Trump verliest NU zijn onderhandelingspositie door langdurende ‘shutdown’

President Donald Trump ging er vlak voor kerst hard in. Hij wilde middels de ‘shutdown’ van de Amerikaanse federale overheid forceren dat de financiering van een grensmuur tot stand kwam. Maar tot op heden is hem dat niet gelukt. En hoe langer de shutdown duurt, hoe kleiner de kans dat het hem gaat lukken. Dit omdat er nu ook republikeinen zijn die zich aansluiten bij democratische stemmen om toch vooral het budget voor grensbewaking los van andere begrotingsonderdelen te zien. Hierdoor wordt Trumps’ speerpunt geïsoleerd en neemt de waarde van zijn positie af evenals de impact van de shutdown, waar hij nu zijn onderhandelingspositie op baseert.

Het begint onderhands een spektakel te worden in Washington. Terwijl zo’n 800.000 federale ambtenaren thuis zitten vanwege de gedeeltelijke ‘shutdown’ blijft Trump al meer dan twee weken volhouden dat de Amerikaanse overheid pas weer ‘open’ gaat wanneer zijn plan voor de grensmuur wordt geaccepteerd, volgens NOS. Eerst kon Trump nog rekenen op steun van een meerderheid van de republikeinen, maar hoe langer de ‘shutdown’ aanhoudt hoe groter de belangen worden om deze te beëindigen en hoe kleiner het relatieve belang wordt van de grensmuur. Dat is nu eenmaal hoe het werkt in de politiek. Die situatie is nu dus aan het ontstaan in Washington D.C.

Hierdoor is er een grote kans dat Trump wordt geïsoleerd en zijn plan dreigt te mislukken.

In plaats van beton wil hij daarom nu een stalen muur, maar ook daar willen de democraten helemaal niets van weten. Waarom zou je dat überhaupt willen? Trump heeft nog wel één joker achter de hand die hij kan inzetten in het geval dat hij écht de muur wil. Hij zou namelijk de noodtoestand kunnen uitroepen en zijn presidentiële bevoegdheden kunnen inzetten. Daarmee heeft hij dan geen toestemming nodig van het congres voor het budget en kan de muur worden gebouwd. Toch zou een dergelijke handelswijze niet fraai staan. Het zou na weken van ‘shutdown’ ook vraagtekens oproepen rondom de effectiviteit en noodwendigheid van de shutdown zelf.

Immers had Trump die bevoegdheden ook twee weken geleden al kunnen gebruiken.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Korporaal Monty

  Waarom wil Trump de rekening van de muur nu eigenlijk bij de Amerikaanse burgers neerleggen?
  Hij had toch aan hen belooft dat Mexico de muur gaat betalen.
  Daar moet hij dus die 5 miljard dollar dan vandaan halen en niet zijn burgers gaan chanteren.

  1. Rien Noppen

   Klopt, Monty, Trump bijt zich vast in een loze verkiezingsbelofte die weinig gaat bijdragen aan de oplossing van het immigratieprobleem maar wel de staatsschuld van de V.S. nog verder opstuwd. En inderdaad, de kosten komen bij de belastingbetaler te liggen omdat de Mexicanen uiteraard niet gaan betalen voor die muur.

   Het goede nieuws is dat de populariteitscijfers van Trump omlaag schieten en de Democraten hun positie zichtbaar kunnen versterken. Een verstandig bestuurder zou nu eieren voor zijn geld kiezen maar Trump is geen verstandige bestuurder.

 2. tomygun

  VOLGENS NOS .
  Yep dan is het einde verhaal .

 3. Ries

  De democraten willen perse geen geld geven voor de bouw van een betonnen muur. Trump heeft toegegeven. Hij zegt dat hij de beroerdste niet is en geeft de democraten hun zin. ‘Ok, geen betonnen muur. Dan bouwen we er e e n van metaal’. Duidelijk een man die beslissingen durft te nemen. Wie in in staat een politicus in Nederland te noemen die wel beslissingen durft te nemen, in die zin dat het ‘hout snijdt’..herstel…’metaal snijdt’ natuurlijk.

 4. Ritter

  Trump vecht hard om de veiligheid aan de Zuid grens te vergroten en de illegale massa migratie een halt toe te roepen.

  Maar hij moet het opnemen tegen:

  1: de Democraten die weigeren Trump een overwinning te gunnen en de rechten van illegalen belangrijker vinden dan de veiligheid van de Amerikaanse burger.

  2: de gevestigde media die aan de kant van de Democraten staan en iedere dag Trump demoniseren.

  3: het Republikeins establishment dat ook tegen de muur is en in het verleden niets gedaan heeft om de Zuid grens tegen illegale massa migratie te beveiligen.

  Het laatste punt ( punt 3) is o.a. waarom Trump is gekozen.

  Veel kiezers hebben op Trump gestemd ( en niet op een traditionele Republikeinse kandidaat) omdat ze verraden voelen door het Republikeins establishment.

  Ondanks al deze tegenstand vecht Trump om het geld voor de muur te krijgen. Het is een belangrijk punt voor hem en zijn kiezers en Trump houd zich aan zijn beloften zoals ook bij de andere issues.

  1. Fortiori

   Als ik dit zo lees, heeft Trump nog altijd een belangrijke ‘die hard’ supporter, Ritter ! Wie zou dat nu kunnen zijn?

  2. Aytas

   ‘Het is een belangrijk punt voor hem en zijn kiezers en Trump houd zich aan zijn beloften zoals ook bij de andere issues.’

   Hoe gaat het met zijn belofte van de financiering?

   Heb jij een goed zicht op zijn belasting maatregelen?

 5. Aytas

  De noodtoestand, ook daarvan de waarde naar de kloten helpen. Gaat lekker met Trump.

 6. Lugar

  @Korporaal Monty: Toedeledokie!

  #script

  1. Aytas

   Lekker voor de adverteerders een gek die roept om het forum kapot te maken.

   1. Original NL

    Aytas…een gek die roept om nederland kapot te maken.

  2. Original NL

   Korporaal quispel met zijn monologen….negeren!!!

  3. fockingworst

   @rien noppen zou ik ook aan je script toevoegen

   1. Lugar

    @Worst: Is reeds gedaan.

 7. TD

  “Waarom zou je dat überhaupt willen?” zeggen de democraten!
  Het is toch evident waarom Trump de muur wil,de democraten willen niet inzien dat de US die enorme aantallen illegale immigranten niet aankan,men moet die mensen effectief uit het land houden!
  Velen memoreren het feit dat Trump vertelde “de Mexicanen gaan zelf de muur betalen”,
  En dat gaan ze ook er komt een importbelasting van maar liefst 20%,want 80% van de Mexicaanse export gaat naar de noorderburen.
  Overigens is Trump een crowdfunding gestart!

  1. Lugar

   @TD: Linksaf (de VS-democraten) willen meer immigranten, meer islam en meer Clinton. Logisch dat zij die muur niet willen, ze willen voorkomen dat Trump (opnieuw) doet wij hij heeft beloofd.

  2. Aytas

   Ik zou de toespraak van Clinton eens bekijken over migratie toen hij president was. Een crowd funt actie starten en beweren dat je verwacht dat het zich terug verdient. De berekening die troelstra steeds aanhaalt is bv zo onvolledig dat je zou denken dat Lugar heeft zitten rekenen.

 8. Nuts

  Complete NEP nieuws zo overgenomen van de NOS die het weer zo overnemen van de MSM in Amerika die alleen publiceren wat ze opgedragen wordt door de Deep State.

  Een ‘shut down’ is een vaker gebruikt pressiemiddel door een president of het congres zelf.
  Het zijn Pelosi en Schumer van de Democraten zelf die de boel dwars legt en zelfs gewoon op vakantie gaan terwijl Trump met kerst…met oud en nieuw door blijft werken en wilt onderhandelen.

  Overigens zijn er een aantal burger iniatieven en iniatieven van gouverneurs zelf om geld in te zamelen voor ‘de Wall’.

  Stop met overnemen en verder verspreiden van nep nieuws DDS !

 9. Nuts

  Overigens heeft Trump een jaar geleden al een papier getekend dat er een staat van beleg is…

  Dit omdat er allang een geheime wereld oorlog bezig is achter de schermen.

  Let op wie er zo allemaal in GITMO gaan verschijnen?! )))

  Ga het zelf volgen….zoek naar Q anons…. Val van de ene verbazing naar de andere verbazing en zie hoe corrupt alles is….ook hier bij ons.

  Als je weet wat daar aan de gang is…..dan snap je de dingen in Nederland en EU ook….

  Illuminatie, Deep State, Vrijmetselaars, Bilderberg group, Cabal, katholieke kerk…. De ratten van de Wereld.

  Q

 10. fockingworst

  @redactie hebben jullie eindelijks weer de ubertrol ernst duijndam, met al zijn vele nicks die hij door de jaren heeft gebruikt weggestuurd, zorg dan dat je ook even blijft ‘schoonmaken’ zodat dit verschrikkelijk irritant beestje gewoon wegblijft…
  Nu is ie weer terug onder korporaal Monty en rien noppen.
  Wees eens flink en zet een poosje door dan trekt dds veeeeeel meer reaguurders dus ook inkomsten.
  De meeste reaguurders vinden het leuk om te discussiëren met iedereen met een andere mening, maar zoals we weten is dit gewoon een ubertrol.
  Aub elimineert hem door gewoon dagelijks de comments te lezen, je pikt em er zo uit na 1 comment van hem /haar gelezen te hebben.
  Bij voorbaat dank van een vaste reaguurder die hier al sinds de begin dagen komt.
  Groet @worst

  1. Crassus

   Er is een deelnemer die aangeeft zelf een probaat middel te hebben om ongewenste reacties weg te filteren. Wel raar om een redactie te vragen die reacties te weigeren. Je vraagt een hoofdredacteur van een krant toch ook niet alleen op jou gerichte copy te publiceren.

   1. Lugar

    @Worst: Wat denk jij?

  2. TD

   fockingworst:
   Al meerdere malen gemerkt,zijn nog wel enkelen! soms negeren,nu en dan reageren.

  3. wheelboy

   Worst klopt
   Kunnen ze bv met een IP ban doen . Dan kan hij met allerlei namen komen maar komt er dan niet meer op . Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar daar zijn discussies voor . Maar domme opmerkingen geven en geen antwoord bv .iets wat ik bij hem meerdere malen gezien heb .

  4. Korporaal Monty

   “Nu is ie weer terug onder korporaal Monty ”

   Is er op dit forum geen plaats voor nieuwe leden?
   Mij weg zetten als iemand die hier al meerdere nickname gebruikt om dat ik jullie mening niet deel is wel erg makkelijk.

   Geld voor mij ook niet, de vrijheid van meningsuiting, iets wat veel mensen hierop dit forum hoog in het vaandel hebben staan.
   Of is dit forum alleen voor een select gezelschap met gelijkgestemde gedachten?

   Maar de redactie zal je bevestigen dat ik onlangs pas lid ben geworden.
   Dus wen maar aan een kritische noot.

   1. Fortiori

    Wie heeft er belang bij nieuwe leden ? Dat is toch de redactie. Aan hen de wijsheid om zelf te beslissen of de reactie aan de fatsoensregels voldoen. Een medewerker van een interne dienst van een organisatie beslist toch niet over het bedrijfsbeleid dat de directie dient te voeren waarvan hij zelf toch ook deel van uitmaakt. De reiziger die op de stoel van de ns directie gaat zitten…

    1. Lugar

     Het zou niet de eerst keer zijn…

 11. Rosasolis

  De pres. van Amerika kan niet eisen dat hij altijd zijn zin moet en zal krijgen. Dit staat niet in het grondwet van dit land.
  Hij/zij kan niet de stemmen van zowel het Huis van Afgevaardigden, als de Senaat
  zomaar voorbij lopen. Er zijn inderdaad veel Republicans in beide regerings delen die achter de plannen van de Democraten staan. Om meer douane personeel en militairen naar de grens te steunen. Maar geen muur. Feit is dat Trump veel steun van zijn partijgenoten heeft verloren. Te veel bekende Republicans met hoge functies zijn of door Trump uit hun functie gezet, of zijn vanzelf eruit gestopt. Merkwaardig is het dat voor vele jaren, Trump lid van de Democrate Party was!
  Wat ik mis in bovenstaande rapport, is het feit dat er in de grondwet staat dat de regering voor een Impeachment (motie van wantrouw) kan stemmen. Dit moet komen vanuit een meerderheid van stemmen uit zowel het Congres als de Senaat.
  Als dit aantal is bereikt dat kan de regering de pres. dwingen af te treden.
  Het komt op neer dat als een pres. weigert samen met regeringsleden te werken, en het land lijdt hieraan, zij de recht hebben hem uit zijn functie te zetten. Dit is bijna gebeurt jaren geleden met pres. Nixon, totdat hij zelf ging aftreden.
  In tussen hebben vele duizenden
  duizenden regeringsmedewerkers en mensen met een overheidsfunctie voor 3 weken geen salaris gekregen. Ook de boeren kregen niet de subsidie dat aan hen werd beloofd werd.

 12. Veteraan

  Een man doet wat hij kan.
  Heerlijk die frisse wind.
  En al die linkse populisten worden steeds benauwder, is hij nog niet afgezet ?

  Go Trump, ik ben trots op je.

  1. Lex

   yep hij moet zijn poot stijf houden.

 13. Ritter

  $ 5 miljard voor een muur die de veiligheid van de grens moet vergroten is volgens de Democraten weggegooid geld, maar $ 155 miljard per jaar uitgeven om illegalen in de VS te onderhouden, is een mensenrecht volgens de Democraten.

  Kennelijk vinden de Democraten de rechten van illegalen belangrijker dan de veiligheid van de Amerikaanse burger.

  1. Fortiori

   Trump gaat overstag, de burger die nu zonder salaris thuiszit denkt er anders over. Die zullen binnenkort ook onderhouden moeten worden.

 14. Lex

  Goed zo Trump houd je poot stijf.

  Mensen zonder salaris even een opoffering het is voor de veiligheid van Amerika.

  Weg met de Mexicaanse criminelen en ander tuig dat via die grens Amerika al jaren binnensluipen ook extremistische moslims.

  Trump houd je poot stijf geef niet toe aan de republikeinen. Desnoods de noodtoestand uitroepen.

 15. Arachne

  Natuurlijk sluiten een deel van de republikeinen zich bij de democraten aan. Het zijn 1 partijgenoten. Een deel van reps hebben hun zetel en campagnegelden te danken aan bedrijven die baat hebben bij lage lonen en dus immigratie. Trump heeft de strijd aangebonden met zowel de dems als reps.

 16. Ikbenhetbeu

  Wat een bekrompen visie Teunis Dokter en kul verhaal.

 17. Rien Noppen

  De approval-ratings van Trump zitten in een duikvlucht omdat het Amerikaanse volk niet gelooft in die bizarre muur van hem.

  Interessanter is echter dat de bewijzen dat hij wel degelijk samenzwoer met Putin en de aanwijzingen vanuit het Kremlin volgt zich dezer dagen in rap tempo opstapelen:

  https://www.huffingtonpost.com/entry/trump-putin-meeting-washington-post_us_5c3a9553e4b0e0baf53df428

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.