Peilingen: Kiezers SP en Partij voor de Dieren ook tegen VN-migratiepact van Marrakesh

Goed, we hebben al veel geschreven over het pact, maar dit moeten we toch echt even kwijt. Op basis van een peiling van Maurice de Hond kunnen we stellen dat de grootste groep in Nederland tegenstander is van het VN-migratiepact van Marrakesh. Ruim 41% van de respondenten gaf aan te willen dat de regering het pact niet ondertekent. Zelfs kiezers van SP en Partij voor de Dieren (PvdD) geven aan liever te willen dat de regering afziet van ondertekening. Onder SP kiezers is dit het hoogst, ruim 40% is tegen. PvdD-kiezers geven vaker aan niet te weten waar het pact over gaat, maar alsnog is de grootste groep tegenstander: zo’n 30%.  

Kiezers van VVD, D66 en PvdA hebben veel minder moeite met het pact. Zo vinden kiezers van al die partijen het ondertekenen met inlegvel een prima plan. Uitgezonderd CDA-kiezers, ondanks dat ze graag willen tekenen met inlegvel is een meerderheid van hen alsnog wel tegenstander (37%). Het pact kan vooral op weerstand stuiten bij PVV en FvD kiezers.  Dat verbaast natuurlijk niet. Een overgrote meerderheid van hun kiezers is tegen (FvD: 89%, PVV: 81%). De peiling laat duidelijk zien waar de VVD haar zetels aan heeft verloren in de afgelopen maanden: het opstormende Forum voor Democratie. Huidige kiezers van de VVD willen dat het pact getekend wordt (72%), maar wanneer we oud-VVD kiezers meenemen in de verdeling, dan zie je dat een derde daarvan nu op FvD stemt. Vanwege dit soort onderwerpen is Mark Rutte dus veel kiezers kwijtgeraakt, aldus De Hond.

Houding van kiezers tegenover het VN-migratiepact van Marrakesh onderverdeeld in partijvoorkeuren. Bron: Peilingen Maurice de Hond
Houding van kiezers tegenover het VN-migratiepact van Marrakesh onderverdeeld in partijvoorkeuren. Bron: Peilingen Maurice de Hond

Slechts 11% van de kiezers denkt dat de maatregeleneffectiviteit van het Marrakesh pact zal bijdragen aan minder illegale migratie. Terwijl 55% denkt dat het pact niet zal bijdragen. Daarmee is het draagvlak voor ondertekening laag, zowel bij oppositiepartijen als coalitiepartijen is er kritiek. Toch gaat Rutte tekenen. GroenLinks kiezers lijken te gaan voor de politiek correcte optie en stellen zich ambivalent op: ruim 45% beantwoord de vraag ‘Wat vindt u dat de Nederlandse regering moet doen t.a.v. dit Pact?’ met ‘weet niet’. Daarmee is deze groep het grootst in onwetendheid aangaande het pact. Voorstanders van ondertekening zonder inlegvel zijn er bijna niet. Alleen bij GroenLinks is daar een meerderheid voor te vinden. Daarmee lijkt het maatschappelijk debat over het Marrakesh pact succesvol te zijn geweest. Dermate succesvol dat zelfs kiezers van traditioneel ‘linkse’ partijen het belangrijk vinden dat, als het pact wordt ondertekend, dan op voorwaarde van het toevoegen van een aanvullende verklaring.

Tevens is het zeer de vraag hoe waardevol de Nederlandse handtekening eigenlijk is wanneer zoveel kiezers het er niet mee eens zijn of de maatregeleneffectiviteit ervan betwisten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. C.A.Barstow

  Kun je nagaan, zelfs links rapaille kunnen hun vergiftigde hersenen heel af en toe normaal gebruiken.

  1. Lugar

   Had ik trouwens niet verwacht.

  2. Spaanse kok

   Is het niet heerlijk om te lezen dat zowel u als DDS een stuk gedachtegoed van de SP delen.

  3. Aytas

   Waar denk jij dat de oorsprong van de sp ligt? De sp is altijd tegen gastarbeiders geweest in tegenstelling tot de rechtse partijen. Rechts is per definitie elitair.

   1. TheresaGeissler

    Who cares? Wat mij betreft is de SP altijd al “die club van tomatensmijters” geweest; symbool voor hun benadering van alles en iedereen, waar ze tegen waren. Toevallig trouwens, dat ze tijdens de verkiezingstijd begin jaren ’80, toen ze op posters, “geestig” alle koppen van politici afbeeldden, waarop ‘gemikt’ kon worden met tomaten, Janmaat “toevallig” de enige was, die er volgens de afbeelding precies één in zijn gezicht kreeg. Daar zág je, ‘hoezeer ze tegen gastarbeiders waren!

    Ze vormen een staat in een staat met hun ‘afdrachtregeling’ en die Marijnissen is so wie so al nooit een figuur geweest op wie ik ooit zou stemmen: Marxisten hebben hun eigen plek en die is niet binnen een westerse democratie!

 2. Troelstra

  Ik zeg: REFERENDUM NU!

  1. Lugar

   @Troelstra: Amen. Het zal je niet zin ontgaan dat Ollongren(!) de ontbinding van het referendum in sneltreinvaart liet ingaan.

  2. C.A.Barstow

   Den Haag heeft het referendum niet voor niets afgeschaft, zij willen helemaal niet weten wat de bevolking denkt of wenst, dat is democratie op Haagse leest geschoeid,
   je mag nog stemmen daarna moet je je bek houden en belasting betalen.

   1. Lugar

    @Bartsow: Bingo, helaas!

   2. Siemien

    Ja het is natuurlijk te gek voor woorden wat er gebeurt op dit moment, en het ergste is nog dat men de burger GEEN gelegenheid geeft om in een referendum hier tegen te kunnen kiezen..
    Dit is het gevolg van het afschaffen van het referendum..

    1. Siemien

     En een grotere schande is dat er hier mensen zijn die het bijna verheerlijken dat het is afgeschaft, jullie zijn echt het gezwel in deze maatschappij…

     1. Lugar

      @Siemien: Inmiddels is de groep van wie je zulks af en toe las wel uitgestorven, toch? Als het mij niet aanstaat gaat hun naampje in het script hoor!

      🙂

     2. Siemien

      @Lugar ja zeker wel maar ik weet ook dat ze dit zien 😉

   3. Ernst Quispel

    En als we mogen stemmen stemmen we met z’n allen voor keurige professionele middenpartijen.

    Mooi land.

 3. FLP

  Het licht gaat aan bij links! De standaard reactie van links …alles wat door rechts word voorgesteld is FOUT!!
  Zouden ze nou toch hun eigen vooroordelen ter zijden kunnen schuiven.

  1. Moh de pedo

   Ik denk dat vele potentiële kiezers die links van het midden staan nu PVV of FVD kiezen. Ik ben er zelf ook eentje. Ideologisch gezien Pvda met uitzondering van EU en Immigratiebeleid. Laat dat nu net 2 van de belangrijkste onderwerpen zijn. SP is inderdaad ook niet gek op open grenzen, reden voor Sharon Gesthuizen om over te stappen naar Groen Links.

   1. Ernst Quispel

    Mensen die zich hier als pedofiel presenteren komen we op achterstand binnen in de inhoudelijke discussie.

    1. Moh de pedo

     Prima Ernst. Wat jij wil.

   2. Aytas

    Het is dan erg slim om op partijen te stemmen die verder neo liberaal zijn.

 4. Arie B

  Al was 90% tegen dan zouden ze -zonder buikpijn- nog tekenen. Zo is de democratie verworden.
  De weg hoe ze er komen is via democratie. Vanaf dat ze er zijn mag de kiezer het bekijken en doen ze naar hartelust hun eigen zin. Vergelijk eens wat verkiezingsbeloften met de werkelijkheid. Er schiet 0,0 van over.

 5. tomygun

  Wat is het nut van een partij met leden? dat is rand decoratie
  als je er niet naar luisterd.

 6. Aytas

  ‘het opstormende Forum voor Democratie.’

  Het fascisme is helemaal terug. Albright had zo gelijk met haar waarschuwing.

  1. tomygun

   Je bent geen goede waarzegster of je speeld vals zelfs in het
   casino krijg je niet iedere keer de zelfde kaart .

   1. tomygun

    Marco met haar zou ik op zeker geen strip poker spelen
    dan sta je zo voor lul .of je eigen kaarten mee nemen .

    1. Aytas

     Hij hoeft niet te kaarten als ik hem leuk vind en als ik hem niet leuk vind strip ik sowieso niet.

     1. marco1

      Dan hebbe n we iig al iets gemeen.

  2. FLP

   @aytas kunt u mij uitleggen hoe jij er op komt dat FVD fascistisch is.

 7. Gekko

  Door het gedoe met de dividendbelasting weten we dat Mark Rutte in z’n uppie een besluit kan doordrukken. Dat zal ook zo met het Marrakesh-pact zijn gebeurd. Rutte wil in 2019 EU-voorzitter worden. En nu Duitsland ook voor het pact heeft gestemd, is de voorstem van NL geen verrassing.

 8. Heras

  Goed nieuws dat ook deze partijen tegen de ondertekening zijn. Mocht dit toch door de VVD en D66 doorgedrukt worden, dan zullen de gevolgen bij de volgende tweede kamerverkiezingen te zien zijn. Want in die tussenliggende tijd (vanaf de ondertekening tot aan de verkiezingen) heeft de bevolking kunnen ondervinden wat de consequenties zijn van het pact.

  1. Mart

   Ja,en dan is het écht telaat om de invasie nog te keren.

 9. Heras

  VVDis nu nog net de grootste partij, maar daarna?

  1. Siemien

   Nou met voorlopig nog maar 23 zeteltjes is de VVD de zeer grote verliezer..

 10. Mart

  Tja….als 45% van de ondervraagden met”kweetniet” antwoord,is het mij duidelijk dat het IQ aardig aan het verminderen is in de lage landen.Brasil staat bij mij hoger gewaardeerd .Hier kan men nog realistish denken en kiest men tenminste nog de meest belovende van de twee niet zo beste president candidaten….de rechtse dus.

 11. Peacepipe

  Dat inlegvelletje van Rutte heeft natuurlijk geen enkele waarde. Al schreef hij er een heel boek bij ook niet.
  Het Marrakeshpact is een Verdrag en internationaal afgesloten Verdragen overstijgen de nationale wet- en regelgeving. Met zijn inlegvelletje probeert Rutte weer een groot aantal mensen zand in de ogen te strooien ofwel te misleiden!

  1. Lugar

   @Pijp: Via de nationale rechters komen de nieuwkomers er inderdaad mee weg en gaan wij het gratis geld betalen. Daarom hebben de machthebbers er ook geen enkele moeite mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.