Hulde! Vrijwilligers en militairen vegen samen stranden schoon op de Waddeneilanden

Krukjes afgeleverd op de verkeerde locatie: de waddeneilanden. Bron: YouTube / Omrop Fryslan
Foto: Krukjes afgeleverd op de verkeerde locatie: de waddeneilanden. Bron: YouTube / Omrop Fryslan

Afgelopen week donderden tientallen containers van een containerschip van Maersk in zee. Hierdoor werden de waddeneilanden vervuild met grote hoeveelheden aan troep. Op sommige plekken kwam lingerie aan land en in andere containers zaten gevaarlijke chemicaliën. De stranden werden bezaaid met plastic en piepschuim. In totaal vielen 270 containers in zee. Defensie werd ingezet om de eilanden schoon te vegen en ook tientallen vrijwilligers reisden af naar de waddeneilanden in één van de grootste en meest succesvolle coöperaties tussen overheid en burgers in de afgelopen jaren. 

Reuters liet weten dat de Nederlandse autoriteiten de kosten van de schoonmaakactie wil gaan verhalen op het bedrijf Maersk. Om te voorkomen dat containers ‘verdwijnen’ zoals nu het geval was pleiten de Duitsers voor het mondiaal reguleren van containervaart en het installeren van sensoren zodat de containers te achterhalen zijn. De containervaart wordt momenteel al gereguleerd door de International Maritime Organisation (IMO) en de regels moeten dus worden aangescherpt. Maar daar werd het strand natuurlijk niet schoon van. Dat deden tientallen vrijwilligers zoals is te zien op de onderstaande beelden:

De rederij van het schip MSC Zoe gaat de kosten dus betalen en dat is ook een pluim waard. Niet moeilijk doen, maar gewoon je rommel opruimen. De vrijwilligers werkten hard op de stranden en daardoor is het grootste deel van de stranden schoon. De waddeneilanden hebben aangegeven dat er geen aanvullende handen meer nodig zijn voor het opruimen aldus de Telegraaf. Wel gaat het komende dagen waarschijnlijk stormen waardoor nog meer containers kunnen aanspoelen. Ook ligt er veel ‘klein vuil’ op de stranden zoals stukjes piepschuim en plastic verstrooid over het strand. Deze stukjes zijn nog steeds een risico voor dieren die dit kunnen doorslikken en daar ziek van worden of sterven.

Zoals gezegd willen de Duitsers speuracties naar containers vereenvoudigen door sensorsystemen verplicht te stellen. De IMO is een van de meest invloedrijke organisaties in de wereld vanwege haar impact op de globale supply chain, maar het kan nog jaren duren voordat dergelijke maatregelen ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd. De burgemeester van Vlieland, Tineke Schokker, had een pragmatische houding en vond het incident voldoende om in ieder geval de kosten van de schoonmaakactie terug te willen zien. Ze zei: “They [the responsible entity] need to remove this as quickly as possible because the longer it’s here the more damage it does. We have decided to collectively pass on the costs to the shipping company.”

Het mooie is dat de stranden dus alweer relatief schoon zijn. dus Nederland kan aannemelijk maken dat zij er zelf álles aan heeft gedaan om vervuiling te voorkomen. Van de schipper kan dat niet worden gezegd. Van een anonieme bron hebben we gehoord dat de eilanders overigens zeer dankbaar waren richting de vrijwilligers.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

29 reacties

 1.   

  Wad?

  1.   

   Wat wad?

 2.   

  Televisies en klapstoelen zijn nog te overzien. Die kleinere stukken plastic en piepschuim zijn funest voor de fauna. Vissen en zeehonden zien dit voor voedsel aan.

 3.   

  Zijn er al gegevens van het aantal migranten dat zich voor deze opruiming hebben gemeld? Een kleine tegenprestatie voor al die krijgerij is toch wel het minste?

  1.   

   Gelukkig, Ries heeft het onderwerp al weer naar de migranten weten te leiden. Misschien lukt het hem ook nog de islam als oorzaak van deze scheepsramp te zien.

   1.   

    Onzinnige reactie van Noppen, het is niet raar, zelfs een heel goed idee om voor dergelijke werkzaamheden hulp van deze mee-eters te vragen of te eisen. Beter op het strand in de buitenlucht iets doen, dan hangen in een AZC toch?

    1.   

     Ja lijkt mij ook, mooi werk voor een aantal van die dobbernegers, uiteindelijk hebben die ‘verstand’ van aangespoelde voorwerpen.

    2.   

     We eisen niks van vluchtelingen, Marija. In welke eeuw leef je?

     1.   

      Wie heeft het over vluchtelingen. Volgens mij is het opruimen van een Nederlandse strand een goed instapmodel voor op de bank uitgezakte migranten uit Noord Afrika die hier naar een baan zochten.

     2.   

      En dat ”NIET EISEN”zelfs niet ”AANPASSEN”, is juist het stomme.

     3.   

      Van Urk is een christen, dat merk je aan zijn toonzetting van barmhartigheid die zijn Verlosser en Zaligmaker hem heeft ingefluisterd.

     4.   

      Rien Noppes heeft het over ‘vluchtelingen’, terwijl hij donders goed weet dat het om kansloze illegale economische immigranten gaat. We leven in de 21e eeuw: waarom zou je niet wat van deze handophouders mogen vragen?

     5.   

      Inderdaad. Als christen help ik vluchtelingen niet alleen maar aan bed, brood en bad maar ook om ze aan het werk te krijgen. Een door u niets hoevende migrant gaat waarschijnlijk de criminaliteit in.

     6.   

      Groeneveld is niet een man die lang over dingen nadenkt, maar misschien weet hij wel op welke titel hij gedacht had immigranten te kunnen dwingen om stranden schoon te maken.

      Onder titel, ik leg het maar even uit, wordt hier de juridische grondslag c.q. bevoegdheid tot dwang verstaan.

     7.   

      Leer lezen blinde mol. Ik zei: “waarom zou je niet wat van deze handophouders mogen VRAGEN?

      Je bent toch ook wel een geborneerde zakkenwasser, dat zul je zelf moeten toegeven.

     8.   

      Wie spreekt er hier over dwang. Nooit over wettelijke verplichtingen gehoord zeker, waar ieder burger dus ook onze nieuwkomers aan moeten gaan houden of aan moeten voldoen. Integratie betekent namelijk niet om niks te gaan doen en alleen maar gratis geld gaan ontvangen. Door dit soort beleid is het logisch dat integratie onder nieuwkomers steeds weer mislukt omdat ze geen duwtje van mensen zoals u in hun rug krijgen.

     9.   

      Taakgestraften lijken mij in eerste instantie de aangezen personen zijn die in aanmerking komen. Omdat het eiland bij Friesland hoortbij voorkeur de autochtone Friezen met een veroordeling.

     10.   

      Fortiori, Dat had net zo goed ook gekund. Maar helaas moeten de spontane vrijwilligers en het leger de rotzooi op een zeer koude strand gaan opruimen.

   2.   

    Rien N; is zijn nopjes met de kansparels en de vredige islam, maar heeft een paar postings verder wel weer smerige kritiek op van Urk zijnde christen, wat een mentaliteit.

    1.   

     Rien is de man van zelf ook vooroordelen geven maar beseft ook niet dat hij ook de domste onzin uitkraamt. In de eerste wereldoorlog deden Belgische vluchtelingen veel werkzaamheden in ons land en zelfs onderduikers en gevluchte Joden deden gewoon hun bijdrage bij wie zij ondergedoken zijn. Vluchtelingen die vervelen in AZC,s schromen er heus niet voor om een bijdrage te leveren aan hun nieuw land waar zij denken een nieuw bestaan te kunnen gaan opbouwen. Ze weten donders goed dat het meehelpen van het schoonmaken van onze stranden punten kan opleveren voor hun statusverklaring.

     1.   

      Rien Noppes heeft eindelijk de perfecte nicknaam gevonden. Hij is niets, helemaal niets. “Lucht en leegte” of “ijdelheid der ijdelheden”.

     2.   

      Gekko is hier, zoals algemeen bekend, de man van de doorwrochte inhoudelijke bijdragen.

 4.   

  Het zal wel weer bol gaan staan van slapjanus-rethoriek uit de treitertrollenbak…

  1.   

   Dat lijkt me niet, Ries. Troll of niet, je kan het alleen maar eens zijn over het goede werk van deze mensen.
   Echter kwam jij als eerste met migranten aan, en draait daarbij de nek om van het inhoudelijke. Jij lijkt wel een troll…

  2.   

   @Ries: Geen last van!

 5.   

  Wat algemeen bekend is, behoeft niet genoemd te worden.

 6.   

  En waar was de groene Marokkaan om het goede voorbeeld te geven in geen velden of wegen te bekennen

 7.   

  Na de storm van dinsdag, die verwacht wordt, zijn de manschappen woensdag weer welkom op de wadden eilanden.

  1.   

   Toch maar even denken aan de taakgestraften als de berg rommel te groot wordt. Krijgen die tenminste nog een warm gevoel van iets te betekenen voor de maatschappij.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!