Peilingen: FvD wint twee zetels en wordt beloond voor felle oppositie tegen Marrakesh pact

Geen categoriedec 02 2018, 9:45
Afgelopen weken zagen we slechts weinig verschuivingen in de peilingen. Af en toe verloor de een en won de ander. Deze week laat de peiling van Maurice de Hond grotere verschuivingen zien. De grootste verschuivingen zien we bij Forum voor Democratie, dat twee zeteltjes pakt. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van de PVV en 50Plus, die beiden een zetel inleveren. Voor 50Plus geen verbazing, sinds het gerommel aan de top is begonnen.
[caption id="attachment_214662" align="aligncenter" width="550"]Peilingen van Maurice de Hond: Bron: Maurice de Hond Peilingen van Maurice de Hond: Bron: Maurice de Hond[/caption]
De kiezer beloont daarmee het harde werk van Thierry Baudet en Forum voor Democratie inzake het Marrakesh pact. Filmpjes, petities, mediaberichten, debatten: alles zagen we voorbij komen in een poging de kiezer bewust te maken van wat er speelt en het kabinet te bewegen af te zien van ondertekening. Baudet heeft het wederom zover gekregen dat het kabinet een inlegvel gaat toevoegen aan het verdrag. Daarmee scoort hij de facto net zo goed als tijdens het Oekraiene referendum. Dat was uiteindelijk ook een zaak voor het inlegvelletje van Rutte. De winst voor FvD komt op een cruciaal moment in de tijd. Veel later hadden ze ook niet moeten beginnen met de pre-campagne voor de komende Europese en Provinciale Statenverkiezingen. Nu dat momentum weer vasthouden!
Verder zijn geen grote verschuivingen waarneembaar. Op de lange termijn doen PvdA, FvD en DENK het erg goed. Zouden er nu verkiezingen zijn dan herstellen de sociaal-democraten zich en bevinden ze zich in de top van de politiek met 15 zetels. Nog altijd de vierde partij van Nederland. Een serieuze partij om rekening mee te houden. De PVV lijkt stabiel. Ondanks dat ze nu al een jaar rond de 20 zetels zweven is het soms ook goed om gewoon stabiel te blijven. Op en neer op een electorale wip-wap is ook weer niet gezond en de stabiliteit van de PVV kan impliceren dat ze nu een vaste groep in het electoraat hebben gevonden die bereid zijn haar stem aan de partij te gunnen. Van alle coalitiepartijen is ChristenUnie de enige die op winst staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten