De afrekening met het kabinet is in zicht! Complete oppositie wil klimaatcijfers vóór de verkiezingen hebben

Geen categoriejan 18 2019, 18:00
De Provinciale Statenverkiezingen zijn in maart. De oppositie voelt de bui al hangen en denkt dat het kabinet de doorrekening van de klimaatcijfers tot na de verkiezingen zou willen tillen. En zeg nou zelf, zo raar is die gedachte niet! Via NU.nl.
Minister Ollongren flikte zo'n stunt al eerder met een kritisch rapport over de sleepwet, wat pas tot na het referendum gepubliceerd mocht worden. Nu vreest men dat het kabinet zoiets weer zal gaan proberen bij de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
74 Zetels staan dus achter de gezamenlijke brief richting Klimaat-akkoord voorzitter Ed Nijpels en minister Eric Wiebes van Klimaat. Iedereen voelt namelijk wel aan dat die cijfers uit zullen wijzen dat de lasten onevenredig verdeeld zijn, het effect belabberd is en de vervuilers gewoonweg zullen worden ontzien. Kortom: onzinnige belasting voor lage inkomens bedoeld voor onzinnig beleid van kleine, rijke elite.
De ChristenUnie blijft om een of andere reden in de peilingen buiten schot en wordt niet of nauwelijks afgerekend op dit akkoord. De VVD, D66 en het CDA voelen de bui echter wél hangen en spartelen in blinde paniek wild in het rond, waardoor ze wrijven in een olievlek die ze zelf hebben gecreëerd.
De oppositie ruikt bloed. Wat zij echter niet kunnen gebruiken is van die slappe retoriek en onzindiscussies waar de logica van een oppositiepartij in een debat, wordt gepareerd met een 'laten we eerst de feiten afwachten' en andere vormen van bagatellisering.
Je behaalt de meeste winst met het goed over kunnen brengen (interpreteren) van feiten. Twijfels en goedkope retoriek hebben de nare eigenschap om toch een bepaald naïef element van de bevolking over de streep te trekken, terwijl het er juist nu zo veel toe doet. Dit lijkt haast ondenkbaar als je het nieuws een beetje volgt maar vergis je niet, duizenden weten niet wie Dijkhoff, Baudet, Klaver of Jetten zijn of wat dat Klimaatakkoord überhaupt inhoudt. Dat zijn wel de types die, áls ze al iets meekrijgen, dat graag helder en kort uitgelegd willen zien. Als ze al gaan stemmen natuurlijk, want 'Provinciale Staten' klinkt voor hen als een met stof overgoten ridderzaal, omgebouwd tot museum.
Hoe dan ook, hopelijk komen die cijfers er gewoon!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten