Van Engelshoven (D66) geeft geen krimp: collegebezoekers moeten renteverhoging studieschuld slikken

De jongste generaties van Nederland hebben te kampen met bepaalde opstartproblemen, die voorgaande generaties niet kenden. Tenminste niet in de afgelopen veertig jaar. Enige decennia geleden werd er nog gulzig gestrooid met publiek geld. Studeren was iets waar je makkelijk tien jaar over kon doen en schulden bouwde je niet op. Dat is al lang niet meer zo en het verkrijgen van certificaten, om te voldoen aan de opleidingseisen van het bedrijfsleven, wordt steeds duurder. Heb je geen HBO-diploma? Dan tel je al heel snel niet mee in de ‘kenniseconomie’. Logisch dus dat jongeren die de retoriek van de ‘kenniseconomie’ van harte geloofden willen studeren. Maar de kosten lijken steeds verder te stijgen en de baten nemen af. 

Met het plan de rente te verhogen toont het kabinet Rutte 3 zich van haar macabere kant. Studenten met studieschulden proberen na hun afstuderen een bestaan op te bouwen. Een familie te beginnen, zoals elke generatie voor ons dat ook deed. Dat is heel normaal en hoort bij het proces van de regeneratie van beschaving. Zonder families houdt de stamlijn der mensheid al snel op. En kinderen worden er in overvloed geboren in de wereld, maar dan niet in Nederland, waar het vervangingsniveau al tijden onder de 2,1 kinderen ligt. Dat is niet alleen vreemd, maar ook slecht voor de economische positie van Nederland. Vreemd omdat je zou verwachten dat een sterkere welvaartspositie zou leiden tot meer kinderen, getuige de babyboom uit de jaren ’50, maar nu is dus het omgekeerde het geval. Gecombineerd met vergrijzing rijzen de kosten van de zorg, maar dalen de economische opbrengsten die nieuwe generaties zouden moeten opleveren.

En met de studieschulden en het rente-instrument als pressiemiddel lijken studenten klaar voor een leven als renteslaafje van het kabinet. Afgestudeerden zijn hierdoor een groter deel van hun inkomen en kapitaal kwijt aan het ophoesten van een ‘verplichte vergoeding’. Ook het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek wordt hierdoor lastiger. Kamerlid Paul van Meenen (D66) denkt dat de renteverhoging niets uitmaakt: “Ik zou hier nooit mijn handtekening onder zetten als er ook maar één persoon niet door zou kunnen studeren.” Mooie retoriek, maar iedereen weet dat de vooruitzicht van gezinnen stichten met een studieschuld terwijl het rente-instrument als zwaard van Damocles boven het hoofd hangt helemaal niet zo positief is. En dat zegt veel over D66. Van een partij die ooit de ‘onderwijspartij’ van Nederland leek te zijn, maken ze er nu een potje van.

Studentenorganisaties ISO en LSVb uiten in ieder geval felle kritiek op het plan om de studieleningen te koppelen aan de rentestanden van staatsobligaties. Vrij logisch, want in het ergste geval groeit er een generatie op die enkel bezig is met schuldenafbouw en niet met het starten van gezinnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Spaanse kok

  Wat kan rechts beleid toch heerlijk effectief zijn.
  Gewoon geld verdienen aan degene die later goed gaan verdienen.

  1. Duke

   Yup. Liberalisme, de vrijheid om iedereen uit te knijpen van hun huidig en toekomstig inkomen via belastingen, premies, verhogingen en andere heffingen.

   1. Spaanse kok

    U praat onzin.
    Het gaat over door de overheid uitgeleend geld aan particulieren
    Ons uitgeleende belastinggeld.
    Gewoon terugbetalen met rente, zoals iedereen dat moet.

    1. Duke

     Ik geef je gelijk en je slaat op hol. Dat ben je niet gewend natuurlijk.

    2. Barry

     U hebt helemaal gelijk meneer Kok. Iedere burger moet zijn geleende geld terugbetalen, inclusief rente. We moeten nog maar afwachten of de ‘geslaagde’ student ook daadwerkelijk gaat bijdragen aan de Nederlandse economie. Voor je het weet, gaan ze na hun studie ergens in een buitenland aan het werk en dan zou ‘onze’ investering verdampen.

    3. robroy

     Dombo in de bocht hoor hahahahaha wat een malloot

    4. plakband

     Uitgeleend geld gewoon terugbetalen. Logisch, dat moet iedereen. Het zure is echter dat er hele groepen door links worden binnengehaald die niet hoeven te lenen. Zij krijgen alles. Je moet maar afwachten wzt deze mensen voor onze maatschappij gaan betekenen. De eerste signalen zijn er al: verhoging van de criminaliteit.

 2. Lugar

  Lastenverzwaringen, heffingen, milieubelastingen, met de huidige coalitie worden we flink bestolen.

  1. Siemien

   @Lugar het gaat immers goed in Nederland dus onze regering kan dus nog meer plukken bij haar burgers.
   Er wordt van alles bedacht om het klootjesvolk nog kloteriger te maken..

   1. Troelstra

    Energierekening volgend jaar € 300 duurder. Wat gaat het toch goed hè? Tenminste als we die media moeten geloven…

   2. Lugar

    “(…) het gaat immers goed in Nederland…”

    Ik heb niet veel te klagen, maar ik merk niets van die verbeteringen in mijn portemonnee! Helemaal niets zelfs! De lasten, belastingen en heffingen stijgen maar mijn salaris niet hoor.

 3. marco1

  Schijt aan wat die eeuwige studenten moeten betalen.

  1. Henk-Jansen

   Eeuwige studenten bestaan niet meer dankzij het leenstelsel.

   1. marco1

    Goed stelsel dan

   2. Rosasolis

    @Henk-Jansen. Zo is het. Vele studenten gaan niet verder dan hun eerste jaar. Studenten in hun laatste jaar hebben het vol gehouden en zoeken vaste werk in hun vak.

 4. Henk-Jansen

  Aan de ene kant zijn hbo’ers en wo’ers natuurlijk cruciaal voor de welvaart van het Nederland van morgen en wil je ze dus niets in de weg leggen om zich te ontwikkelen maar aan de andere kant wil je ook niet dat studenten er de kantjes van af gaan lopen. Ik ben er voorstander van om het jaarlijkse collegegeld van meer dan 2000 euro per jaar terug te schroeven naar ongeveer 750 euro. Zo blijven de studenten zich beseffen dat ze in hun eigen toekomst investeren maar zadel je ze niet op met torenhoge schulden.

  1. marco1

   Nee hoor word gewoon teveel gepushed dat iedereen maar door blijft studeren. Er zijn er genoeg die verschillende halve studies doen. En wat een gelul dat de hbo=ers cruciaal voor de wekvaart zijn. Hoe verzin je het.

  2. marco1

   En ik lees al geruime tijd al die reacties van de gestudeerde medemens hier. Jaja het is echt de moter van de samenleving al moet ik eerslijk zeggen dat ik steeds vaker ga denken dat als de treinen weer naar het oosten gaan rijden do e het dan maar met de hoog opgeleiden. Daar zal het land vast van opknappen.Kunnen we gewoon weer normaal doen en niet meer uit de hoogte tegen elkaar.

 5. Aytas

  ‘Studentenorganisaties ISO en LSVb uiten in ieder geval felle kritiek op het plan om de studieleningen te koppelen aan de rentestanden van staatsobligaties.’

  Dat de studieleningen aan de rentestand van staatsobligaties worden gekoppelt lijkt me zeer logisch aangezien de staatsschuld oploopt omdat de overheid die studieleningen financiert door de staatsschuld te laten oplopen. Overigens wordt de looptijd van de rentestanden verlengt naar 10 jaar. De aflossing voorwaarden zijn daarnaast zeer redelijk. Doorloop jij je studie serieus en normaal zal je ongeveer 25.000 schuld hebben wat je door je voordeel van een studie best moet kunnen ophoesten. Na je 40e ga je de vruchten financieel van je studie plukken.

  ‘Vrij logisch, want in het ergste geval groeit er een generatie op die enkel bezig is met schuldenafbouw en niet met het starten van gezinnen.’

  Lijkt me niet nodig en helemaal je eigen verantwoording. Het is nu eenmaal zo dat kinderen opvoeden opoffering vraagt, texel kan ook heel leuk zijn en 1 keer per jaar op vakantie is genoeg, daarnaast wordt je van fietsen niet minder, blijft je figuur ook op orde zonder sportschool.

 6. Troelstra

  Wat was er eigenlijk mis met de oude studiebeurs, de prestatiebeurs? Dus gewoon een basisbeurs welke gekoppeld was aan studiepunten behalen. Bij onvoldoende presteren kon de sanctie zijn dat de basisbeurs werd omgezet in een rentedragende lening. Bij voldoende presteren bleef de basisbeurs de basisbeurs. D’66 onderwijspartij? My ass.

 7. FJ

  Met VVD, CDA, D66 en CU hebben geen nieuwe regering tot stand gebracht maar een nieuwe roeivereniging met de naam OEV “Ons Eigen Voordeel”.

  Alle maatregelen voorzien ons ambtenarenapparaat van steeds meer belastingcentjes.’

  Wordt het niet eens tijd om te snijden in allerlij overbodige rijks- en gemeenteambtenaren, want dan wordt er ruimte gecreëerd voor belastingverlichting van alle burgers en niet alleen voor loonverhogingen van ambtenaren.
  Het lijkt moeilijk met zoveel ex-ambtenaren in ons parlement.

 8. Rosasolis

  De studenten lening gaat 4% om hoog. Veel voor een student uit een arme gezin. En als je je hard-verdiende eind-diploma heb, is het dan zo makkelijk om gauw een goed betaalde ban te vinden om te beginnen je student lening af te lossen? Dit is voor vele vakken niet zo makkelijk. Vooral met cultuur is het vinden van een goede ban vaak moeilijk, vooral voor net afgestudeerden. En dan als je dan vaste werk kan krijgen, dan zit je vast met een afbetaling afspraak voor jarenlang. Ik schrok toen toen ik in Trouw vanochtend las, dat volgens het nieuwe voorgestelde wet van D66, dat toenmalig studenten die problemen krijgen om hun lening af te lossen, (wegens geen vaste ban,
  slechte gezondheid, of andere ernstige problemen), dat pas na 35 jaar! wordt je vrij gesteld van dit zeer zware last vanuit je studie tijd van jaren geleden.
  Een jarenlange opleiding in je gekozen vak, is zwaar genoeg. Vele studenten reden het
  niet. Omdat behalve het jarenlange studie programma, het is vaak voor arme studenten zo moeilijk om rond te komen. (Ik spreek dit uit ervaring). Als je student ben kan je onmogelijk weten, HOE het zal gaan met werk te vinden in je vaak.
  Je eind-diploma ligt in je kamer samen met een paar cadeautjes van familie. En na je studie zoek je hulp om werk te vinden in je vak…Maar dat gaat vaak heel moeilijk, en het kan lang duren totdat je eindelijk een vaste ban kan vinden.
  Maar D66 weet niets over de zware last van getalenteerde Nederlandse jonge vrouwen
  en mannen, die nadat hun eind-diploma werd uitgereikt, helemaal vast zitten met hun studie-lening, omdat zij uit een arme gezin kwamen. Kortom:
  D66 wil zorgen dat hoog-onderwijs kapot gaat, omdat vele arme getalenteerde studenten zullen moeten blijven aan het aflossen van een zeer hoge studenten lening.
  Zou onze regering niet meer doen om de voorkomen dat vele getalenteerde studenten
  zullen zeggen: “ja ik hou veel van mijn vaak, maar ik kom uit een arme gezin die mijn onderwijs niet kan betalen. En ik kan en wil niet hebben om jarenlang de risico hebben om na mijn jarenlange studie, om voor jarenlaag misschien werkloos te zijn, met een enorme studentenlening boven mijn hoofd, die ik voor jarenlang moet uitbetalen.
  Dus moet ik afkomen van verdere studie omdat ik een arme mens ben? Moet ik mijn
  talent en studie vergeten”?

  1. marco1

   Als je na jarenlang studeren nog geen baantje kunt krijgen dan had je misschien toch niet de juiste studie gekozen of ondanks dat je zo een bolleboos bent zien werkgevers weinig kwaliteit in je. Gevalletje project mislukt zou ik zeggen wellicht in een volgend leven wat minder studeren en eerder gaan werken en je door inzet en kwaliteit in de oicture werken zodat je hogerop geraakt. Net als vroeger zeg maar.

   1. Rosasolis

    @marco. Ik heb het over getalenteerde studenten, niet “bollebozen” met weinig kwaliteit. Vele Cum Lauda afgestudeerden komen uit een arme gezin.

 9. Florissa

  Geen krimp,ha,ha, krimpen is zacht uitgedrukt voor wat er van D66 over blijft na de verkiezingen .

 10. Toverkol

  Zullen ze ook de rente verhogen op de lening aan Griekenland ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.