Het klimaatakkoord is een vergaarbak van deugmensen-onzin geworden

Het klimaatakkoord is een heel slecht document, schrijft RPML. Qua structuur is het niet bijster sterk (drie verschillende thema’s hangen met plakband aan elkaar), maar ook het uiteindelijk doel deugt niet. Dat is niet het terugbrengen van de CO2-uitstoot, maar vooral laten zien dat de opstellers van dit document – met D66-voorman Rob Jetten voorop – werkelijk deugen.

Slechts weinigen lijken in de gaten te hebben dat het klimaatplan een vergaarbak is geworden van drie totaal verschillende thema’s: het Parijs-akkoord, de energietransitie en ‘Groningen gasloos’. Alles wordt opgehangen aan CO2, iets dat in die combinatie feitelijk onjuist is.

Het Parijs-akkoord is het resultaat van een jarenlange lobby met uiteindelijk CO2 als leidraad. De energietransitie heeft in de basis een nobel streven, namelijk het voorkomen van uitputting van de aarde door geen gebruik te maken van primaire grondstoffen. De tweede driver voor de energietransitie is de eindige beschikbaarheid van diezelfde bronnen. ‘Gasloos’ is ingegeven door de aardbevingen in Groningen en de noodzaak deze een halt toe te roepen, ook dat is een goede zaak.

Merkwaardigerwijs worden deze thema’s en doelstellingen opgedist in een cocktail die de naam ‘klimaatakkoord’ mag dragen. De warmtepomp is plots de oplossing voor ‘gasloos’ terwijl het gas alleen maar bij een andere bron wordt gebruikt om de benodigde energie voor die warmtepomp op te wekken, netto dus niet ‘gasloos’ en al helemaal niet CO2-reducerend. De elektrische auto wordt aangedragen als oplossing voor het CO2-probleem terwijl deze, zeker in Nederland, grotendeels aan de kolen- of gascentrale hangt. Geen oplossing voor ‘het CO2-probleem’, dus. Biomassa was oorspronkelijk (zo rond het jaar 2000) een idee om ‘groene stroom’ op te wekken, door te besparen op de eindige kolen, maar wordt nu ook onder de noemer ‘CO2’ gepromoot, terwijl er als gevolg van diezelfde biomassa 10% meer CO2 de lucht in wordt geblazen. Snapt u het nog?

Milieuorganisaties als Greenpeace zijn ooit ontstaan vanuit volledig terechte milieuzorgen zoals zure regen, het in de lucht blazen van vliegas uit verbrandingsprocessen of het doodknuppelen van jonge zeehondjes. De macht en successen van dergelijke organisaties zijn destijds de politiek, media en commercie niet ontgaan. Allengs zijn deze organisaties geïnfiltreerd door individuen die de macht van dergelijke organisaties gebruiken om hun eigen ideeën erdoor te drukken, een reden voor de oprichter van Greenpeace om op te stappen. In hun kielzog media voor het verspreiden van het nieuws (oplages, clicks, geld), de politiek (macht, geld) en commerciële bedrijven (geld) voor onderzoek of de ‘oplossing’. De Brent Spar was één van de eerste voorbeelden van het totale ontsporen hiervan. Er bleek plots een ‘rekenfoutje’ in te zitten.

De huidige wereldwijde CO2-hype is de absolute apotheose van een bundeling van krachten van politiek, media en commercie, ieder met haar eigen belang. De huidige opwarming van de aarde is een feit (want meetbaar), de veronderstelde versnelde opwarming is gebaseerd op uiterst selectief shoppen in rapporten van bijvoorbeeld het IPPC, duizenden rapporten van zichzelf verrijkende onderzoeksinstituten en honderdduizenden alarmerende mediaberichten. Ga je enkele jaren later terugkijken naar de modellen dan blijkt geen enkele het ook maar bij benadering te hebben voorspeld en blijken de angstaanjagende doemscenario’s verre van realistisch. Het wrange is dat zelfs inmiddels kapot gecheckte cijfers die aantonen dat met alle inspanningen het maximale resultaat 0,0003 graden minder opwarming in Nederland gaat opleveren, tevens het bewijs dat de mens er nauwelijks invloed op heeft, toch blijft het mantra CO2, CO2, CO2. Zelfs de redenatie dat de 1.000 miljard nog beter besteed zou kunnen worden aan een 100 meter hoge dijk rondom Nederland wordt gepareerd met de gedachte dat je wat aan de oorzaak moet doen (die 0,0003 graden) en niet het gevolg.

