Proficiat! Rutte’s VVD wint bokaal: ‘Partij met de meeste integriteitsschandalen’

Als de integriteitsschandalen in de politiek iets zeggen over de staat van het land dan is het wel de teloorgang van publieke moraal. De VVD van Mark Rutte spant de kroon en voert hierin de ranglijsten aan! De ‘liberale’ partij krijgt de twijfelachtige eer om zichzelf kampioen integriteitsschandalen te noemen. Niet echt een titel om trots op te zijn en onder het leiderschap van Mark Rutte is de partij afgegleden van keurige liberale partij naar een corrupt hol vol salonliberalen.

In 2017 mocht de partij zich ook al de meest corrupte van het land noemen en stapelden de schandaaltjes zich op. En nu winnen ze alweer! De schandalen zijn haast niet meer te tellen, maar onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit van Rotterdam deden het toch. De PVV staat op plek twee overigens. Ook geen verassing. De partij van Wilders is namelijk vaak betrokken bij schandalen, zoals onlangs toen PVV-fractiemedewerker Joyce haar ex-man en Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) betichte van mishandeling.

Laten we nu dan eens kijken naar de meest sappige schandaaltjes van de VVD.

Het bekendste schandaal is het geval van Halbe Zijlstra, die het zinkende schip van de salonliberalen vroegtijdig moest verlaten na leugens over zijn vermeende aanwezigheid in het Kremlin en zijn uitspraken over wat de Russische president Poetin zou hebben gezegd. Het lijkt erop dat de VVD’er de uitspraken deed op basis van verzoeken van een topman van Shell, maar deze ontkende dat natuurlijk. Halbe werd in de steek gelaten, net zoals Unilever de premier dumpte na het debat over de dividendbelasting.

Een ander sappig schandaal betreft oud-Kamerlid Han ten Broeke (VVD). Hij verliet in september de Kamer nadat bekend werd dat hij een ‘ongelijkwaardige relatie’ was aangegaan met een VVD-medewerker. Het was zeker niet de eerste keer voor ‘Han(d) in het broekje’! In de jaren ’90 werd hij als medewerker van oud-minister Jorritsma (VVD) betrapt op de stoel van de Kamervoorzitter! Daar had hij tussen neus en lippen door gewoon seks met een vriendin. Dat leverde hem destijds enkele maanden schorsing op.

Sinds 2018 zijn 29 VVD’ers in aanraking gekomen met het strafrecht. Behalve deze zaken zijn er een groot aantal namen waar een luchtje aan hangt. Zonder Google te raadplegen kun je een aantal noemen: Eurlings, Opstelten en Teeven bijvoorbeeld. Natuurlijk is de VVD niet de enige partij waar affaires zich voordoen. De PVV staat inmiddels dus op een ‘keurige’ tweede plek en ook andere partijen hebben problemen. Ter linkerzijde bij de PvdA bijvoorbeeld. Zo moest René van der Goot (PvdA) opstappen nadat hij in een tweet PVV’ers had uitgemaakt voor nazi’s. Niet handig natuurlijk.

Als je het rapport doorleest ontstaat de indruk dat het erg slecht gaat in Nederland, maar in vergelijking met andere landen ‘valt het nog mee’. Op de wereldwijde Corruption Perceptions Index staat Nederland op plek acht! En waar mensen zijn worden fouten gemaakt, dus laten we er ook niet teveel aan tillen, maar het zeker meenemen in onze overwegingen op welke partij te stemmen bij de komende verkiezingen.

Overigens is er één groep politici die nog meer problemen opleveren dan alle VVD’ers bij elkaar en dat zijn volgens het onderzoek van De Volkskrant de lokale politieke partijen.

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. HendrikJan

  Het is een prijs die hem van harte is gegund, ik heb geen geld meer voor een beker, anders kreeg hij van mij de prijs, voor de slechtste MP van Nederland, na de tweede wereld oorlog.
  In al die jaren, heeft nog geen enkele MP van Nederland, het gepresteerd om zoveel geld van mij te laten stelen.

 2. santiago

  Maar het is wel zo en we laten het gewoon gebeuren, erger nog, we kunnen er niets aan doen. Als we nu in een democratie zouden leven konden we onze stem laten horen, maar dat is helaas niet het geval dus gewoon slikken en stikken.

  1. Meester Kong

   Ja, we leven in een dictatuur 🙂 🙂 🙂

   1. santiago

    Nou, dat scheelt niet veel hoor.

    1. santiago

     We houden een referendum en 63% stemt tegen toetreding tot de EU. Toch hebben we het gedaan, lekker democratisch of niet?
     Half Nederland stemt inmiddels op de PVV, maar toch wordt de VVD de grootste partij. Rarara hoe is dat nu mogelijk.

     1. Aytas

      Dat van de pvv geloof ik absoluut niet. Ik hoor veel te veel mensen die wilders veel te ver vinden gaan.

     2. Meester Kong

      Snap jij het nog :
      Iets met Europese grondwet

      Op woensdag 1 juni 2005 is in Nederland een landelijk raadplegend referendum gehouden. Dit was het eerste landelijke referendum voor de moderne staat Nederland. Eerder werden al wel lokale referenda gehouden.

      In Nederland was het eveneens een raadgevend referendum, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen. Dat houdt in dat de bevolking alleen een advies kon geven. Het was vervolgens echter aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer om de uiteindelijke beslissing te nemen over het al dan niet accepteren van de ontwerptekst voor het verdrag. Alle grote politieke partijen hadden echter voordat de uitslag van het referendum bekend was aangegeven dat zij de uitslag, onder voorwaarden, zouden respecteren.

      Het percentage nee-stemmers was uiteindelijk 61,6%. Door deze uitslag heeft de regering de behandeling van de goedkeuringswet ingetrokken.

     3. Meester Kong

      @S
      We kunnen met recht stellen dat je onzin uitkraamt.

     4. santiago

      Goedzo kong. Blijf jij maar met je vlaggetje zwaaien en wees maar trots op je mooie democratie.
      Ik heb geen zin om alles na te zoeken op Wikipedia en het prachtig neer te schrijven met de procenten op de komma precies.
      Je weet precies wat ik bedoel. Er wordt gefoezeld en gerommeld op alle manieren. Dan zijn de bonnetjes weg, dan is het fotorolletje zoek en dan weten oude seniele ministers zich niets meer te herinneren, omdat het al zo’n tijd geleden is.
      Bij de laatste landelijke verkiezingen stonden in de peilingen de PVV en de VVD praktisch gelijk. Het zou nog spannend worden. Plots wint dan toch de VVD met 10 zetels verschil. Rutte was er zelf verbaasd over. Ja, dan zullen op het laatste moment toch veel mensen van gedachte zijn veranderd. Kong, ik heb er weinig vertrouwen meer in en dan bedoel ik nog niet eens de politiek, maar onze mooie democratie.

     5. santiago

      Kong. Wie controleert wie, denk daar maar eens over na.

     6. Troelstra

      Stembusfraude. “Incidentjes” te over.

 3. NoDoubt

  En NL verkwanselt aan EU want er was bij de intreding niets over migranten en zie daar hij heeft meer dan een miljoen immigranten binnengehaald ook na de deal met Turkije kwamen er nog honderdduizenden binnen en daaraan gekoppeld de gezinshereniging. Tel uit de miljarden die het kost omdat het niet integreert want dat is verboden volgens Mohammed. De hele cultuur naar de klote en de vrijheid wordt door de jihad steeds meer naar de achtergrond verdreven, allles gaat in de doofpot, met dank aan deze pinokkio die geen kinderen heeft en zich dus geen zorgen hoeft te maken over de toekomst van NL

 4. Gekko

  Volgens dagblad Trouw vandaag staat Rutte al met 1 been in Brussel. Dit jaar zal hij wel definitief naar Europa vertrekken. De baantjes van zowel Juncker en als Tusk komen allebei vrij na de verkiezingen in mei.

  1. Meester Kong

   @g
   Ze kunnen hem daar goed gebruiken.

 5. HendrikJan

  Het is niet mogelijk om op Kong te reageren, daarom gewoon maar opnieuw begonnen.
  Als je Wikipedia raadpleegt onder de woorden.
  Referendum (2005) over het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa, snap je het helemaal.
  Je geeft het beestje een andere naam, Het verdrag van Lissabon en zonder referendum voer je het gewoon uit.
  Wat DEMOCRATIES.
  Een vorm van DICTATUUR of minstens een aanzet tot.
  Wie het weet mag het zeggen.

  1. Aytas

   Een financiële dictatuur alleen anders dan jij denkt.

  2. Meester Kong

   @HJ
   reageerde op @S
   Had ook wel kunnen reaguren -er is nooit een referendum geweest voor toetreding tot de EU..

   Het ging om het volgende.

   We houden een referendum en 63% stemt tegen toetreding tot de EU. Toch hebben we het gedaan, lekker democratisch of niet?

 6. Gerlos

  Wederom een grote prijs de grootste partij de VVD proficiat

 7. Duke

  Het OM moet de VVD als criminele organisatie vervolgen en laten verbieden.

  1. santiago

   Duke. Het OM is de VVD.

   1. Troelstra

    Demmink, eens topambtenaar bij Justitie en eens samen met Opstelten bestuurslid bij Minerva, kreeg toch ooit € 120.000 aan advocastkosten van de staat vergoed?

 8. Arie B

  Van Dion moet het eerst maar eens bewezen worden. Een valse ex kan zoveel zeggen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.