Scholen zijn ‘toetsmoe’: “Niet langer beoordelen op wat ze niet kunnen, maar op waar ze blij van worden”

De leerling moet weer centraal staan, of in ieder geval ‘het leren zelf’, vinden steeds meer onderwijsdeskundigen. Daar valt natuurlijk best wat voor te zeggen, maar men slaat weer eens door! Via het NRC.

In de loop der jaren is kwantiteit centraal gaan staan bij scholen en onderwijsinstellingen. ‘Men hobbelt van toets naar toets’, is de conclusie. Wanneer je het artikel echter doorspit naar oplossingen, gaan de nekharen je al snel overeind staan. ‘Formatief leren’, ‘formatief evalueren’ en ‘ontwikkelingsgericht leren’ wat ‘een samenspel met formatief toetsen’ moet worden, dit zijn de termen waar sommige scholen zich van bedienen. Dan zakt de moed je toch al direct in de schoenen?

In plaats van simpelweg een aantal kwaliteitseisen te formuleren, aspecten die een scholier of student aan het eind gewoon móet kunnen, schiet men totaal door naar oppervlakkige managementtaal en een vage eindstip die doet denken aan zweverigheid van het niveau ‘de reis is de bestemming’.

En ja, het ís ook een probleem dat een kind voor iedere poep en scheet een toets moet afleggen en in essentie als een circusaapje wordt getraind om goed toetsen te kunnen maken en maar weinig van de kennis overhoudt. De oplossing is dan niet om meer de focus te leggen op het leerproces in plaats van het eindresultaat. De oplossing zit hem in een helder gedefinieerde eis aan het eindresultaat met goede begeleiding tijdens een minder strak ingekaderd leerproces.

Ik zal een vergelijking maken. Stel dat we een werkstuk voor het vak Handarbeid moeten maken. We gaan een speelgoedauto van hout maken. In de huidige situatie zou het dan een traject van acht weken zijn waar we de eerste week les krijgen over houtsoorten en de geschiedenis van speelgoedauto’s, met voor beide aspecten een toets. Week twee beslaat diverse soorten speelgoedauto’s met wat onzinnige theorieën over wat de beste speelgoedauto zou zijn, met natuurlijk weer een toets.

Wat hier nu wordt voorgesteld is dat het lespakket op de schop moet en het prima is als een leerling na acht weken in plaats van een speelgoedauto ineens met een vogelhuisje aan komt kakken, want ‘speelgoedauto’s zijn niet echt mijn ding en ik hou van vogels’. Het zou in dit geval beter zijn om de leerling simpelweg informatie en instructies te geven over de typen speelgoedauto’s en de voor- en nadelen van iedere houtsoort. Laat hem zelf een autootje in elkaar flansen, met verantwoording voor zijn keuzes. Resultaat: minder toetsen, nadruk op eigen inzicht en leerproces en een duidelijk eindproduct. Opgelost!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. TD

  Onderwijs naar model van Montessori zou een optie kunnen zijn,de focus is gericht op persoonlijke aanleg en interesse!
  En uiteraard het liefst door leerkrachten die politiek minimaal rechts van het midden zijn georiënteerd!

  1. Aytas

   Waarom rechts, zodat je kunt indoctrineren. Zo fout omdat soort eisen te stellen. Overigens is het een logisch te verklaren iets dat in het basis onderwijs veel meer links georiënteerde mensen zijn. Die hebben idealen. Op hoger niveau is genoeg rechts aanwezig maar van laag niveau.

   1. Bosche draak

    Onderwijs is vooral links omdat onderwijs ontzettens gefeminiseerd is.
    Het is een feit dat vrouwen meer op gevoel dan verstand functioneren qua stemgedrag en dus vaker linkse partijen prefereren.
    En wat is er mis mee dat we politiek diverser worden?
    Idealen? Nou! vooral van andermans geld ja!

    1. Aytas

     Het staat je toch vrij om een leraar te worden. Er is werkelijk geen wet die dat tegen houdt.

   2. Koos sssss

    Breek me de bek niet open over die idealen. Mijn leraar Nederlands op de HAVO (PSP) deed niet aan grammatica en dat soort flauwe kul. Hij leerde ons dat de commerciële mensen die reclameslogans bedachten hiermee van onze taal stalen.