De voedingsbodem ligt bij wat je schamper ‘deugmensen’ noemt. Deugmensen zijn mensen die vanuit een veronderstelde morele superioriteit menen anderen hun wil te moeten opleggen iets te doen aan ‘ons probleem’. Ze zijn simpelweg blind voor feiten of weigeren zich erin te verdiepen, laten zich overspoelen door ‘onafhankelijk’ onderzoek, zijn niet ontvankelijk voor kritiek en spelen zelden de bal maar vrijwel altijd de man. Gevolg is een sterk polariserende samenleving. De ene kant van het spectrum roept nog harder de gelovigen op zich aan hun geloof te houden, de andere kant gooit met steeds meer feiten in de veronderstelling dat dit de gelovigen zal overtuigen. Maar de gelovigen vinden altijd weer een uitweg, op velerlei vlakken.

De consequentie van al dit ‘deugdenken’ door politici, die een samenleving de afgrond in kiept door de gevolgen daarvan, treft niet de verkondigers persoonlijk. Politici betalen uiteindelijk wel die dure warmtepomp uit hun riante salaris, wonen zelf uiteraard in een roomblanke wijk met 4 kinderen en gaan lekker op vakantie naar verre oorden. Als ze werkelijk verantwoording moeten afleggen haken ze opvallend snel af.

De media? Die schrijven of vertonen wel weer een ander ‘heet’ thema. De commercie? Die kan via allerhande lobbygroepen de focus wel weer verplaatsen bij de politiek, die, ingegeven door machtslust en behoud van hun baantje, haar standpunten klakkeloos wisselt. Hoe flinterdun het deugdenken wel is wordt pijnlijk duidelijk als de deugdenker zélf geconfronteerd wordt met de gevolgen. Plots wordt de oude stinkende Mercedes niet meer voor de ‘zwarte’ school geparkeerd om de eigen kindertjes te droppen maar bij een roomblank schooltje ‘in het belang van mijn eigen kinderen’. Als voorgesteld wordt om de asielzoekers dan maar vooral onder te brengen in de GroenLinkse wijken waar logischerwijze (not!) het meeste draagvlak zou moeten zijn is de wereld te klein. Deugdenken is vanuit een morele superioriteit het veronderstelde probleem van een ander op te laten lossen door er weer een ander mee op te zadelen, maar vooral ‘not in my backyard’.

Dit deugdenken heeft de samenleving inmiddels vergiftigd en sterk gepolariseerd. Politici nemen het klakkeloos en kritiekloos over in hun drang naar macht, switchen net zo snel van mening als u van rijbaan op een drukke A2, overijverige ambtenaren bedenken een ‘verdienmodel’ voor de overheid, de media melkt alles tot in den treuren uit en de commercie staat klaar met de ‘oplossing’.

Het wordt tijd voor bezinning, realiteitszin en een lange termijnvisie om de werkelijke uitdagingen constructief op te gaan lossen. Aan werkelijke oplossingen is tot op heden nog geen euro besteed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. TD

  Dat ze toch de stekker eruit trekken,dit wordt echt niks meer met Rutte3!
  Het lijkt alsof ze allemaal zuipen en snuiven,is zeker verplicht politiek groepsgedrag geordonneerd door junkie-Juncker.

  1. Scarletti

   Rutte heeft gezien dat je in Brussel overal aan mag zitten zonder dat dit concequenties heeft. In Brussel bedtaat #metoo niet en komt pinokio ook ‘ns aan z’n trekken

   1. Scarletti

    Bestaat

    1. TD

     Scarletti :
     mee eens

 2. Original NL

  Quote……
  …….Deugmensen zijn mensen die vanuit een veronderstelde morele superioriteit menen anderen hun wil te moeten opleggen iets te doen aan ‘ons probleem’. Ze zijn simpelweg blind voor feiten of weigeren zich erin te verdiepen, laten zich overspoelen door ‘onafhankelijk’ onderzoek, zijn niet ontvankelijk voor kritiek en spelen zelden de bal maar vrijwel altijd de man…….
  M.a.w. het rien noppen syndroom.

  1. poldi

   “M.a.w. het rien noppen syndroom”

   +++++++++

   1. Lugar

    +1

  2. Siemien

   Dat syndroom staat feilloos in het script en is gevangen en kan dus geen schade aanrichten 😛

   1. Lugar

    +1

   2. Lugar

    Complimenten voor de auteur!

    @RPML

 3. HendrikJan

  Het is een grote k…..zooi in Den Haag.
  Niksnutten / lapzwansen en potverteerders.
  Liegen en bedriegen en met het vingertje naar Wilders en Baudet wijzen.

  GHHJ.

  1. Florissa

   Spijker op zijn kop .

  2. Lugar

   @HJ: +1

  3. Raveltje

   Helemaal mee eens

 4. poldi

  Dit is links ten voeten uit, blèren, zeuren en drammen is alles wat die fascistische engnekken kunnen. En CU moet per direct omgedoopt worden in JUDAS UNIE, of aangeduid worden als een terroristische organisatie met als doel anarchie te doen losmaken. Maar goed, ik ga ervanuit dat elk links denkend mens een vluchteling in huis heeft en van wieg tot kist die mensen bekostigd. Verhipt ik was ingedommeld, sorry ik moet weer aan het werk heb er weer en volle stoel bij aan tafel vanavond.

 5. Pescador

  Tja ik zei het al eerder , nederland verdient goud geld met het gas, en omdat er gestopt moet worden met gas oppompen omdat ander Groningen in de grond wegzakt , moet er een andere oplossing komen.
  Nou die hebben we gevonden de mensen moeten masaal aan de stroom zodat er meer stroom gebruikt wordt en daar de nodige belasting centen weer vandaan komen.
  Allemaal elektrische auto´s die zijn veel zwaarder als een diesel of benziene dus weer wat meer wegenbelasting in de pocked.
  En ja huisen isoleren en waardelose warmptepompen plaatsen die het gewoon niet doen in de winter dus een dikke hyptheek nemen en lekker veel rente betale rente aftrek is al bijna over.

  Ze rekenen zich weer rijk in nederland, maar ik denk dat iedereen die met pensioen is heel rap uit nederland verdwijnt want nederland is onbetaalbaar aan het worden. Ik zal blij zijn als dit kabinet klapt( en rutte de gevangenis in gaat, zou mooi zijn) en dan maar hopen dat de mensen zo erstandig zijn om meer op rechts te stemmen.

  1. edoc431

   dat zie jij helemaal goed @pescador ik ben bijna weg 16 maart tabee .Mams mee en een nieuw leven in een land wat wel normaal kan denken .

 6. observer

  Citaat de harde schrijver:
  De deugmens is allesbehalve deugdzaam. Hij maakt slachtoffers en schept maatschappelijke problematiek. Hij bestrijdt niet het kwade, maar degenen die hem niet volgen.

  door Peter Louter
  De term gutmensch is aan het verdwijnen en lijkt te worden vervangen door de term ‘deugmens’. Dat is een goede ontwikkeling. De gutmensch kan zich nader beschouwd helemaal niet beroepen op zijn goedheid. Hij wil als regel deugdzaam zijn. Maar dat geeft problemen. Omwille van de deugd kiest hij voor een standpunt en handelt daarnaar, ongeacht de gevolgen.

