Özcan Akyol verwijt Wilders dedain voor kiezer: 'Wéér programma van één A4'tje!'

Özcan Akyol verwijt Wilders dedain voor kiezer: 'Wéér programma van één A4'tje!'

Özcan Akyol neemt de PVV vol onder vuur. En wel hierom: de partij van Wilders heeft voor de Europese Parlementsverkiezingen een programma opgeleverd. En niet zomaar één. Een programma van slechts één A4'tje! Op hoofdlijnen zeg maar. Ondanks dit ogenschijnlijke debet aan inhoudelijke punten, boert Wilders er niet minder om: hij staat nog steeds op een gedeelde tweede plek in de peilingen!

Dat er een compact verkiezingsprogramma wordt opgeleverd zijn we gewend van de PVV. In de afgelopen jaren kregen kiezers van de partij telkenmaal compacte verkiezingsprogramma's voorgeschoteld met weinig uitvoerige beschrijving van de plannen van Wilders. DDS-redacteur Tim Engelbart duidde dit feit eerder vandaag al als 'luiheid' vanuit de PVV. Özcan Akyol vindt het erger dan enkel 'luiheid'. Volgens Akyol is het een teken van 'dedain voor de PVV-kiezer', zo valt te lezen op BN De Stem.

Volgens Akyol heeft de achterband van de PVV serieuze zorgen, maar verwijt hij Geert Wilders dat zijn partij geen poging onderneemt om die zorgen fatsoenlijk te formuleren in een verkiezingsprogramma:

Dat is misschien ook wel het grootste verwijt dat je de PVV kan maken: de beweging heeft een serieuze achterban, met gedeelde zorgen die ergens op zijn gebaseerd, maar slaagt er niet in om op een fatsoenlijke wijze uitvoerbaar beleid te bedenken, zodat er ook écht iets verandert. Hier spreekt dedain uit.

En daar heeft Akyol een punt .De PVV pleit in haar Europese Programma bijvoorbeeld voor 'baas over eigen grenzen', maar dat is Nederland de facto natuurlijk nog steeds. De bewindslieden in Den Haag hoeven maar met hun vingers te knippen en de grenzen gaan dicht. Het is dan ook niet meer dan simpele retoriek. Want als in het Europees Parlement een voorstel ter stemming voor ligt dat de grensbeschermingsactiviteit van de Europese Unie uitbreidt dan stemt de PVV tegen.

Dat terwijl het op Europees niveau vormgeven van grensbescherming de enige garantie is om zo snel mogelijk de door Wilders gehate 'massa-immigratie' te beperken. Maar dat waar hij in het nationaal parlement altijd over klaagt is blijkbaar niet belangrijk genoeg om op Europees niveau concessies te doen. Sterker nog, op Europees niveau lijkt er bij de PVV helemaal niets te gebeuren.

Akyol verwijt Wilders dan ook dedain. Volgens Akyol maakt Wilders zich dan ook eigenlijk niet druk om de zorgen van zijn achterban:

Maar uiteindelijk heeft hij zichzelf opnieuw helemaal geïsoleerd. En het ergste van allemaal: hij is zich daar terdege van bewust.

Özcan Akyol heeft zeker een punt. Als Wilders daadwerkelijk de zorgen van zijn kiezers wil adresseren dan moet hij meer doen dan alleen vanaf de zijlijn lopen schreeuwen. nutteloze petities opzetten of verkiezingsprogramma's van één A4'tje publiceren. Maar als het waar is dat Wilders zich hiervan bewust is, zoals Akyol beweert, dan is een stem op de PVV mogelijk niet verstandig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties