Waarom is het slim om te investeren in vastgoed?

Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Dat is ook niet zo gek, want spaargeld levert tegenwoordig geen ene moer op. De rentestand is namelijk historisch laag. Door te beleggen in vastgoed, zorg je voor stabiele inkomsten. Daarnaast is het veel minder ingewikkeld en risicovol dan andere beleggingscategorieën.

Beleggen in woningen

Als ‘startend belegger’ zul je niet zo snel zelf investeren in commercieel vastgoed. Denk hierbij aan winkels, kantoren of bedrijfsruimten. Daar hangt simpelweg een te hoog prijskaartje aan. Dat laten we wel over aan Reinout Oerlemans. Dit is dan ook de reden dat de woningmarkt interessanter is. Je kunt vervolgens zelf bepalen waarin je investeert. Zo is het in deze tijd van vergrijzing bijvoorbeeld handig om te investeren in seniorenwoningen. Maar door de economische en bevolkingsgroei, is het ook niet verkeerd om te investeren in eengezinswoningen, studentenwoningen en appartementen. Het is raadzaam om te investeren in woningen tussen de 50m2 en 90m2, zodat je ook geen torenhoge huurprijs hoeft te vragen. De vraag naar (te) dure woningen is namelijk te klein.

Beleggen in vakantiehuizen

Recreatiewoningen zijn in trek. Wij Nederlanders gaan graag op vakantie, maar vinden het moeilijk om zo ver van het vertrouwde stekje te zijn. Het kopen van een vakantiehuisje kan dan uitkomst bieden. Zo ben je toch een beetje ‘thuis’. Daarnaast is dit, gezien de huidige spaarrente van 0- 0,3% en een hypotheekrente tussen de 1,5- 2,5%, een zeer goede en lucratieve investering. Vooral vakantiewoningen het kustgebied in Noord-Holland, het kustgebied van Zuid-Holland en de Waddeneilanden zijn erg in trek. Omdat de vraag naar recreatiewoningen enorm toeneemt, verwacht de NVM dat de gemiddelde transactieprijs van deze woningen de komende jaren nog veel verder gaat stijgen.

Op welke locatie kun je het beste beleggen in vastgoed?

Het is verstandig om vastgoed te kopen in een regio waar je zelf woont. Je weet dan wat er speelt en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Ook hoef je minder ver te reizen als er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige lekkage of een geschil met een huurder. Wil jij snel rendement zien? Dan kun je het beste investeren in panden in de woonplaatsen Rotterdam (3.1 jaar), Almere (3.1 jaar) en Amersfoort (2,9 jaar).

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard, wil je snel geld verdienen? Dan is beleggen in vastgoed niets voor jou. Investeren in vastgoed is namelijk een lange termijn investering. Want wat doe je als je huurder een wanbetaler blijkt te zijn? En hoe zit het precies met de kosten voor het onderhoud? Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de rechten en plichten van een huurder. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de fiscale regeltjes waarmee je te maken krijgt. Houd er rekening mee dat investeren in vastgoed een een lange termijn investering is. Als de huurder betaalt en de hypotheek netjes wordt afgelost, dan is het ook niet erg als de huizenprijzen in een bepaalde periode dalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Aytas

  ‘Investeren in vastgoed is namelijk een lange termijn investering.’

  Hangt van de prijzen van het vastgoed af. Als je op een laag punt koopt kun je in korte tijd aardig verdienen. De prijzen blijven heus niet altijd laag. Op dit moment zou ik als investering geen vastgoed kopen.

  1. TD

   Aytas:
   “kun je in korte tijd aardig verdienen”
   Dat is teleurstellend!
   Je bent aan je altruïstische linkse moraal verplicht de woning ter beschikking te stellen aan een arme vluchteling,het is ongehoord gevoelloos om er geld aan te willen verdienen!
   Foei,dat is niet consistent en consequent aan datgene wat je in het forum verkondigd en predikt!

 2. TD

  “investeren in eengezinswoningen, studentenwoningen en appartementen”

  Dat kan in de toekomst voor investeerders in Nederland slecht uitpakken,indien je investering ook maar éven leegstaat loop je de kans dat de woning zomaar wordt geconfisceerd door de Overheid om er vervolgens noodlijdende illegalen in te zetten!
  Na korte tijd is je investering veranderd in een moslimfokkerij, moskee of ruïne.

  1. Lugar

   Of wordt gekraakt, dit wordt tegenwoordig aangemoedigd.

   1. TD

    Juist!

 3. TD

  Indien ik zou investeren in vastgoed,dan bijvoorbeeld in Hongarije!

  1. tomygun

   Investeren doe je als je twee linker handen hebt en geen benul hebt
   van materiaal kosten , 250.000 voor een oud hok materiaal waarde
   nog geen 50.000 grond 100.000 .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.