Wetenschappers: tot 40% meer oogstopbrengst mogelijk dankzij gemodificeerde gewassen

Genetisch gemodificeerde planten zijn in opkomst en wetenschappers hebben behoorlijk wat kapitaal en tijd gestoken in het optimaliseren van de ontwikkeling hiervan. Dankzij het genetisch verbeteren van de fotosyntheseprocessen kunnen sommige gewassen tot 40% meer opleveren in tegenstelling tot de gangbare soorten. De University of Illinois deed in samenwerking met een Amerikaanse overheidsdienst onderzoek naar hoe tabaksplanten groeien. Zij  ontdekten dat door het aanpassen van de genetische structuur van de plant dus een veel hogere output werd geleverd. Dit biedt kansen om honger in de wereld te verminderen. 

Wanneer de fotosynthesemodificatie wordt toegepast op andere planten zoals granen is het wellicht mogelijk dat dit de voedseloutput in de wereld ten goede komt. In een wereld waar een groot deel van de bevolking aan honger lijdt terwijl anderen zichzelf de obesitas aanvreten is het een welkome innovatie. Zeker met het oog op de exploderende bevolkingsomvang. Allemaal monden die wel gevoed moeten worden. World Economic Forum laat weten dat wetenschappers drie verschillende genetische variaties uitprobeerden.

Bij één van de experimenten werd dus wel 40% meer oogst geleverd door de gemodificeerde planten. Bij de tabaksplanten waarop werd geëxperimenteerd kregen de planten na de genetische wijzigingen meer bladeren en groeiden ze sneller. Dit omdat het fotosynthese proces door genetische aanpassingen werd geoptimaliseerd. Een flinke winst dus waarmee miljoenen monden kunnen worden gevoed. Toch is er naast het goede nieuws ook minder goed nieuws. Het duurt nog minimaal vijftien jaar voordat de gemodificeerde gewassen door overheden kunnen worden vrijgegeven nadat deze zijn getest op de nu geldende veiligheidseisen. Ongetwijfeld dat hongerige mensen de risico’s graag op de koop zouden toenemen, maar het is niet aan hen om te bepalen of zij mogen worden gevoed met het voedsel.

Welke nadelen er voor de bodemweerbaarheid zijn bij zulke flinke stijgingen in plantproductiviteit is nog onbekend. Of de snellere groei van de planten de bodem sneller uitput moet nog worden onderzocht. Want het is natuurlijk mooi om meer gewassen te verbouwen, maar als de bodem veel sneller verschraalt is deze innovatie slechts een kort termijn winst afgezet tegen een lange termijn verlies. Het onderzoeksproject van de University of Illinois wordt onder meer gesteund door grote organisaties als de Bill & Meldina Gates Foundation en de Britse overheid.

Gemodificeerde gewassen zijn vaak onderwerp van controverse en verstrekkende complottheorieën: iets dat de innovatie natuurlijk niet vooruit helpt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Tante Sidonia

  Enfin ,…………..dat wordt weer lachen!!!!
  Links en alles wat daarbij hoort: “overbevolking” (?) nee , daar praten we niet over!!!
  Bevolking moet eten: maar…………… ge-modificeerd?…… nee dat doen we niet!!!
  Hypocratie?
  Welnee,….doen wij “wereld verbeteraars” Nooooooiit!!!

  1. Meester Kong

   Ga dat spul maar vreten , zal je neus van groeien.

   Ben je al bijna klaar met telling aantal moslims….. 🙂 🙂 🙂

   1. HendrikJan

    Een gek antwoord Kong.
    Ook jij weet, dat in 1971 bij de laatste volkstelling in Nederland, de overheid in de gaten kreeg, dat de Nederlandse bevolking dom moest worden gehouden, over de toename van de moslim gemeenschap en de overheid stopte met het registreren van de religiueze overtuiging.
    Nu zijn er alleen nog maar schattingen (1Miljoen) en die betreffen alleen maar volwassen personen de aantallen onder de jeugdigen (1,2Miljoen) houd men hellemaal onder de hoed.
    Dus totaal ca 2,2 Miljoen praktiserende moslims in Nederland.
    Voor deze praktiserende moslims zijn ca 500 moskeeën beschikbaar in Nederland.

   2. Tante Sidonia

    Meester Kong

    Gossiemijne,
    Wat ben je een ontzettende grote klootzak!
    Als ik jou ben:
    snel lid worden van Groen-Links:
    partij van waarzeggers, aliens-gelovers,, blauwe luchten vervuld met engeltjes, aanbidder Goeroe Yasser Klavertje, energie vrije auto’tjes, gras eten, Moslims gescheten konten likken, met een koe slapen, etc,…
    Kortom, onvoorstelbare grote( sorry, grote lul mag niet van Groen-Links) lul ben je!

    1. marco1

     Nu heb ik het partijprogramma van groenlinks niet doorgenomen maar als ik u zo hoor staan daar behoorlijk aparte dingen in.

 2. Blue monday

  Teunis blijft toch een merkwaardige schrijver….

  “Bij de tabaksplanten waarop werd geëxperimenteerd ………en groeiden ze sneller. Een flinke winst dus waarmee miljoenen monden kunnen worden gevoed”

  Mag Teunis mij toch uitleggen wat de voedingswaarde is van een tabaksplant.

 3. marco1

  Het zou me niet verbazen dat het wederom een menselijke uitvinding is dat de aarde nog iets eerder naar de klote helpt. Nooit genoeg , hebzucht en afgunst de doodzondes die de mens naar het einde zal leiden. Maar misschien is het idd een groot succes en lost het de honge rsnood in de 3e wereldlanden op. Ach als er nieuwe ziektes ontstaan is het ook Gods schuld.

 4. TD

  Met mensen genetisch te manipuleren is men in China al even ver
  He Jiankui claimt nu dat de eerste genetisch gemodificeerde baby’s op de wereld te hebben gezet. Daarmee loopt hij nu vooruit op het publieke debat. Meer dan honderd vakgenoten hebben gisteren ernstige bezwaren geuit tegen het gebrek aan transparantie van de Chinees. Ze noemen zijn dna-experimenten gestoord.

  nos.nl/nieuwsuur/artikel/2261280-de-geknipte-mens-wetenschappers-geschokt-om-dna-baby-s.html

 5. Rosasolis

  Ik heb naar dit uitgebreide bericht gisteren op radio 4 geluisterd. En ik ben in princiep helemaal Voor…Omdat dat ik ben opgegroeid in het grote granen gebied van Canada heb ik enige kennis van graan en groente soorten. Zoals het nu gaat met steeds meer klimaat en weer problemen, weten de agrarisch wetenschappers dat de tijd niet stil kan staat. Wij moeten aanpassen, en nieuwe kweek methoden vinden. Bijv. welke granen kunnen groeien in vreselijke droge en warme gebieden. En welke zwakke, oude soorten kunnen genetisch aangepast worden? D.w.z. kruisen met andere familie soorten. Er is niets nieuws in deze techniek. Velen houten van “nectarinen” gedurende de zomer maanden. Dit heerlijke vrij nieuwe vrucht is een kruising tussen perziken en pruimen. Nou als dit nieuwe traditie van het kruizen van oude, bekende soorten, geen gevaar voor de gezondheid geeft, en levens kunnen redden in de toekomst ben ik helemaal voor. Maar onder Een voorwaarde, dat de heel oude soorten mogen wel bestaan. Zoals de nog steeds geliefde Cox Orange Pippen appels. Omdat zij de “stam-ouders” zijn van wat wij nu hebben, en in de toekomst zullen blijven krijgen. Om vooruit te gaan moeten wij de bekende oude soorten fruiten, groenten, en granen nooit buiten zetten en vergeten. Kortom: Die oer-oude bekende soorten zijn er nog, en kunnen ons de weg steunen naar onze toekomst. Maar deze oude soorten moeten nog steeds blijven bestaan. Omdat zij eerder waren op onze planeet. En dat zij de weg
  naar de toekomst verder kunnen leiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.