Lira hard onderuit na uitspraken Erdogan dat Turkije ‘klaar staat om militair in te grijpen in Syrië’

Het voorgenomen besluit van de Verenigde Staten om haar grondtroepen uit Syrië terug te trekken doet nu behoorlijk wat stof opwaaien in het Midden-Oosten. Ondertussen heeft Turkije troepen gestuurd naar de Noord-Syrische grens en laat Erdogan weten dat zijn land ‘klaar staat om militair in te grijpen in Syrië’ aldus NU.nl. Terwijl hij de uitspraken deed verloor de Lira flink wat koopkracht tegenover de Amerikaanse dollar en de Europese euro. Het is de tweede keer dit jaar dat de lira flink terrein verliest en het is een patroon aan het worden. 

Al sinds 2017 verliest de Turke valuta behoorlijk tegenover de Amerikaanse dollar. In 2017 kostte één dollar nog zo’n 3,5 lira en nu kost één dollar al ruim 5,2 lira (!). Het is niet onwaarschijnlijk dat investeerders zich zorgen maken om de economie van het land en het ziet er naar uit dat de lira nog wel even blijft dalen in waarde. Erdogan noemde het besluit van de VS om zich terug te trekken uit Syrië een fout en tevens vond hij de eis van de Amerikanen om de Koerden met rust te laten ‘een serieuze fout’. Niet alleen staat Turkije klaar om Noord-Syrië binnen te vallen ook noemde Erdogan het een ‘onmogelijkheid om tot een compromis te komen’ met de YPG-milities.

Voor Turkije is de reden natuurlijk vrij eenvoudig. De Koerden zijn een diaspora en huizen in delen van Turkije. Iran, Irak en Syrië. Een onafhankelijk Koerdistan voorkomen staat hoog op de prioriteitenlijstjes voor nationale veiligheid in Ankara, Damascus, Bagdad én Teheran. Ook het bestrijden van terreur is legitiem. Maar uiteindelijk zou een inval er vooral voor zijn om er voor zorg te dragen dat die onafhankelijke staat, die de Koerden zo graag willen, nooit van de grond komt. En door Ankara aangeduide terroristische elementen worden uitgeschakeld. Met de laatste reden probeert Turkije legitimiteit te verwerven en de mogelijke inval in Noord-Syrië te rechtvaardigen.

Zo liet Erdogan weten dat hij terroristische organisaties in Noord-Syrië niet kan laten lopen: “We zullen snel mobiliseren om terroristische organisatie in Syrië uit te schakelen.” Duidelijke taal dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. B. Pascal

  L.i.r.a.

  Lullige
  Interventionele
  Rotzooi
  Armee

 2. HendrikJan

  Prachtig toch Rutte voerde in 2017 een mini oorlog met deze Erdogan in Rotterdam.
  Daarna noemde Erdogan alle Nederlanders Nazi’s en Facisten.
  Rutte noemde Erdogan in 2018 een bevriend staatshoofd.
  Deze Erdogan ontvangt nog steeds Miljoenen Euro’s van de EU om zich voor te berijden als EU lid.
  Turkije is ook nog lid van de NAVO, dus bij problemen aangaande veiligheid moet de NAVO (Nederland) Turkije helpen.
  Bedankt Rutte.

  1. TD

   Niet vergeten de Turkije deal!

   1. HendrikJan

    Je gaat me niet vertellen TD, dat ik iets vergeet, dat hoor ik vaak zat op de soos, ik ben wel oud, maar als ik nu naar buiten kijk zie ik dat het regent.

  2. Subscript

   “Om zich voor te berijden”… het is geen ruitersport voor Erdogan, deze voorgenomen veldtocht, HendrikJan.

   1. HendrikJan

    Is het met een korte ei, ok toen ik op de lagere kakschool zat, was alles wat lang was lekker.

