De Nieuwe Maan: Radicalisering verklaren door religie maakt blinde vlek!

Geen categoriejan 27 2019, 20:00
In dit fragment van De Nieuwe Maan stelt Nazmiye Oral dat radicalisering puur op basis van religie proberen te verklaren, een blinde vlek maakt. Sociaal-maatschappelijke, economische en psychologische aspecten spelen een veel grotere rol!
Zij leidt het probleem in met het volgende citaat:

"Wij als maatschappij zijn geradicaliseerd en gepolariseerd. (...) Angst voor een veranderende wereld, verlies van identiteit, het afbakenen van die identiteit, vernedering speelt een rol. Bij jonge mannen uit de moslimcultuur die opzoek zijn naar een adequaat mannelijk rolmodel. En in onze maatschappij als het gaat over 'de vreemdeling' en onze angst voor 'die mannen die onze vrouwen komen verkrachten. Het is letterlijk 'de angst voor overname."

Lijkt me op zich een prima schets van het probleem. Vervolgens geeft ze de oplossing:

"De duurzame oplossing ligt in het includeren en verdelen van de macht, samen met nieuwe generaties, zodat zij deze maatschappij mede vorm kunnen geven. Aan de eerste generatie de taak hun kinderen toe te staan een ander leven te leiden dan zijzelf. Wij zijn állen vatbaar voor radicalisering omdat wij allemaal in hetzelfde traject zitten van de veranderende maatschappij."

En hier gaat het dus voor mij compleet mis. Waarom zou ik potentiële boze, hoofd-afhakkende knaapjes überhaupt willen 'includeren' en ze een deel van mijn macht willen geven? Wat voor spectaculaire meerwaarde gaan dit soort figuren met hun bijdrage aan de maatschappij leveren? En als het om figuren gaat waar het punt van radicalisering nog niet zover is, hoe gaat die eerste generatie ineens van hun normen en waarden afstappen en ervoor zorgen dat die vervangers daarvan beter worden?
Ook is het tótálé onzin dat 'wij allemaal' op het punt van radicaliseren staan. Dan was de groep Syrië-gangers wel een stuk diverser geweest, want laten we wel wezen, zij zijn niet de enige met een bagger milieu of ervaring met sociale uitsluiting. Andere vormen van terreur of extremisme zijn überhaupt zwaar ondervertegenwoordigd, in zowel aantallen en demografische groep als (Breivik uitgezonderd) intensiteit van het soort extremisme.
Deze 'oplossing' is van het niveau 'Nederlanders moeten ook integreren in hun eigen samenleving'. Nee, Nazmiye, dit is éénrichtingsverkeer. De maatstaf voor integratie blijft altijd verankerd in het idee van 'de gemiddelde Nederlander' met opleiding en een baan, beheersing van de taal, Nederlandse normen en waarden, waaronder respect voor het geweldsmonopolie van de overheid, verantwoordelijkheid voor je eigen leven en het idee van vrijheid binnen een seculiere samenleving. Dit strookt kennelijk niet met het soort milieu waar die knaapjes in verkeren, dan is het aan hun de taak dat milieu te veranderen. Wij kunnen ze daar slechts in faciliteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten