Trump verliest NU zijn onderhandelingspositie door langdurende 'shutdown'

Geen categoriejan 07 2019, 9:00
President Donald Trump ging er vlak voor kerst hard in. Hij wilde middels de 'shutdown' van de Amerikaanse federale overheid forceren dat de financiering van een grensmuur tot stand kwam. Maar tot op heden is hem dat niet gelukt. En hoe langer de shutdown duurt, hoe kleiner de kans dat het hem gaat lukken. Dit omdat er nu ook republikeinen zijn die zich aansluiten bij democratische stemmen om toch vooral het budget voor grensbewaking los van andere begrotingsonderdelen te zien. Hierdoor wordt Trumps' speerpunt geïsoleerd en neemt de waarde van zijn positie af evenals de impact van de shutdown, waar hij nu zijn onderhandelingspositie op baseert.
Het begint onderhands een spektakel te worden in Washington. Terwijl zo'n 800.000 federale ambtenaren thuis zitten vanwege de gedeeltelijke 'shutdown' blijft Trump al meer dan twee weken volhouden dat de Amerikaanse overheid pas weer 'open' gaat wanneer zijn plan voor de grensmuur wordt geaccepteerd, volgens NOS. Eerst kon Trump nog rekenen op steun van een meerderheid van de republikeinen, maar hoe langer de 'shutdown' aanhoudt hoe groter de belangen worden om deze te beëindigen en hoe kleiner het relatieve belang wordt van de grensmuur. Dat is nu eenmaal hoe het werkt in de politiek. Die situatie is nu dus aan het ontstaan in Washington D.C.
Hierdoor is er een grote kans dat Trump wordt geïsoleerd en zijn plan dreigt te mislukken.
In plaats van beton wil hij daarom nu een stalen muur, maar ook daar willen de democraten helemaal niets van weten. Waarom zou je dat überhaupt willen? Trump heeft nog wel één joker achter de hand die hij kan inzetten in het geval dat hij écht de muur wil. Hij zou namelijk de noodtoestand kunnen uitroepen en zijn presidentiële bevoegdheden kunnen inzetten. Daarmee heeft hij dan geen toestemming nodig van het congres voor het budget en kan de muur worden gebouwd. Toch zou een dergelijke handelswijze niet fraai staan. Het zou na weken van 'shutdown' ook vraagtekens oproepen rondom de effectiviteit en noodwendigheid van de shutdown zelf.
Immers had Trump die bevoegdheden ook twee weken geleden al kunnen gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten