Wetenschappers slaan alarm! Krapte op arbeidsmarkt moet nú worden aangepakt!

In het AD valt te lezen hoe hoogleraar Ton Wilthagen (en collega’s) zich druk maakt over krapte op de arbeidsmarkt en dat er écht wat moet gebeuren! Hij piest alleen flink naast de pot wat oplossingen betreft!

Het voorstel
Hij noemt het lerarentekort en wachtlijsten voor de thuiszorg als voorbeeld. Heel vervelend natuurlijk, maar hij gaat er vanuit dat eerder en makkelijker toetreden tot die sectoren de oplossing is. Hij stelt voor om bestanden van de gemeente en het UWV door te spitten naar geschikte werknemers. Een ander voorstel is om studenten eerder stage kunnen laten lopen. Mooi goedkoop en verlicht de krapte, althans, dat zou je denken.

Het echte probleem
Het probleem zit hem niet in het feit dat er te weinig opgeleide arbeidskrachten zijn, maar in de bureaucratische lasten die over de jaren heen zo’n ontzettende druk uitoefenen op dergelijke beroepsbeoefenaars, dat het werk simpelweg onaantrekkelijk is! Denk je nou werkelijk dat als je maar een groep stagiaires de thuiszorg in kiept, dat zij daar lang zullen blijven? Ook de wisselwerking tussen gemeente en UWV is een ramp die eerder maakt dat werklozen liever werkloos blijven, dan dat zij nieuw gevonden inspiratie vinden om ‘het beste uit zichzelf te halen’. Die twee instanties leggen ontzettend veel druk op werklozen en de belastingbetaler, met minimaal resultaat.

De oplossing
De oplossing begint bij het vastpinnen van diverse verantwoordelijkheden bij leidinggevenden die moeten kunnen worden afgerekend op fouten. Vervolgens moet er flink worden gesnoeid in allerlei onzinformulieren en bureaucratische handelingen die puur bedoeld zijn om zo’n eindverantwoordelijke z’n handen te kunnen laten wassen in onschuld want ‘procedure gevolgd’, en de medewerker bij een fout eruit knikkert of voor een commissie zet.

Geen enkele stagiaire zit te wachten op de realisatie dat 50-70 procent van z’n werk gaat bestaan uit het invullen van formulieren met vragen als ‘heb je binnen de vastgestelde tijd gehandeld?’ en ‘noteer op een schaal van 1 t/m 10 hoe meneer er nu voor staat, waarom is dit geen 10? Wat had je beter kunnen doen? Lever je plan van aanpak binnen 14 dagen in.’

Schrap die onzin, snoei in controlerende instanties en moet je eens kijken wat er dan ontstaat! Minder werkdruk en meer geld over voor loonsverhogingen en kwaliteit. Stagiaires in de huidige situatie (afhankelijk van de sector natuurlijk) de arbeidsmarkt opsturen levert ze alleen maar de realisatie op dat ‘dit werk toch niet zo leuk is,’ of ze zitten binnen de kortste keren met een burn-out, wat ook al een geconstateerde trend is in dit land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Tante Sidonia

  “Gelukzoeker/vluchtelingen/asielzoekers”: zet ze aan het werk i.p.v. gratis huis, uitkeringen en de hele Rambam.
  95% van Somalische gelukzoekers werken niet!!!!
  75% van de “hoog opgeleide” (volgens links) Syriërs werken niet!!!
  Rest “wereld-gelukzoekers”, hoeveel % ? 80 %?
  En dan nog de, verdommen om een slag werk te doen, bijstand-gerechtigden 300.000!!!!
  Of wordt het weer een Den-Haag oplossing? Nog meer mensen hier naar toe?
  En de UWV: deze houdt, volgens mij een bewust aantal mensen werkloos.
  Stel je voor iedereen aan het werk; dan worden we overbodig en moeten we zelf ergens gaan solliciteren om echt werk te gaan doen!

  1. Lugar

   “95% van Somalische gelukzoekers werken niet!!!!
   75% van de “hoog opgeleide” (volgens links) Syriërs werken niet!!!
   Rest “wereld-gelukzoekers”, hoeveel % ? 80 %?”

   En waarom werken ze niet? Misschien omdat ze niet gekwalificeerd zijn, onvoldoende Nederlands spreken?

 2. Tante Sidonia

  “Gelukzoeker/vluchtelingen/asielzoekers”: zet ze aan het werk i.p.v. gratis huis, uitkeringen en de hele Rambam.
  95% van Somalische gelukzoekers werken niet!!!!
  75% van de “hoog opgeleide” (volgens links) Syriërs werken niet!!!
  Rest “wereld-gelukzoekers”, hoeveel % ? 80 %?
  En dan nog de, verdommen om een slag werk te doen, bijstand-gerechtigden 300.000!!!!
  Of wordt het weer een Den-Haag oplossing? Nog meer mensen hier naar toe?
  En de UWV: deze houdt, volgens mij een bewust aantal mensen werkloos.
  Stel je voor iedereen aan het werk; “dan worden we overbodig en moeten we zelf gaan solliciteren om echt werk te gaan doen!”

 3. Tguard

  voor de duidelijkheid de zorg is de meest onaantrekkelijke branche om in te werken. Je ontvangt weinig salaris en moet werkelijk voor elke stap verantwoording afleggen. Is de overheid voornemens om weer te bezuinigen dan kan je zo op straat geknikkerd worden. Ook voor kleine zorgbedrijven is het een haast onhoudbare situatie aangezien de inkomsten niet genoeg zijn om de boel draaiende te houden. Dus marktwerking betekend in dit geval een kaalslag op de kleinschalige zorg en u blijft zitten met de enorme grote zorgbedrijven met hun management lagen die het zorggeld opslurpen waar bovendien een 9 tot 5 mentaliteit hangt. De zorg is kapot gemaakt en de gemeenten hebben werkelijk geen idee wat ze aan het doen zijn.

  1. Aytas

   Welke marktwerking? De NZA heeft alles dichtgetimmerd waardoor hooguit sprake is van staats gereguleerde marktwerking wat eigenlijk geen marktwerking is. In bepaalde onderdelen van de zorg zou marktwerking een zegen zijn, andere zoals algemene ziekenhuizen zijn hier niet geschikt voor.

   1. Tguard

    Ieder jaar gesloten Europese aanbesteding doen lijkt me vrij in de buurt komen van marktwerking. Vastgestelde vergoedingen vanuit de overheid dan weer niet. Hoe het ook zij, ik zit hier midden in en goed geschoold personeel krijgen is heel maar dan ook heel erg moeilijk.
    Rechts beleid zou ik het niet noemen aangezien dit is ingezet door het middenkabinet VVD en PvdA. Maar gelukkig voorzien ze binnen twee jaar weer een volledige transitie in de zorg en dan kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen.

    1. Aytas

     Dit is inderdaad geen rechts beleid, de staat speelt een te grote rol. Wat mij voor een spoedeisende afdeling goed lijkt maar voor bv gespecialiseerde zorg niet. Die eeuwige reorganisaties zouden een keer door zorgmedewerkers moeten worden gedaan ipv managers, die medewerkers weten vaak wat nodig is en in combinatie met een financieel adviseur moet je een eind verder komen dan op de huidige manier.

 4. Aytas

  ‘De oplossing begint bij het vastpinnen van diverse verantwoordelijkheden bij leidinggevenden die moeten kunnen worden afgerekend op fouten. Vervolgens moet er flink worden gesnoeid in allerlei onzinformulieren en bureaucratische handelingen die puur bedoeld zijn om zo’n eindverantwoordelijke z’n handen te kunnen laten wassen in onschuld want ‘procedure gevolgd’, en de medewerker bij een fout eruit knikkert of voor een commissie zet.’

  Iets wat anarchisten al sinds de stroming bestaat beweren. Bakoenin schreef dit al in plus minus 1850. Rechts is zo hardleers.

  ‘snoei in controlerende instanties en moet je eens kijken wat er dan ontstaat! Minder werkdruk en meer geld over voor loonsverhogingen en kwaliteit. ‘

  Wat een bullshit, dit is uitbuiting van arbeiders mogelijk maken. Bureaucratie bestrijden en onnodige leidinggevenden zeker maar controle weghalen is helaas onmogelijk er zijn teveel uitbuiters en dan gaan we nog verder terug in de tijd, dan zijn we met zn allen een productiemiddel voor de paar.

 5. Florissa

  Heel ,maar dan ook heel veel erg goede mensen in de zorg hebben de handdoek gegooid ,interims ,duurbetaald om de boel te reorganiseren,komen een paar maanden even huishouden ,werken even iedereen tegen elkaar in het harnas ,vertrekken dan na het meenemen van een kapitaal en gaan vrolijk verder met het slopen van het volgende bejaardenhuis,ze zijn compleet van pad , momenteel loopt er als je geluk hebt een of twee nachthulpen in een huis ,vaak ongeschoold omdat het niks mag kosten ,de leiding vertrekt vrijdagmiddag ,en komt in de loop van maandag weer in beeld ,eten komt uit een kookschuur ,vaak niet te hachelen,omdat de eigen keukens allang gesloten zijn ,3,4 op kantoor ,en 2 op de werkvloer ,met een tablet natuurlijk ,want alles moet verantwoord ,in de ochtend mogen ze opdraven ,om in de avond de rest van hun uren vol te maken ,wie heeft daar nog zin in ,helemaal niemand toch . Nederland is gesloopt , met dank aan deze waardeloze regering ,VVD ,CDA ,CU ,D66,,PVDA die bij de volgende verkiezingen weer de bek vol hebben dat ze alles uit de kast gaan halen ,
  voor een beter zorg .Het zijn grote bedriegers ,en hoop dat ze later dement in een tehuis belanden .

 6. TD

  De tijd die het vergt om ongeschoolde statushouders/immigranten bijvoorbeeld voor een functie in de zorg op te leiden is te lang,er zijn daar mensen nodig op kort termijn!
  Het tekort aan geschoold personeel is actueel op meerdere fronten en kan niet snel genoeg opgelost worden met bovengenoemde nieuwkomers,de enkelen onder hen die wel enige opleiding hebben genoten zijn een druppel op de gloeiend plaat.
  Voor verschillende opleidingen moet men onze eigen jeugd weer voor zien te motiveren met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden!

 7. van Urk

  Ruim 400.000 Europese arbeidsmigranten werken in Nederlandse bedrijven. Zij werken in sectoren waar niet of nauwelijks Nederlandse arbeidskrachten voor zijn te vinden. Ik neem aan dat ons land genoeg laagopgeleide nieuwe Nederlanders met open armen heeft ontvangen die de werkvloer van deze arbeidsmigranten kunnen gaan overnemen.

 8. victus

  Gewauwel van hoogleraren met hun veilige baantje op een of andere wazige universiteit. De werkgevers hebben het voor meer dan 90 % aan zichzelf te danken dat ze geen geschikt personeel kunnen krijgen. De focus is en blijft op jongeren die “hoog” opgeleid zijn. De grote groep 45 plus werkelozen krijgen in veel gevallen geen enkele kans. Worden bij vacatures afgeserveerd als een stel debielen. Helaas voor de werkgevers zijn er legioenen “hoog” opgeleide afgestudeerden in pret studies waar je eigenlijk niks mee kan. Technische vakmensen die straks al die klimaat flauwekul van de overheid eventueel moeten waarmaken zijn er dan stomweg niet. Sociologen, lifestyle informatica en marketing media nerds zien we niet werken aan hoogspanning installaties en bandjes lappen, remmen reviseren van al die hippe teslaatjes

  1. TD

   victus:
   waarheid

 9. victus

  Gelukkig zijner ook werkgevers die nog een soort van “Old School” zijn. Die hebben meestal het beste, betrokken maar vooral betrouwbaar personeel. Gewoon een lekker vast contract als je niet loopt te klooien. Normale en duidelijke arbeidsvoorwaarden en acceptabel salariëring. Geen rookgordijnen zoals papadagen, werkomgevingen ingericht als een soort speeltuin voor apen en kleine kinderen, zitzakken en hippe koffiehoekjes. Vreemde, kleffe cursussen omdat het personeel onderling totaal geen band of feeling hebben en dus geen moer neerzetten voor het bedrijf. En ondertussen jaar in jaar uit met onzekere jaar contracten van het kastje naar de muur gestuurd worden. Een target te weinig gehaald? Succes met solliciteren!!

 10. Original NL

  Als een baan in een bepaalde beroepsgroep financieel niet veel opleverd en een slechte reputatie heeft moet je niet gek kijken dat zich daar niemand voor interesseerd.
  Tis allemaal een kwestie van poen!

 11. Raveltje

  Het echte werk daar wordt altijd op bezuinigd. Het is allemaal bureaucratie
  geworden. Blablabla die maar aldoor van alles bedenkt in theorie, maar wat
  in de praktijk niet altijd haalbaar is. En je kunt in een paar minuten iets bedenken
  Waar een ander een week werk aan heeft. Al die regels van aanpak werken
  voor geen meter. Er zijn mensen die er alles mee kwijt raken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.