Iran verantwoordelijk voor twee moorden op Nederlands grondgebied, waaronder terreurverdachte Ali Motamed

Geen categoriejan 08 2019, 16:00
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, u weet wel het ministerie van het financieren van jihadisten, laat vandaag weten dat de staat Iran verantwoordelijk is voor de moord op twee personen op Nederlands grondgebied. De uitspraken werden gedaan op basis van informatie van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en van buitenlandse partners. De moorden vonden plaats in Den Haag en Almere en zouden onder meer de reden zijn waarom de Europese Unie sancties heeft ingesteld tegen twee Iraanse staatsburgers en de veiligheidsdiensten van het land. In juni 2018 werden nog twee diplomaten van de Iraanse ambassade het land uit gezet en dit zou ook een verband hebben met de moorden.
De twee moorden op het Nederlandse grondgebied vonden plaats in 2015 en 2017. Nederland is niet het enige land dat getroffen werd door buitenlandse inmenging door Iran. Frankrijk en Denemarken hebben ook te maken gehad met de buitenlandse beïnvloeding van het land. In Frankrijk werd vorig jaar een moordcomplot verijdeld. Van de moord in Almere weten we dat het slachtoffer Ali Motamed heette. In Iran werd hij veroordeeld tot de doodstraf vanwege betrokkenheid bij een bomaanslag. Toen in 1981 kwamen bij die aanslag meer dan zeventig leden van de Republikeinse Partij om het leven. Hij werd in 2015 geliquideerd. Waarom hij nooit eerder is uitgeleverd terwijl hij werd gezocht voor terreur is opmerkelijk te noemen.
Volgens staatssecretaris Mark Harbers werd hij in Nederland verwelkomt vanwege het feit dat Motamed een andere identiteit had aangenomen. Dus vandaar dat de terreurverdachte kon ontkomen. Het lijkt er op dat de Iraniërs de moorden op hun oud-landgenoten hebben uitbesteed aan simpel voetvolk. Zo wordt de crimineel Naoufal F. in verband gebracht met de moorden. De moord in Den Haag zou zijn gepleegd op een verzetsstrijder van een Arabische minderheid in Iran. In zuid-west Iran wonen veel Arabieren en zij strijden voor 'bevrijding' onder de noemer van de 'Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz'.
Beide moorden zouden volgens de AIVD zijn geautoriseerd door de Iraanse staat. Welke verdere sancties nog worden ondernomen tegen Iran is nog niet bekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten