WhatsApp-fraude – Politie doet niks want ‘te druk’

Honderden mensen worden slachtoffer van zogenaamde WhatsApp-fraude. Aangifte en meldingen bij de politie leiden tot niets, want ‘te druk’, zelfs wanneer slachtoffers zo’n beetje al het vooronderzoek al hebben gedaan. Via De Telegraaf.

Er zijn eigenlijk twee problemen met dit fenomeen. Ten eerste dat de politie, zelfs wanneer een slachtoffer bij ze komt met gegevens over de dader (of aan kunnen geven waar ze moeten zoeken), zegt ‘te druk’ te zijn en feitelijk niets doet. Ten tweede dat men zó ontzettend naïef is en kapitalen over de balk smijt, om er vervolgens achter te zijn gekomen dat ze zijn gedupeerd met een flut smoes.

Serieus, hoe moeilijk is het dat om een WhatsApp-bericht, ogenschijnlijk van een familielid en via een nieuw nummer, even te controleren? De een maakt 2000 euro over, de ander in etappes een veelvoud daarvan. Wat zijn dan de smoesjes waarmee deze mensen erin trappen? Een dochter die even vóór 13:00 uur, 3650 euro over moet maken om papa’s rekening te betalen…

Kennelijk komt ook niemand op het idee om even de persoon op het oude nummer te bellen of er even langs te gaan als de persoon in de buurt woont. Hoe kríjg je het voor elkaar om zonder verificatie of uitleg even op goed vertrouwen zulke bedragen over te maken?! Alsof een bedrijf anders per direct met een incassobureau of een deurwaarder de boel komt confisqueren: ‘Helaas, je maakte het om 13:05 uur over, kom maar hier met je tv!‘ Ergens verdien je het dan ook bijna om je geld zo afhandig te zien worden gemaakt.

Dat neemt overigens niet weg dat het een kwalijke zaak is dat de politie hier totaal niets mee doet. Het is belachelijk dat informatie van oplichters niet bekend mag worden gemaakt vanwege de privacywetgeving, of dat de politie eerst een verzoek moet indienen bij de bank om het rekeningnummer te achterhalen.

Ook is het absurd dat een bank in zulke situaties niet de transactie wil, mag of kan annuleren/storneren. Prima dat ze zoiets vertikken bij een verkeerd verstuurd tientje, maar het gaat hier toch om flinke bedragen!

De oplossingen liggen binnen handbereik maar het straalt allemaal één en al machteloosheid uit. Wat belabberd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. HendrikJan

  Prachtig en maar blijven volhouden dat niet Balkenende en Rutte de boel hebben laten ontsporen, maar Wilders en nu Baudet.

  1. Aytas

   Dat sommige mensen niet vergeten te ademen verbaast me. Wat heeft de islam hier mee te maken. De bilderberg groep, bankiers hebben daar voordeel bij, waar stemmen bankiers op hebben we hier laatst kunnen lezen. Als je nou gewoon eens probeert te analyseren waarom zou je misschien niet als een kip zonder kop overkomen.

   1. slayer

    niemand heeft het over de islam ,verder kan ik er geen touw aan vast knopen wat u bazelt

   2. Barry

    Aytas, flikker toch op met je commentaar. Dit slaat werkelijk nergens op.JIJ haalt de Islam erbij, onruststoker. Jij lult als een kip zonder kop.

 2. Barry

  Wat echt belabberd is dat er mensen zijn die na een berichtje via WhatsApp aan familie zomaar, zonder te controleren, centjes gaan overmaken. Terecht dat de politie hier geen aandacht aan kan schenken.
  Als je als journalist hier schande van spreekt, ben je als journalist geen knip voor de neus waard. Sorry Wout, maar dit is te dom voor woorden.

  1. Meester Kong

   ++++

  2. slayer

   dat zegt ie toch ook dat het dom en naief is? buiten dat is het gewoon oplichting en dat is lijkt me gewoon een taak voor de politie , waar zijn die btw zo druk mee? de criminaliteit daalt toch al jaren

   1. Barry

    Nee Slayer, de politie is er niet om domme mensen te pamperen. Je moet er gewoon niet intrappen, dan hebben oplichters ook geen aanleiding om hier mee door te gaan.

   2. Barry

    Slayer aan deze regel stoor ik mij: ‘Dat neemt overigens niet weg dat het een kwalijke zaak is dat de politie hier totaal niets mee doet.’

 3. J.Rademaker

  Prima dat het onder de aandacht wordt gebracht, kennelijk is het voorlichten niet zo
  belangrijk voor de msm, indoctrinatie is nummer een.
  Bezorgde ouder maakt geld over is dat dom, mogelijk maar de oplichter is een oplichter.

 4. Aytas

  ‘Het is belachelijk dat informatie van oplichters niet bekend mag worden gemaakt vanwege de privacywetgeving, of dat de politie eerst een verzoek moet indienen bij de bank om het rekeningnummer te achterhalen.’

  Ja joh, bij de politie werken geen oplichters. Het verleden heeft geen aanleiding voor dit soort procedures gegeven. Eigenrichting is iets wat we moeten toejuichen immers de politie is terecht aan regels gebonden.

  ‘ Ook is het absurd dat een bank in zulke situaties niet de transactie wil, mag of kan annuleren/storneren.’

  Inderdaad absurd.

  De roep om een politiestaat is absurd. Ben je overigens zelf in deze truc getrapt of zo? In dit soort trucs trappen meestal niet de slimsten.

 5. Pescador

  Ik heb het al vaker geschreven nederland is ziek ernstigziek, op het moment dat ik dit schrijf zit timmermans grote onzin te vertellen bij Jineck je wordt gewoon misselijk als je het hoort

 6. victus

  Hallo (……)
  Ik heb gisteren een aanmaning van de belastingdienst gekregen. Ik moet voor eind van de maand achterstallige belasting betalen. Doe ik dit niet dan krijg ik de deurwaarder de volgende dag aan de deur.
  Ik hen 5400 euro nodig. Dit betaal ik je terug volgend jaar met vakantiegeld.
  Thanxs je (…..,)
  —————
  Ik; “oh nooo” stuur even een foto van de aanslag op! Dan krijg je direct geld!!!
  —————-
  ‘Oei, de aanslag ligt bij (….) thuis. Die haal ik morgen wel op!
  —————-
  ‘Succes met de Deurwaarder”
  +++++++
  Paar weken geleden dit bericht mogen ontvangen. Lekker dom als je daar intuint.

 7. Troelstra

  Om minder hebben ze tijd en middelen te over als het om een inquisitie gaat. En voor de Iftar bezoeken hebben ze ook geen personeelstekort.

 8. Vit

  Een paar jaar geleden kreeg ik een e-mail van een Amerikaanse loterij dat ze mensen zochten die zich wilden inspannen om deze loterij te promoten, als beloning zou ik vooraf 10.000 euro krijgen alleen zou dat met een speciale courier verstuurd worden wat 410 euro koste en of ik dat wilde overmaken naar een (Nederlandse) bankrekening. Ik heb dus terug geschreven dat ik het leuk vond om te doen maar dat ze die 410 euro van die 10.000 mochten aftrekken, nooit meer wat van gehoord.

 9. Veteraan

  Het is erg lullig voor de oude, zieke en vaak wat verwarde mensen die hierdoor worden getroffen. Diegene die gewoon te dom zijn vragen hierom maar het gaat natuurlijk om de mensen die de fraude bedenken en uitvoeren.
  Helaas heeft de politie hier geen tijd voor net zoals andere kleine criminaliteit.
  En nog belangrijker ze mogen niet ingrijpen, de daders komen eens in de 2 a 3 jaar voor de rechter en dan is er per dader al weer honderden uren werk in gestopt om het juridisch mogelijk te maken ze te vervolgen.
  Dan gaat de advocaten en linkse rechters ermee aan de gang en na het zoveelste taakstrafje of zelfs eens een maandje in de lik [met PS 4, weigeren corvee en behandeling] gaan ze gewoon door met waar ze al mee bezig waren.
  Grote groepen hebben dit verdienmodel van oplichten al lang ingevoerd en de helft daarvan is professioneel bezig [namaken van websites, hacken, enz].
  Daarnaast nog heel veel figuren die dit soort dingen op hun eentje doen, uiteindelijk is het voor honderden miljoenen per jaar raak.
  Ze vinden het zelfs nog macho om de hele dag en voornamelijk de nacht met misdaad bezig te zijn, des te gekker des te meer aanzien in hun milieu.
  En je verwacht het niet, dik twee derde van de criminelen zijn allochtonen.

  Ik spreek regelmatig twee politieagenten en machteloosheid verpest hun werk.
  Verhalen en echte cijfers mogen niet genoemd worden uit de eeuwige angst voor discriminatie en om radicalisering van rechts te voorkomen, te gek voor woorden.
  En tenslotte wordt iedereen steeds meer bedreigd en doet geen aangifte.
  Ook de politie raad je aan om geen aangifte te doen want dan beginnen de bedreigingen pas goed. Deze groepen weten dat dit helpt.
  Als je iets aangeeft [maar ook politieagenten, rechters, e.a.] wordt je met bedreiging, mishandeling, vernieling enz bestookt tot zelfs op een moordlijst komen toe.
  En ook je familie, huisdieren, vrienden, bezittingen.
  Het werkt hebben ze gezien en de oorlog is al gewonnen.
  80% van dit tuig is Marokkaan, Turk of andere allochtoon afkomst, bijna altijd met een Moslim achtergrond want daar zijn deze methoden al vele eeuwen normaal.
  En dan hou je nog duizenden NL tokkies over die lekker meedoen.
  Maar ja, Nederland vraagt er nog steeds om door Links te blijven stemmen.
  Angstig volkje hoor maar dat kan je bijna van alle Europeanen zeggen tegenwoordig.
  De enige hoop ligt in een omslag van links naar rechts en dit mag best wel een stuk radicaler dan nu om dan weer uiteindelijk een middenweg te bewandelen.
  Dus eruit met die criminele Allochtonen en hun goedkeurende familie die ook grotendeels fraudeert en profiteert van hun misdaden.
  En aanpakken die NL tokkies, foute motorclubs, kampers en meer van dat tuig.

 10. Rud56

  “Straalt machteloosheid uit”. Inderdaad Wout, inderdaad. De politie is én wordt lamgelegd door totaal doorgeslagen deugwetgeving zoals een privacywet. Alleen deze wet al is het ei van Columbus voor criminelen, zij kunnen hierdoor de boventoon voeren c.q. kunnen onbelemmerd te werk, de politie en slachtoffers hebben het voor het nakijken. En mocht de politie willen handelen wordt ze door de rechter hardhandig teruggefloten met een crimineel als lachende derde!
  Desalniettemin is het natuurlijk uitermate dom om in zulke apps te trappen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.