 3. van Urk

  Tuurlijk, de Turkse agressor zal even de koerden van hun grondgebied rammen. Waar blijven de resoluties van de VN. Of zijn die alleen maar om Israel te pesten…

 4. Ritter

  Het is een strijd tussen moslims onderling……………..laten die het maar onderling uitvechten. En vechten doen ze graag in die regio.

  Iedere Amerikaanse militair in Afghanistan kost per jaar ongeveer 1 miljoen dollar. En dat voor een Amerikaanse soldaat.

  Dat geld kan veel beter besteed worden in de VS aan b.v. infrastructuur.

  Trump heeft volkomen gelijk als hij onderstaande zegt:

  “Endless Wars, especially those which are fought out of judgement mistakes that were made many years ago, & those where we are getting little financial or military help from the rich countries that so greatly benefit from what we are doing, will eventually come to a glorious end!” —————-President Trump.

 5. Ad Infinitum

  Teunis plaatst een foto bij het artikel: Foto: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Presidencia de la República Mexicana (bron: Flickr)…dit is heel grappig.
  🙂 🙂 Soms ontdek je nog wel eens juweeltjes.

  1. Top

   Hij is ook een beetje president van Mexico hoor! In ieder geval, in die achterlijke inteelt kop van hem. En hij is ook Donald Duck. , want hij kwaakt.

   1. van Urk

    En natuurlijk de president van ons land. Ieder jaar wordt er wat gevierd op de Erasmusbrug en is Kuzu onze vice-president in de tweede kamer.

   2. Ad Infinitum

    @Top, u laat u graag bedotten, heb ik door!

 6. Crassus

  Je moet ook niet in Liras zitten. Dat kost alleen maar geld. Euro’s zijn beter, de Engelsen krijgen dit ook door !

 7. Howard

  De wereld zou er beter aan doen, denk ik, om de Koerden eigen thuisland te geven.
  Liefst met toegang tot de Zwarte Zee. Zoals het nu is, geeft al jaren onrust. Misschien willen de drie betreffende landen het daarom houden zoals het is. Dan hebben allen een vijand die, wanneer nodig, kan gebruikt worden als afleiding van de daadwerkelijke problemen. Misschien dat Rutte als toekomstig leider van de EU hier de aanzet toe kan geven?

 8. Florissa

  Terroristische organisaties in Noord-Syrië niet kan laten lopen: “
  Dat heet afslachten van de Koerden ,de grootste terrorist zit in Turkije ,gesteund door Merkel en Brussel .

  1. Top

   Goed gezien!

 9. Gerlos

  Deze sultan dictator Erdogang helpt zijn land naar de verdoemenis, komt door zijn Gullen syndroom. De gek,,

 10. laribera

  Alles is shit in die islamitische landen. Allemaal met dezelfde shitgeloof, gevolg; shitholes shitterroristen, shitdemocratie en shitvaluta.

 11. ruudjeenjose

  Hopelijk komt turkije in oorlog met Trump. Dat wordt lachen. Dit jaar weer lekker op vakantie naar Griekenland. Nooit meer op vakantie naar turkije. Nooit meer.

 12. ruudjeenjose

  Wist u dat er vele tienduizenden Turken naar Nederland komen?Ze hebben geen visum meer nodig dus komen ze in grote getale naar Nederland om NOOIT meer weg te gaan. Ons hele land gaat naar de klote door de import van de vele islamieten. Allemaal naar Nederland maar wel trouw blijven aan erdo en zijn beleid steunen van die griezel. Ook vele Nederlanders die gaan weer op vakantie naar turkije wetende dat er twee honderd duizend onschuldige Turken vastzitten. Maar Nederlanders kijken liever weg .

  1. Lugar

   Er is ongeveer 98% kans dat de nieuwkomer de islam aanhangt.

   1. Florissa

    Je zit vrij laag met je schatting .

 13. Van der Scheur

  De Turken hebben3 miljoen man soldaten bij een bevolking van 60 miljoen. 5% is dus soldaat. Turken weten wel dat ze niet geliefd zijn in de regio en daarom zwaaien ze altijd wild met de armen om zich heen. Het blijft een lastige toestand daar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.