis geld krijgen en vooral niks doen. Waar is de wil van de echte vredelievende Palestijn om dat shithole om te bouwen tot een rijk land voor de echte vredelievende Palestijnen. Maar nee, dan moet je eerst de grote vuillakken deruit zien te schoppen en daar hebben de gekwetsten het lef niet voor. Dat ze daar eerst maar eens mee beginnen, dan ben je al een heel eind.
    .
    Liever sloten ontwikkelingsgeld blijven ontvangen van zgn democratische landen, om de haat tegen Israël te blijven voortzetten. Terroriseren, moorden en raketten schieten is en blijft prioriteit nummero uno voor deze -door links in stand gehouden- terroristen. Het word hoog tijd om die zandvlooi terroristen, nog veel verder de woestijn in te jagen.

    1. Troelstra

     Je hebt volkomen gelijk.

   2. Ritter

    Rosasolis

    Kennelijk bent u niet op de hoogte van de situatie aldaar.

    Palestijnen zijn niet gedumpt in Gaza.

    Gaza is niet “bezet”. Israël heeft zich in 2005 volledig teruggetrokken uit Gaza. Sinds 1 september 2005 woont geen enkele Israëlische burger noch soldaat in de Strook.

    Dus de inwoners van Gaza worden niet “onderdrukt” ………..of het moet Hamas zijn die de baas is in Gaza die haar eigen bevolking onderdrukt.

    1. Rosasolis

     @Ritter. Ik heb niet geschreven dat Gaza is “bezet”. U vindt het kennelijk leuk om wat correspondenten hebben geschreven, om te draaien! Ik heb wel geschreven dat de Palestijnen in Gaza werden daar gedumpt door Israel.

   3. Bosche draak

    Dat is niet waar, ze zijn vrijwillig vertrokken want hun “moslimbroeders” zouden de Joden wel even in zee drijven.
    Dat binnen de week de moslims een ongenadig pak slaag kregen vermelden we maar even niet?

    (Okay okay, het waren 6 dagen. Laten we er vanuit gaan dat op dag 7 de mensen in Israël massaal de voeten omhoog deden na het schoppen van zoveel moslimkonten)

 3. Rosasolis

  Israel lijkt steeds meer als Zuid-Afrika tijdens de jaren van Apartheid. Terwijl Israel steeds meer land van de Palestijnen pakt, omdat hun populatie hevig aan het groeien is…groeit ook de populatie van de niet-joden gemeenschappen. Terwijl de Israeli burgers leven in comfortabel woningen, de Palestijnen moeten onder extreem armoedig omstandigheden leven, zonder enige hoop voor betere toekomst.
  Maar omdat dit heel kleine land (heel Israel) binnenkort grote problemen met overpopulatie krijgt, zal de muur dat de 2 groepen van elkaar schijt gaan vallen. Als recent bewijs, gebeurde dit niet zo lang geleden in Berlijn.

  1. Ritter

   Rosasolis

   Het wordt steeds moeilijke om Israël als een Apartheidsstaat te omschrijven, wanneer een duidelijke meerderheid van de Arabieren zegt dat ze eigenlijk liever in de Joodse staat zou willen wonen.

   En exact dat bevestigde ook een nieuwe peiling die werd uitgevoerd. In de peiling werd aan Arabische burgers gevraagd welke persoonlijke opvatting zij hebben met betrekking tot de staat Israël.

   Een grote meerderheid van 60% van de geënquêteerde Arabieren liet zich positief uit over Israël, slechts 37% had een negatieve mening met betrekking tot de Israëlische staat.

   Onder de Arabische moslims stond 49% positief tegenover Israël, 48% negatief. Onder de christelijke Arabieren had 61% een positieve mening over Israël, slechts 33% bekritiseerde Israël. Onder de Druzen had niet minder dan 94% een positieve mening over Israël.

   Ook dient genoemd te worden dat 47% van de geënquêteerden van mening is dat ze ongelijk behandeld zouden worden in vergelijking met de joodse bevolking. Desondanks zei een overweldigende meerderheid van 63% dat Israël voor Arabieren een goede plek zou zijn om te leven.

   1. Paaldanseres

    Klinkt bekend… “Het is dus de minderheid, die het verziekt voor de meerderheid”.

   2. Duijndam

    Ritter vermeldt de bron niet, daar zal hij zijn redenen wel voor hebben.

    😉

   3. Rosasolis

    @Ritter, uw cijfers zijn niet altijd de waarheid. Omdat u weinig met u leven doet, hangt u blijkbaar urenlang aan diverse internet sites om allerlei cijfers te verzamelen.
    Waar heeft u het van: dat de meeste Arabieren Israel geweldig vinden, terwijl zij leven onder bijzonder slechte levensomstandigheden, met een grote muur erom heen dat hun van zowel hun christelijke als joodse familieleden als kennissen scheid? Dit kleine land gaat binnenkort helemaal kapot omdat het een OVERVOL bevolkte land is, die niet wil omgaan met zijn oer-bewoners.

    1. Ritter

     Rosasolis

     “met een grote muur erom heen”
     ————-

     U bedoelt kennelijk Gaza.

     Wel, Gaza heeft een Palestijns bestuur en word dus niet “bezet”.

     Gaza is in 2005 overdragen aan de Palestijnen. Deze besloten niet Gaza op te bouwen maar Gaza te gebruiken om aanvallen uit te voeren op Israël.

     Eerst de aanslagen van zelfmoordterroristen op schoolbussen. Als antwoord daarop besloot Israël een muur te bouwen om de zelfmoordterroristen tegen te houden.

     Die muur was effectief.

     Toen besloten de Palestijnen om raketten over die muur te schieten op burgerdoelen in Israël.

     Daarbij is de doelstelling van Hamas om Israël te vernietigen en op het grondgebied een kalifaat te stichtten.

     Kortom, uiteindelijk zijn de Palestijnen uit op vernietiging van Israël. Daarom is er nu geen vrede.

     1. van Urk

      Kortom de Palestijnen die oorspronkelijk uit verschillende Arabische regio,s vandaan zijn gekomen kunnen inderdaad niet omgaan met de oerbewoners uit het land van de bijbel.

 4. henk vintage

  Met moslims valt niet samen te leven nergens op de wereld.

  1. Duijndam

   Is Nederland dan onleefbaar?

   1. Troelstra

    Hoe meer Moslims in Nederland, hoe onleefbaarder ons land. Geldt trouwens voor alle landen. Hoe hoger het percentage Islam, des te onleefbaarder. Want waar de Islam verschijnt, daar is het de welvaart, daar is het de vrijheid, daar is het de democratie die verdwijnt. En daarom moeten wij de Islamisering een halt toeroepen. Het Islamitische gezwel dient uit Europa verwijderd te worden.

    ISLAMOPHOBIA: THE WORD THAT WAS INVENTED TO MAKE YOU SHUT UP ABOUT ISLAM. IT IS NOT A PHOBIA IF THEY ARE REALLY OUT TO CONVERT, CONQUER OR KILL YOU!

    ZATERDAG 22 MAART 2008
    De islam als veroveringsideologie
    Islam is geen religie, en ook geen cultus. Het is een compleet systeem.

    De islam heeft religieuze, juridische, economische en militaire componenten. De religieuze component is een weerhaak voor alle andere componenten.

    Islamisering doet zich voor wanneer er genoeg moslims in een land zijn om actie te voeren voor hun zogenoemde “recht om hun geloof te mogen belijden”.

    Wanneer een politiek correcte maatschappij met een verscheidenheid aan culturen instemt met de “redelijke eisen” van moslims om hun “geloof te mogen belijden” krijgen ze de andere componenten er onder de tafel bij. Dat werkt zo: (bron voor de percentages: CIA The World Fact Book (2007).

