Wetenschappers: tot 40% meer oogstopbrengst mogelijk dankzij gemodificeerde gewassen

Geen categoriejan 08 2019, 19:00
Genetisch gemodificeerde planten zijn in opkomst en wetenschappers hebben behoorlijk wat kapitaal en tijd gestoken in het optimaliseren van de ontwikkeling hiervan. Dankzij het genetisch verbeteren van de fotosyntheseprocessen kunnen sommige gewassen tot 40% meer opleveren in tegenstelling tot de gangbare soorten. De University of Illinois deed in samenwerking met een Amerikaanse overheidsdienst onderzoek naar hoe tabaksplanten groeien. Zij ontdekten dat door het aanpassen van de genetische structuur van de plant dus een veel hogere output werd geleverd. Dit biedt kansen om honger in de wereld te verminderen.
Wanneer de fotosynthesemodificatie wordt toegepast op andere planten zoals granen is het wellicht mogelijk dat dit de voedseloutput in de wereld ten goede komt. In een wereld waar een groot deel van de bevolking aan honger lijdt terwijl anderen zichzelf de obesitas aanvreten is het een welkome innovatie. Zeker met het oog op de exploderende bevolkingsomvang. Allemaal monden die wel gevoed moeten worden. World Economic Forum laat weten dat wetenschappers drie verschillende genetische variaties uitprobeerden.
Bij één van de experimenten werd dus wel 40% meer oogst geleverd door de gemodificeerde planten. Bij de tabaksplanten waarop werd geëxperimenteerd kregen de planten na de genetische wijzigingen meer bladeren en groeiden ze sneller. Dit omdat het fotosynthese proces door genetische aanpassingen werd geoptimaliseerd. Een flinke winst dus waarmee miljoenen monden kunnen worden gevoed. Toch is er naast het goede nieuws ook minder goed nieuws. Het duurt nog minimaal vijftien jaar voordat de gemodificeerde gewassen door overheden kunnen worden vrijgegeven nadat deze zijn getest op de nu geldende veiligheidseisen. Ongetwijfeld dat hongerige mensen de risico's graag op de koop zouden toenemen, maar het is niet aan hen om te bepalen of zij mogen worden gevoed met het voedsel.
Welke nadelen er voor de bodemweerbaarheid zijn bij zulke flinke stijgingen in plantproductiviteit is nog onbekend. Of de snellere groei van de planten de bodem sneller uitput moet nog worden onderzocht. Want het is natuurlijk mooi om meer gewassen te verbouwen, maar als de bodem veel sneller verschraalt is deze innovatie slechts een kort termijn winst afgezet tegen een lange termijn verlies. Het onderzoeksproject van de University of Illinois wordt onder meer gesteund door grote organisaties als de Bill & Meldina Gates Foundation en de Britse overheid.
Gemodificeerde gewassen zijn vaak onderwerp van controverse en verstrekkende complottheorieën: iets dat de innovatie natuurlijk niet vooruit helpt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten