Door belastingvrijstelling Tesla's straks mogelijk extra 'provinciale belastingen'

Geen categoriefeb 26 2019, 16:00
Lekker dan! Door de belastingvoordelen, die eigenaren van elektrische auto's genieten, is er een kans dat er binnenkort een nieuwe belasting bijkomt om het wegvallen van inkomsten voor de provincie te compenseren. Niet alleen maakt zo'n maatregel het nog moeilijker om een elektrische auto met subsidie aan te schaffen, maar worden niet-elektrische rijders gewoon twee keer gepakt! Ach, niets is zeker in het leven zo luidt het spreekwoord. Behalve de dood en belastingen.
Dat het wegvallen van de inkomsten door de belastingvoordelen van de elektrische auto ernstig zijn staat niet ter discussie. De motorrijtuigenbelasting is namelijk één van de inkomsten van het provinciale bestuur, maar deze inkomst vervalt wanneer mensen elektrisch rijden. Die betalen bovenstaande belasting namelijk niet. In plaats van het goedmaken van deze overduidelijke vorm van ongelijke behandeling op basis van de gebruikte brandstof, kiezen bestuurders de makkelijke uitweg: het invoeren van een provinciale belasting.
Dat zo'n provinciale belasting wordt ingevoerd is overigens nog niet zeker, zo valt te lezen op de website van de Volkskrant. Maar wanneer de gemiste inkomsten steeds groter worden dan is het waarschijnlijk dat dit toch gebeurt. En daarmee laten VVD-, en CDA-provincialen zich flink in de kaart kijken. Het opheffen van de belastingvoordelen van de elektrische auto staat blijkbaar niet ter discussie. Want daarmee zou het probleem worden opgelost. Alles voor de zogenaamde 'idealen van vergroening' uiteraard.
Maar nee, in plaats van een héél specifiek probleem op te lossen met specifieke maatregelen, wordt er gesproken over een 'algemene maatregel'. Ja, u leest het goed. De VVD en CDA treffen specifieke maatregelen om groepjes begunstigden, die wél een Tesla kunnen betalen, te bevoordelen, maar tegelijkertijd willen ze algemene heffingen om de negatieve effecten van hun subsidiehazerij te verbloemen!
Nou lekker dan. Concreet betekent het dat Nederlanders, die geen elektrische auto kunnen aanschaffen, dus dubbel worden geraakt. Niet alleen missen ze de subsidie die zij wel moeten opbrengen via de belasting, maar betalen ze nog steeds motorrijtuigenbelasting. En terwijl ze dat betalen moeten ze ook nog eens een 'algemene maatregel' als een provinciale belasting gaan ophoesten om te compenseren voor de weggevallen inkomsten vanwege de belastingvoordelen van elektrische auto's.
Ongelooflijk! Maar het zit in de pijpleiding! Allerergste is wel dat zo'n belasting vooralsnog nergens wordt besproken tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl het wel degelijk relevant is voor de provincie. Niet voor niets bekritiseren lokale provinciale partijen de 'landelijke insteek' van de verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten