Intellectuele bescheidenheid lijkt volledig weg bij politici en beleidsmakers. Dat die bescheidenheid echt weg is bleek afgelopen week toen ChristenUnie (!) Kamerlid Eppo Bruins vol overtuiging de kritieken van Thierry Baudet (FvD) duidde als 'complete and utter bullshit'. Zelfs Kamervoorzitter Arib schrok ervan. Dat terwijl intellectuele bescheidenheid gepast is in het debat over klimaatverandering. We weten als mensen helemaal niet zo veel. Nu het kaartenhuis langzaam in elkaar dondert is het tijd een alternatieve lezing aan te bieden. En dat doet Salomon Kroonenberg bij de TU Delft.
Op de beelden is te zien hoe een nuchtere en bescheiden Kroonenberg de geschiedenis van het klimaatdebat, gegevens over de temperatuur en modellen onder de loep neemt. Zo laat Kroonenberg belangrijke correlaties zien tussen zonneactiviteit en temperatuur. Maar ook de belangrijke periode tussen 1945 en 1975 waarin afkoeling plaatsvond. Die periode zou een stellige Jesse Klaver eens moeten bekijken. In die periode steeg de CO2-uitstoot sterk, maar daalde de temperatuur. Een wetenschapper als Eppo Bruins zou ook moeten toegeven dat wanneer het tegenovergestelde van een hypothese wordt aangetoond de hypothese moet worden herzien? Of tenminste de stelligheid ervan afgezwakt.
Maar nee, we hebben het over een klimaatakkoord van politici en dus gaan de politieke belangen voor waarheidsvinding in de Tweede Kamer. En dat wat we denken te weten moeten we ook steeds weer herzien. Maar in de politiek is men stuitend stellig. Daar gelden blijkbaar compleet andere regels. Vergeet niet: Kroonenberg bestrijd niet de gegevens of de feiten. Bijvoorbeeld het feit dat de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 35 jaar wel is gestegen. Waar hij kritiek op heeft is de simplistische manier waarop causale verbanden worden verondersteld. Beleidsmakers en politici lijken er niet om te malen.
Nu het geloof in het CO2-verhaal na jarenlange politieke communicatie en verweving in het nationale onderwijssysteem gemeengoed is geworden is het logisch dat kiezers de politici achterna hobbelen. Doorpakken denken ze in Den Haag. En hoe ziet dat doorpakken er uit? Nou, bedrijven worden vrijgesteld van CO2 heffingen. Dus links klaagt natuurlijk over dit 'rechtse beleid'. Maar het klimaatakkoord is niet links of rechts, het is vooral voorbarig en niet effectief.
In zaken als deze is het natuurlijk ook pijnlijk om toe te geven als je fout zit. En het is jammer dat de burger voor dit gebrek aan bescheidenheid de hoofdprijs betaalt.