Peilingen! FvD zit GroenLinks op de hielen en wint twee zetels

Geen categoriedec 09 2018, 9:45
De peilingen zijn weer binnen en er zijn een aantal verschuivingen. Afgelopen week vond het Marrakeshdebat plaats in de Tweede Kamer. Dankzij verwoede pogingen van voorman Baudet kreeg de jonge partij het voor elkaar de Tweede Kamer te overtuigen om in debat te gaan over het VN-migratiepact. Dit lijkt zich nu uit te betalen in nogmaals een stijging in het aantal virtuele zetels in de peilingen van Maurice de Hond. Goed nieuws dus. Verder is het opmerkelijk dat de VVD nog steeds te grootste is, maar dat haar voorsprong op de PVV nog maar vier zetels bedraagt. Verder zien de peilingen er eigenlijk diep triest uit. Niemand gaat winnen met deze verdeling.
[caption id="attachment_215121" align="aligncenter" width="550"]Peilingen van Maurice de Hond op 9 december 2018. Bron: Maurice de Hond Peilingen van Maurice de Hond op 9 december 2018. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Voor degenen die zich zorgen maken om de bestuur- en beheersbaarheid van het land zijn bovenstaande geen positieve cijfers. Als straks de VVD onder de twintig zetels geraakt zien we wellicht acht partijen die kunnen regeren. In het verleden zagen we bijvoorbeeld een ijzersterke PvdA en VVD die samen de grootste werden, maar bij de verkiezingsuitslag van 2017 zagen we de huidige fragmentatie van partijen al opduiken. We zitten nu met een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Vier partijen dus. Als de huidige trends zich voortzetten kan het dus zomaar zijn dat we een onmogelijke formatie tegemoet gaan. Een formatie waarbij geen enkele partij echt een grote meerderheid heeft. Leuk dus die stijgingen voor Forum voor Democratie, PvdA en GroenLinks, maar wat blijft er van het land over als we straks een 6-partijen coalitie krijgen?
Meest opvallende aan de peilingen is toch wel de stijging van FvD, die natuurlijk winnen vanwege een uiterst goed optreden tijdens het Marrakeshdebat, maar ook de Partij van de Arbeid. De laatste loost de laatste tijd weer Turkse politici die overstappen naar DENK, waardoor er meer ruimte komt voor sociaal-conservatieve democraten in de geest van Drees. Opvallend is wel dat de PVV deze week ook zetels verliest, blijkbaar konden de woordvoeringen van de PVV in het Marrakeshdebat weinig overtuigen. Voor eenieder die het zeven uur durende debat heeft gevolgd komt dit niet als een verassing. De PVV was een duidelijk tegenstander, maar wel van mindere kwaliteit dan de woordvoeringen van Baudet, die veel weet van het onderwerp. Logisch dat een Kamerlid als Sietse Fritsma het daar tegen moest afleggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten