De 6 voordelen van een elektrische fiets

Je ziet ze steeds vaker rondrijden: de elektrische fiets. Hoewel deze fiets een aantal jaar geleden vooral nog bij de ouderen populair was zie je ook steeds meer mensen buiten deze doelgroep erop rijden. Waarom de elektrische fiets zo populair is? Wij zetten 6 voordelen op een rijtje.

Woon – werk verkeer

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse (snel)wegen en ook reizen met de trein kost  vaak teveel tijd en/of geld. Je kunt er dan voor kiezen om een elektrische fiets aan te schaffen zodat je hiermee de langere afstanden kunt rijden. Je vermijdt hiermee de files, maar het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker.

Wil je een e-bike voor woon-werkverkeer aanschaffen? Bij sommige bedrijven kun je gebruik maken van het fietsplan. Vraag hiernaar bij je werkgever.

Milieuvriendelijk

Wanneer je elke dag met de auto of brommer rijdt dan stoot je ontzettend veel Co2 uit. Pak je de elektrische fiets dan reduceer je deze uitstoot behoorlijk. Hoe meer mensen ervoor kiezen om de auto te laten staan en de (elektrische) fiets te pakken, hoe beter voor het milieu. Daarnaast kan de accu van elektrische fietsen meestal ook nog gerecycled worden.

Lagere vaste lasten

Wanneer we dan toch aan het vergelijken zijn met de auto wil ik ook nog even dit puntje aanhalen. Met de auto heb je namelijk maandelijks en jaarlijks veel vaste lasten. Denk daarbij aan wegenbelasting, benzine en onderhoud. Wanneer je een elektrische fiets aanschaft heb je alleen de verzekering om rekening mee te houden. En heel af en toe het nakijken van te accu.

Comfortabel

Een van de grootste reden om een elektrische fiets aan te schaffen is het comfortabel rijden. Dankzij de elektrische ondersteuning heb je geen problemen meer met tegenwind. Ook een heuvel of berg op is dan geen probleem meer. Je kunt zelf kiezen hoe hard je wilt trappen.

Hogere snelheden

Wanneer je wilt kunt je vrij hoge snelheden halen met je elektrische fiets. Heel wat sneller dan je normaal haalt op een gewone fiets. De meeste e-bikes kunnen maximaal rond de 25 kilometer per uur, waardoor je reistijd heel wat korter wordt.

Vergroten van mobiliteit

Ben je slechter te been of is je conditie door welke reden dan ook niet meer zo optimaal? Dan kan een elektrische fiets ook ontzettend waardevol zijn. Op die manier kun je zonder al te veel inspanning alsnog een hele mooie fietstocht maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Gekko

  Leuk hoor, zo’n elektrische fiets. Vooral als de redactie van DDS alleen de voordelen opsomt.

  Maar er zijn ook nadelen. Bv. dat je minder energie verbrandt, minder je spieren gebruikt, sneller kou vat en minstens een factor 2 duurder is (net als een elektrische auto t.o.v. een benzineauto). .

  Maar het grootste nadeel is toch wel dat je eerder dood gaat. Dat is proefondervindelijk aangetoond door Veilig Verkeer Nederland. Dat betreft dan vooral ouderen, die de snelheid onderschatten en te laat afremmen bij voorrangswegen en zo.

  Afgelopen jaar vielen voor het eerst sinds mensenheugenis meer doden onder fietsers dan onder automobilisten. Reden: De Elektrische Fiets!

  1. victus

   Inderdaad waar. Bij bijvoorbeeld verkeerspleinen of rotondes is het moeilijk inschatten voor automobilisten. Aangezien er op z’on fiets altijd topsnelheid moet worden gereden dwangmatig. Vooral afremmen en stoppen bij rood licht is een onmogelijke opgave. Pakken elektrisch gewoon rood mee. Heb ze zelf verschillende keren zien liggen op het wegdek na een klap met een auto of brommer.

   1. toetssteen

    @Victus
    Wat u zegt. Fietsers in de stad zijn sowieso al iets om geducht rekening mee te houden, maar dit is onberekenbaar.

  2. Arie B

   Ook de automobilisten schatten het nog aardig verkeerd in qua snelheid. Als je die Flyers hebt, dan kan je tot 55 km per uur rijden..

 2. TD

  Een elektrische fiets is een prachtig alternatief als je rijbewijs is ingevorderd tengevolge van teveel genuttigde alcoholische drank,véél te hard gereden,seniliteit!
  Voorlopig rijd ik alléén een benzine gestookte auto.

 3. victus

  Sla je spaarpot maar kapot als de accu defect is. Kost zomaar rond de 500 euro. Een vrachtwagen accu van een bekend merk kost nog geen eens de helft. Verdienmodel

 4. Lugar

  Beter een elektrische fiets dan een elektrische stoel.

  1. HendrikJan

   Lugar ik bezit een trap ondersteunende E-Bike en een Auto met een verwarmde (elektr) stoel, als ik moest kiezen, ik weet het niet.
   Ligt waarschijnlijk aan het weer.

  2. TD

   Of auto met schietstoel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.