Video: Plof! Defensie detoneert C4 explosieven en oude granaten op legerbasis Oldenbroek

Deze week ging omroep Gelderland op bezoek bij Defensie in Oldenbroek. Daar ligt een mooi veldje waar de heren en dames van onze strijdkrachten granaten tot ontploffing brengen die niet meer veilig zijn. Het is een mooie afwisseling van het negatieve beeld dat kan ontstaan van Defensie vanwege de berichtgeving in de pers. Mooi. De casus was deze keer het detoneren van oude granaten waarvan men niet zeker weet of deze instabiel zijn en dus veilig. Opruimen doen ze met een flinke lading C4 explosieven. Deze stof is explosiever dan TNT en wordt ontstoken met behulp van een elektrische schok. Voor diegenen die Call of Duty of Battlefield kennen is het explosief een bekend fenomeen natuurlijk, maar toch klinkt het in het echt veel beter: Plof!

Dat ze iets met bommen hebben in Oldebroek is tot daaraan toe natuurlijk, maar het is wel opmerkelijk dat dit jaar nog een nepbom werd achtergelaten op het terrein van de legerbasis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en blijkbaar was het dorp van Defensie niet in opperste staat van paraatheid waardoor de nepbom kon worden geplaatst. Een woordvoerder van Defensie stelt dat het ‘nalaten om procedures te  volgen’ heeft geleid tot het voorval destijds. Dat klinkt natuurlijk komisch, maar het is een bloedserieus probleem. Defensie is een organisatie die o.m. verantwoordelijk is voor de veiligheid van Nederland en daarom is het een veeg teken wanneer haar eigen kamp openbaar toegankelijk lijkt.

Maar de nepbom was natuurlijk nep en de bommen in dit geval zijn dat niet. Dus naast de berichtgeving over meldpunten en allerlei andere problemen gaan we nu kijken naar wat entertainment. De omwonenden zijn soms wat minder entertainend. Lekker al die knallen. Doe ervaren wellicht hinder van de explosies. Daarom heeft Defensie een kanaal waarmee ze communiceert met omwonenden over wat voor soort herrie er gemaakt wordt. Jammer genoeg konden we dit kanaal niet op het internet vinden anders hadden we in detail kunnen kijken naar de explosies. Overigens kun je hier wel mooie content van maken als je bij de PR-afdeling van Defensie werkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. worstcase

    Volgens mij was dat het laatste voorraadje munitie dat onze weermacht heeft verbruikt. Zonde hoor. Hoe moeten we ons verdedigen als onverhoopt de Belgen ons land binnenvallen? Oh natuurlijk. Dan sturen we de Job Cohen’s met een thermoskan Thee naar het front. Die bepraat ze wel.

  2. hans-e-pans

    Na het roepen van PANG, PANG tijdens schietoefeningen moeten de militairen bij het oefenen met namaak houten granaten dus hard KABOEM, KABOEM roepen.

    Ja, ja de bezuinigingen onder het vorige kabinet van Mark R. heeft na veel ellende ook een mooie kant blijkt nu.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.