Schild & Vrienden-voorman Dries van Langenhove gaat de Vlaamse politiek in

Iedereen die een béétje het politieke nieuws volgt kent Dries van Langenhove wel: de rechtse activist en oprichter van Schild & Vrienden. Hij is onder meer bekend van het saboteren van een linkse demonstratie op het Gravesteen in Gent. De beelden zijn, wat je ook van hem vindt, legendarisch. En nu gaat hij in samenwerking met het Vlaams Belang een onafhankelijke lijst aanvoeren. Daarmee wil hij zijn geluid dat hij nu op straat laat maakt ook in het parlement laten horen.

Van Langehove zegt tegen HLN.be dat hij een hekel heeft: “Aan het handje vol partijvoorzitters die onze democratie hebben misvormd tot een particratie. Een systeem waarbij de macht niet meer ligt bij het gewone volk, maar wel bij een kleine kliek graaiers die zichzelf in stand wil houden. Er wordt enkel nog gedacht aan de volgende verkiezing, maar niet meer aan de toekomst van ons volk.” Deze gedachte lijk dan ook aanleiding voor zijn politieke ambities. Waar hij voor staat: “Ik ga mijn politiek activisme nu ook in het federaal parlement voeren.”

En wat hebben we tot op heden van Van Langenhove gezien? Wel, hij geldt als een politiek talent en is populair bij zijn achterban. Zo werd hij onlangs met luid gejoel onthaald bij een demonstratie van Vlaams Belang waar ook extremisten van Voorpost aanwezig waren. Tijdens de provinciale verkiezingen gaat hij het opnemen tegen Theo Francken van de N-VA. Francken was staatssecretaris in de regering Michel en heeft dus veel kennis van zaken. Dat belooft dus electoraal vuurwerk. Over Francken zegt hij tegenover VRT: “Er is een gigantische kloof tussen wat Theo Francken zegt en wat Theo Francken doet.

Van Langehove heeft het afgelopen jaar veel kritiek over zich heen gekregen. Zo werd zijn vereniging in verband gebracht met racistische memes en nog meer van dat soort ongein. Volgens hem schetsen de media geen juist beeld van hem, maar in een interview kon hij zijn eerdere stellingen niet bewijzen. Op screenshots is te zien hoe Van Langenhove de leden van zijn vereniging in een Facebookgroep oproept ‘”klaar te zijn voor de strijd” door fit en afgetraind voor de dag te komen.’ 

Maar Van Langenhove is natuurlijk veel meer dan slechts voorman van Schild & Vrienden. Zo studeerde hij en werd hij verkozen tot Raad van Bestuur van de Universiteit van Gent, om daarna te vertrekken na de tv-uitzending over de racistische memes. De reacties waren niet al te best en hij mocht zelfs zijn studie niet afronden. Toch kreeg hij onlangs gedeeltelijk gelijk van de rechter en mag hij de universiteitsbibliotheek weer in.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Aytas

  Ook op deze man zal racist en fascist niet van toepassing zijn. Het kereltje straalt fatsoen uit maar is een rotzak.

  ‘Race hatred cannot stop us, this one thing I know
  Poll tax and Jim Crow and greed have got to go
  You’re bound to lose
  You fascists are bound to lose’

  Het goede zal overwinnen en deze man is het kwaad.

  1. sjun

   Opmerkelijk hoe toch steeds weer socialisten en sociaal liberalen menen de gedachten van een ander te kennen om vervolgens hun eigen toeschrijving als bron voor een afrekening te gebruiken. Als het goede zal overwinnen maakt zo’n man als ware volksvertegenwoordiger uitstekende kansen. Hij heeft in elk geval in de gaten dat Europese samenlevngen stuk kunnen en dat het ook daarom verstandig is veel kieskeuriger bij toelating te worden.

   1. Aytas

    Verwonderlijk hoe sommigen feiten ontkennen.

    1. Rien Noppen

     In het rechtspopulistische wereldje zijn er nogal wat mensen die geheel buiten de realiteit leven, Aytas.

     Zolang ze maar niet in schuurtjes met kunstmest zitten te knoeien kunnen we er wel mee leven.

 2. Floris

  “Van Langehove zegt tegen HLN.be dat hij een hekel heeft: “Aan het handje vol partijvoorzitters die onze democratie hebben misvormd tot een particratie. Een systeem waarbij de macht niet meer ligt bij het gewone volk, maar wel bij een kleine kliek graaiers die zichzelf in stand wil houden. Er wordt enkel nog gedacht aan de volgende verkiezing, maar niet meer aan de toekomst van ons volk.”
  ——————————————————————————-
  Daar heeft hij in ieder geval groot gelijk in.

  1. Blue monday

   Ook uit datzelfde medium, is u zeker ontgaan?

   De reportage toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische, antisemitische en geweldverheerlijkende berichten gedeeld werden en maakte Van Langenhove een bekend figuur.

   Yeah van langenhove in gesprek met de groot moefti … jouw soort mensen?

   1. Floris

    Neem me niet kwalijk dat ik me verder niet in deze jongen ga verdiepen. Kan best zijn dat hij racistisch is.

    De hierboven geciteerde uitspraak onderschrijf ik echter en dat gaat over iets heel anders.

 3. Blue monday

  Schaam je DDS….geef dit soort gore ratten geen podium!

  Uit de Belgische pers van gisteren…
  De reportage toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische, antisemitische en geweldverheerlijkende berichten gedeeld werden en maakte Van Langenhove een bekend figuur.

  1. sjun

   De vraag blijft natuurlijk wat onze kersverse volksvertegenwoordiger stelt in de politiek te gaan doen om het verschil te maken. Niet wat eventuele anderen van het clubje S&V onder elkaar al dan niet et wat op voor berichtjes hebben rondgestuurd.

 4. Piet51

  Hoe komt het denkbeeld in de wereld, dat politici, niet alleen in Vlaanderen, alleen aan de volgende verkiezingen denken en aan hun eigen belang daarbij? Onze vertegenwoordigende democratie gaat daar nu juist van uit. Want als de volgende verkiezingen de drijfveer is voor het politieke handelen, zal zo’n politicus er alles aan doen om de kiezers tevreden te stellen, want anders is zijn politieke loopbaan voorbij. Dat betekent, dat hij moet doen wat een zo groot mogelijke groep kiezers wil dat hij doet. Doet hij dat niet, dan kan hij een goed resultaat bij de volgende verkiezingen wel vergeten. En hierbij gaat het niet om regeringsdeelname, maar om te voldoen aan de wensen van een bepaalde doelgroep met voldoende omvang om inbreng in het land te kunnen hebben. Want ook een sterke oppositierol is aantrekkelijk voor invloed. M.i. functioneert dit tot nu niet slecht.

  Kiezers die zich populistisch noemen eisen dat politici doen wat het volk wil. Maar dat is niet de kern van populisme, want dat doet dus iedere politicus voor zijn specifieke doelgroep. Want wie is “het volk”? Door dat niet correcte beeld zullen populisten altijd in de minderheid, wellicht een grote, blijven. Het kenmerk dat hen van andere stromingen onderscheidt is de tweedeling die zij maken tussen volk (wie zijn dat?) en elite en dat is veel te simpel om langere tijd kiezers te kunnen boeien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.