  Als hij ‘welkom vluchtelingen’ roept, handelt hij vanuit de deugd om mensen in nood te helpen. De vraag of het werkelijk om mensen in nood gaat, interesseert hem nauwelijks. Als er ‘hulp’ wordt geroepen, ga je helpen. Of de hulp helpt, interesseert hem ook nauwelijks. Hij heeft goede bedoelingen en dat moet genoeg zijn. Of we in staat zijn om alle mensen die om hulp (asiel) vragen te helpen, interesseert hem ook al niet. Hem interesseert slechts de houding. Die is goed of niet goed.

  De deugmens is een respectloos mens. Dat gebrek aan respect begint al als hij na het roepen van ‘welkom’ naar huis terugkeert en het aan anderen overlaat om zich over de gevolgen van zijn ‘goed zijn’ te ontfermen. De deugmens is in de geschiedenis een akelig mens. Ooit was het deugdzaam om heksen te verbranden of te verdrinken. Ooit was het deugdzaam om ketters te vervolgen en hielp de deugmens om de inquisitie op te tuigen. De deugmens is nogal modegevoelig. Tot op de dag van vandaag vindt hij nieuwe doelen om zijn deugdzaamheid te bewijzen en aan anderen op te leggen.

  De deugmens is een narcist die zich moreel verheven voelt en geen antenne heeft voor wat anderen beweegt. Hij heeft geen respect voor de gevoelens en inzichten van anderen die afwijken van de zijne. Als hij zo’n afwijking aantreft, zet zijn narcisme hem er toe om die te vernietigen. De tegenwoordige modes betreffen vooral klimaat en migratie. De deugmens is in discussies over die onderwerpen aan te treffen als donderprediker die anderen voorhoudt wat de juiste houding is. Wie zich daarin niet schikt, loopt tegen de inquisitie aan die hem verbaal vernietigt en van zijn reputatie berooft.

  Schuld en boete lijkt ten grondslag te liggen aan wat de deugmens beweegt. Hem is gemakkelijk schuld aan te praten, het is zijn kwetsbaarheid. De opvatting dat narcisme in feite een overcompensatie is van angst en minderwaardigheidsgevoelens, kon wel eens kloppen. De deugmens heeft behoefte om voor anderen een deugmens te zijn. ‘Zie mij’ is zijn spel, ‘waarom ben je niet even deugdzaam als ik?’. Het geeft hem macht over anderen en daar ligt de feitelijke psychische behoefte van de deugmens.

  Ondertussen is de deugmens allesbehalve deugdzaam. Hij maakt slachtoffers en schept maatschappelijke problematiek. Hij bestrijdt niet het kwade, maar degenen die hem niet volgen. Democratisch respect voor andere inzichten dan de zijne behoort niet tot zijn deugden. Hij is nietsontziend in het afdwingen van zijn standpunten. In het trouw blijven aan zijn eigen deugdzaamheid is de deugmens zowel hypocriet als opportunistisch. Ook dat behoort tot zijn narcistische persoonlijkheid. Slechts zelden neemt hij zijn standpunten serieus in zijn eigen leven. Dat is logisch want hij gebruikt die standpunten slechts om macht uit te oefenen.

  Een goed voorbeeld is te vinden bij de problematiek van ‘witte scholen’. De deugmens die diversiteit prijst, kiest er toch maar liever voor om de eigen kinderen naar een ‘witte’ school te sturen. Wat er ook wordt geprobeerd, het lukt maar niet om het probleem van ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen op te lossen. De deugmens haakt af waar het zijn eigen vermeend belang raakt. In het maatschappelijk debat lijkt de deugmens de overhand te hebben. Dat betekent dat ‘narcisme’ een nog onvoldoende herkend maatschappelijk fenomeen is en daarom kan voort woekeren.

 7. Aytas

  ‘de andere kant gooit met steeds meer feiten in de veronderstelling dat dit de gelovigen zal overtuigen. ‘

  De andere kant gooit net zo hard met gewenste ‘feiten ‘ omtrent milieu. Jammer dat het verder weer zo’n stuk is zonder menselijke maat. Zoals baudet zei “Er bestaan vluchtelingen als gevolg van perverse regimes die door het Westen in stand gehouden of weggebomardeerd worden, en een industrie die wij zelf in stand houden,” zolang daar niet over gesproken wordt kun jij wel over deugdenken praten als het op migratie aankomt maar zie ik in jouw stukje een frame.

  1. RPML

   Heel eenvoudig: als een warmtepomp aantoonbaar geen CO2 of gas bespaard en tóch wil ‘links’ de warmtepomp er doordrukken door mensen ertoe te dwingen, met welke logica is dat dan te rechtvaardigen?

   Heel eenvoudig 2: als de inzet van biomassa 10% meer CO2 de lucht in blaast, en tóch wil ‘links’ biomassa verder doordrukken, met welke logica is dat dan te rechtvaardigen?

   Heel eenvoudig 3: als je weet dat een elektrische auto in de bouw en het gebruik (kolencentrales) ernstig milieubelastend is en al helemaal geen CO2 bespaard, met welke logica is dat dan te rechtvaardigen?

   De menselijke maat is inderdaad zoek: met honderden miljarden en ten koste van het welzijn van de samenleving iets subsidiëren dat CO2 zou moeten sparen, terwijl het juist meer CO2 de lucht inbrengt; met welke logica is dat dan te rechtvaardigen?

   1. Aytas

    Ik heb het niet over een co2 reductie, dat heb je voldoende onderbouwd de afgelopen tijd. Ik heb het over de mensen die beweren dat co2 alleen iets positiefs is voor plantengroei, op grote hoogte is het wel degelijk schadelijk en zorgt het voor opwarming.

    1. RPML

     Die vraag kan ik niet beantwoorden omdat ik daar teveel tegenstrijdige berichten over lees die ik niet kan beoordelen. Er zijn ook tijden geweest dat het CO2-gehalte aanzienlijk hoger lag dan nu, en de temperatuur tegelijkertijd daalde, dat is op zijn minst tegenstrijdig. Er lijken veel meer factoren van invloed te zijn dan alleen CO2. Wat wel duidelijk is, is dat de menselijke invloed op de CO2 in de atmosfeer slechts zeer gering is als je met een reductie van 50% CO2-uitstoot de temperatuur maar met 0,0003 graden kunt doen dalen. Die 1000 miljard om die 0,0003 graden te bereiken kun je dus veel beter investeren in zaken die echt wat opleveren voor de Nederlanders, maar zolang politici denken dat je maar miljarden moet ‘investeren’ in een warmtepomp die technisch nog lang niet volwassen is, dan steek je het geld in spullen die schroot zijn over 10 jaar. Dat is niet investeren maar kapitaalvernietiging. Dan zijn die miljarden veel beter besteed aan research in toekomstige warmtepompen die wel aan de eisen voldoen. Zelfde verhaal met de elektrische auto, die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Een transitie op deze schaal duurt minstens 30 jaar, geen 11 jaar.

   2. victus

    Veel mensen zijn onder de indruk van dat gemekker over die onzin. Toontje van dreigen en drammen. Er staat nog helemaal niets vast. En wat z’on aap in De haag wilt zegt helemaal niets. Is een persoonlijke mening als waarheid verkocht. KlimaatOnzin

 8. Rien Noppen

  RPML presenteert weer eens een vergaarbak van onzin. Hij beweerde hier dat de energietransitie zowel noodzakelijk als zinvol is maar komt niet verder dat zinledige opmerkingen over de ‘deugmensen’ die zo graag willen deugen en opmerkingen over warmtepompen en elektrische auto’s en warmtepompen die slechts een totaal gebrek aan inzicht tonen.

  Wat RPML niet lijkt te beseffen is dat een transitie per definitie een ontwikkeling betreft. Het gaat om doelen die we de komende decennia moeten bereiken en die doelstelling is geen onzin als je die in het heden nog niet hebt gerealiseerd.
  Zo is het juist dat elektrische auto’s en warmtepompen geen bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot zolang de benodigde stroom door fossiele energiecentrales wordt opgewekt. Hij weet natuurlijk dat het aandeel van fossiele energie de komende jaren snel terugloopt en hij weet ook dat je met zonnepanelen een belangrijk deel van de benodigde stroom voor de warmtepomp kunt opwekken.

  RPML lijkt zich met zijn waanwijze gebabbel te baseren op verouderde bronnen. Hij zou eens moeten googelen op de zaken die in rap tempo werkelijk aan veranderen zijn: ‘Het kan: je huis vergroenen met een klein budget’

  Een andere bron is ook interessant (jammer dat je hier geen links kunt plaatsen).

  ” Volgens verschillende inschattingen zal de prijs per KWh opgeslagen stroom met minimaal 10% per jaar zakken. Een rapport van Deutsche Bank rekent zelfs op dalingen van jaarlijks 20 tot 30%. Schaalvergroting, aangejaagd door bedrijven als Tesla, lijkt tot eenzelfde prijsimplosie te leiden als zich eerder op de markt voor zonnepanelen heeft voorgedaan.”

  RPML zou kunnen weten dat over een jaar of 15 de technologische ontwikkeling grote sprongen heeft gemaakt. De elektrische auto is dan volledig concurrerend met de vieze benzine- en dieselauto’s, het rendement van zonnecellen is omhooggeschoten en ze zijn veel goedkoper geworden en we kunnen voor weinig geld de energie die we met zonnecellen en warmtepompen opwekken opslaan.

  RPML vindt de energietransitie noodzakelijk en zinvol maar doet weinig anders dan met leugens en onnozel gebabbel zand in de transitie strooien. Het is onbegrijpelijk dat DDS deze onnozele zwetsmeier een podium gunt.

  1. victus

   De eerste 30 jaar leveren elektriese autootjes alleen maar irriterende technische kinderziektes waarvoor HEEL veel geld moet worden neergelegd. Alleen volslagen A-technische nitwits en volslagen leken denken dat dit het ei van Columbus is. Aangepraat door ronkende reclame’s en hyperventilerende media.

 9. Vrijedenkert

  De uitstoot van koolstofdioxide dus ook de uitstoot door de mens is van invloed op de opwarming van de aarde dat is gewoon bewezen dat zal ook niemand ontkennen!
  Alleen is die invloed op klimaatverandering van die uitstoot veel minder dan ons wordt voorgespiegeld, dus ook alle astronomisch kostbare maatregelen en de snelheid waarmee men die maatregelen wil nemen hebben dus veel minder effect behalve economische rampspoed…

  1. HEM

   Bekijk https://www.youtube.com/watch?v=yqZGgaZaXig
   De gegevens zijn onbetrouwbaar en deels opzettelijk vervalst!

 10. Arie B

  Sorry, ik vind het teveel tekst. Ik ga even wat houtblokken halen en fijnstof uitstoten.

 11. Gerlos

  Dit klimaatakkoord is inderdaad waanzin en moet zo snel mogelijk in de prullenbak gedumpt worden en doe die enge PASPOP JETTEN xdaar maar gelijk bij. Brrŕ.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Het klimaatakkoord is een kongsi tussen gewetenloze boevenbendes om de middenklasse te vernietigen opdat de Vetnekken 3 vakanties per jaar kunnen vieren.
  Zo krijgen ze ruimte in het vliegtuig.

  De tien villa’s bewonende Ed Nijpels is de zonnekoning van Nederland.
  Bewierrookt door de corrupte MSM, de orwelliaanse Staatsmedia voorop
  En het treurig graatmager Vee Graast treurig Door op hun snotterige steeds karig wordende weilanden.
  Het Vee dat willens en wetens hun eigen kalveren verzuipt in de sloot.
  (want stel je toch eens voor dat je onverhoopt tegen de stroom durft in te roeien in hun duffe, gelijkgeschakelde ecosysteems. Nee ben je mal denkt 95% van de NLse ‘mannen’. Wat zou Gillette van me denken ???)

  1. Rien Noppen

   Het is een vorm van moderne absurdistische poëzie.

   En het treurig graatmager Vee
   Graast treurig Door
   op hun snotterige steeds karig wordende weilanden.

   Het Vee dat willens en wetens
   hun eigen kalveren verzuipt in de sloot.

 13. Tante Sidonia

  18.00 uur NPO ( door belasting verplichtte opgebrachte zender) zeer zielige verhalen over het kinder-pardon. ( in werkelijkheid gezins-pardon) .
  De onvoorstelbare idiote klimaat leugens!
  Het vervalste Brexit; “slecht voor Nederland!”
  De zeer Hypocriete aanval op SGP betreffende Homo,s.
  Het nooit meer terugvragen Miljarden Griekenland.
  Blanke Nederlanders zijn slecht: Voor facistisch links is de blanke wit!
  De enorme macht van links op alle Ministeries!
  Om zo maar een paar voorbeelden te noemen. Vult u maar verder in!
  Het op allerlei manieren vernederen van Nederlanders gaat gestadig door!
  Links en Islam is de moderne tijd: volgens de “alles verwoestende correcte “Bubbels”,Den-Haag, Hilversum en de grachtengordel, m.n. de leugen bladen NRC en de Volkskrant!”
  Dit alles o.a in opdracht het dictatoriale Brussel, waar nooit democratisch gekozen machthebbers de macht hebben! Zoals zuipschuit Juncker, Prins Carnaval-zakkenvuller Franske Timmermans en vele, vele anderen!
  Wie zegt dat dit niet zo is:
  liegt, kijkt weg, facistisch links, oerdom of nog erger: een alles vernietigende Gutmensch!
  PS
  Deze week de loonstroken. Rutte maakt hij het echt waar?
  Wie dit gelooft:
  liegt, kijkt weg, facistisch links, oerdom of nog erger: een alles vernietigende Gutmensch!

 14. Lugar

  Vandaag (22-01-2019) in de Telegraaf:

  “Geen enkele partij heeft belangstelling om de pont tussen Dordrecht en Werkendam te exploiteren onder de groene voorwaarden die door de gemeenten zijn gesteld.”

  Natuurlijk kan een partij als D’66 welk blijven dromen op kosten van de hardwerkende arbeider die er de laatste jaren niet op vooruit is gegaan.

 15. Troelstra

  Ondertussen stoken China en India er lustig meer kooltjes op los.

  Chinese steenkolenhonger vuurt prijzenslag aan

  Door THEO BESTEMAN

  Vandaag, 08:15 in FINANCIEEL

  Duitsland sluit alle kolencentrales. De Europese kolenoverslag via de Amsterdamse haven slinkt rap. Toch is een ton steenkool in een jaar tijd 17% duurder geworden. Hapert de groene revolutie?

  Met het klimaatakkoord van Parijs van 2015, dat een drastische reductie van CO2 behelst, kregen kolenproducenten het einde van hun verdiensten in beeld. Pensioenfondsen en verzekeraars stapten recent uit investeringen in de vervuilende steenkolencentrales. Het aanbod in mijnbouw is daarop teruggevallen.

  In Duitsland moet de kolen in energiecentrales in 2038 volledig zijn vervangen door groene energie, bevestigde de regering eind januari. Op kolen werkende energiecentrales worden gefaseerd stilgelegd. Die ontwikkeling zet door: de stap beperkt in Europa de vraag met 290 miljoen ton kolen.

  „De overslag in Amsterdam daalt nu vier jaren op rij, het laatste jaar met 18%”, aldus de woordvoerster. „Dat lijkt dus een trend, maar zeker is het niet. Amsterdam kondigde in 2017 aan in 2030 een steenkoolvrije haven te willen zijn. Verwerker OBA speelt hier al 20% ruimte vrij voor alternatieve ladingen. De vraag naar kolen kan vanuit Amsterdam mogelijk zijn weggelekt naar andere havens”, stelt zij. „De kolenoverslag in Rotterdam is in 2018 met 4% gestegen.”

  In VS sluiten mijnbouwers
  Bruin- en steenkool werden na grote ongelukken met kernenergiecentrales de alternatieven voor deze schonere energie. De overgang naar ’groen’ zal met horten en stoten gaan. Onderzoeksinstituut Ifo in Duitsland waarschuwt na het besluit voor 2038 voor extreme kosten na het stilleggen van alle kolencentrales, €1000 miljard tot in 2050. Omdat er onvoldoende zicht zou zijn op voldoende vervanging om huizen blijvend te verwarmen.

  In de Verenigde Staten versnelt levering van goedkoop Amerikaans gas de afbouw van kolengebruik. De helft van de Amerikaanse energiecentrales die in 2008 nog op steenkool werkten is al gesloten, turfde het energieagentschap IEA eind januari. Ondanks de beloofde steun van president Trump aan mijnbouwers, die tijdens zijn campagnes van ’beautiful, clean coal’ sprak, is kolenverwerking door de industrie volgens het IEA met zo’n 620 miljoen ton gezakt. Tot het niveau van 1979.

  Daar staat de onverwachte toename van kolenverwerking in Azië tegenover, met geschat 1400 ton extra dit jaar. China is daarin de prominentste opkoper, Indonesië en India volgen. De vraag blijft halsstarrig hoog, zo verklaren grondstofanalisten de recente prijsstijgingen voor de grondstof die in de ban wordt gedaan.

  Weinig effect ingrepen
  Peking vaardigde in 2010 nog scherpe milieueisen uit voor de steenkolenbedrijven om hun uitstoot in vooral zijn steden te beperken. Vermaard zijn beelden van politieagenten die overal kolenkacheltjes bij Chinezen uit huis wegsleepten, terwijl bewoners zich er als laatste warmtebron aan vastklampten. Recentere satellietbeelden en nader onderzoek van het Carnegie Institute for Science tonen dat die ingreep en de uitstootbeperking van kolenstokers China relatief nog weinig effect heeft behaald.

  „De Chinese overheid heeft wel ingrepen beloofd, maar is daar in de praktijk nog niet in geslaagd”, aldus medeauteur Scot Miller in ’Nature Communications’.

  China leeft veel meer dan het Westen van steenkool. Het gaat wel versneld over op andere bronnen als gas, zonnepanelen en windenergie. Maar de pijpleidingen naar de eigen gasbellen reiken nog lang niet tot in alle stedelijke gebieden. Bij extreme kou heeft Peking uitzonderingen op de restricties gemaakt.

  Chinese energiecentrales verstoken kolen, omdat die nog onvoldoende andere krachtige warmtebronnen hebben. Eind vorig jaar zag ING al dat China 11% meer kolen van hoge kwaliteit importeerde. De extra voorraad was ook bedoeld om de prijs te drukken. Het kan zich volgens de ING-analist geen onverwachte onrust onder zijn bevolking over hun kachels permitteren.

 16. Ries

  Compliment aan Observeren. Heel juist getroffen!

 17. Ries

  Gelezen dat accu’s snel leeg zijn bij vriezend weer. Fijn dat het klimaat verandert. Zo blijven de electrische auto’s rijden. Win-win..

 18. Rien Noppen

  De kans dat er geen relatie bestaat tussen verhoogde CO2-uitstoot en opwarming van de aarde is 1 op 3.500 000. Dat is de wetenschappelijke gouden standaard voor waarheid.

  Mensen die dit botweg ontkennen liegen bewust of zijn oliedom.

  1. fockingworst

   @riennoppentrol plaatst iedere keer weer een stelling net of het de waarheid is.
   @riennoppentrol nu ook waarheidsgehalte 0 aangaande het co2 verhaal.
   @riennoppentrol vlucht elke keer met zijn staart tussen zijn benen, omdat hij weet dat ZIJN STELLING /MENING FOUTIEF is.

   @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Spaanse kok

    Goedemorgen Sherlock Worst.
    Lekker geslapen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.