    Zolang moslims ongeveer 1% van de bevolking van een willekeurig land uitmaken zullen ze worden beschouwd als een vredelievende minderheid die voor niemand een bedreiging vormt. Ze worden, in feite, in artikelen en films afgebeeld als unieke, kleurrijke stereotypen:

    Verenigde Staten – 1.0 % moslim
    Australië – 1.5% moslim
    Canada – 1.9% moslim
    China – 1%-2% moslim
    Italië – 1.5% moslim
    Noorwegen – 1.8% moslim

    Bij 2% en 3% beginnen ze bekeerlingen te maken onder andere etnische minderheden en ontevreden groepen, voor een belangrijk deel in gevangenissen en onder straatbendes.

    Denemarken – 2% moslim
    Duitsland – 3.7% moslim
    Verenigd Koninkrijk – 2.7% moslim
    Spanje – 4% moslim
    Thailand – 4.6% moslim

    Vanaf 5% oefenen ze een onevenredig grote invloed uit in verhouding tot hun aandeel van de bevolking.

    Ze zullen aandringen op de introductie van halal (zuiver naar islamitische standaard) voedsel, en zo zorgen voor banen voor moslims in de voedingsindustrie. Ze zullen de druk opvoeren op supermarktketens om dit voedsel in de schappen te plaatsen – met dreigementen voor het geval men aan die oproep niet voldoet. (Verenigde Staten)

    Frankrijk – 8% moslim
    Filippijnen – 5% moslim
    Zweden – 5% moslim
    Zwitserland – 4.3% moslim
    Nederland – 5.5% moslim
    Trinidad & Tobago – 5.8% moslim

    Op dit punt beginnen de pogingen de overheid zover te krijgen dat ze zichzelf volgens de regels van de sharia, de islamitische wet, mogen besturen. Het uiteindelijke doel van de islam is niet om de hele wereld te bekeren, maar om de hele wereld onder de wetten van de sharia te brengen.

    Wanneer moslims 10% van de bevolking uitmaken zullen ze de wetteloosheid doen toenemen om zo te klagen over hun levensomstandigheden (Parijs – autobranden). Elke actie van een non-moslim die de islam beledigt wordt gevolgd door opstanden en dreigementen (Amsterdam – Mohammed cartoons)

    Nadat ze een aandeel van 20% hebben bereikt zijn bij het minste of geringste rellen te verwachten, worden er jihad milities gevormd, komen er hier en daar moorden voor en wordt er af en toe een kerk of synagoge in de brand gestoken:

    Ethiopië – 32.8% moslim

    Bij 40% verschijnen de wijdverbreide bloedbaden, voortdurende terroristische aanvallen en aanhoudende oorlogvoering door milities:

    Bosnië – 40% moslim
    Tsjaad – 53.1% moslim
    Libanon – 59.7% moslim

    Vanaf 60% kun je ook verwachten: ongebreidelde vervolging van ongelovigen en andere religies, sporadische etnische zuiveringen (genocide), het gebruik van de wetten van de sharia als wapen en het invoeren van de jizya, de belasting voor ongelovigen:

    Albanië – 70% moslim
    Maleisië – 60.4% moslim
    Qatar – 77.5% moslim
    Soedan – 70% moslim

    Na 80% kun je verwachten dat de etnische zuiveringen en genocide van de staat uitgaan:

    Bangladesh – 83% moslim
    Egypte – 90% moslim
    Gaza – 98.7% moslim
    Indonesië – 86.1% moslim
    Iran – 98% moslim
    Irak – 97% moslim
    Jordanië – 92% moslim
    Marokko – 98.7% moslim
    Pakistan – 97% moslim
    Palestijnse gebieden – 99% moslim
    Syrië – 90% moslim
    Tadzjikistan – 90% moslim
    Turkije – 99.8% moslim
    Verenigde Arabische Emiraten – 96% moslim

    100% zal de vrede van Dar-es-Salaam inluiden – men denkt dat er vrede zal heersen omdat iedereen moslim is:

    Afghanistan – moslim 100%
    Saudi-Arabië – moslim 100%
    Somalië – moslim 100%
    Jemen – moslim 99.9%

    Dat is natuurlijk niet het geval. Om hun bloeddorst te bevredigen beginnen de moslims dan elkaar om diverse redenen uit te moorden.

    “Voor ik negen was had ik de grondregel van het leven als Arabier al geleerd. Die luidde: ik tegen mijn broer; mijn broer en ik tegen mijn vader; mijn familie tegen mijn neven en de clan; de clan tegen de stam; en de stam tegen de wereld. En wij allemaal tegen de ongelovige. – Leon Uris, “De Hadji”

    Naar het boek van Dr. Peter Hammond: Slavery, Terrorism and Islam: The Historical Roots and Contemporary Threat

    Bovenstaande is een vertaling van een artikel dat op diverse blogs is verschenen.

   2. flessenpost

    Daar waar grote concentraties moslims leven is ons land voor de autochtone Nederlander onleefbaar.

   3. Gekko

    Ga maar eens naar de Schilderswijk in Den Haag met een keppeltje op. Je staat bloot aan scheldpartijen, intimidaties en soms ook fysiek geweld. Geldt ook voor homo’s en te werelds geklede vrouwen.

   4. Bosche draak

    Is de overmatige hoeveelheid overlast een zegen volgens u?

   5. Arie B

    Steeds onleefbaarder, steeds onverdraagzamer, steeds meer lasten om die onzin en bijstand te kunnen blijven betalen, steeds meer eigen identiteit die onder druk komt, steeds meer overlast en criminaliteit door bepaalde groeperingen, steeds meer overgaan op de zware criminaliteit.. Woon jij afgezonderd in de duinen?

  2. Troelstra

   + 1

 5. Troelstra

  1. Wanneer werd het land “Palestina” opgericht en door wie?
  2. Welke waren zijn buurlanden?
  3. Wat was zijn hoofdstad?
  4. Wat waren zijn belangrijkste steden?
  5. Noem tenminste één “Palestijnse leider” voor Arafat.

  6. Wat was de taal van het “land Palestina”?
  7. Welke was de belangrijkste religie in het “Antieke land Palestina”?
  8. Hoe heette de munteenheid van het land?
  9. Kies een willekeurig datum in de geschiedenis en zeg wat ongeveer de wisselkoers van de “Palestijnse” munteenheid tegenover de Amerikaanse dollar, de Duitse Mark, het Britse Pond, de Japanse Yen of de Chinese Yuan was op die datum.
  10. Aangezien er nu niet zo´n land “Palestina” bestaat, wat veroorzaakte zijn ondergang en wanneer gebeurde dit?
  11. Waarom probeerden de “Palestijnen” nooit onafhankelijk te worden vóór de vernietigende nederlaag van de invasielegers van Arabische landen in de Zesdaagse Oorlog van 1967?

  1. Paaldanseres

   Het blijft aardig stil…

   1. flessenpost

    Daar gaan nooit geen antwoorden op komen, Palestijnen als zodanig en het land Palestina hebben nooit bestaan.

  2. Arie B

   ++++++++!!

 6. Gekko

  Dit jaar is Israël 21 keer veroordeeld door de Verenigde Naties. Dat is meer dan 3x zo vaak als alle overige landen ter wereld bij elkaar. Bij de niet-veroordeelde landen zitten lieverdjes als China, Saudie-Arabië, Noord/Korea en Turkije, landen waar mensenrechten met voeten getreden worden.

  De Westerse landen onthouden zich in de VN van stemming bij de anti-Israël resoluties. Ze stemmen niet tegen, om de moslimlanden niet voor het hoofd te stoten. Een uiterst laffe opstelling!

  1. Arie B

   Dat zegt natuurlijk ook alles over het failliette instituut. Snel mee kappen en geen cent meer aan bijdragen. Je kunt het net zo goed in de sloot gooien. Het is net het songfestival, jij krijgt onze stem hoe vals je liedje ook wordt.

 7. Troelstra

  Haar eerste zoontje noemde ze “strijder” en op geboortekaartje prijkte een mitrailleur: portret van één van de IS-weduwen die België moet laten terugkeren

  Vandaag besliste een Brusselse kortgedingrechter dat de kinderen van twee IS-strijdsters en de moeders zelf naar België moeten gerepatrieerd worden. Beiden zitten al maanden vast in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Een van hen is de Antwerpse IS-weduwe Tatiana Wielandt (26). In België zal ze in de gevangenis belanden, haar kinderen zouden opgevangen worden door familie. Hoe een Vlaams meisje uitgroeide tot een geradicaliseerde vrouw die twee keer naar oorlogsgebied trok met haar kroost.

  In 2012 kwam aan het licht dat de radicale, dat jaar verboden moslimorganisatie Shariah4Belgium ook wat autochtone, vrouwelijke bekeerlingen onder haar volgers had. Een van hen was de Antwerpse Tatiana Wielandt, die op jonge leeftijd ineens moslima geworden was en een relatie had met de radicale moslim Noureddine Abouallal, kopstuk van de organisatie. In een interview met Het Laatste Nieuws zei de moeder, die lijdzaam moest toezien hoe haar dochter steeds meer vervreemdde: “Ik schaam mij omdat ze rondloopt in een boerka, omdat mijn kleinzoontje letterlijk ‘strijder’ heet en er op zijn geboortekaartje een moslimkrijger met mitrailleur stond afgebeeld.”

  Opgegroeid in oervlaams gezin
  Nochtans groeide Wielandt op als een doodgewone Vlaamse tiener. Ze stamt af van oervlaamse ouders, haar roots liggen tussen velden en weilanden even ten zuiden van Gent. Ze wou het aanvankelijk tot apothekeres schoppen en was, voor ze begon te radicaliseren, al aan haar studies farmacie begonnen. Maar ze groeide echter uit tot een moslima, die hoe langer hoe meer vervreemdt van haar familie. “Ik ben mijn kind kwijt want ik herkén mijn dochter niet meer. En ik lijd daar verschrikkelijk onder”, aldus haar moeder in het interview van zes jaar geleden. “Eenmaal 18 jaar, veranderde ineens álles. Tatiana was een relatie met Noureddine begonnen, ze liet ons weten dat ze zich had bekeerd tot de islam. Mijn man heeft van verdriet twee dagen op de zetel gelegen. Ik was er kapot van. Onze dochter moslima?!”

  Toen ze pas 19 geworden was, trouwde Wielandt met Abouallal. Vanaf het huwelijk met Abouallal begon Wielandt een boerka te dragen en steunde ze de radicale ideeën van haar echtgenoot, die een baard liet groeien en lange gewaden begon te dragen. Ze had vanaf dan ook nog amper contact met haar ouders. Er mochten ook geen mannen bij haar op bezoek komen, zelfs haar eigen vader niet. Intussen had Wielandt ook haar studies opgegeven.

  Het koppel kreeg in 2011 een zoontje, Mujahid. Die naam betekent “strijder” in het Arabisch en was dus allesbehalve toevallig gekozen. Een nieuwe schok voor de ouders. Maar er zullen er nog veel volgen. De geboortekaart bleek een blad te zijn met daarop de naam van en een tekening van een oorlogskrijger met een mitrailleur in de hand.

  Vakantie naar Marokko
  Op de vraag hoe het zover had kunnen komen, antwoordde de moeder van Wielandt: “Ik vrees dat mijn man en ik zonder het destijds te beseffen een grote fout hebben gemaakt. We hebben Tatiana vanaf haar 14de vier zomers na elkaar op vakantie naar Marokko laten gaan met de Marokkaanse familie van haar beste vriendinnetje”. Dat vriendinnetje is de zus van Abouallal.

  Eind december 2012 vestigde Wielandt zich met haar schoonzus Bouchra Abouallal en hun gezinnen (en dus Wielandt mét baby) in een gebied in Syrië dat IS later tot kalifaat zou uitroepen. Ze waren er nagenoeg de eerste Belgen. Wielandts echtgenoot, die zich liever Abu Mujahid liet noemen, sloot zich aan bij Al Nusra, de Syrische afdeling van Al Qaeda. Na amper een half jaar, in juli 2013, werd hij in de buurt van Aleppo doodgeschoten. Hun zoontje was op dat moment twee jaar.

