WhatsApp-fraude - Politie doet niks want 'te druk'

WhatsApp-fraude - Politie doet niks want 'te druk'

Honderden mensen worden slachtoffer van zogenaamde WhatsApp-fraude. Aangifte en meldingen bij de politie leiden tot niets, want 'te druk', zelfs wanneer slachtoffers zo'n beetje al het vooronderzoek al hebben gedaan. Via De Telegraaf.

Er zijn eigenlijk twee problemen met dit fenomeen. Ten eerste dat de politie, zelfs wanneer een slachtoffer bij ze komt met gegevens over de dader (of aan kunnen geven waar ze moeten zoeken), zegt 'te druk' te zijn en feitelijk niets doet. Ten tweede dat men zó ontzettend naïef is en kapitalen over de balk smijt, om er vervolgens achter te zijn gekomen dat ze zijn gedupeerd met een flut smoes.

Serieus, hoe moeilijk is het dat om een WhatsApp-bericht, ogenschijnlijk van een familielid en via een nieuw nummer, even te controleren? De een maakt 2000 euro over, de ander in etappes een veelvoud daarvan. Wat zijn dan de smoesjes waarmee deze mensen erin trappen? Een dochter die even vóór 13:00 uur, 3650 euro over moet maken om papa's rekening te betalen...

Kennelijk komt ook niemand op het idee om even de persoon op het oude nummer te bellen of er even langs te gaan als de persoon in de buurt woont. Hoe kríjg je het voor elkaar om zonder verificatie of uitleg even op goed vertrouwen zulke bedragen over te maken?! Alsof een bedrijf anders per direct met een incassobureau of een deurwaarder de boel komt confisqueren: 'Helaas, je maakte het om 13:05 uur over, kom maar hier met je tv!' Ergens verdien je het dan ook bijna om je geld zo afhandig te zien worden gemaakt.

Dat neemt overigens niet weg dat het een kwalijke zaak is dat de politie hier totaal niets mee doet. Het is belachelijk dat informatie van oplichters niet bekend mag worden gemaakt vanwege de privacywetgeving, of dat de politie eerst een verzoek moet indienen bij de bank om het rekeningnummer te achterhalen.

Ook is het absurd dat een bank in zulke situaties niet de transactie wil, mag of kan annuleren/storneren. Prima dat ze zoiets vertikken bij een verkeerd verstuurd tientje, maar het gaat hier toch om flinke bedragen!

De oplossingen liggen binnen handbereik maar het straalt allemaal één en al machteloosheid uit. Wat belabberd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties