Komt dat zien! Dit worden de grote winnaars van de verkiezingen in 2019

In 2019 vinden er twee grote verkiezingen plaats: die voor de Provinciale Staten en die voor het Europees Parlement.

Hoewel er in 2019 geen Tweede Kamerverkiezingen gepland staan wordt het wel degelijk een bijzonder interessant politiek jaar. Er komen immers wél twee andere verkiezingen aan: die voor het Europees Parlement en die voor de Provinciale Staten — en daarmee voor de Eerste Kamer.

De PS-verkiezingen zullen plaatsvinden op 20 maart 2019. De voornaamste taak van de provinciale staten is het controleren van het bestuur van de provincie. Alleen daarom al is het van belang dat de juiste partijen een goed resultaat afleveren. Maar belangrijker is dat de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald wordt door de Provinciale Staten. Dit betekent dat een zittende regering haar meerderheid in de Senaat kan verliezen.

Daarnaast dus de Europese verkiezingen. Het Europees Parlement is weliswaar grotendeels een wassen neus, maar zo heel af en toe doen de dames en heren europarlementariërs toch iets dat enigszins van belang is. Daar komt bij dat het Europees Parlement natuurlijk de heimat is van UKIP, de partij die Brexit op de agenda zette… en er uiteindelijk met steun van eurosceptische Tories in slaagde om a) een referendum te houden en b) dat referendum te winnen. Deze verkiezingen vinden plaats op 23 mei.

Aangezien het om twee verschillende verkiezingen gaat over twee verschillende onderwerpen… en op twee totaal verschillende niveaus (provinciaal versus Europees) zal het per keer verschillen wie er daadwerkelijk op komen dagen om te stemmen. Waar we wel vanuit kunnen gaan is dat het opkomstpercentage in beide gevallen vrij laag zal liggen, wat impact heeft op de uitslag.

Dat in gedachte houdend zijn hier mijn voorspellingen voor de grote winnaars van deze twee verkiezingen:

Provinciale Statenverkiezingen

1. Forum voor Democratie (FVD)

Forum voor Democratie was eerder deze maand (en nog steeds) naarstig op zoek naar goede kandidaten voor de Provinciale Staten. Dat is niet zo gek — die roep om mensen die zich kandidaat willen stellen — aangezien FVD serieus rekening moet houden met een goede uitslag. Normaal gesproken hebben nieuwe partijen wat last van de lagere opkomst bij de PS-verkiezingen, maar FVD zal dat lot bespaard blijven. De achterban van deze partij is over het algemeen namelijk hoogopgeleid, heeft een goed inkomen, en is betrokken bij de politiek. Dat zou nou juist de mensen die altijd en bij elke verkiezing stemmen. FVD gaat daar de vruchten van plukken.

2. 50Plus

50Plus doet het weliswaar niet ongekend goed in de peilingen van Maurice de Hond, maar de partij heeft één heel groot voordeel: oude mensen stemmen. Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen. Daarom én omdat het kabinet ouderen steevast de rekening laat betalen kan Henk Krol vrijwel zeker uitgaan van een goed resultaat voor zijn club. De bejaarden gaan de Eerste Kamer bestormen. Gezien de samenstelling van de Senaat is dat wel zo passend.

 

3. Het CDA

Het CDA? Ja, het CDA. De partij doet het vreselijk slecht in de peilingen, maar bij gemeentelijke en ook provinciale verkiezingen komen CDA-kiezers steevast opdagen. Of ze dat doen uit gewoonte of passie zal Sybrand Buma een zorg zijn: als ze maar naar het stemhokje komen. Zoals altijd bij de PS zal dat nu het geval ook zijn.

4. GroenLinks

Waarom GroenLinks één van de grote winnaars wordt? Nou, eigenlijk puur en alleen maar omdat de andere linkse partijen diep, diep, diep in de problemen zitten. GroenLinks zal daardoor uitgroeien tot de grootste partij op links.

Europese Verkiezingen

1. Forum voor Democratie

Hè Michael moet je FVD nou wéér noemen? Ja, dat moet. FVD-kiezers zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid, hebben niet slechts een hoog inkomen, en zijn niet alleen ‘politiek betrokken,’ maar ze zijn ook gepassioneerd eurosceptisch. Daarom zal het opkomstpercentage onder aanhangers van die partij veel hoger zijn dan gemiddeld bij de Europese verkiezingen. En met een lijsttrekker als Derk Jan Eppink hebben die mensen een zeer goede stemmentrekker.

2. GroenLinks

Ja, GroenLinks ja. De eurofielen gaan net als bij de Provinciale Statenverkiezingen hoogstwaarschijnlijk flink hard uithalen bij de Europese verkiezingen, misschien nog wel harder dan bij de PS. Let op mijn woorden: GroenLinks wordt de grootste partij op links en zal het kabinet nog meer in de richting van een Europese federale superstaat duwen.

3. De PVV

Waar ik niet zo heel van de PVV verwacht bij de Provinciale Statenverkiezingen denk ik dat de partij wel degelijk een goed resultaat neerzet bij de Europese verkiezingen. PVV-kiezers vinden de strijd tegen een federaal Europa namelijk wel degelijk belangrijk en weten dat de partij op Europees niveau best een aardig groepje kandidaten weet te leveren. Aangezien 1 plus 1 2 is betekent dit dat de PVV op 23 mei prima zal presteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Duijndam

  Ik zie uit naar de komende verkiezingsdebatten waarin de charlatan Baudet door de mand gaat vallen.

  Zeker met het leugencircus dat de klimaatsceptici demonstreren rond het Klimaatakkoord zie ik electorale mogelijkheden voor de rechtspopulisten. Het FvD heeft echter een waardeloze lijsttrekker, terwijl ze er tegelijkertijd volledig afhankelijk van is.

  1. Troelstra

   Ik voorzie na de verkiezingen minder D’66 en meer FvD.

   1. Duijndam

    Ik verwacht ook wel verlies voor D66 en winst voor FvD maar niet dat dit een politieke deuk in een pak boter veroorzaakt.

    1. Troelstra

     De regeringscoalitie zal hun meerderheid in de Eerste Kamer gaan verliezen.

  2. Roughwood

   Maar natuurlijk Quisling. De wens is de vader van de gedachte. Droomt u rustig verder!

   1. Duijndam

    Laten we in uw droom maar hopen dat Boudoir de komende maanden nog mensen vindt die zo gek zijn om voor hem in de Eerste Kamer te willen zitten.

  3. Arie B

   Gelukkig nieuwjaar Ernst. Het valt mij juist op dat er steeds meer onafhankelijke partijen/wetenschappers vraagtekens zetten bij het klimaatakkoord. Ik denk dat de vorm van het akkoord echt niet in stand zal blijven. Vergeet niet dat én het wagenpark én de huizenmarkt op de schop gaan. 6k subsidie is leuk maar hoeveel mensen kopen nieuwe auto’s? Ik vind het akkoord en slecht akkoord. Op basis van de inhoud totaal niet overtuigend.

 2. Spaanse kok

  Michael begint het nieuwe jaar vol goede moed door te stellen :
  Ja, dat moet. FVD-kiezers zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid,
  hebben niet slechts een hoog inkomen,
  en zijn niet alleen ‘politiek betrokken,’ maar ze zijn ook gepassioneerd eurosceptisch.
  .
  Ik herken hier toch wel veel in.
  De hier aanwezige FvDstemmers noemen iedereen met een andere mening dom.
  Dan moeten zij zelf wel hoog opgeleid.
  Betreffende inkomen hoor je aanwezige FvDstemmers nooit zeuren over geld, belasting of nog erger voedselbanken. Neen allen verdienen zeker 40.000 eurootjes netto
  Politiek betrokken zeker, elk onderwerp wordt kritisch bekeken.
  Eurosceptisch, oh zeker, ze kunnen niet wachten om tot de EU opvreters te behoren.

  1. Siemien

   Typisch gevalletje.

   “De hier aanwezige FvDstemmers noemen iedereen met een andere mening dom.”

   Wat een onzin kraam jij hier uit.

   “Betreffende inkomen hoor je aanwezige FvDstemmers nooit zeuren over geld, belasting of nog erger voedselbanken”

   Jij leest niet goed en interpreteert maar wat..

   “Eurosceptisch, oh zeker, ze kunnen niet wachten om tot de EU opvreters te behoren.”

   Ab-so-luut, de EU moet op-rot-ten..

 3. Lugar

  “FVD-kiezers zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid, hebben niet slechts een hoog inkomen, en zijn niet alleen ‘politiek betrokken,’ maar ze zijn ook gepassioneerd eurosceptisch.”

  🙂

 4. Gekko

  Het Forum heeft wel een kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. En ook al een voor het Europese parlement. Maar nog geen enkele voor de 12 provincies.
  Dat is in een notendop het probleem: de partij is wel geïnteresseerd in landelijk en Europa. Maar totaal niet in de provincies.
  Gaat zich hier een debacle aftekenen?

  1. Raveltje

   Dat is inderdaad jammer, landelijk is eigenlijk al Europees.
   Het is wat te grootschalig,, het overzicht is weg.

 5. Aytas

  ‘De achterban van deze partij is over het algemeen namelijk hoogopgeleid, ‘

  Tot middelmatigheid, daadwerkelijk gestudeerd vind je er verdomd weinig. Hoe zal dat verklaard kunnen worden?

  1. Siemien

   Kijk wie we daar hebben?!!

   Aytas laat weer even zijn zieke geest hier de vrije loop, als een buikloop.

   Het is duidelijk waar Aytas voor staat, Aytas is een vies smuigertje die zichzelf hoogverheven en superieur vindt ten opzichte van het Nederlandse volk.

   Aytas is een zéér warme pleitbezorger van de islam, Aytas aanbidt het en vindt het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is.
   Aytas is het zuurdesem, Aytas schoffeert Nederland door te lasteren en leugens te verkondigen.
   Aytas laat hier precies zien wie Aytas werkelijk is, Aytas is een zielig figuur, verschrikkelijk onzeker en haat werkelijk alles dat met Nederland te maken heeft, Aytas valt ook onder het kopje: antisemitisch, racistisch, landverrader en islamverheerlijker.
   Buiten dat, is Aytas ook een zuigertje die structureel irriteert en in alles tegendraads reageert.
   Aytas is adergebroed en het wordt tijd dat Aytasje opflikkert…dat vind ik..

   1. Aytas

    ‘Buiten dat, is Aytas ook een zuigertje die structureel irriteert en in alles tegendraads reageert’

    Ik geef mijn visie. Als het jou irriteert zal het zijn omdat de waarheid hard is. De meningen hier raken mij meestal niet omdat het meestal onzin is. Ik heb niet het doel te irriteren dat jij dat denkt zegt wat over jou.

    1. Siemien

     Nee dat doe jij niet, jij vindt jezelf hoogverheven boven de Nederlanders, een narcistische inslag van hier tot Tokyo en weer terug..

    2. Floris

     “Ik geef mijn visie. Als het jou irriteert zal het zijn omdat de waarheid hard is.”
     ———————————————————————
     Aytas zegt hier met zoveel woorden dat ze de waarheid in pacht heeft.

     Niet fraai.

     En verder is het de toon die de muziek maakt, meisje. Probeer eens wat te leren van de reacties die je oproept en pas je gedrag aan. Daar zal je de rest van je leven de vruchten van plukken.

     1. Duijndam

      Het is prettig om te horen dat Floris niet de waarheid in pacht zegt te hebben.

      Een mooi staaltje voortschrijdend inzicht.

   2. Troelstra

    Soms is het jammer dat trollen niet in hun eigen leugens stikken.

    1. Siemien

     ++

    2. Lugar

     @Troelstra: Negeren en scripten, dat werkt hetzelfde.

    3. Duijndam

     Dat zei ik al: de doodswensen op DDS zullen in 2019 niet ophouden, het likt zelfs erger te worden.

  2. Duijndam

   Als de achterban van FvD hoogopgeleid is blijft onverklaard waarom ze in de fabels van Baudet trappen.
   Een meer dan gemiddeld opgeleid persoon prikt daar doorheen, tenzij men, net als Baudet, bewust leugens ter misleiding verkoopt.

   Laten we eerlijk zijn, de hofhouding van Adolf Hitler was gemiddeld ook goed opgeleid.

   1. Aytas

    Precies opgeleid, vertelt wat te denken.

   2. Troelstra

    En waar ben jij dan wel hoog in opgeleid?

    1. Siemien

     Arrogantie, narcisme, denigrering, hoogmoed etc etc

     1. Lugar

      “FVD-kiezers zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid, hebben niet slechts een hoog inkomen, en zijn niet alleen ‘politiek betrokken,’ maar ze zijn ook gepassioneerd eurosceptisch.”

  3. Bosche draak

   U heeft elk lid persoonlijk aangesproken en uitgehoord?
   Of kan het misschien zijn dat er genoeg mensen zijn die hun politieke voorkeur voor zich houden en pas in het stemhokje toepassen?
   Zomaar een schot in het duister hoor, maar bij een nogal eenzijdige berichtgeving vanuit een kant van de stelling is het niet vergezocht om er vanuit te gaan dat zij van de andere kant van de stelling/voorkeur/richting, het voor zich houden om de klaarstaande negativiteit van zich af te houden.
   Zogenaamde “schreeuwers” die andere afvallen enkel om hun voorkeur met titels als
   rascist,fascist,homo/islamofoob en bruinhemd om maar wat te noemen
   Om dan daarna met verbazing te verkondigen “ik hoor dat soort mensen nou nooit, het kunnen er toch nooit zoveel zijn?”

   Misschien komt dat wel omdat die elders hun mening verkondigen.

   Maar hee, ik ben maar een gezichtloze kwak tekst op het web, kan er makkelijk naastzitten ^_~

 6. Eugenie de la Fleur

  “Alleen maar omdat de andere linkse partijen diep, diep, diep in de problemen zitten”

  Volgens mij vergeet je de PvdD. Die doen het uiterst goed en niet uitsluitend in de peilingen

  1. sjun

   Sinds wanneer zijn dieren links? Zo’n partij biedt van de moederpartij losgeslagen PvdA-ers toch een politiek alternatief. Gaat ook eerst en vooral over milieuverdienmodellen. Daarnaast bepalen zevendedagsadventisten partijbeleid. Zo kan socialisme worden ingeruild voor een andere religieuze overtuiging ter wereldverbetering.

 7. TD

  Henk Otten is toch voorgedragen door de FVD,als ik het goed heb!

 8. TD

  “Als de achterban van FvD hoogopgeleid is blijft onverklaard waarom ze in de fabels van Baudet trappen”
  Heel simpel dat je het niet snapt:je bent minder en lager opgeleid dan de hoogopgeleide achterban van FVD!

  1. Spaanse kok

   Quote :De hier aanwezige FvDstemmers noemen iedereen met een andere mening dom.
   Dan moeten zij zelf wel hoog opgeleid..
   .
   Quote : Heel simpel dat je het niet snapt:je bent minder en lager opgeleid dan de hoogopgeleide achterban van FVD!

 9. TD

  De Duitse AFD top en oprichters bestaat uit hoogopgeleide economische wetenschappers,die vanaf het begin de conservatieve en economische-liberale kiezers wilden aanspreken en dat is overigens erg goed gelukt!
  Hiermee wil ik alleen aangeven dat dit soort partijen niet enkel bestaat uit simpele kaalgeschoren straatrunners.

 10. Julian

  Wooow je moet echt wel een kanjer zijn dat je nu al weet dat D66 gaat verliezen. Het leuke is dat FvD en de PVV verkiezingen gaan winnen voor een instituut waar ze pertinent tegen zijn. Ben benieuwd maar ja de Nederlandse inbreng is ong 0.00007 dus te verwaarlozen.

 11. Gerlos

  Hoop dat bij verkiezingen voor de provinciale Staten de huidige coalitie zijn meerderheid blijft behouden, wordt groen links de grootste en krijgt de oppositie de meerderheid van zijn de rapen gaar, dus ga dan alvast maar sparen voor het gedrocht klimaatakkoord voor de Europese verkiezingen uw stem naar Geert of Baudet
  .

 12. Duckday

  Stem vrij en blij FvD of PVV Waar we NIET op moeten stemmen zijn de VVD -D66- Pvda- CU- Groenlinks- CDA dat zijn de ja knikkers die het gewone volk uit melken en de boel belazeren Indien de ja knikkers de meerderheid in de eerste kamer verliezen gaat het de goede kant uit Dus geef die partijen PVV of FvD uw stem geef ze de kans om het waar te maken laat U niet gek maken dat deze partijen geen verantwoording willen nemen Slechter dan nu kan niet en we zitten er maar enkele jaren aan vast

  1. Natte Scheet

   Ik maak wel zelf uit op wie ik stem zonder uw advies. Dank u wel!

 13. Hermann

  Dit lijken mij niet de beste wensen voor iedereen. Er mag getwijfeld worden aan deze voorbarige conclusie?

 14. Bes Tolen

  Hoog opgeleid? Wat eerder als middelbaar opgeleid werd gezien en daar met moeite aan was toe te rekenen, is ondertussen na jaren geëmmer van de extreme vakbond en het simpele feit dat de politiek leraren nodig heeft voor gerichte indoctrinatie van de jeugd, tot hoog opgeleid gepromoveerd. Met stevig salaris maar naar eigen inzicht nog niet hoog genoeg. Het basisonderwijs en wat er net boven zit. Wereldvreemdheid is er nog steeds maar ook steunpilaar van cultuurmarxisme en multicult. Foute uitgangspunten leiden alleen maar af van de wezenlijke doelstelling. Zo doend valt maatschappelijke achteruitgang te verwachten.
  Overigens worden ook hele groepen, die geen hoger onderwijs hebben genoten, als ze cursussen (dat kan van een paar dagen zijn als het maar duur is) hebben gevolgd op verondersteld hoger/hoog niveau, tot hoog opgeleid gerekend. Ook dat gaat om minstens tienduizenden gevallen.
  Enfin, er zijn weer heel erg veel hoog opgeleiden uit verre landen hier gekomen en er komen nog meer natuurlijk. Ook op dit punt brengt de politiek rampspoed. Grote rampspoed.

 15. Lugar

  38/11

 16. ruudjeenjose

  Oude mensen die op de ouderenpartij stemmen zouden zich eens na moeten laten kijken op Altzheimer. De ouderenpartij heeft voor de klimaatwet gestemd. De ouderen zullen de dupe zijn en hun energierekening niet meer kunnen betalen. Stem daarom op de PVV. Eigen volk eerst@!!!

 17. ruudjeenjose

  De ouderenpartij heeft u samen met de SP verraden. Zij hebben getekend voor de energietransitie waardoor velen tot 300 euro meer voor hun stroom en verwarming betalen. Straf de wegkijkers en huichelaars af door 20 maart op de PVV te stemmen. Wij zijn tegen de energietransitie en tegen het Marrakesh pact. PVV betekent einde islam en einde asielparasieten in Nederland. 20 maart PVV.

 18. Smile

  De tweede kamer, de grootste poppenkast ooit!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.