  In 2014 wilden Wielandt en haar schoonzus terugkeren, omdat die gewond was geraakt. De ondertussen hoogzwangere Wielandt en haar gezin slaagde er met de hulp van de Belgische politie in om naar België terug te keren. Ze raakten op eigen kracht tot in het Belgische consulaat in Istanbul en hadden geen identiteitspapieren meer, want die hadden ze bij aankomst in Syrië aan de militieleiding moeten afgeven. Verschillende diensten van Binnen- en Buitenlandse Zaken en van de federale politie hadden de zwangere vrouw en het jongetje aan nieuwe papieren geholpen, zodat zij terug konden keren. In ons land werden ze ondervraagd en vrijgelaten.

  Terug naar het front
  Wielandt beviel nadien van een zoon bij haar schoonmoeder. Hij kreeg de naam Shahid, Arabisch voor ‘martelaar’. Tatiana en Bouchra keerden vervolgens terug naar het front in Syrië waar ze vermoedelijk nog ‘drie à vier keer’ hertrouwden. Wielandt kreeg daar ook nog een kind van een inmiddels gesneuvelde Nederlandse strijder: Abdulrahman Al Shamri.

  Volgens jihadexpert Montasser AlDe’emeh hadden de weduwen “er als ‘vrouw van een martelaar’ een speciale plaats in die samenleving.” Door die eretitel kregen ze niet alleen aanzien, maar ook geld, voedsel en onderdak. Niet alleen Tatiana en Bouchra droegen die eretitel, ook hun kinderen genoten een speciale status.

  Spijtbetuiging bij Vranckx
  In maart 2018 sprak Rudi Vranckx met de moeders in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië, waar ze nog altijd vastzitten. In die reportage betuigden ze spijt. Ze wilden gerust naar de gevangenis, zeiden ze, zolang de kinderen maar veilig zijn. Volgens AlDe’emeh bleven ze echter vaag over IS en zeiden ze niets over hun radicale ideologie. “Ik onthoud vooral dat ze hebben aangekondigd dat ze hun kinderen als IS-soldaten zullen inzetten”, aldus de jihadexpert in juni in een interview met Humo.

  Diezelfde maand werd Wielandt met twee andere weduwen, onder wie haar schoonzus bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Wielandt en Abdouallal schakelden in mei nog het gerecht in om de Belgische staat te verplichten hun kinderen naar België te laten terugkeren. In juli vingen ze bot bij de rechtbank. De rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in het door oorlog verscheurde Syrië. Maar vandaag besliste de kortgedingrechter dat zowel de moeders als de kinderen toch naar ons land moeten gerepatrieerd worden.

 8. Heras

  Het zou de VN sieren om Hamas en de PA te veroordelen. Tenslotte zijn deze groepen verantwoordelijk voor de huidige situatie. Abbas heeft gezworen om Israel niet te erkennen als staat. Ja, dan blijft de impasse bestaan.

 9. Troelstra

  Achter de naam Mohammed lezen we overal in door mohammedanen geplaatste publicaties: (VZMH).
  Dat betekent: Vrede Zij Met Hem.

  Dit moet volgens mij op een vergissing berusten. Achter de naam van profeet Mohammed moet staan: (HZMH).
  In de betekenis van: Haat Zij Met Hem.

  Wat ook niet klopt is dat moslims nog altijd volhouden en denken dat de Arabier Mohammed, die niet lezen noch schrijven kon, een profeet was. Iedereen in de wereld weet toch immers dat Mohammed geen profeet, maar PEDOFEET was.

 10. Christina

  Zijn er goede Palestijnen dan……..???

 11. Arie B

  Waarom claimen ze geen staat in Jordanië? Ik vind dat ze in niks laten zien dat ze het ‘verdienen’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.