Palestijnen verzoeken Verenigde Naties om een juridische upgrade naar 'full state'

Geen categoriedec 27 2018, 13:00
Voor het eerst sinds 2011 proberen de Palestijnen opnieuw via de Verenigde Naties (VN) hun juridische status te upgraden van 'observer state' naar 'full state'. Momenteel erkent zo'n 70% van de landen wereldwijd de Palestijnse staat, maar in de juridische molen van de VN hebben zij die status niet. Daar willen ze natuurlijk maar al te graag verandering in zien, maar de kans dat dit gebeurt lijkt vooralsnog erg klein. De Verenigde Staten blokkeerden eerdere verzoeken zo stelt de Times of Israël.
De ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, Danny Danon, stelt: "We are preparing to stop the initiative, even as it (Palestijnse Autoriteit red.) continues to pay salaries to terrorists every month, encourage ‎violence and lead an unrelenting campaign of incitement against Israel, ‎the Palestinian Authority has the audacity to ask the Security Council to ‎recognize it as a full member state of the United Nations." Dat belooft natuurlijk weer een portie vingerwijzen naar elkaar waarbij de een de ander de zwarte piet toeschuift. Veel landen erkennen de legitimiteit van de Palestijnen over hun eigen gebieden wel, maar een officiële juridische status in het VN-framework hebben ze dus niet.
In 2011 mislukte een eerdere poging in de VN veiligheidsraad en werd een stem doorgeschoven naar de Algemene Vergadering. Toen stemden 138 staten voor, 9 tegen en onthielden 41 staten zich van stemming. De staten die toen voor stemden komen grotendeels overeen met de zogenaamde Group 77, een groep ontwikkelingslanden die samenwerken om elkaars belangen te versterken. Deze groep vertegenwoordigen een meerderheid van de wereldbevolking en bestaan uit grofweg Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, en Euraziatische landen.
Volgens de VN-ambassadeur Danny Danon (Likud) wordt deze groep misbruikt: "It is unfortunate that it will now become a platform for spreading lies and incitement. This will not promote the G-77’s goals, and encourages the Palestinians to not engage in negotiations for peace." Maar het is heel goed mogelijk dat Danon bij de volgende verkiezingen in Israël wordt vervangen en zijn eenzijdige blik op het toetreden aan de G77 verandert. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de Palestijnen tegen die tijd al voldoende reden hebben gegeven om Danon gelijk te geven.
Vooralsnog afwachten dus en hopen dat er vrede komt. De upgraden van de Palestijnen naar 'full state' zou daarbij natuurlijk wel kunnen helpen want het is tijd dat de goeden (aan beide zijden) niet langer lijden onder de kwaden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten