Wetenschappers slaan alarm! Krapte op arbeidsmarkt moet nú worden aangepakt!

Geen categoriejan 11 2019, 16:00
In het AD valt te lezen hoe hoogleraar Ton Wilthagen (en collega's) zich druk maakt over krapte op de arbeidsmarkt en dat er écht wat moet gebeuren! Hij piest alleen flink naast de pot wat oplossingen betreft!
Het voorstel
Hij noemt het lerarentekort en wachtlijsten voor de thuiszorg als voorbeeld. Heel vervelend natuurlijk, maar hij gaat er vanuit dat eerder en makkelijker toetreden tot die sectoren de oplossing is. Hij stelt voor om bestanden van de gemeente en het UWV door te spitten naar geschikte werknemers. Een ander voorstel is om studenten eerder stage kunnen laten lopen. Mooi goedkoop en verlicht de krapte, althans, dat zou je denken.
Het echte probleem
Het probleem zit hem niet in het feit dat er te weinig opgeleide arbeidskrachten zijn, maar in de bureaucratische lasten die over de jaren heen zo'n ontzettende druk uitoefenen op dergelijke beroepsbeoefenaars, dat het werk simpelweg onaantrekkelijk is! Denk je nou werkelijk dat als je maar een groep stagiaires de thuiszorg in kiept, dat zij daar lang zullen blijven? Ook de wisselwerking tussen gemeente en UWV is een ramp die eerder maakt dat werklozen liever werkloos blijven, dan dat zij nieuw gevonden inspiratie vinden om 'het beste uit zichzelf te halen'. Die twee instanties leggen ontzettend veel druk op werklozen en de belastingbetaler, met minimaal resultaat.
De oplossing
De oplossing begint bij het vastpinnen van diverse verantwoordelijkheden bij leidinggevenden die moeten kunnen worden afgerekend op fouten. Vervolgens moet er flink worden gesnoeid in allerlei onzinformulieren en bureaucratische handelingen die puur bedoeld zijn om zo'n eindverantwoordelijke z'n handen te kunnen laten wassen in onschuld want 'procedure gevolgd', en de medewerker bij een fout eruit knikkert of voor een commissie zet.
Geen enkele stagiaire zit te wachten op de realisatie dat 50-70 procent van z'n werk gaat bestaan uit het invullen van formulieren met vragen als 'heb je binnen de vastgestelde tijd gehandeld?' en 'noteer op een schaal van 1 t/m 10 hoe meneer er nu voor staat, waarom is dit geen 10? Wat had je beter kunnen doen? Lever je plan van aanpak binnen 14 dagen in.'
Schrap die onzin, snoei in controlerende instanties en moet je eens kijken wat er dan ontstaat! Minder werkdruk en meer geld over voor loonsverhogingen en kwaliteit. Stagiaires in de huidige situatie (afhankelijk van de sector natuurlijk) de arbeidsmarkt opsturen levert ze alleen maar de realisatie op dat 'dit werk toch niet zo leuk is,' of ze zitten binnen de kortste keren met een burn-out, wat ook al een geconstateerde trend is in dit land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten