Tweedehands miskopen door fraude aan kilometerstand

Een nieuwe tweedehands auto kopen brengt natuurlijk veel risico’s met zich mee. Want wie zegt er nou dat de verkoper inderdaad de waarheid spreekt? Hoe weet je zeker dat de onderdelen van kwaliteit zijn en van de garage of Carpardoo komen, en niet zomaar van een tweedehands handelaar op Marktplaats? Hoe zit het met het verleden van de auto (het verhaal van het oude omaatje) en misschien wel het meest belangrijk: weergeeft de kilometerstand wel het daadwerkelijk aantal gereden kilometers?

De teruggedraaide kilometerstand

Je merkt waarschijnlijk al vrij snel dat de kilometerstand niet helemaal klopt. In dit geval is de kans groot dat deze gewoon simpelweg is teruggedraaid. Het terugdraaien van de kilometerstand is strafbaar. Dit betekent dat je de verkoper hierop aan kunt spreken, maar dat je wel moet kunnen bewijzen dat de kilometerstand daadwerkelijk is teruggedraaid. Daarnaast moet je aan kunnen tonen met hoeveel kilometer dit is gedaan.

Originele kilometerstand bevestigen

Er zijn dan ook meerdere manieren om de originele kilometerstand te bevestigen. Via de website van het RDW kun je de tellerstand gratis controleren (voorheen werd dit ook wel de Nationale Auto Pas genoemd). Als het goed is staat de kilometerstand in de koopovereenkomst genoteerd. Dat wil zeggen: de kilometerstand op het moment van verkoop. Aan de hand van deze notering én de feitelijke kilometerstand die je terug hebt gevonden op de website van het RDW, kun je de verkoper aanspreken. Ben wel zeker dat je voldoende bewijslast verzameld hebt. Mocht de kilometerstand op de koopovereenkomst ‘onlogisch’ genoteerd hebben, dan ben je er bijvoorbeeld met de koop mee akkoord gegaan dat de kilometerstand wellicht niet helemaal klopt. In dit geval heb je dus onvoldoende bewijslast (je bent er immers mee akkoord gegaan) en kun je niets op de verkoper verhalen. Mocht je de auto uit het buitenland gekocht hebben, dan kun je de kilometerregistratie opvragen bij de importeur.

Aansprakelijkheid verhalen

Heb je de auto gekocht bij een professionele verkoper? Dan moet deze instaan voor zijn product en is deze ook aansprakelijk wanneer hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand. Je kunt in dit geval een ontbinding van de koopovereenkomst eisen, een deel van de koopsom terugvragen of de koopovereenkomst laten vernietigen op de grond van dwaling. Heb je de auto bij een particulier gekocht, dan kun je dezelfde eisen stellen. Wel is de bewijslast in dit geval zwaarder. Je moet namelijk ook bewijzen dat de particulier op de hoogte was van deze verkeerde kilometerstand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Aytas

    ‘Een nieuwe tweedehands auto kopen brengt natuurlijk veel risico’s met zich mee.’

    Dan weet je zeker dat je verneukt wordt als een verkoper dat tegen je zegt.

  2. Lugar

    Tot nu toe altijd geluk gehad. NAP wil ook redelijk helpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.