Venezolaanse dictator Maduro draait bij na pressie VS: ‘praten met de oppositie’

Nicolás Maduro, de socialist die Venezuela ruïneert. Bron foto: Eneas de Troya / Flickr
Foto: Nicolás Maduro, de socialist die Venezuela ruïneert. Bron foto: Eneas de Troya / Flickr

De socialistische dictator Nicolás Maduro  van Venezuela begint bij te draaien en zijn aanvankelijk harde toon tegenover de oppositie lijkt afgezwakt. Ongetwijfeld dat de bemoeienissen van buitenaf hun impact hebben gehad en dus matigt Maduro zijn toon. Maar toegeven aan de eisen van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en andere westerse landen om nieuwe verkiezingen te organiseren doet hij vooralsnog niet. 

De oppositieleider Juan Guaidó riep de Venezolaanse bevolking op de massaal de straat op te gaan, zo valt te lezen op NOS Teletekst. De dag is nog vroeg in Venezuela dus in hoeverre de bevolking daadwerkelijk de straat op gaat om hun steun voor de oppositie kenbaar te maken is nog even afwachten. Toch worden tienduizenden mensen verwacht. Tegelijkertijd gonst het van de geruchten in Washington D.C. dat de Amerikanen bereid zijn om 5.000 soldaten naar buurland Colombia te sturen om nog meer druk uit te oefenen op Maduro, die overigens nog steeds de toewijding heeft van het leger.

Dit voedt de speculaties van een eventuele militaire interventie van de Amerikanen in Venezuela, maar zo ver is het nog lang niet. Daarvoor moet de situatie in het land nog veel verder escaleren en moeten mensenrechtenschendingen goed in beeld worden gebracht. Zo lang dat laatste niet gebeurt is het verkopen van een interventie aan het publiek natuurlijk reuze moeilijk. Wel is het zo dat 5.000 soldaten in het buurland de druk opvoeren voor Maduro en dit verklaart wellicht ook zijn verzachtende toon en zijn bereidheid om ‘met de oppositie te gaan praten’.

Maar in hoeverre Maduro daadwerkelijk bereid is om naast praten ook te luisteren is maar zeer de vraag. Enkele dagen geleden nog sprak Maduro van een ‘coupe’ en veroordeelde hij de in zijn ogen illegitieme acties van de oppositie. Oppositieleider Guaidó heeft ondertussen een uitreisverbod aan z’n broek gekregen en mag het land niet meer uit. Als dat een voorbode is voor de wijze waarop Maduro ‘in gesprek gaat met de oppositie’ dan mag deze haar borst wel nat maken.

Ondertussen is het ministerie van Justitie in Venezuela een onderzoek gestart naar de wandel van de oppositie. Volgens de regering in Caraças zou de oppositie zich schuldig hebben gemaakt aan ‘anti-regeringsactiviteiten’. U weet wel, hinder de staat en u weet welke richting u gaat: het gevang! Dat is in Venezuela natuurlijk nog een stukje erger, daar zit de socialistische dictator op een flinke pot met geld, terwijl zijn bevolking hongert. Laten we hopen dat de partijen daarom snel tot een duurzame oplossing komen van het conflict.

 

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Leuk dat Teunis de USA de credits geeft.
  Wat mij echter belangrijker nieuws uit de USA staat op teletekst:
  .
  CIA en FBI nemen afstand van Trump
  .
  De Amerikaanse inlichtingendiensten
  denken anders over de gevaren die de VS
  bedreigen dan president Trump,bleek in
  een hoorzitting in de Senaat.Ze vinden
  vooral China en Rusland bedreigend,met
  hun ondermijnende internetoperaties.

  Volgens de chefs van onder meer de CIA
  en de FBI ontwikkelt Iran,anders dan
  Trump zegt,geen kernwapens.Terreurgroep
  IS,die volgens Trump verslagen is,vormt
  volgens de chefs nog altijd een gevaar.

  Dan Coats,directeur van de Nationale
  Inlichtingendienst,zei dat Noord-Korea
  waarschijnlijk geen afstand zal doen
  van zijn kernwapens,terwijl het land
  volgens Trump geen bedreiging meer is.

  1.   

   Idee voor een artikel.

   “TRUMP MAAKT OOK ALLES KAPOT: GAAT TEGEN CIA EN FBI IN”

   1.   

    IDIOOT

  2.   

   Hersenspinsels, iemand met verstand zou deze flauwe kul nooit schrijven!

 2.   

  Maduro is een geweldeg leider. Ook Erdogan vint dat en hij heeft altijt gelijk

  1.   

   Flauwe kul, niet de moeite waard om te reageren. Trouwens, je bent een vriendje van Putin. Svetlana is immers een Russische naan, dus je bent een rooie fluit!

 3.   

  Weer krijgt het westen grondstoffen toegestopt. De werkelijke situatie in Venezuela ligt heel anders. Venezuela heeft zelf veel te veel op olie ingezet ipv zijn economie op meerdere punten te versterken dit in combinatie met westerse sancties heeft het land kapot gemaakt.

  Het is zoals Ron Paul al aangaf veel leuker om te kunnen roepen socialisme werkt niet dan de schandalige buitenland politiek eens tegen het licht te houden. Hoeveel zal Guaidó hiervoor krijgen, de man die de democratie heeft geblokkeerd.

  Op liberty radio staat een zeer interessante podcast hierover.

  1.   

   Sorry ronpaullibertyreport ipv liberty radio

  2.   

   Hersenspinsels, ga werken, dan heb je geen tijd om deze flauwe kul uit te kramen

  3.   

   Nee Aytas het is de schuld van Afrika, die zijn immers tijdens de slavernij per schip naar Zuid-Amerika gebracht wat het westen klauwen met geld heeft gekost

 4.   

  Dictators zitten meestal op een pot met geld en laten de bevolking
  hongeren. Dat is overal hetzelfde. Daar druk op uitoefenen wordt
  het daar beter van? Gewone mensen zijn altijd de dupe.
  De oppositie mag het land niet uit……. Ook druk

 5.   

  Een socialist is niet te vertrouwen. Waarschijnlijk smijt hij ze allemaal in het gevang als ze op komen dagen.

 6.   

  Dit bericht had kunnen volstaan met het fotobijschrift:
  “Nicolás Maduro, de socialist die Venezuela ruïneert”
  In deze staan twee woorden die elkaar niet uitsluiten (‘socialist’ en ‘ruineert’), dus een beetje teveel van het kwade. Socialisme blijkt steeds maar weer verwoestend te werken.

  1.   

   Ries en wij hebben Rutte ,Duitsland Merkel,Frankrijk macronie zij zijn allemaal bezig het land naar de sodemieter te helpen hetzij links of rechts om.Stem daarom op PVV of FVD 20 Maart.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!