    Hoe bedenk je zoiets. Hij gaf dan ook zelf zijn studieboek Nederlands uit, dat elk jaar wel iets veranderde, zodat de ouders elk jaar weer een nieuw boek moesten aanschaffen. Je cijfer was een beoordeling van hoe je meedeed in de les.

    Na een discussie met hem over de Vietnamoorlog daalde mijn cijfer van een 7 duurzaam naar een 4. Zijn idealen waren boven elke redelijkheid verheven.

    Overigens kregen wij niet veel later beiden onze zin. Links won die oorlog en het linkse beleid tegen de eigen bevolking was wreder dan dat van de nazi’s tegen de Joden.

    1. Aytas

     Die tijd ligt achter ons, mijn hoogleraar stond voor marktwerking. Communisme wordt vrij algemeen als onmogelijk beschouwd. Het gevaar van nu is eerder weer doorgeslagen rechts beleid waardoor je gedegradeerd wordt tot productie middel. William taft met een instelling dat het volk vooral niet mag beslissen en teveel denken omdat ze dan weleens kunnen inzien dat bestuur alleen voor zichzelf regels maakt is ook niet echt verheffend. Trump die lonen laat dalen en kortdurende belasting verlagingen voor de gewone man en langdurige voor de superrijken is ook niet een voorbeeld. Wat dat betreft een beetje van beide lijkt mij beter.

 2. Aytas

  Nee het zou juist beter zijn om een kind een houtbewerking opdracht te geven, daarbinnen een zekere vrijheid, het is juist belangrijk dat een kind gesimuleerd wordt om creatief te denken en kritisch. Kritisch naar zijn eigen onderwerp toe, iets wat veel te weinig gebeurd kritisch denken. De strak omlijnde kaders bij juist vakken als handenarbeid zijn niet goed voor het trainen van de kritische denkende kinderen. Bij genoeg andere vakken is het van belang juist binnen de kaders te blijven met regelmatige toetsen, hoe eerder een bepaalde achterstand in bv taal wordt ontdekt hoe meer kans er bestaat deze weg te werken. Dislectie is bv in veel gevallen redelijk goed te behandelen en hoe vroeger je daar mee begint hoe beter, hetzelfde geldt voor hoogbegaafde kinderen, scheelt gefrustreerde en storende factoren. Kritisch denken is iets wat veel meer een rol moet gaan spelen in onze opleiding van mensen, leg je docent het vuur aan de schenen, stimuleer dat. De groep rond cliteur, waar erkenbrand is ontstaan maakt dat duidelijk, een middelmatig docent leidt middelmaat op. Ik heb het artikel in nrc niet kunnen lezen want zit achter een paywall. (betaalmuur Hendrik Jan, sjun)ik heb uit jouw artikel het idee dat het hierover gaat. De verwijzing naar de paywall is geen kritiek, je kunt niet overal rekening mee houden maar alleen een verklaring als ik het niet goed heb begrepen.

  1. Wout Willemsen

   Het artikel van NRC stuurt aan op ‘vrijheid, blijheid’ en het leerproces te verheffen boven het resultaat. We zijn het eigenlijk wel met elkaar eens dat kaders nodig zijn maar kritische reflectie en creatief denken moet worden gestimuleerd, een balans dus. Het NRC stuk mist die balans. Met incognito-mode kun je voorbij de paywall trouwens.

   1. Aytas

    Bedankt voor de tip.

 3. Westerling

  @aytas

  Linkse mensen hebben idealen. Adolf Hitler, Mao, Stalin, Pol Pot, en nog vele anderen hadden ook idealen en dat waren ook de grootste massamoordenaars in de moderne geschiedenis en LINKS. De terreurgroepen uit de jaren zestig en zeventig hadden ook idealen en ook weer LINKS. De voorlopers van GroenLinks hadden ook idealen.(Moeders let op uw kinderen).

  1. IJsbrand Koudvuur

   @westerling,

   Ik zie dat jij A. Hitler onder links schaart, samen met die verderfelijke Stalin en Pol Pot?
   …Ik schaar dat onder de noemer dom meeschreeuwen met PVV en onwetendheid.

   Mag ik jou er op wijzen dat die gladde Wilders in een extreem linkse kibboets heeft gezeten?

   1. cmsuijkerbuijk

    “Mag ik jou er op wijzen dat die gladde Wilders in een extreem linkse kibboets heeft gezeten?”
    En? Stalin wilde eerst priester worden. Bovendien was (en is) het Nationaal Socialisme en daarmee Hitler c.s. gewoon links, Daar helpt geen moedertje lieve aan!

    1. IJsbrand Koudvuur

     Sinds wanneer zijn linkse nationalistisch, Suijkerbuijk?

     1. IJsbrand Koudvuur

      linksen*

     2. Aytas

      Dat krijg je er niet in ijsbrand. Volgens mij ligt ergens in het midden een redelijke balans. Overigens vergeten beide de naamswijziging van Hitlers partij in de jaren 20 met de achterliggende reden die gewoon gedocumenteerd is.

      “Men neme de meest radicale revolutionair en plaatse hem op de troon van alle Ruslanden of verleen hem een dictatoriale macht en binnen een jaar zal hij erger dan de Tsaar zelf geworden zijn!”

      De linkse denker bakoenin voorspelde Marx al in hun Parijse tijd dat communisme geen kans had.

     3. Floris

      “Sinds wanneer zijn linksen nationalistisch, Suijkerbuijk?”
      —————————————————————
      “Left-wing nationalism or leftist nationalism, also known as socialist nationalism, describes a form of nationalism based upon social equality (though not necessarily political equality), popular sovereignty and national self-determination.[1] Left-wing nationalism can also include anti-imperialism and national liberation movements.[2][3]”

      (Wiki)

     4. Rien Noppen

      Het is wellicht goed erop te wijzen dat in het Wikipedia-lemma waar Floris uit citeert de nationaal-socialisten nadrukkelijk niet worden genoemd. Dat is ook logisch want die waren niet links.

      Om dit aan het oog te onttrekken citeerde Floris onvolledig in de kennelijke hoop dat niemand dat zou opvallen.

     5. Beukman

      IJSbrand meent:
      “Sinds wanneer zijn linksen nationalistisch, Suijkerbuijk?”

      Ach, het ligt allemaal niet zo z/w. De PvdA heeft jarenlang geprobeerd om de hoeveelheid gastarbeiders in te dammen ter bescherming van de Nederlandse arbeider. Dat zou ik een vorm van nationalisme noemen.
      De PvdA stopte er trouwens mee toen ze de strijd tegen de confessionelen en de liberalen verloor, die juist meer, meer wilden.

     6. Floris

      “De PvdA heeft jarenlang geprobeerd om de hoeveelheid gastarbeiders in te dammen ter bescherming van de Nederlandse arbeider. Dat zou ik een vorm van nationalisme noemen.”
      ——————————————————————
      Het veelgehoorde argument, waar ook Koudvuur mee komt, dat nationalisme per definitie rechts is, gaat niet op. Dan blijft er nog maar verdomd weinig over om de nazi’s in de rechtse hoek te drukken.

      Waarom werd Hitler lid van de uiterst linkse DAP? Toch niet omdat hij zo rechts was zeker?

      Linkse naoorlogse historici en politici hebben er alles aan gedaan om het nazisme in de extreemrechtse hoek te drukken, dit in weerwil van de feiten.

      Marcel Roele omschrijft hun motief daarvoor haarscherp:

      “Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor het rechtse imago dat aan Hitler kleeft. Stalin was zijn grote rivaal in de wedkamp der dictators. Stalin was links, dus gelooft iemand die onbekend is met Hitlers ideologische achtergrond en politiek al snel dat Hitler dan wel rechts zal zijn geweest. Zowel fatsoenlijke sociaal-democraten als neostalinisten hebben er belang bij om Hitler als rechts af te schilderen. Voor de sociaal-democraten geldt dat hun sociaal-economische politiek gênant veel op die van Hitler lijkt. Anders dan Stalin wilde Hitler niet een almachtige staat die alle productiemiddelen bezit, maar wel een bemoeizuchtige staat, die voor de mensen zorgt en bepaalt wat goed voor hen is. Veel keurig nette naoorlogse politici wilden net als de NSDAP een geleide loonpolitiek, hoge overheidsuitgaven, nationalisaties, een verzorgingsstaat en een bedillerige Moeder Overheid. Maar ze verzwegen zoveel mogelijk de overeenkomsten tussen hun beleid en dat in het vooroorlogse Duitsland. Hitler mocht niets gemeen hebben met hedendaagse politici. Hij was immers de duivel in eigen persoon. Hij verdiende die reputatie doordat hij de Tweede Wereldoorlog was begonnen en zes miljoen joden had laten vermoorden. Dat is heel slecht en het is dan ook geen wonder dat de sociaal-democraten Hitler liever niet als links geafficheerd wilden zien.”

      Bron: MeerVrijheid

     7. Rien Noppen

      Floris citeerde Wikipedia als, terecht, gezaghebbende bron om aan te geven dat Hitler en zijn nationaal-socialisten niet worden gerekend tot de links-nationalisten.

      Nu beweert Floris ineens dat de nazi’s wel links zijn. Neemt hij afstand van zijn eigen bron?

  2. Aytas

   Dat frame houdt werkelijk geen stand. Salafisten zijn rechts conservatief. Hitler was juist rechts. Nationalisme is geen socialistisch kenmerk. Rechts America pleegt meer aanslagen dan iedere groepering op dit moment in America.

   1. toetssteen

    @Satya
    Wilt u de salafisten nu werkelijk vergelijken met libertariërs? Komt u maar op met de punten van gelijkenis, want die zijn er namelijk niet.

    1. Aytas

     Uitbuiting. Anderen als minderwaardig zien. Een onterechte benaming overigens libertariers voor wat jij eronder verstaat libertarisch gedachtengoed is vrijheid voor een ieder, weer een vergelijking met salafisme waarin onderscheid is.

     1. toetssteen

      @Satya
      Huh???? U draagt een verschil aan en benoemt dat als gelijkenis?
      En wat ík eronder versta dame, dat kunt u niet weten, dus bespaar me uw veronderstellingen.

 4. Ries

  Wie jong is mag overdreven empathie (EQ) hebben, maar dat moet bij het volwassen worden toch voor een groot deel omslaan naar de factor IQ.

 5. Koos sssss

  Afijn, als 1 van mijn kleinkinderen ooit zijn memoires gaat schrijven en hij is op zijn schooltijd aangeland begint dat hoofdstuk met: “mein Sgoolteit” en zelfs voor de tafel van 1 zal hij na het afstuderen nog steeds 1 rekenmachine nodig hebben.

 6. NoDoubt

  Omdat we in een land vol managers zitten die het vak zelf niet beheersen, zijn ze volledig aangewezen op statistieken en dus op allerlei testjes. Dus blijven de testen bestaan. Niet eerder dan dat de onnozele managers zijn zijn verdwenen. De managers hebben er een totalitaire bureaucratische maatschappij gecreëerd, bang dat ze anders risico’s moeten nemen waar ze op kunnen worden afgerekend.

 7. loveaas

  Gelukkig nieuwjaar, iedereen die mijn getuigenis leest, mijn geliefde Jerry heeft het met me uitgemaakt, omdat hij een meisjesnaam Tasha zag, die een dochter was van een rijke zakenman, ik hou van Jerry met heel mijn hart toen Jerry het uitmaakte, ik voelde me als het doden van mijn ik heb hem gebeld om met hem te praten maar hij heeft nooit op mij gereageerd, ik kijk online hoe je je geliefde terug kunt krijgen, dat was toen ik Dr Sacre zag kijken hoe mensen over hem getuigen hoe hij hen helpt hun minnaar terug te brengen dus ik nam contact met hem op en vertelde hem alles, dus hij vertelde me dat mijn geliefde terug zal komen, hij deed de betovering voor mij en mijn geliefde jerry was terug naar mij en we vieren allebei het nieuwe jaar samen dankzij dr. Sacre contact met hem op op e-mail sacretempleofpower@gmail.com of whatsapp hem of bel 2347033155855

  Angelina, Nederland maar woont in de VS.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.